Διαλειμματική Νηστεία: πως βοηθάει στην απώλεια βάρους

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θέλω να παρουσιάσω κάποιες μελέτες που προσπαθούν να απαντήσουν γιατί τα άτομα που κάνουν διαλειμματική νηστεία χάνουν βάρος. Είναι γιατί τρώνε λιγότερο; Ή έχει κάτι μαγικό ή περίοδος της νηστείας; Επίσης, από αυτές τις μελέτες θα μπορέσετε να καταλάβετε τον ιδανικό τρόπο να το εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
Ξεκίνησα να συμβουλεύω ασθενείς σε θέματα ιατρικής διατροφολογίας πριν 20 χρόνια. Τα 10 πρώτα ασχολούμουν σχεδόν αποκλειστικά με το τί πρέπει να τρώνε. Την τελευταία δεκαετία όμως, έχω ασχοληθεί εκτεταμένα και με το πότε πρέπει να τρώμε. Και αυτό περιλαμβάνει την ιδανική ώρα της ημέρας που πρέπει να τρώμε, αλλά και μικρές ή μεγαλύτερες νηστείες. Απ’ όλες αυτές τις προσεγγίσεις, η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να είναι η παρέμβαση με το μεγαλύτερο όφελος που είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που εφαρμόζουν την διαλειμματική νηστεία, πάντα μαζί με σωστή διατροφή, έχουν επιπρόσθετα οφέλη σε σχέση με τα άτομα που κάνουν σωστή διατροφή, αλλά δεν την εφαρμόζουν. Αυτό, όμως είναι αντίθετο με αυτό που πολλοί ειδικοί διατροφής συστήνουν, δηλαδή ότι πρέπει να τρώμε κάθε 3 ώρες. Ποιο είναι το σωστό; Γιατί δουλεύει η διαλειμματική νηστεία κι ας είναι αντίθετη με αυτό που λένε πολλοί ειδικοί υγείας;
Ξεκινόντας, πρέπει να πούμε ότι ο μέσος άνθρωπος τρώει σχεδόν κάθε 3 ώρες και το τυπικό παράθυρο σίτισης είναι σχεδόν 15 ώρες. Δηλαδή, η μέγιστη νηστεία που μπορεί να κάνει είναι μόλις 9 ώρες. Από αυτές τις 7-8 κοιμάται! Δεν θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστεί και λίγο το πεπτικό μας σύστημα;
Η χρονο-ορισμένη σίτιση, ένας πιο σωστός όρος για την διαλειμματική νηστεία, ορίζεται ως νηστεία για περιόδους τουλάχιστον 12 ωρών αλλά λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό συνεπάγεται την προσπάθεια περιορισμού της πρόσληψης θερμίδων σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 3-4, 7-9 ή 10-12 ωρών την ημέρα, με αποτέλεσμα μια καθημερινή νηστεία διάρκειας 12-21 ωρών. Σε μελέτες σε ποντίκια φαίνεται ότι αν περιορίσουμε το παράθυρο σίτισης σε μερικές ώρες, ακόμα και όταν τρώνε την ίδια ποσότητα τροφής θερμιδικά, χάνουν το 15% του βάρους τους σε μερικές εβδομάδες. Όμως τα ποντίκια έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και μπορεί να πεθάνουν μόλις μετά από 24 ώρες νηστεία, άρα πρέπει να δούμε τις μελέτες σε ανθρώπους.
Η μελέτη σε ανθρώπους ζήτησε σε παχύσαρκα άτομα να περιορίσουν την σίτισή τους σε ένα 8ωρο παράθυρο από τις 10 το πρωι ώς τι 6 το απόγευμα. Όχι κάτι εξωφρενικά δύσκολο, και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι τα κατάφεραν να το κάνουν για 12 εβδομάδες, όσο δηλαδή διήρκησε η μελέτη. Στο τέλος της παρακολούθησης η απώλεια βάρους ήταν κατά μέσο όρο 7 κιλά. Όχι άσχημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν τους είχε δοθεί καμία άλλη οδηγία.
Τελικά όμως φάνηκε από την μελέτη ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν 250 θερμίδες λιγότερο, άρα από αυτήν την μελέτη φαίνεται ότι τα άτομα ξεγέλασαν τον εαυτό τους να τρώνε λιγότερο και δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι μαγικό στην όλη διαδικασία. Φαίνεται ότι το να εμποδίσεις τον κόσμο να τσιμπολογάει το βράδυ οδηγεί σε μείωση των θερμίδων και μείωση βάρους. Παραμένει όμως ένα χρήσιμο εργαλείο για απώλεια βάρους ακόμα κι αν φαίνεται να είναι τρικ.
Είδαμε λοιπόν ότι με την διαλειμματική νηστεία βοηθάει τα άτομα να τρώνε λιγότερο και να μην τσιμπολογάνε το βράδυ, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά η νηστεία έχει κάποιο όφελος; Για να το δούμε αυτό έγινε ένα πείραμα. Οι ερευνητές μοίρασαν τους ανθρώπους σε δύο ομάδες που κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων την ημέρα, αλλά η μία ομάδα έτρωγε πρωι-μεσημέρι-βράδυ και η άλλη ομάδα έτρωγε σε ένα 4ωρο παράθυρο το βράδυ, ενώ έκανε νηστεία 20 ωρών. Αυτο το σενάριο διαφοροποιεί την σημασία της νηστείας, γιατί και οι δύο ομάδες έτρωγαν το βράδυ. Και πράγματι, φάνηκε ότι η νηστεία βοηθάει, γιατί μετά από 8 εβδομάδες τα άτομα που έκαναν διαλειμματική νηστεία έχασαν 5 κιλά περισσότερο λίπος από την ομάδα που έτρωγε τις ίδιες θερμίδες πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Άρα, η νηστεία βοηθά, ακόμα και όταν το παράθυρο σίτισης είναι το βράδυ.
Είναι όμως αυτό το ιδανικό; Μάλλον όχι, γιατί σε αυτή τη μελέτη φάνηκε ότι, αν και τα άτομα έχασαν λίπος, η χρονοβιολογία ήταν αμείλικτη συνοδεύτηκε από βελτίωση των δεικτών υγείας, αλλά αντίθετα από επιδείνωση! Τόσο η χοληστερίνη, όσο και η πίεση ανέβηκαν σημαντικά, και αυτό είναι μακριά από το ιδανικό σενάριο. Το ιδανικό σενάριο είναι η διαλειμματική νηστεία με παράθυρο σίτισης το πρωί, όπως έχω πει σε προηγούμενο βίντεο που αξίζει να δείτε.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πρόσφατα γράφτηκα στο κανάλι σας. Έχετε πολύ ενδιαφέροντα θέματα, ευχαριστούμε πολύ!

