Zo giftig is jouw eten

preview_player
Показать описание
Als iedereen moet kunnen eten, kúnnen we eigenlijk niet zonder: bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Maar het is wel gif dat we op ons voedsel spuiten, met gevolgen voor onze gezondheid. Leggen we uit.

00:00 Intro
01:02 Waarom pesticiden nodig zijn
02:53 Gezondheidsrisico's
05:45 Omstreden middelen
09:29 Onderzoek en conclusie

Voor deze video spraken we met hoogleraar neurologie Bas Bloem, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en Marleen Riemens, gespecialiseerd in gewasbescherming van Wageningen Universiteit. Bas Bloem las ook het script tegen.

Voor als je verder wil kijken/lezen:

Abonneer, zet je belletje aan 🔔 en praat mee!

Volg ons ook op:

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Keer de bewijslast om, laat de pesticide fabrikanten maar aantonen dat het de gezondheid niet schaad en laat dit toetsen door een onafhankelijke organisatie (niet gefinancierd door pesticide producerende industrie).

fransbast
Автор

Dit is wat Nederland wil, toch? Massaal Bayer lobby BBB het kabinet instemmen en doen alsof de boeren zo zielig zijn.

MiguelGLD
Автор

Die hoogleraar heeft gelijk. Er moet een onafhankelijk onderzoeksbureau opgericht worden door de EU. Fabrikanten zijn nooit te vertrouwen.

PieterBreda
Автор

9:19 Dit lijkt me een scheve vergelijking, omdat pesticiden per hectare niks zegt over hoeveel er geproduceerd wordt. Het zou logischer zijn om te kijken naar het pesticidegebruik per kilo eindproduct.

-.MAX.-
Автор

Ik blijf me altijd zo verbazen hoe we genaaid worden. En dat juist de overheid hier in mijn ogen zo nonchalant in is.

o.
Автор

Er is te weinig biologische landbouw om de prijs substantieel omlaag te brengen (schaalvergroting). De overheid heeft biologische landbouw systematisch achtergesteld; de vleesindustrie krijgt meer subsidie, ook van de EU. Supermarkten houden de prijzen voor biologisch voedsel kunstmatig hoog. Banken duwen boeren naar alsmaar meer intensivering waardoor hun land verschraalt en ze het milieu nog meer beschadigen en onze voedselzekerheid riskeren. Afspraken worden door afnemers niet nageleefd, zodat hele oogsten weggegooid worden. Consumenten wordt door supermarkten aangepraat dat ze geen plekjes op hun appels willen, zodat ze ook daarvoor weer hogere prijzen kunnen vragen. Marktwerking in de voedselindustrie? Wat dacht je van prijsafspraken. En de informatie over wat je eet verdwijnt, bij gebrek aan regelgeving, achter misleidende marketing. En ga zo maar door. Als ik iets heb geleerd over dit onderwerp is het wel dit: ons voedselsysteem is corrupt. De enige lichtpuntjes komen van private initiatieven, zoals Land van Ons, Aardpeer en No Waste Army. Het kan dus gewoon wel en daar is bewijs voor.

Asschen-Sukar
Автор

Dat dit gebeurt weten we allemaal. Oud nieuws.
Wat ik wil horen is hoe ik mijn fruit/veggies zo was dat ik het meeste aan pesticide stoffen eraf haal.

Meditation_Sylvia
Автор

Ik heb samen met mijn vader een moestuin met fruitbomen, groentevelden en een kas. 500m2 alles bij elkaar. Nu is dat veel maar zelfs van een kleine moestuin kan je zo veel vers eten halen. Teveel wordt ingevroren, jam van gemaakt of sausen/soepen van gemaakt. Klein of groot, een moestuin geeft zoveel en aanrader voor iedereen❤

quimerawesterburger
Автор

Eindelijk! Breng het aan het licht. We weten het allemaal, tijd om weer nieuwe kennis te gebruiken.

arraboi
Автор

Goed item en zeer verontrustend! Aangezien de sierteelt niet onder voedsel valt, zou je een spuitverbod moeten instellen voor deze sector!

