Κετονική διατροφή, κάνει καλό στην υγεία;

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Καλημέρα, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός, είμαι εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού.
Σήμερα, θα ήθελα να μιλήσω για την κετονική δίαιτα ή κετογονική δίαιτα. Καταρχάς θα πούμε τι είναι δηλαδή τι είναι αυτό το πράγμα που διαφέρει από τις άλλες δίαιτες. Η κετονική δίαιτα στηρίζεται στην αρχή, ότι το σώμα, παράγει κάποιες χημικές ουσίες που λέγονται κετόνες, οι οποίες προέρχονται από την καύση του λίπους. Αυτές οι κετόνες μπορούμε να τις μετρήσουμε και να δούμε, είτε στα ούρα, είτε στο σάλιο, είτε στο αίμα και να δούμε, αν αυτό το άτομο που ακολουθεί μία τέτοια δίαιτα, παράγει αρκετές κετόνες που είναι δείκτης του πόσου λίπους καίει εκείνη τη στιγμή. Η κετονική δίαιτα βασίζεται στη λογική, ότι η διατροφή έχει αφθονία σε λιπαρά και κατ’ επέκταση ο οργανισμός καίει λιπαρά, οπότε παράγει κετόνες.
Συχνά λοιπόν με ρωτάνε αν η κετονική δίαιτα είναι καλή ή κακή για την υγεία. Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ εύκολη. Υπάρχει καλή και υγιεινή κετογονική δίαιτα και υπάρχει κακή και ανθυγιεινή κετογονική δίαιτα. Η βάση της υγιεινής διατροφής δεν εξαρτάται αν κάποιος θα φάει υδατάνθρακες, θα φάει πρωτεΐνες ή λίπη. Στηρίζεται στο τί υδατάνθρακες τρώει, τί πρωτεΐνες τρώει, τί λιπαρά τρώει. Αν λοιπόν, κάποιος ακολουθεί μία κετογονική δίαιτα και οι αρχές της υγιεινής διατροφής ισχύουν, δηλαδή η διατροφή του είναι πλούσια σε καλά έλαια μη επεξεργασμένα, καλής ποιότητας και γενικά και οι υπόλοιπες τροφές είναι μη επεξεργασμένες, μπορεί να έχει μία πολύ υγιεινή κετογονική διατροφή.
Αν η διατροφή του από την άλλη, δεν είναι υγιεινή, δηλαδή στηρίζεται σε επεξεργασμένα έλαια και λιπαρά χαμηλής ποιότητας, σε τροφές οι οποίες ως επί το πλείστον βγαίνουν από εργοστάσιο ή σε υπερβολική κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ακόμα και ψαριών, είναι ανθυγιεινή. Άρα λοιπόν, όταν κάποιος μου λέει εγώ ακολουθώ μια κετογονική διατροφή ή μία κετονική διατροφή, εγώ αυτόματα δεν σκέφτομαι, αυτός ο άνθρωπος τρώει υγιεινά ή δεν τρώει υγιεινά, τον ρωτάω, τι εννοείς; Ας πούμε, τρως κάθε μέρα κρέας; Αυτό δεν είναι υγιεινό, είπαμε κρέας πρέπει να καταναλώνει κάποιος μέχρι μία φορά την εβδομάδα, δύσκολα δύο, για να θεωρείται η διατροφή του υγιεινή. Τρως κάθε μέρα ή συστηματικά πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά; Δηλαδή, τροφές που σε υπερκατανάλωση απέχουν από την ισορροπία; Δεν είναι καλό, δεν είναι υγιεινό.
Μπορεί όμως κάποιος να ακολουθούμε κετογονική διατροφή, να είναι κοντά στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, να έχει έλαια καλής ποιότητας, σε μικρή ποσότητα όμως, όχι αθρόα και από κει και πέρα τα υπόλοιπα πράγματα που τρώει υδατάνθρακες μη επεξεργασμένοι και οι πρωτεΐνες το ίδιο. Φυσικά, η αλήθεια είναι, για να λέμε του στραβού το δίκιο, ότι για να ακολουθήσεις μία υγιεινή κετονική διατροφή είναι δύσκολο, είναι δύσκολο πρέπει να είσαι πολύ επιλεκτικός στις τροφές που τρως, φρούτα πρέπει να τρως πολύ περιορισμένα, άρα τα φρούτα πρέπει να είναι πολύ υψηλής ποιότητας πχ. να αποφεύγεις το καρπούζι και να τρως περισσότερο βατόμουρα και τέτοια, φρούτα μικρού μεγέθους, τα οποία έχουν περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων αλλά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες.
Οπότε οι επιλογές γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Δηλαδή, θέλει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί για να έχεις μία πραγματικά υγιεινή κετογονική διατροφή. Γίνεται όμως, δηλαδή το να επιλέξεις όπως είπα φρούτα μικρά σε μέγεθος, που δεν έχουν γλυκιά γεύση, που έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ουσίες όπως είπαμε τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα και αυτά. Από την άλλη να αποφεύγεις οπωσδήποτε τις επεξεργασμένες τροφές, το κρέας να το περιορίζεις, να μην όμως κάνεις και υπερκατανάλωση λαδιού, για να καταφέρεις να έχεις μεγάλο ποσοστό λιπαρών στη διατροφή σου. Να έχεις αφθονία ξηρών καρπών και πάλι επιλεκτικά κάποια ξηροί καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε υδατάνθρακες θέλουν προσοχή πιο πολύ τα καρύδια, τα πεκάν, αυτά είναι από λαχανικά, φρούτα τα αβοκάντο κτλ. κτλ.
Γίνεται, είναι λίγο δύσκολο όμως. Για αυτό ως επί το πλείστον κάποιος ακολουθεί μία κετογονική διατροφή, αν και θέλω να μάθω αν είναι υγιεινή ή όχι σύντομα καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν καθημερινά κρέας βασικά και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό, εντάξει;
Αυτά για σήμερα. Ευχαριστώ πολύ!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Κύριε Πανταζή, σας ευχαριστούμε για όλα.Ειστε εξαίρετος άνθρωπος και. γιατρός.Παντα μαθαίνουμε .

