Πώς να καταναλώνετε τα ωμέγα-3

preview_player
Показать описание
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η υψηλή κατανάλωση των πολύτιμων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Τι σημαίνει, όμως αυτό;

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, παρακολούθησε τη διατροφή – και, συγκεκριμένα, την κατανάλωση ωμέγα-3 – σε 70.000 γυναίκες, και φάνηκε πως εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο 14 χρόνων. Με επιπλέον ανάλυση των δεδομένων, ανακαλύφθηκε ότι το πρόβλημα βρέθηκε σε μια ξεχωριστή ομάδα ωμέγα-3, τα DPA.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα ήταν ότι τα ωμέγα-3, όσο απαραίτητα και αν είναι, δεν είναι προφανώς πανάκεια, και πρέπει να καταναλώνονται μαζί με αντιοξειδωτικά.

Συνεπώς, καταλήγουμε για άλλη μια φορά ότι ολόκληρη η διατροφή μας παίζει ρόλο στην υγεία μας, και πως δεν υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που κάνει θαύματα. Αν τα ωμέγα-3 βρίσκονται μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει και πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, τότε είναι που μπορούμε ειλικρινά να καρπωθούμε τα οφέλη για την υγεία μας.

Ας ρίξουμε, επίσης, μια ματιά σε μερικούς έξυπνους τρόπους που μπορούμε να καταναλώνουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και να μεγιστοποιήσουμε τη δράση τους.

Δώστε έμφαση στα θαλασσινά

Είναι από τις καλύτερες πηγές λιπαρών ωμέγα-3, αλλά πρέπει να θυμόμαστε να τα μαγειρεύουμε με σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει πως τα τηγανιτά και οι παχυντικές σάλτσες δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν.

Προσθέστε λαχανικά σε όσα περισσότερα γεύματα μπορείτε…

…και ειδικά στα γεύματα που περιλαμβάνουν κρέας. Το πρωί, προσθέστε λαχανικά στο smoothie σας ή κόψτε μερικά ως συστατικά για ομελέτα. Για το μεσημεριανό, μία σαλάτα είναι καλύτερη επιλογή από ένα σάντουιτς.

Φάτε φρούτα στο πρωινό και ως σνακ μέσα στην μέρα

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς σας προσφέρουν αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Για ακόμα περισσότερη ποικιλία, εναλλάξτε τα με λαχανικά με ταχίνι, χούμους ή γκουακαμόλε, και ξηρούς καρπούς ή ελιές.

Αγαπήστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά

Τα μυρωδικά όπως το ginger, η κανέλα και η μέντα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό. Τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, το μαύρο πιπέρι και το κάρι είναι και αυτά πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας. Επίσης, μάθετε να αγαπάτε το σκόρδο, το κύμινο και το δενδρολίβανο!

Αντικαταστήστε το κρέας με όσπρια

Ή, τουλάχιστον, ένα κομμάτι του κρέατος που καταναλώνετε. Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εκπληκτικά και μας προσφέρουν πρωτεΐνη.

Προσθέστε φυτικά λίπη σε κάθε γεύμα

Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα φυτικά λιπαρά που θα κάνουν τα γεύματά σας πιο ελαφριά και πιο υγιεινά ταυτόχρονα.

Περιορίστε όσο περισσότερο γίνεται τις επεξεργασμένες τροφές

Και αυτό δεν σημαίνει μόνο τα ζαχαρώδη—προσπαθήστε να περιορίσετε το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά που δεν είναι ολικής άλεσης, όπως και τα αναψυκτικά.
Рекомендации по теме