joost
Автор

Er word nu toch zoveel voedsel weggegooid? Kunnen we daar niet iets aan doen? Ik heb zelf liever minder keuze (seizoensproducten, kans dat dingen al op zijn) waardoor er minder verspilling is en er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn

claudia-
Автор

Zouden jullie een keer ook de voorstanders van gewasbeschermingsmiddelen kunnen interviewen en meenemen in het verhaal?
Ik heb thuis een gangbaar akkerbouwbedrijf en denk dat er ongekend veel mist in het verhaal dat hier verteld wordt!
Ook zou ik er zelfs voor open staan, dat er op ons bedrijf gefilmd wordt, om de andere kant van het verhaal te vertellen.

mathijsgoense
Автор

Wat belangrijk is om te vertellen is dat wij in Nederland per kilo product relatief weinig chemie gebruiken tov andere landen. Het saneren van landbouw in Nederland zorgt er dus voor dat je producten krijgt met een hogere chemische voetafdruk.

dietherdj
Автор

Maak nu ook eens een item over hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds de jaren 90 is veranderd en wat de boeren allemaal wel niet doen om zo min mogelijk gebruik te maken van de middelen. Investeringen van tienduizenden euro’s.. De ongelofelijk strenge regelgeving, veiligheidstermijnen, maximaal aantal residu, verlaging van de doseringen, driftreducerende maatregelen enz. Maar dat is natuurlijk geen spannende journalistiek voor de NOS. Het gaat natuurlijk puur om zo veel mogelijke commotie te maken…

AronvanderWurff
Автор

Economisch gewin is onze gezamenlijke ondergang.

KougaJ
Автор

Wordt allemaal lid van de Odin (als er een Odin bij je in de buurt zit). 15-20% korting op de prijs waardoor biologisch eten wel echt een stukje betaalbaarder wordt. Het lidmaatschap is winstgevend vanaf als je 27 euro per week uitgeeft.

Barrrt
Автор

Ik vind het een mooie overview, maar ik mis het hele aspect rond geïntegreerde plaagbestrijding (IPM), dat wordt nu vooral in de EU toegepast. Dus IPM is vaak in de EU nu conventioneel, ook zijn vele plagen nu vaak resistent tegen vele pesticiden. Dus het verhaal is nog wat complexer en t had fijn geweest als het ook die nuance had aangekaart

TheFACproductions
Автор

In heb gewerkt bij een bedrijf die gespecialiseerd is in gewasbeschermingsmiddelen. Ieder jaar krijgen alle medewerkers een medische controle. Bloedprikken enz.
Ook worden de machines en ieder jaar verbetert en wordt met onderzoeken tijdens de groei de juiste spuitmomenten gekozen om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen toe te hoeven voor hetzelfde resultaat. Ook zijn er steeds meer biologische middelen. Denk aan het spuiten van minerale olie (soort slaolie). Hierdoor kunnen blad insecten vele male minder schade maken waardoor het spuiten van chemische gewasbeschermingsmiddelen ook veel minder hoeft.
Ik ben ook in veel in het buitenland geweest. Bijv Oostblok en continent Amerika. Daar is het ronduit dramatisch en wordt er met niets en niemand rekening gehouden. Daar mag van mij flink tegenaan geschopt worden.

Unknown
Автор

Wat een mooie en genuanceerde video. Ik wil er nog wel iets op toevoegen. Als jij zo gezond(en duurzaam mogelijk, maar dat is een andere discussie) dan moet je eigenlijk alleen maar voedsel eten dat geproduceerd is in Nederland. De combinatie van efficiente productie, strenge wet- en regelgeving en weinig transportbewegingen maakt Nederlands geproduceerd voedsel relatief gezien het beste voor mens en natuur.

vandeweijer_filmstudio
Автор

Zoek voor de grap eens op wat de biologische teelt mag gebruiken via skal toelatingen, die hebben meer middelen dan ons in de planetproof producten. Wij produceren in de kas en hebben de strengeste controles. Elke 2 weken een mrl test op alle middelen die ooit zijn toe gelaten. Dit betalen wij allemaal zelf. Maar moet worden gedaan door onafhankelijke bedrijven. De kosten om de certificaten te behouden kost 10% van de omzet. Om daarna maar te blijven horen dat je vervuilend bent. Personlijk vind ik het filmpje erg kort door de bocht.
20% minder opbrengst betekend dat je op de wereld 20% extra moet gaan produceren. Dat is compleet amerika qua oppervlakte. Misschien ook eens vanuit de productie bekijken hoe wij er tegen overstaan en wat we allemaal wel doen.

rikvanderknaap