Mutsuzluk ve Depresyon Üzerine

preview_player
Показать описание
Mutsuzluk ve Depresyon Üzerine

Biraz kendimizden bahsedecek olursak ;
Ben Altay Cem Meriç 29 yaşındayım tıp doktoruyum.Bu kanalı düşünce tarihinin uğrak noktalarını kitaplar üzerinden incelemek ve yorumlamak için açtım.

Baştan savma bir şekilde alakasız kitap tanıtmak yerine bir branş ya da yazar hakkında derli toplu eser incelemeye çalışıyorum.Oynatma listesi şeklinde attığımız videoları bütün halinde incelediğinizde ilgili konu ya da yazar hakkında doyurucu bilgiye ulaşacağınızı ümit ediyorum.

Burada incelediğimiz eseri detaylıca tanıtmaya,değerlendirmeye,yorumlamaya,tavsiyelerde bulunmaya çalışıyoruz.Eserler hakkında salt bir övgü ya da yergi üslubu kullanmadığımızı videoları izledikçe farkedeceksiniz.

Bu çalışmamızın hem size hem de bize çok şey katacağını umut ediyorum.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Korkunç günahlar işledim; Allah'a isyan ettim, ateist oldum ve Kur'an ile peygambere ağır ithamlarda bulundum. Elhamdülillah doğru yola döndüm ancak geçmişte yaşadıklarım yakamı bırakmıyor. İçimde sürekli bir sıkıntı var ve boğuluyorum. Kalbimi sanki birisi eliyle sıkıyor. Allah kimsenin başına vermesin bu psikolojik rahatsızlıklar çok kötü. Bütün kemiklerim kırılsa bu kadar acı çekmezdim. Allah beni ve tüm günahkarları bağışlasın. Kimseye bu ruhsal sıkıntıları yaşatmasın.

Hakk-bkij
Автор

İnşirah suresi :

1. (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?

2, 3. Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?

4. Senin şânını yükseltmedik mi?

5. Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.

6. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.

7. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.

8. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

GucluKadinlarlaSoylesiler
Автор

"İnsan başarıyı değil, gayreti hedeflemeli. Çünkü başarıyı taçlandıran şey gayretin muhtevasıdır. Demem o ki gayret bizden nasip Allah'tan."

holmesedit
Автор

İnanılmaz faydalı bir yayındı. İnsanların uzun uzun videolar çekip anlatamadığı şey 1 saate özetlenmiş. Abi çok değerlisin. Rabbim senden razı olsun

OğuzhanÇağlayan
Автор

22 yıldır manik depresyonla mücadele ediyorum ve bunca deneyimlemelerim oldu bir kelimeniz dahi kusurlu değil, muhteşem izah, mükemmel anlayış ve anladığını muhteşem anlatım, Allah razı olsun 🥰

denizyetkin
Автор

Harama bakmakta depresyonu doğrudan sonuçlandırir özgüveni düşürür insanın kendisine özsaygısı kalmıyor bakınan şeyde haram olduğu için yani ulaşılmaz gibi olduğu için yetersizlik duygusunuda kapılıyor

meheme
Автор

''Gerçek bir müslüman depresyona girmez hayır girer'' çok iyi ben uzun süre yaşadığım psikolojik problemleri muhafazakar tarafa anlattığımda sürekli imanın eksik, allah seni sevmiyor, sana nasip etmemiş tarzı olumsuz dönütler alıyordum ve bu beni daha kötü yapıyordu. Muhafazakar olmayan kesime anlattığımda ise dini yaşadığım zorlukları anlamıyordu oda oradan vurup hakaret ediyordu. Cidden zor bir durum. Tatlı konuşmayı kendimize huy edinmemiz lazım. Ben onun iyiliği için yada doğrusunu söylüyorum adı altında çok yanlış üslup ve kelimeler seçilebiliyor. Bu kadar kolaya kaçmamak lazım.

dilarakoc
Автор

1- Duygu odaklı/tepkisel yaşamak (ön yargılı olumsuz düşünce biçimini doğrulamaya çalışıp, gerçek olabilecek ihtimalleri göz ardı edip mantık çerçevesinde yaşamamak ve zihin okumak.)
2- Diğer insanların kanaatlerine, beğenilerine göre yaşamak ve kendini tanımlamak. (insanların seni senden iyi tahlil edebilmeleri imkansız.)
3- Meşguliyetten uzak kalmak ve olumsuzluk/çaresizlik sarmalini devam ettirmek.

