Sürekli Düşünmekten Kurtulun ve Odaklanın! - Mindfulness Egzersizi

preview_player
Показать описание
Gün içinde bir şeyler yaparken ya da bir yere giderken o kadar çok şey düşünüyoruz ki içinde bulunduğumuz andan kopuyoruz.
Bu videomda size içinde bulunduğumuz ana nasıl dönebileceğimizi anlattım.

Videoyu beğenip paylaşarak ve kanala abone olarak destek olabilirsiniz.
Aklınıza takılan soruları yorum kısmında sorabilirsiniz.

“Bugün evden işe arabamla geldim ve hiç farketmedim bile nasıl geldiğimi, o arabayı nasıl kullandığımı! Yol boyunca düşüncelere dalıp gitmişim! Sanki arabayı başkası kullanmış gibiydi!

Hatta benzer birşeyi geçen yine yaşadım!

Araba kullanmakla uğraşmıyım diye, bu sefer işe otobüsle gitmiştim.

Hem etrafı izlerim, hem dinlenirim diye düşündüm.

Etrafı izleyip, zihnimi boşaltmayı beklerken, zihnimde uçuşan düşüncelere öyle kaptırmışım ki ne köprüden geçtiğimi farkettim ne de etrafı izleyebildim.

Hatta nerdeyse durağı kaçırıyordum."
Şeklinde cümleler hepinize tanıdık gelmişolmalı!

Çoğu zaman yapmakta olduğumuz şeylerin ne derece otomatikleştiğini, ne derece farkında olduğumuzu bize gösteriyor.

Farkındalık şimdiye odaklanmak ve anlık yaşantıları deneyimlemekle ilgili bir durum. Hayatın koşturmacası içinde kısa bir süre anda kalabiliyoruz. Bir süre sonra hayallerimizi, kişisel hikayelerimizi düşünürken buluyoruz kendimizi.

Hatta gelin, bunu şimdiki zamanda da gözlemleyelim. Bunun için zihninizde uçuşan düşüncelere odaklanmanız yeterli!

Şu anda izlediğiniz bu videoda, beni seyrederken bile zihniniz nerelere gitti acaba?
Bu video için zamanımı harcamaya değer mi?
Belkide başka videoya geçmeliyim! Video izledikçe ilginçleşiyor umarım devamı da böyledir.
Gibi düşüncelerin aklınızdan geçtiği oldu mu? Belkide zihniniz videoyu izlemeyi çoktan bıraktı bile, daha sonra ne yapacağına dair düşüncelere daldı!

Şanslısınız ki gün içinde uçuşan düşüncelerinizi yakalamaya başladığınız anda, şimdiye yaklaşmaya başlarsınız. İlk adım bunu farketmek.

Zihnimiz gün içinde çoğunlukla otomatik pilotta çalışır. Aslına bakarsanız bu durum evrimsel olarak avantaj sağlar. Otomatik pilottayken işlem yapabilme beceriniz oldukça artar. Ve birden fazla şeyle meşgul olmanızı sağlar bu durum.

Fakat şimdiki zamandan koparır sizi, geçmişe ya da geleceğe savurur ve içinde bulunduğunuz anı bulanıklaştırır.
Buda size bişeyleri eksik yaşadığınız hissi verir. Çünkü yaşam denen şey şu anda yaşanır.

Peki şimdiki anda kalabilmek nasıl bir deneyim?

Anın içinde kalmak, olanları farketmek ve odaklanmayı içerir.

Bir arkadaşınızla yemeğe gittiğiniz bir anı düşünün. Restoranda yemek yerken ellerinizin pozisyonuna, çatal bıçağın elinizdeki hissine, yemeğin kokusuna, duyduğunuz seslerin çeşitliliğine odaklanabilir ve yemeğin lezzetini ve o anı daha fazla farkedebilirsiniz.

Hatta bunu çay içmek, banyo yapmak gibi çok basit şeylerle meşgulken bile yapmanızı öneririm.

Örneğin: Bu videoyu izlerken ellerinizin konumuna, telefonun, bilgisayarın elinizdeki hissine odaklanın, ellerinizi farkedin, oturduğunuz yerin bedeninizdeki hissine, basıncına, vücudunuza temasına odaklanın.

Gördüğünüz gibi olup biteni farketmek, direk yaptıklarınıza odaklanmak çok basit görünmekle birlikte üzerine yoğun çalışmayı gerektirir. Düzenli olarak nefes farkındalık egzersizleri, meditasyon çalışmaları yapmanız, sizi içinde bulunduğunuz ana çeker.
Daha önce çeşitli nefes egzersizleri videoları çekmiştik onlarıda düzenli olarak öneririm. Ayrıca farkındalık egzersizleriyle ilgili yeni videoları sizlerle paylaşıyor olacağım.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ben bunu ne ara yaptım dediğiniz bir hikayeniz var mı?

PsikologBarisGurkas
Автор

Bu videoyu bile izlerken odaklanamayan tek ben miyim?

jangamaisui
Автор

Bu videoyu izlerken bile defalarca söylediğiniz şeyleri kaçırdım...
Not: Uzun sürelerden sonra sorunumu çözdüm. Merak eden varsa alttaki yanıtlarda yöntemlerimi aktardım.

emirklc
Автор

Ya bu hastalık beni benden alıyor ya. Geceleri uyku tutmuyor 1 2 saat uyumaya gayret ediyorum olmuyor.

