Υπερτροφία Προστατη: Ιδανική Διατροφή

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι μισοί άνθρωποι μετά τα 50 πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι μισοί άντρες άνω των 50 που γνωρίζετε έχουν ήδη υπερτροφία προστάτη, ακόμα και αν δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Καθώς η συχνότητα της υπερτροφίας προστάτη αυξάνει με τα χρόνια, έχει υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 80 το 90% των ανδρών έχει ήδη υπερπλασία προστάτη και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν έντονα συμπτώματα.

Η υπερτροφία του προστάτη χαρακτηρίζεται από τη νυκτουρία, την ανάγκη δηλαδή να πάει κάποιος στην τουαλέτα το βράδυ δύο, τρεις και μερικές φορές ακόμα συχνότερα. Το καλό είναι ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα ή εφόσον έχει εμφανιστεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος αυτό το πρόβλημα, όπως με φάρμακα, βότανα, συμπληρώματα διατροφής, άσκηση και φυσικά χειρουργικά, αλλά σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για τις αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος στην διατροφή του.

Αυξημένο βάρος. Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που έχει υπερτροφία προστάτη για να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα είναι να ακολουθήσει μία σωστή διατροφή που θα εξασφαλίσει φυσιολογικό βάρος. Ένα πολύ μεγάλο το ποσοστό των ανδρών μετά την ηλικία των 50 έχει αυξημένο βάρος. Ακολουθώντας μία διατροφή που εξασφαλίζει μείωση του βάρους στο φυσιολογικό θα μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα από την υπερπλασία του προστάτη. Αν έχετε πρόβλημα με τον προστάτη και έχετε αυξημένο βάρος, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για να μειωθεί το βάρος σας. Αυτό είναι το σημαντικότερο από αυτά που θα πούμε σήμερα.

Λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος έχει φανεί σε μελέτες ξανά και ξανά ότι βοηθάει στην μείωση του όγκου του προστάτη και στη μείωση της συχνότητας της τουαλέτας το βράδυ. Εδώ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό που βοηθάει περισσότερο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη δεν είναι το λάδι του λιναρόσπορου, δηλαδή το λινέλαιο, αλλά οι φυτικές ίνες, που ονομάζονται λιγνίνες. Αυτό που σας λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατι στις μελέτες έχει φανεί ότι το λινέλαιο δεν βοηθάει. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που υπονοούν ότι το λινέλαιο μπορεί να βλάπτει κιόλας. Σε κάθε περίπτωση μία με δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο την ημέρα βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της υπερπλασίας του προστάτη και των συμπτωμάτων που συνεπάγονται αυτής της κατάστασης.

Φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Η λουτεΐνη είναι μία ουσία που υπάρχει στα φυτά που έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καλό είναι να φροντίσετε να υπάρχει σε επάρκεια στη διατροφή σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πολύ πλούσια σε λουτεΐνη είναι το σπανάκι, τα φασολάκια, τα βλίτα, η ρόκα, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, οι πιπεριές, ο μαϊντανός και τα φυστίκια Αιγίνης.

Φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε β-καροτίνη. Η β-καροτίνη είναι επίσης μια ουσία με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που θα τη βρείτε σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά σε σημαντικές ποσότητες. Πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε λουτεΐνη είναι επίσης πλούσια και σε β-καροτίνη, αλλά επιπρόσθετα καλό είναι να γνωρίζετε ότι πλούσια σε β-καροτίνη είναι επίσης τα βερίκοκα και ο αρακάς. Καλό είναι όμως να ξέρετε ότι η λουτεΐνη είναι πιο χρήσιμη από τη β-καροτίνη, άρα είναι σημαντικότερο να εστιάσετε στις τροφές που είπαμε νωρίτερα που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Οι μελέτες έχουν εστιάσει επίσης και μία σειρά από φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν βιταμίνη C και φαίνεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη και καλό είναι και αυτά να τα περιλάβετε στη διατροφή σας. Τα πιο χρήσιμα είναι τα ακτινίδια, οι φράουλες και όλα τα εσπεριδοειδή, που περιλαμβάνουν και τα αγαπημένα μας πορτοκάλια.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι επίσης μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στις φυτικές τροφές και σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι έχει μία σχετικά ωφέλιμη δράση στο προστάτη. Στις μελέτες δεν έχει δείξει την ισχυρή αποτελεσματικότητα των προηγούμενων συστατικών που είπαμε, αλλά καλό είναι να περιέχουμε κι αυτές τις τροφές στη διατροφή μας όσο πιο συχνά γίνεται. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι ντομάτες, το γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, οι κόκκινες πιπεριές, τα σπαράγγια και το κόκκινο λάχανο. Αυτές οι τροφές είναι εξαιρετικά καλές και μπορούν να προσφέρουν πολλά καλά για την υγεία μας, πέρα από το λυκοπένιο.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ΕΥΓΕ
ΣΑΦΗΣ
ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΠΟΛΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

johnkatsavelis
Автор

Γιατρέ, είστε απολύτως σαφείς και κατανοητός, όπως πάντα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Βασίλης Βερίκιος.

verikiosvasilios
Автор

Σέ ευχαριστούμε πολύ για την διαφωτίσει πού μας δίδει Νασε πάντα καλά Πολύ Σωστά τα λες

ΓιώργοςΑναστασίου-υλ
Автор

Και εμεις σε ακουμε και σε ευχαριστουμε

ioanzoym
Автор

Ευχαριστώ γιατρέ και συγχαρητήρια για το ΈΡΓΟ που κάνετε. Συνεχίστε έτσι.