4- Süreç değil sonuç odaklı yaşamak / gelişim zihniyetinde olmamak.
5- Suçluluk duygusuna kapılmak veya gereksiz yere diğer insanlar tarafından sürekli suçlanmak.( Özgüven düşüren insanlarla bulunmak, özüne ihanet eden eylemlerde bulunmak.)
6- Karşılaştırma eğiliminde olmak, fazla sosyal medya kullanmak.
7- Sağlıksız yaşamak (Uyku düzeni bozukuğu, Dini ibadetlerin aksatılması, Sağlıksız/yetersiz beslenme, Sporsuz yaşam)

arslanduha
Автор

❤❤❤ Güzel gören, güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır.

Risale-i Nur-Hizmet Düsturları

ahiretakademi
Автор

Babamın dediği gibi: boş duran kişi, dünyadaki en lüzumsuz; insandır. Yapacak hiçbir şey kalmadığında dahi kişi kendine bir iş icât etmelidir. Ben yeni ergenken babam durmadan iş icât edip bizi işe koşardı. Bir gün sordum, " Baba bu işin hiçbir amacı yok, neden ben bu işle meşgul oluyorum, diye; cevâp: işin ne olduğu mühim değil, asıl olan senin boş durmaman, demişti. Yıllar sonra hikmetini çok iyi anladım.

osmanbasaran
Автор

Dördüncü Kelime
لَهُ الْمُلْكُ
Yani, mülk umumen onundur. Sen, hem onun mülküsün hem memlûküsün hem mülkünde çalışıyorsun.
Şu kelime, şöyle şifalı bir müjde veriyor ve diyor:

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin, o yük ağırdır. Kendi başına muhafaza edemezsin, belalardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin. Öyle ise beyhude ızdıraba düşüp azap çekme, mülk başkasınındır. O Mâlik, hem Kadîr’dir hem Rahîm’dir; kudretine istinad et, rahmetini ittiham etme. Kederi bırak, keyfini çek. Zahmeti at, safayı bul.

Hem der ki: Manen sevdiğin ve alâkadar olduğun ve perişaniyetinden müteessir olduğun ve ıslah edemediğin şu kâinat, bir Kadîr-i Rahîm’in mülküdür. Mülkü sahibine teslim et, ona bırak; cefasını değil, safasını çek. O, hem Hakîm’dir hem Rahîm’dir. Mülkünde istediği gibi tasarruf eder, çevirir. Dehşet aldığın zaman, İbrahim Hakkı gibi “Mevla görelim neyler / Neylerse güzel eyler.” de, pencerelerden seyret, içlerine girme.

(Mektubat / 20. Mektup / RNK)

_Yolcu__Free_Palestine
Автор

İlaçın faydası, ALLAH ın takdirine bağlıdır.

gelecek
Автор

Allah razı olsun. Bu abinizin kalbi marifetullah nuruyla dolsun. Hayırlı uzun ömürle şehit olarak Allah'a kavuşsun. Evlatları kıyamete kadar salihlerden olsun . Amin ecmain

firdevs
Автор

Altay abi bütün videoda neden beni anlattın, yav bu adam her şeyime çözüm buluyor ben bu adamın hakkını nası ödeyecem, Allah razı olsun başganımm

arslniozan
Автор

Allah razı olsun çok faydalı bir ders.Kötü zanda bulunma temelinde inşa olan mutsuzluk hayatımızı oldukça zorlaştırdı.Dostluklar, muhabbetler
tahrip oldu.İnsanlar mutsuz ve batıl öfkelerin kubanı.Halbuki Kur, an-ı Kerim ve Sahih hadislerin bize öğrettiği bakma açısını öğrenip
amel ile destekleseydik bu sohbetin merkezinde olan kitaba veya kitaplara ihtiyaç bile duymazdık.
Kötü zannın haram olduğunu bilmek, iyi zannın Salih amel olduğunu bilmek bütün sorunlarımızı kökten çözer.Hakka muhalif olmayan
güzel fikir kimden gelirse gelsin müslümanın yitiğidir.
Ancak iç ve dış dünyamızda bizi şekillendiren öğretileri anlatırken öncelik vereceğimiz temel, Kitab ve sünnet referansları olmalı.
Hocam çok faydalı ve hayata ışık tutan bir sohbet olması sebebi ile teşekkür ederim.
Konuyu daha güzel boyutlara taşıyacak ayetlere ve hadislere az bile olsa yer verirseniz daha mutlu olurum.Allah razı olsun.

seyfullahtopcu
Автор

Abi kısacası imanımız tam olsa haksızlık, eleştiri, engellenme hissi vs olaylarında biliriz ki Rabbimiz bizi görüyor ve gerektiğinde müdahale eder etmiyorsa ahirete imanımız var orda en küçük bir adaletsizliğin bile hesabını soracak.Teslimiyetimiz yok bizim

Tu_Tatta
Автор

Gayet faydalı bilgiler ve güzel bir anlatımdı, teşekkürler.
Yayından çıkardığım notları sizinlede paylaşmak isterim.
Sevgilerimle...



