Καρκίνος του Μαστού: Ιδανική Διατροφή

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θα σας μιλήσω για τις τροφές που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά και τις τροφές που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,6 εκ γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως, ενώ περίπου 6000 από αυτές είναι στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η πιθανότητα μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στην ζωή της είναι πάνω από 10%. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι διαγνώσεις φτάνουν τις 450 χιλιάδες το χρόνο, ενώ 140 χιλιάδες κατάληγουν από αυτή τη νόσο κάθε έτος. Άρα μιλάμε για μια νόσο σημαντική και αρκετά συχνή.
Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην ζωή σας ώστε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, αλλά και ακομα μετά την διάγνωση και την θεραπεία, μπορείτε να κάνετε πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ώστε να μειώσετε την πιθανότητα επανεμφάνισης. Έτσι ώστε να αυξήσετε την πιθανότητα η νόσος να θεραπευτεί. Από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε, οι αλλαγές στην διατροφή σας είναι οι πιο σημαντικές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.
Αρχικά, και το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι η μείωση ή διατήρηση του βάρους σας. Το αυξημένο βάρος, δηλαδή το να είναι μια κοπέλα υπέρβαρη, και ακόμα περισσότερο όταν είναι παχύσαρκη αυξάνει εξαιρετικά την πιθανότητα εμφάνισης ή επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μειώστε σημαντικά ή διακόψτε τελείως το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανιστεί ή να επανεμφανιστεί καρκίνος του μαστού από το πρώτο ποτό. Οι μελέτες έχουν καταλήξει ότι μόλις ένα αλκοολούχο ποτο την ημέρα, ακόμα και μια μπύρα, αυξάνει 9-10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ 2 ή περισσότερα ποτά την ημέρα απογειώνουν την πιθανότητα στο 41%. Δύο ποτά αντιστοιχούν σε 30γρ αιθανόλης, ποσότητα που υπάρχει σε 250ml κρασί.
Αποφυγή του κρέατος: Σύμφωνα με μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που έγινε σε 90 χιλιάδες γυναίκες στην Αμερική, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, δηλαδή 500-600 γραμμάρια την εβδομάδα, συσχετίστηκε με αύξηση 40% της πιθανότητας εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν 200-250 γραμμάρια την εβδομάδα. Επίσης, σε αντίστοιχη μελέτη στην Αγγλία, σε 35 χιλιάδες γυναίκες, φάνηκε ότι η κατανάλωση 400 γρ γραμμαρίων κρέατος την εβδομάδα σε σχέση με την αποφυγή του κρέατος αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού 40% πάλι. Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση των επεξεργασμένων κρεατικών, γιατί φάνηκε ότι 20 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή μια φέτα ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα, αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 65%. Δεδομένα σαν αυτά έκαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας να προειδοποιήσει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αντίστοιχα με το κάπνισμα.
Αύξηση των φυτικών ινών: Σε μια μεγάλη μελέτη σε γυναίκες που βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν τον μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Οι τροφές με τις περισσότερες φυτικές ίνες είναι τα μη-επεξεργασμένα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αποφυγή ζάχαρης: Σε σχέση με την ζάχαρη οι μελέτες είναι πολύ πιο πενιχρές και η αβεβαιότητα μεγάλη. Υπάρχουν μερικές επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ υπάρχουν άλλες που δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Από την άλλη, η ζάχαρη δεν έχει πολλά οφέλη, οπότε δεν αποθαρρύνω κάποιον να την διακόψει για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που συστήνω είναι να χρησιμοποιείτε η ζάχαρη ή τα υπόλοιπα γλυκαντικά μόνο όταν συνοδεύουν ένα πολύ υγιεινό γεύμα, ας πούμε λίγη ζάχαρη ή μέλι σε μια σως με λάδι, λεμόνι και μουστάρδα που θα συνοδεύσει την πράσινη σαλάτα μας. Ή κάτι αντίστοιχο.
Συνολικά λοιπόν, η ιδανική διατροφή για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι η μεσογειακή όπως αυτή γινόταν στην Ελλάδα πριν 60-70 χρόνια. Θέλω να τονίσω ότι η διατροφή σήμερα είναι πολύ απομακρυσμένη από αυτό που ονομάζουμε μεσογειακή διατροφή. Όλα αυτά τα οποία έκαναν την μεσογειακή διατροφή υγιεινή, όπως τα λαδερά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα χόρτα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ έχουν αυξηθεί αυτά που δεν θεωρούνται και τόσο καλά για την υγεία μας, όπως το κρέας, η ζάχαρη, τα αρτοποιήματα από επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Άρα για να γίνει η διατροφή μας πιο κοντά στην μεσογειακή και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού,
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Σάς ευχαριστώ πολύ γιατρέ, για τής καλές συμβουλές που μας δίνεις, Σάς ευχαριστώ απο την καρδιά μου.

