Οστεοπόρωση: Ιδανική Διατροφή

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θα ήθελα να σας την ιδανική διατροφή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση που επηρεάζει τα οστά και αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί οστεοπορωτικό κάταγμα, δηλαδή να σπάσει κάποιο οσρό. Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει και η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση προσβάλλει πολύ συχνότερα τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες και υπολογίζεται ότι πολλές γυναίκες μετά τα 60 πάσχουν από οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Η οστεοπενία είναι μία ήπια μορφή οστεοπόρωσης που αν δεν αντιμετωπιστεί είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση δεν εμφανίζεται με κάποιο σύμπτωμα ώστε να γνωρίζουμε αν έχουμε οστεοπόρωση ή όχι, και ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε αν έχουμε οστεοπόρωση είναι να κάνουμε εξέταση οστικής πυκνότητας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν οστεοπόρωση μετά από ένα κάταγμα, δηλαδή αφού υποστούν τη χειρότερη εξέλιξη αυτής της πάθησης.

Η οστεοπόρωση σχετίζεται με μία σειρά από παράγοντες κινδύνου, μία σειρά από παράγοντες δηλαδή που όταν υπάρχουν η πιθανότητα να εμφανιστεί οστεοπόρωση αυξάνεται. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής:

Ηλικία. Όπως είπα και στην αρχή όσο αυξάνει η ηλικία η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση αυξάνεται σημαντικά.
Οικογενειακό ιστορικό. Από τις μελέτες έχει φανεί ότι αν πάσχει από οστεοπόρωση η μητέρα σας ή ο πατέρας σας είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε και εσείς οστεοπόρωση.
Διατροφή. στο σημερινό βίντεο τα πούμε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε συχνότερα για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανιστεί οστεοπόρωση ή αν έχετε οστεοπόρωση να βοηθήσουν στην αναστροφή της.
Άσκηση. Ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα που μπορούμε να δώσουμε στα κόκκαλα μας για να γίνουν δυνατά είναι η άσκηση. Η ιδανική άσκηση για αύξηση της οστικής μάζας είναι η γυμναστική με αντιστάσεις, για παράδειγμα με βάρη ή μηχανήματα γυμναστικής με βάρη, ενώ η λιγότερο αποτελεσματική γυμναστική είναι το κολύμπι.
Κάπνισμα. πολλοί έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τις καρδιοπάθειες, που σίγουρα είναι ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος, αλλά ακόμα και σε άτομα που ζουν αρκετά χωρίς να εμφανίσουν κάτι τέτοιο η πιθανότητα να προσβληθούν από οστεοπόρωση αυξάνεται πάρα πολύ.
Τέλος, κάποιες παθήσεις αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση, και για αυτό όποιος έχει οστεοπόρωση πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να αναζητήσει αν πάσχει από κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέραμε είναι παράγοντες αναστρέψιμοι, δηλαδή είναι παράγοντες που είναι στο χέρι μας αν θα εμφανιστούν σε εμάς ή όχι. Προφανώς, δεν διαλέγουμε τους γονείς μας, άρα για το αν έχει οστεοπόρωση κάποιος γονιός μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να αλλάξουμε τη διατροφή μας, το επίπεδο της δραστηριότητας μας και το κάπνισμα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια πάθηση που προκαλεί οστεοπόρωση, η ρύθμιση αυτών των τριών παραγόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση. Σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για το θέμα της διατροφής και συγκεκριμένα για τις τροφές που βοηθούν και μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση.

Ασβέστιο. Σχεδόν όλοι γνωρίζετε ότι το ασβέστιο είναι το σημαντικότερο ανόργανο συστατικό των οστών. Επίσης, το ασβέστιο στο σώμα μας βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα οστά, ενώ μόλις μικρή ποσότητα ασβεστίου υπάρχει στα υπόλοιπα κύτταρα. Οι τροφές με το περισσότερο ασβέστιο ανήκουν στην οικογένεια των γαλακτοκομικών. Τα γαλακτοκομικά είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου για τα άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Δεν είναι όμως όλα τα γαλακτοκομικά το ίδιο ωφέλιμα για την υγεία των οστών. Εάν θέλετε να επιλέξετε τα καλύτερα γαλακτοκομικά για την υγεία σας, καλό είναι να επιλέξετε τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, δηλαδή τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα και το κεφίρ. Σε περίπτωση όμως που έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά η τα αποφεύγετε γιατί ακολουθείτε μία διατροφή vegan, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πλούσια σε ασβέστιο είναι και τα όσπρια, και ειδικά τα φασόλια, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μάλιστα ανά μονάδα θερμιδας τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολύ περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά, αν και οι πολλές φυτικές ίνες που υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάνουν την απορρόφηση του ασβεστίου λίγο πιο δύσκολη.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ ενδιαφέρον θέμα που συνοδεύεται από τέλεια ενημέρωση και τέλεια