◕ Mutsuzluk ve Depresyon hayat şartlarının kötülüğünden kaynaklanan bir durum değildir.
Algısal bir durumdur. Yani içinde bulunduğu durumu tanımlama biçimiyle ilgilidir ve insan bunu değiştirebilir.

◾çünkü hayat şartları bizden daha kötü şartlardaki insanlar depresyonda olmayabiliyor ve mutlu olmayı bilebiliyor.

◾mutsuzluğun kaynağını başkasına atf edip kendisini mağdur olarak görmek ve kendine acımak, depresyonu oluşturur.
ve bir mutsuzluk sarmalının içine alır seni.

◾mutsuzluk içsel bir duygu atmosferidir. aynı olayı farklı bakış açıları ile okuduğunuzda farklı duygular uyanır.
duygular bizim düşünce süreçlerimizin ardındaki kararlarımızın sonuçlarıdır.
o yüzden olayları okuma sürecinizi ve bakış açılarınızı değiştirdiğinizde duygularınızda değişir.




◕ Olumsuza fokuslandığın sürece her şey sana olumsuz görünür.

◾ Aşırı genelleme yapmak ve bir çok olayı birbirine benzetip karamsar bakış açısıyla değerlendirmek insanı mutsuz eder.
Örn: yaşadığın yer, toplum ve coğrafyayla ilgili ''Ortadoğu'' kelimesini duyduğunda kötü örneklere fokuslanıp genellemeler yoluyla mutsuzlaşmak.

◾ gündelik insan ilişkilerinde ise bir insanın 10 davranışının 6'sı normal 2'si iyi 2'si kötü iken 2 tane kötü davranışına odaklanıp o insana tümüyle olumsuz bir tanım yüklemek insan ilişkilerindeki verimi düşürerek, insanı yalnızlaştırır, mutsuzlaştırır, depresyon atmosferine sokar. bu yüzden tanımlarımızı ve zihinsel filtrelerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz.

◾ kötü örneklere ve kötü şartlara yoğunlaşıp zihinsel filtrelerimizi kontrol edemediğimizde bir anda ortada mağdur olan, kötülüklere katlanmak, tahammül etmek zorunda kaldığını zanneden, kendisine acınılması gereken bir insana dönüşürsün.
bu mağduriyet psikolojisine giren insan sorumluluk duygusundan da kaçış yolunu bulmuş oluyor. Ve içsel mutsuzluk sarmalı depresyon atmosferi oluşuyor.




◕ Zan duygusuyla hareket edip, zihin okuma hatasına düşmek mutsuz eder.

◾ Örn: mesaj yazdığın birinin sana geri dönüş yapmamasının. bir çok nedeni olabilecekken, uzaktan zihin okumaya çalışıp ''beni aşağılamaya mı çalışıyor, beni değersizleştirmek mi istiyor'' gibi durumu en olumsuza yormaya çalışmak ortada bir şey yokken kendi kendini zan ile zehirlemektir. yazmamasının bir çok sebebi olabilir, karşı taraf bile neden yazmak istemediğini bilemeyebilir.



◕ Duygu merkezli yaşamanın bir müddet sonra mantıklı açıklamaları önemsizleştirip mantığın gücünü düşürmesi.

◾duygulara göre akıl yürütme neredeyse bütün depresyonlarda merkezdedir. bir insanın bir ortamda kaba konuşmasından etkilenip bu insan tüm hayatı boyunca kabadır, bundan uzaklaşmak gerekir, hayatımda böyle insanlar istemiyorum demek bir olaydaki duygularına göre akıl yürütme süreçlerine bir örnektir. bir insanın bir sinirli haline rastlayıp ondan etkilenerek bu sinirli bir adamdır sonucuna varmak duygularına göre akıl yürütme süreçlerine bir örnektir.



◕ Süreçteki kazanımlara bakmayıp sonuçlara odaklanmak mutsuzluk ve depresyona sebebiyet verir.

◾çünkü sonuçlar beklentiler üzerine kuruludur, her beklentide hayatta karşılanamayacağı için hayal kırıklığı ve mutsuzluk getirir.