Mertcan-gmvd
Автор

Uykum geldi. Sanki ninni söylüyorsunuz hocam.

melihucar
Автор

Bunu izlerken bile nasıl bittiğini anlamadim 😂

ferideislamova
Автор

Müthiş bir video olmuş lütfen bu seriye devan edin. Dikkat dağınıklığı büyük bir sorun... psikoloji bilimi ise insanı heyecanlandırıyor.

karskkonular
Автор

Hocam çok iyi anlattınız gerçekten. Sorunum resmen bu benim. Mesela yataktan tuvalete gidiyorum. Ne ara gittim ben ya oraya gibi düşünce oluşuyor zihnimde. Ne ara oraya geldim. Ne ara onu söyledim falan gibi oluyor. Anı yaşayamıyorum, hep bir bulanık. Sanki önüme perde inmiş dünyayı bulanık görüyorum gibi.

MrTDXXII
Автор

Sherlock Holmes’ın zihin sarayı metoduyla ilgili bir video çekebilir misiniz?

feyzask
Автор

Hocam iyi geceler. Anlattıklarınızı dikkatli bir şekilde dinledim. Sorunum buna benzer ama biraz farklı, bir beyin düşünün sabah uyandığından akşam yattığı zamana kadar susmuyor her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp tartıyor. Bir çok büyük problemi kolayca çözebilirken basit şeylere cevap veremiyor bu basit şeylere cevap veremediği zaman, kendini yetersiz ve salak gibi hissediyor.Bunların sayısı ve tekrarı çok olduğunda ise durum dayanılmaz. Yorum yapabilirseniz çok sevinirim saygılar...

mertgulenay
Автор

Meditasyon ve egzersiz videosu gelse iyi olur kafayı sıyırmak üzereyim.

gizemozkan
Автор

3:28 Sherlock'u gördükten sonra videoya olan ilgim arttı

gs
Автор

En büyük sorunum odaklanmak ve hayal etmek 😕 malesef bana çok uzak

gulyas
Автор

Banyo yaparken oluyor bende içeriye girdiğimde geleceğe geçmişe dalıp gidiyorum çabuk bitireceğim işi bir saatte bitiyorum ve bu durumdan çok rahatsızım.

frat.d
Автор

Video tam olarak beni anlatmış sanki...
Bu konunun devamını bekleriz hocam...

fatihsaglam
Автор

Videolar için kendi adıma emeğinize sağlık diyorum, çok yararı dokundu. İyi günler dilerim, Allah işinizi rast getirsin :)

gizemylmazer
Автор

Selam arkadaşlar. Bende de aynı durum var. Bu karakterimizin getirdiği bir özellik. Buna mükemmelliyetçilik denilir. Yani yaptığı her işi eksiksiz ve kusursuz yapar. Küçük ayrıntıları bile derinine iner. Bu yüzden asıl çerçeveyi unutur. Bir anda birden fazla işi beyninde yapmak ister. Yani karmaşık ve zor görünen olayları sever. Üstesinden nasıl geleceğini bilmediği için ondan korkar. Çünkü kişi, bilmediği şeyden korkar. Ayrıca beynin çalışma prensibi şu şekildedir : belirsizklikten kaç. İşleri soyut olarak kafamızda bitirmek istediğimiz için beyin bunu kabul etmiyor. Çünkü onun ana görevi bizi tehliklerden korumaktır ve beyin aynı anda sadece 1 iş yapabilir. Bu güçlü özelliğin tek zayıf noktası vardır : yeterince hoşgürülü olmamak ve birden fazla işe aynı anda bitirmeyi istemesi. Sizinle zıt fikirli insanlarla takılın ve sadece bir hedef önünüze koyup onu bitirene kadar başka hiçbir şey düşünmeyin. Fırtına sert ağacı kırar, yumuşak ağacı kökünden söker ama esnek ağaca hiçbir şey yapamaz. Biz şuan çok serttiz. Biraz yumuşak olmak ve yumuşak insanlarla takılmalıyız. Yani her şeyi eksik ve umursamazlıkla yapan insanlarla takılmamız gerekiyor... İslam dininde ise nefsin istekleri ve ihtiyaçları vardır. Nefsin ihtiyaçları: 1- düzenli bir uyku, 2-düzenli beslenme, 3-kişisel bakım ve güzel gözükmek, 4-sosyal iletişim, 5-sosyal aktiviteler ve spor yapmak. Nefsin istekleri ise: Bizim için zararlı olan ve dinin men ettiği her şeyi ister. Peygamber Sav : Nefsin ihtiyaçlarını verin ama isteklerini vermeyin. Eğer nefsin ihtiyaçlarını eksik verirseniz, nefis de size rahatlık vermez. Umarım bu size yardımcı olur 😎

lesaddam
Автор

Ne kadar sakinleştirici bir anlatım. Çok güzel.

sometimesijustdontcare
Автор

Anksiyete bızukluğum var, her videonuzda o kadar rahatlıyorum ki çok sağolun

edaceylan
Автор

Bu konuyla ilgili 10-15 video izledim amma sizin video bambaşka bişey çıktı... Aklımdan geçenleri o kadar güzel anlatmışsınızki, gerçekten hayran kaldım...
Çok teşekkürler hocam...
Peki farkındalığımızı artırmak için ne yapmamız gerek ?

fatihsaglam