ΤουλαΤουλα-γν
Автор

Ευχαριστουμε πολυ για την ενημερωση να ειστε καλα γιατρε

FridaFrida-um
Автор

Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Στέλιο για την ενημέρωση στο θέμα τής Μας δίνετε σημαντικές πληροφορίες για όλα πού πρέπει νά ξέρουμε γιατί αυτό βοηθάει την υγεία Είστε ένας άνθρωπος πολύ καλός και Νά έχετε μία καλή εβδομάδα και νά περάσετε όμορφα την καθαρή

elenelen
Автор

Για άλλη μία φορά λάβαμε τέλεια ενημέρωση.
Ευχαριστούμε γιατρέ!

ellhkara
Автор

Πάρα πολύ ωραία αυτά που μας είπατε! Να το ξανακάνετε! Ευχαριστούμε!

MariaDanousi
Автор

Καλο μηνα ευχαριστουμε για το ωραιο και κατατοπιστικο βιντεο να ειστε καλα

FridaFrida-um
Автор

Εξαιρετικό και αυτό το βίντεο. Μας βοηθάει πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε!!!

afroditip.
Автор

Εξαιρετικό και διαφωτιστικό το βίντεο νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ κόσμο με το συγκεκριμένο πρόβλημα να είστε καλά!!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΙΩΑΝΝΟΓΛΟΥ-ζυ
Автор

Φοβερό βίντεο.. Μπράβο γιατρέ μου.. 👏👏👏

Tavros.._
Автор

Ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού ὁ τρόπος τους καί ὁ λόγος τους σέ κρατοῦνε (πολύ περισσότερο ὅταν λένε καί σημαντικά πράγματα) καί ἄλλοι πού ὅταν μιλᾶνε θέλεις νά φύγεις...
Ἐσεῖς κύριε Πανταζή ἀνήκετε στήν πρώτη κατηγορία. Νἄστε πάντα καλά. Εὐχαριστοῦμε.

Iwannis_Kalaitjidis
Автор

Ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια σας γιατρέ να μας ενημερώσετε.

ΜαίρηΆρτη
Автор

Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για τις χρήσιμες συμβουλές σας και την εξαιρετική ενημέρωση σχετικά με το θέμα. Διατροφή όπως φαίνεται είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών!

goldideasadvicebycharaelen
Автор

Εξαιρετικό γιατρέ🤗🤗🤗και ιδιαίτερα η άποψη σας για τα συμπληρώματα που πολλοί τα παίρνουν αλόγιστα🤗🤗🤗πολύ Ευχαριστώ

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Να είστε καλά γιατρέ να μας παρουσιάζεται τα τόσα ωραία και χρήσιμα βιντεάκια!! Ευχαριστώ πολύ!!!

giannatziamali
Автор

Πολυ ενδιαφερον το θεμα για μενα που εχω οστεοπορωση, μπραβο γιατρε να εισται καλα καλη καθαρη Δευτερα

voula
Автор

Γιατρε ειστε καταπληκτικός.Σας παρακολουθώ, ανελλιπώς.

Ελένη-ψψ
Автор

Ευχαριστώ πολύ για τής συμβουλές χερομε νά μαθενο πράγματα

helenanast
Автор

Ευχαριστούμε!!! Κατανοητή η ανάπτυξη του θέματος της οστεοπόρωσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΖΙΩΓΑ-φο
Автор

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τίς συμβουλές πού μας δίνεται για Την υγεία μας.

isidaisida
Автор

Ευχαριστώ γιατρέ μου όμορφο και ενημερωτικόβιντεάκι μπράβο

mariasfiraki