Grigoris-M
Автор

Συγχαρητήρια γιατρέ! Ένα ακόμα χρήσιμο, ενδιαφέρον και απόλυτα κατανοητό βίντεο. Μας δίνετε πολύτιμες πληροφορίες που σώζουν ζωές. Ευτυχώς που υπάρχουν γιατροί, όπως εσείς, που αγαπούν τον άνθρωπο!

nikolaoslamaris
Автор

Ευχαριστούμε γιατρέ, απλά και κατανοητά 👍👌

Saxostryche
Автор

Πάρα πολύ όμορφο ‼ και ενδιαφέρον βίντεο ‼Σας ευχαριστούμε πολύ.
Καλό Σαββατοκύριακο..._. Like..༺♡

katrin.-
Автор

Καλησπέρα σας.. κύριε Πανταζή ξεχάσατε ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα νομίζω.. το ρόδι.

tsig
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο ευχαριστούμε και πάλι!!!

ΜαριαΜαρινου-λυ
Автор

Ποιες από τις τροφές που μας συνιστάται για την αποφυγή της υπερπλασίας του προστάτη (ίσως επιβαρύνει) το ουρικό οξύ...?
Εάν βέβαια η φυσιολογική κατανάλωση της μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όπως πχ το σπανάκι και η ντομάτα..
Σας ευχαριστώ για τις 🎉τόσο ωφέλιμες και κατατοπιστικες συμβουλές σας...
Να έχετε μια όμορφη ημέρα!!
Γιαννης

GIANNHS
Автор

τον λιναρόσπορο με την μπορώ να τα το συνδιάσω για κατάποση

LoveLifeExperience
Автор

Ωραίο, επιστημονικό και διαφωτιστικό βίντεο, η αναφορά δε στο σωστό βάρος ειναι καίρια....

andreasvenetis
Автор

Γιατρέ εάν θέλετε κάντε κ ένα βίντεο για διατροφη για ευερέθιστο έντερο.

argeesam
Автор

Οι ουρολόγοι για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη δίνουν το προσταμολ

ΘεόδωροςΡεσβανης
Автор

@Stelios Pantazis Σας ευχαριστω για το video. Ρωτω εγω τωρα, παιρνοντας σωστα D3 καθημερινα, (οχι κοκκινο κρεας κλπ..Ναι πιπεριες κλπ)ποτε θα εμφανιστει η μειωση ογκου του προστατη ;;Αυτο κανενας δεν το λεει!!Ευχαριστω για τον χρονο σας.

knighttemplar
Автор

Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ.Παντως είναι δύσκολο να χάσει κανείς κιλά μετά τα 60 χρόνια

ΑγαπητοςΤσουβαλας
Автор

Καλησπέρα γιατρέ, σας ευχαριστούμε! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, το γκινγο μπιλομπα έχει ανεπιθύμητες συνέπειες αν χρησιμοποιείται για μεγάλο διάστημα;

aifos
Автор

😁😁😁άντε γιατρέ Τετάρτη αύριο🤗🤗🤗ούτε ψυχοβιντεο ούτε κουίζ🤔🤔🤔goood morning🤗🤗🤗🤗

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Αγαπητέ γιατρέ, θα συμφωνήσω απολύτως με την αναφορά σας σχετικά για τη δραματική μείωση του βάρους και στα είδη της διατροφής που βελτιώνουν την υπερτροφία του προστάτη καθώς και σε εκείνα τα είδη διατροφής που πρέπει να αποφεύγουμε. Αλλά, τι γίνεται με τα γαλακτομικά προϊόντα(γαλα, τυρί κ.λ.π), τα υπόλοιπα κρέατα όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό κ. λ.π. τα συνιστάτε γιατρέ; Όμως, αγαπητέ γιατρέ, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σχετικά με τον προστάτη, καλό είναι να παίρνουμε και ψευδάργυρο, όχι βέβαια από συμπληρώματα, αλλά από φυτικές διατροφές, όπως π.χ. από σπόρους κολοκύθας κ.λ.π. Γενικά, θεωρώ, ότι εάν ακολουθήσουμε μια διατροφή που βασίζεται ΜΟΝΟ στα φυτά (plant-based diet), μπορούμε όχι μόνο να μειώσουμε, αλλά και πιθανόν να θεραπεύσουμε την ασθένεια της υπερτροφίας του προστάτη, αν από νεαρή ηλικία ακόμη εφαρμόσουμε τα όσα αναφέρατε. Τέλος θα πρόσθετα και την άσκηση.
Η διατροφή plant-based diet που εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια έχει βελτιώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη μου, αλλά και άλλων δυσάρεστων ασθενειών, που ακολουθούν συνήθως τη χρονολογική ηλικία μας. (Παρεμπιπτόντως η χρονολογική μου ηλικία είναι 73).

georgeefstathiou