Ελένη-ψψ
Автор

Καλησπέρα σας Κύριε, συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας κάνετε! Θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι καλύτερο να κόψουμε το κρέας τελείως και να κάνουμε plant based διατροφή ?

someonesm
Автор

Για πιο λόγο δεν ειναι σωστη η καθημερινη καταναλωση κρεατος; και διατροφες τυπου Low-Zero carb, Carnivore κτλ αρα δεν ειναι καλες;

NickDemis
Автор

Αν όμως γιατρέ μου δεν καταναλώνει καθημερινά κρέας ή ψάρι Από που θα προέρχεται η πρωτεΐνη που χρειάζεται? Μόνο από κάποια λιπαρά και γαλακτοκομικά είναι δύσκολο? Εν τω μεταξύ στο παρελθόν είδα ένα βίντεο το οποίο είχατε βάλει τίτλο γιατί διαφωνούν οι ειδικοί υγείας... το βίντεο αυτό μαζί με το μέγεθος της τροφής καμπύλη ινσουλίνης και καμπύλη ζαχάρου είναι τα 4 αγαπημένα μου.. σας το λέω αυτό για τη συνάδελφό σας που προμοτάρει και κετογονική δίαιτα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μάλιστα θα πρέπει να τρώμε μηρυκαστικά ζώα δηλαδή κόκκινο κρέας μοσχάρι και λοιπά τα οποία έχουν Ω3 λιπαρά παραπάνω συγκριτικά με το λευκό κρέας σας τα λέω αυτά για να σας δώσω να καταλάβετε ότι δύο επιστήμονες ίδιες αντικειμένου έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες😅😊 απόψεις

Κωνσταντίνος-ξρ
Автор

Γειά σου δόκτορα, σε ευχαριστώ πολύ για τα ωραία βίντεο!!! Ερώτηση: γιατί όχι το καρπούζι;;;;

Pegasus.
Автор

Ευχαριστούμε γιατρέ!! Επιτέλους μια σωστή σκοπιά!

irenem
Автор

Καλησπέρα, ισχύει πως αν σταματήσεις την κετογονική και επιστρέψεις στους υδατάνθρακες παθαίνεις ζάχαρο;

Evis_Occult
Автор

Γιατρέ πόσο ψάρι είναι καλό να τρώμε μέσα στην εβδομάδα;

MTheo-msoe
Автор

Ένα κρέας την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! :P

MrAbrahamkadabra