nasiamichaleli
Автор

Γιατρέ μου Χρόνια Πολλά κι ευχαριστούμε για τις σπουδαίες γνώσεις σου που μοιράζεσαι μαζί μας!

panosbond
Автор

Εξαιρετικά όσα μας είπατε. Ευχαριστώ πολύ! Χρόνια πολλά με υγεία!♥️

lizaloizou
Автор

Καλησπέρα γιατρέ χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά να έχουμε!! Ωραίο θέμα. Ευχαριστώ πολύ

Φιλίτσα
Автор

Γιατρέ καλησπέρα και χρόνια πολλά...εύχομαι να έχετε ένα καλό '21 γεμάτο με υγεία και ευημερία για εσάς και την οικογένειά σας...

jjimever
Автор

Καλησπέρα γιατρέ σας εύχομαι χρόνια πολλά καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και να σα ΣτΕ καλά πάντα να σας ακούμε άσε βολεύεται το καλύτερο που μπορείτε σας ευχαριστούμε πολύ από Μόντρεαλ Καναδά

clementlatreille
Автор

Χρονια Πολλα Καλη Χρονια και να μας ενημερωνετε ετσι απλα και κατανοητα και το 2021

chrisoulamageiria
Автор

Συγχαρητήρια Γιατρέ μου για τις πολλές και σημαντικές πληροφορίες που δίνετε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Έχω μεγάλη εμπειρία και επιτυχία για την νηστεία αυτή. Βέβαια, για άτομα με πολύ ποσοστό λίπος, Καλόν είναι να νιώθουν πολύ τα υδατάνθρακα. Στο παράθυρο 14/6 η 18/6 η 20/4...καλον είναι να μην ξεπερνά δύο γεύματα. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικο. Αγαπάμε την υγεία μας. Καλή χρονιά γιατρέ μου, καλή χρονιά σε όλους με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Leon-chqm
Автор

Χρόνια πολλα γιατρέ ευχαριστουμε πολύ για τα βίντεο .της αγάπη μας από Γερμανία .με το καλο το 2021 .

eugeniavoinou
Автор

Πολύ καλό βίντεο !!!!
Καλή χρονιά να έχουμε !!!!