◾insan hayatın içinde bir andan ibaret değildir, bir akış halinde hayatı devam eder. sonuç ise bir andır, akıştan ve süreçten keyif almak hayattan keyif almak demektir.



◕ Eleştiriye ve saldırıya maruz kalmanın verdiği kırılganlık mutsuzluk ve depresyon getirir.

◾ eleştiricinin çok kırıcı olması odak noktanız ile alakalıdır. Örn: odak noktanız ''insanlar beni beğensinse'' eleştiri size kırar.

◾ odak noktanız hayatınızın her alanında işinize yarayacak kusurlarını giderip kendini geliştirmekse eleştiri sizi kırıcı hale gelmez ve mutsuz etmez, hatta mutlu eder.

◾ insan kendine odaklandığında, kendisi için çalıştığında cezası da ödülü de kendisinde olur.

◾ başkalarının sözleriyle kendin hakkında algın çok kırılgan olmaması lazım, dışarısının seni senden daha iyi tahlil edebilme imkanı anca senle işbirliği ve uyumlu diyalog halinde olabilir.

◾ eleştirilerin çoğunda eleştiren insan duygusunu boşaltır. eleştirene empati yapmayı anlamak lazım.

◾ eleştiri içinde haklılık payı bulmaya çalışılmalıdır.




◕ Öfke duygusu haksızlığa uğrandığı düşüncesinden kaynaklanır. bu mutsuzluğa yol açar. kime hak verip kime hak vermediğinizin kendi tekelinizde olduğunun farkına varılması gerekir. haklı olduğunuzu zannettiğiniz her şey hakkınız olmayabilir.

◾ Örn: bir patronun bir işçisinden aşırı tazim görmesini hak ettiğini düşünmesi ve bu tazimi görmeyince sinirlenmesi kendince buna hakkı olduğunu düşünmesinden kaynaklanır. Bu yüzden haklılık tespitlerinin yüzde yüz doğru olmadığını bilmek gerekir mutsuzluk atmosferine girmemek için.

◾ İnsan engellenme duygusuna öfke duyar. Bir şeyi yapabilecekken engellediğini bilmek insanda öfke oluşturur. Öfkeyle kalkan ise zararla oturur bir şeyi yapamamanızda hayırlarında olmasını bilmeniz mutsuzluk atmosferine girmemenizi sağlar.



◕ Suçluluk hissi mutsuzluk kaynaklarından biridir. Çünkü insanı harekete geçirici bir yönü yoktur. Pişmanlık daha olumlu bir duygudur sizi kendinizi geliştirmeye ve duygularınızı değiştirmeye ve davranışlarınızı geliştirmeye yarar, suçluluk hissinde hüküm verilmiş geri dönüş yoktur.

◾ suçlanma korkusu hareketsiz kalınmasına neden olur. karar almada zorluk yaşatır. bu mutsuzluğa sebep olur.

◾ bu durum özgüvensizliğe sebep olur, özgüvensiz insanın bir çekiciliği ve albenisi olmaz. saygı kaybı yaşar ve kendisini bir yük gibi hissetmeye başlar. sevgi dilenciliği yapmaya başlar, başka insanların onu sevmesini ister, buda insanlara itici gelir yalnızlığa ve mutsuzluğa neden olur.

haladusunmezlermi
Автор

Depresyonda olduğumu duyunca abim bana video çekmiş

kudretttt
Автор

Yıllarımın ozeti gibi bütün konuşma..kitabi da okumuştum. kendinizdeki durumlari tespit etme açısından aydinlatici bi kitap.ancak asla doktor ve eğer doktorunuz öneriyorsa ilaç desteği almaktan çekinmeyin. Doktora gitmekle ilgili, ilac kullanmakla ilgili bütün dirençlerinizi kırın bu şekilde direnc gostermenizi isteyenleri reddedin..çok zorlu bir yol ama değişim başladığında içgörü oluştuğuna yolun kendisi keyifli hale gelmeye başlıyor..şu tespitler de ayrica hoşuma gitti. Evet müslümanlar da insandir ve psikolojik rahatsizliklar yaşayabilir, bunun inanclariyla imanlariyla bi alakasi yoktur. Bi de günümüzdeki fıkıh anlayışı insanı obsesyona itiyor eski anlayis bunun tam tersi uzereydi👏

tugba
Автор

Üstad çok çok faydalı bir videoydu. Konuyu gündem etmen ve bu kadar faydalı bilgi ve fikirler paylaşman çok kıymetliydi. Allah razı olsun.

efyland