Η μάστιγα των πόνων της πλάτης και η πρόληψή τους

preview_player
Показать описание
Στο βίντεο αυτό θα παρακολουθήσετε την διάλεξη «Η μάστιγα των πόνων της πλάτης και η πρόληψή τους» από τον Δρ Λοΐζο Γ. Λοΐζου, Καθηγητή Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, στην Ιατρική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η εν λόγω διάλεξη έγινε ως εισαγωγή στο σεμινάριο «Πόνοι πλάτης, φυσιοθεραπεία, μασάζ, άθληση και διατροφή» την Τετάρτη 12/6/2024 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρου.

Βασικά σημεία που καλό είναι να γνωρίζετε:

1. Περίπου 80% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν πόνους ράχης κάποτε στη ζωή τους. Κάθε χρόνο περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από πόνους του αυχένα. Είναι αιτία αναπηρίας σε 2 για κάθε 20 πάσχοντες. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επίμονους πόνους του αυχένα. Οι πόνοι του κάτω μέρους της πλάτης και μέσης (οσφυαλγίες) επηρεάζουν έως 4 στους 5 ανθρώπους.

2. Συνήθως, οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στην ένταση και καταπόνηση των μυών και συνδέσμων που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, είναι παροδικοί και υποχωρούν σε μερικές εβδομάδες.

3. Οι αλλοιώσεις των δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης είναι συχνή αιτία πόνων της πλάτης. Οι δισκοπάθειες είναι αλλοιώσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Η δισκοκήλη συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου, διολισθαίνει με πρόπτωση μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δακτυλίου ερεθίζοντας ή πιέζοντας τα νεύρα (ριζοπάθεια).

4. Η οστεοπόρωση, η οστεομυελίτιδα, οι όγκοι, οι μεταστάσεις, οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας, η σπονδυλολίσθηση, τα οστεόφυτα και οι τραυματισμοί είναι επίσης αιτίες πόνων της πλάτης.

5. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από μια σχετικά ήπια κατάσταση όπου εκδηλώνεται ένας μονότονος ενοχλητικός πόνος μέχρι την κλινική εικόνα ενός βίαιου έντονου άλγους που προκαλεί αγωνία στον ασθενή και έχει επείγοντα χαρακτήρα.

6. Η αντιμετώπιση (διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη, διαπαιδαγώγηση) των πόνων της πλάτης απαιτεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε ασθενή σύμφωνα με τα δικά του χαρακτηριστικά, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής του.

7. Πρόληψη:

1) Τακτική σωματική άσκηση, ιδιαίτερα με περπάτημα και κολύμπι.
2) Ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών του κορμού.
3) Προθέρμανση πριν την έναρξη οποιασδήποτε άθλησης.
4) Διατήρηση σωστής εργονομικής στάσης κατά την εργασία.
5) Χρήση άνετων υποστηριγμάτων της πλάτης στο κάθισμα κατά την οδήγηση.
6) Καλός και επαρκής ύπνος. Κατά τον ύπνο, η θέση στο πλευρό με τα πόδια λυγισμένα προς την κοιλιά ή ακόμα ανάσκελα με την τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τα λυγισμένα γόνατα.
7) Η ανύψωση βάρους να γίνεται λυγίζοντας τα πόδια και όχι τη μέση, με το βάρος κοντά στον κορμό και χρήση δύναμης ποδιών για επιστροφή στην όρθια θέση.
8) Αποφυγή εργασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ίδια θέση.
9) Αποφυγή ψηλοτάκουνων παπουτσιών και προτιμότερα τα αναπαυτικά χαμηλοτάκουνα παπούτσια.
10) Αποφυγή ή μείωση του συναισθηματικού στρες το οποίο προκαλεί ένταση μυών.
11) Απαλλαγή από το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος σώματος.
12) Καλή ενυδάτωση και υγιεινή διατροφή.

8. Η προστασία της σπονδυλικής στήλης των παιδιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή! Τα προβλήματα εξαιτίας της σχολικής τσάντας, της καθιστικής ζωής ή του τρόπου που μελετούν είναι συχνά και με σοβαρές επιπτώσεις. Οι καταπονήσεις στην παιδική ηλικία αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για πόνους στην πλάτη στην ενήλικη ζωή!
Рекомендации по теме