Πόνοι πλάτης, φυσιοθεραπεία,μασάζ, άθληση και διατροφή

preview_player
Показать описание
Στο βίντεο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ολότητά του το σεμινάριο/συζήτηση με θέμα «Πόνοι πλάτης, φυσιοθεραπεία, μασάζ, άθληση και διατροφή» που έγινε την Τετάρτη 12/6/24, ώρα 18:30 έως 20:30, στο Cine Studio, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

1. Καλωσόρισμα και εισαγωγή: Ανδρέας Παναγιώτου

2. Χαιρετισμός από τον Υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού

3. Η μάστιγα των πόνων της πλάτης και η πρόληψή τους
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

4. Πόνοι ράχης με ανησυχητικό ή επείγοντα χαρακτήρα: Η διάγνωση και η αντιμετώπιση τους
Δρ Αχιλλέας Περδίος, Νευροχειρουργός, Απολλώνιο Νοσοκομείο, Λευκωσία.

5. Οι πόνοι του αυχένα και της οσφυϊκής μοίρας (κάτω μέρους της ράχης): Αιτίες, διάγνωση και θεραπεία
Δρ Άκης Λοϊζίδης, Ορθοπεδικός, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Λευκωσία.

6. Παιδιά, σχολική τσάντα, σκολίωση, πόνοι πλάτης και προβλήματα σπονδυλικής στήλης
Δρ Ερμογένης Παύλου, Παιδορθοπεδικός.

7. Η φυσιοθεραπεία, το θεραπευτικό μασάζ και η συντηρητική αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης
Κουντουριώτης Δημήτρης, Φυσιοθεραπευτής.

Οι πόνοι της ράχης είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι γιατροί και οι ασθενείς.

Ο τρόπος ζωής συμβάλλει στην αύξηση των ατόμων που πάσχουν από πόνους πλάτης.

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γένεση ραχιαλγιών είναι: καθιστική ζωή, εργασία στον υπολογιστή, παχυσαρκία, απουσία τακτικής σωματικής άσκησης και λάθη στις χειρωνακτικές εργασίες, στις σωματικές προσπάθειες και στην άθληση.

Οι παθήσεις δίσκων, η συμπίεση νωτιαίου μυελού ή των ριζών νεύρων που αρχίζουν από αυτόν, η στένωση του ραχιαίου σωλήνα στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και η οστεοπόρωση περιλαμβάνονται στις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πόνων στα διάφορα μέρη της πλάτης.

Στη διερεύνηση χρειάζεται προσοχή διότι πόνοι λόγω παθήσεων οργάνων της κοιλιάς (νεφροπάθεια, κυστίτιδα, ανεύρυσμα, σκωληκοειδίτιδα, ασθένειες ωοθηκών ή παγκρέατος) μπορεί να αντανακλώνται στην πλάτη.

Η καταπόνηση των μυών και συνδέσμων ράχης είναι η συχνότερη αιτία πόνων στον αυχένα και στην οσφυϊκή μοίρα . Οι ασθενείς μπορεί να θυμούνται ή να μη θυμούνται το γεγονός που προκάλεσε το πρόβλημα στους μυς ή συνδέσμους.

Συνήθως νιώθουν πόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι κινήσεις των μυών που εμπλέκονται, περιορίζονται και ο πόνος αντανακλάται ανάλογα με την περιοχή που επηρεάστηκε.

Τα περισσότερα επεισόδια πόνων πλάτης λόγω μυϊκής καταπόνησης υποχωρούν πλήρως σε μερικές εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε ο πόνος στην πλάτη είναι ανησυχητικός διότι τότε χρειάζεστε επειγόντως γιατροό. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας:

1) Όταν ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί.

2) Εάν ο πόνος επανέρχεται και είναι επαναλαμβανόμενος.

3) Όταν ο πόνος επεκτείνεται και αντανακλάται και αλλού, όπως για παράδειγμα προς τα κάτω μέλη, προς τα γεννητικά όργανα, προς τη μέση.

4) Εάν υπάρχουν μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα.

5) Εκδήλωση αδυναμίας στα χέρια ή στα πόδια.

6) Εμφάνιση προβλημάτων στην ούρηση ή στην αφόδευση.

7) Όταν ο πόνος στην πλάτη επηρεάζει παιδιά ή άτομα προχωρημένης ηλικίας.

8) Όταν ο πόνος στην πλάτη συνοδεύεται από πυρετό ή από εμετούς ή από δυσκαμψία αυχένα.

Στις καταστάσεις αυτές, επιβάλλεται τάχιστα κλινική εξέταση με νευρολογική αξιολόγηση, απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία) και άλλα τεστ που διευκολύνουν την αναγνώριση της αιτίας.
Ο στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και η αποκατάσταση δυνατοτήτων εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν παυσίπονα (παρακεταμόλη), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (δικλοφενάκη, ασπιρίνη, ιβουπροφένη), μυοχαλαρωτικά, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, ασκήσεις ράχης, βελονισμό, μασάζ, γιόγκα, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και εκπαίδευση του ασθενούς για πρόληψη βλαβών.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως ξεκούραση στο κρεβάτι για μία έως δύο μέρες, χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), φυσικοθεραπεία και τη χειροπρακτική.

Η χειρουργική επέμβαση επιφυλάσσεται μόνο για πολύ σοβαρές και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις. Στους περισσότερους ασθενείς ο πόνος υποχωρεί όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι ανάσκελα με μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και ανασηκωμένη την πλάτη και το κεφάλι,.

Ο ασθενής πρέπει προσεκτικά να επαναδραστηριοποιείται.

Η διαπαιδαγώγηση των συνανθρώπων μας στην πρόληψη των πόνων της πλάτης πρέπει να είναι προτεραιότητα των γιατρών, των επαγγελματιών της υγείας και των αρμοδίων οργανισμών που μεριμνούν για τη δημόσια υγεία.

Οι ασθενείς είναι καλό να γνωρίζουν βασικές αρχές που προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη. Ασκήσεις, που στόχο έχουν να ενδυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς ή ράχης, βοηθούν μετά την οξεία φάση της πάθησης. Τα τεντώματα, οι κλίσεις προς τα μπροστά και προς τα πλάγια μετά από τις πρώτες μέρες, βοηθούν.

Ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής μπορούν να δείξουν στον ασθενή ασκήσεις που ωφελούν.
Рекомендации по теме