ARISKONSTANTARAS
Автор

Γιατρέ είστε υπέροχος ! Σας παρακαλώ μπορείτε να κάνετε ένα video με μια σωστή διατροφή όταν κάνουμε διαλειμματική νηστεία ! Τι θα πρέπει να τρώμε ! Σας ευχαριστώ

lydiakapi
Автор

Γειά σας.Ακολουθω διαλειμματική νηστεία 16-8, με παράθυρο σίτισης 08:30-16:30.Η ερώτηση μου είναι ότι παίρνω στις 06:30 το Euthyrox(χαπάκι για θυροειδή) το οποίο έχει στα έκδοχα του άμυλο καλαμποκιού και μαννιτόλη.Ετσι σπάω την νηστεία την 16ωρη ή είναι μικρή η ποσότητα; Ευχαριστώ.

boba_tea_love
Автор

Ωραίο βίντεο όπως πάντα κ. Πανταζή. Θα ήθελα να κάνετε και ένα βίντεο σχετικά με το ψωμί. Κάνει τελικά να τρώμε ψωμί ή όχι? Πολλοί λένε όχι επειδή βλάπτει την κοιλιά.

mikebucur
Автор

Εγώ είδα ατομα που έμειναν ένα 24ωρο τουλάχιστον νηστικά και αυτό για τη διαδικασία της αυτοφαγιας Δεν ξέρω αν έχετε ανεβάσει κάτι αντίστοιχο αλλά ποια είναι η γνώμη σας

giasel
Автор

Καλημέρα κύριε Στέλιο, πήρα σβαρνα όλα τα βίντεο..Δεν είμαι ειδικός, αλλά νομίζω για εμάς που είμαστε αδύνατοι, σε τι θα μας ωφελήσει αυτή η νηστεία?Όλοι μιλάνε για απώλεια βάρους...μα εγώ πχ.δεν θέλω να χάσω βάρος...και εδώ στο εξωτερικό όλοι κάνουν Intervallfasten.... ευχαριστώ πολύ.

mariakrassa
Автор

Καλησπερα γιατρε..εγω αυτο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης:στις ωρες νηστειας καφε με ζαχαρινη επιτρεπεται;η την σπαει;

kikilazoglou
Автор

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Αν κάποιος έχει στομαχικές διαταραχές, μια γενική ευαισθησία στο στομάχι, μπορεί να εφαρμόσει τη διαλλειματική νηστεία ?

raniaponirou
Автор

Καλησπέρα χρόνια πολλά. Πόσες θερμίδες πρέπει να κατανσλοσω μέσα στο οχτάωρο .

ΠαναγιώταΠιακου
Автор

Γιατρέ ποιο σενάριο διαλειματικης νηστείας έχει την μέγιστη απώλεια κιλών?κανω το 16/8 τρώω από τις 12. Μέχρι τις 8 και έχω χάσει 4 κιλά σε ένα μήνα.αν σταματήσω ας πούμε μέχρι τις 6 το απόγευμα είναι καλύτερα?αν υποθέσουμε ότι οι θερμίδες μας είναι το ίδιο και στις 2 περιπτώσεις.

thodorischouliaras
Автор

Γιατρέ επειδή ασχολείστε με τη γυμναστική...ήθελα να ρωτήσω....πως μπορούμε να αποφύγουμε να πάθουμε μυϊκές φλεγμονές Τώρα που θα ξεκινήσουμε να αθλουμαστε μετά τη καραντίνα???τουλάχιστον όλοι εμείς που δεν κάναμε έστω και ήπια άσκηση???Πολύ Ευχαριστώ

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