elenixhoga
Автор

Σε ευχαριστούμε πολύ γιατρέ μου για όλες αυτές τις συμβουλές που μας δίνετε και μας ενημερώνετε για διαφορα ιατρικά θέματα είστε ευγενεστατος και καλός άνθρωπος,

elenelen
Автор

Συνχαριτιρια γιατρέ! Ειστε τελειος και πολυ ενιμεροτικος ο θεος να σας εχει παντα καλα . 🙏🙏😇🇨🇦🙏

marinamelas
Автор

Καλησπερα σας ! Πολυ πολυ ενημερωμενο το βιντεο και εχετε έναν τροπο να μας μιλάτε για τοσο σοβαρα θέματα με ηρεμο και πειστικο τροπο ωστε να αντιληφθουμε την αληθεια και βα ενημερωθούμε χωρις φοβο !Συγχατητηρια

mariakolovaxatou
Автор

Μπραβο σας πολυ σημαντικες πληροφορίες μας δώσατε

ΜάριανΓκούτζιου
Автор

Eυχαριστω, κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη.

aspasiaarchontoni
Автор

Ευχαριστούμε γιατρέ, για τις πολύτιμες συμβουλές σας!!!!

αγγελικητσεσμελη
Автор

Πολύτιμα όσα μας λέτε. Να είστε καλά Γιατρέ!

yorgostasios
Автор

Πολύ ενδιαφέρον γιατρέ και μας ενδιαφέρει άμεσα! Ευχαριστούμε!

polyg.
Автор

Πολύ χρηστικό!!!!εξαιρετικό!!!!μας βοηθάτε πολύ....Με τη γνώση που μας προσφέρετε μπορούμε να προλάβουμε πολλα🤗🤗🤗πολύ Ευχαριστώ

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Για σας...Μόνο like...αξιοπρεπεστατος με γνωσεις!Λυπάμαι που δεν μπορώ να επισκευτω...Το ιατρείο σας!

chrysatsi
Автор

Γεια σας γιατρέ ευχαριστούμε πάρα πολύ είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που μας είπατε γιατί είμαι μία και εγώ από αυτές που έχω δυστυχώς κάνει εγχείρηση του μαστού αλλά δόξα τω Θεώ πηγαίνω καλά ευχαριστώ πολύ

clementlatreille
Автор

Τόσο χρήσιμο που κοινοποίησα άμεσα. Ένα ερώτημα που με απασχολεί έχει να κάνει με τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μαστού στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία, καθώς και στις κοινωνίες των άλλων μεσογειακών χωρών. Τότε που η διατροφή περιλάμβανε πρωτίστως όσπρια και πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, λίγες γυναίκες εμφάνιζαν καρκίνο μαστού ή δεν έχουμε καθόλου στοιχεία; Ευχαριστώ πολύ!

konstantinabelimpasaki
Автор

Γιατρέ συγχαρητήρια για την ενημέρωσή.... Όλα αυτά τα ωραία που. συμβουλεύεις για τον καρκίνο του μαστού, και άλλα πολλά που αναφέρονται και στην μεγάλη?? μελέτη της Κίνας, γεννιέται το ερώτημα.... Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΊΑ ΕΙΝΑ ΠΡΌΛΗΨΗ, Η ΔΙΆΓΝΩΣΗ?

giorgosmichalakis
Автор

Κύριε Πανταζή σε ποιές τροφές πρέπει να δώσουμε βαρύτητα μεγαλώνοντας... για δυνατά μαλλιά???🤗🤗🤗πολύ Ευχαριστώ

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Συγνώμη, δεν έχω καταλάβει πιο κρέας αφουρασαν οι μελετες; Το αγελαδινό η το χοιρινό που τα ταιζανε ότι να ναι ; Η τα βιολογικά κρεατα;

filomilavasileiadou
Автор

Καλησπερα γιατρέ Συγχαρητηρια για το βίντεο σας πολύ ενδιαφέρων !δεν τρώω ποτέ ζάχαρη και γλυκά τρώω όμως μέλι μια κουτάλια την ημέρα μήπως είναι πολύ ;και επειδή ειμαι αδύνατη αρκετά τρώω μια φορά την εβδομάδα ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με χόρτα !πολλα όσπρια και βραστά λαχανικά ποτέ αλλαντικά !σας ευχαριστώ πολύ !

mariachamilothori
Автор

Ποια είναι η γνώμη σας γιατρέ για την καστανή ζαχαρη;η τα άλλα γλυκαντικα;έχω την εντύπωση πως δεν έχουν καμία διαφορα...

chrysatsi
Автор

Εμείς ευχαριστούμε γιατρέ μου θα μπορούσατε να κανεται ένα βίντεο για έντερο ;; Και στομάχι ;; ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΠΑΝΤΖΗ
Автор

Καλησπέρα γιατρέ και ευχαριστούμε. Ισχύουν όλα αυτά και για ασθενή με μεταστατικό καρκίνο του μαστού? Ευχαριστώ.

nikosbel