Γιατί έχουμε λίπος στην κοιλιά;

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Στο σώμα μας, το λίπος χωρίζεται σε δύο τύπους, το λίπος κάτω από το δέρμα και το λίπος μέσα στην κοιλιά. Το λίπος κάτω από το δέρμα, το υποδόριο, είναι το πιο καλό λίπος γιατί είναι μεταβολικά πιο ενεργό και συμμετέχει στις μεταβολικές διεργασίες του σώματος πιο ενεργά από το ενδοκοιλιακό λίπος που είναι μεταβολικά λιγότερο ενεργό. Θα ήθελα να εξηγήσω τι σημαίνει μεταβολικά ενεργό και θα δώσω ένα παράδειγμα.

Πριν περίπου 30 χρόνια έγινε μια σπουδαία ανακάλυψη στον χώρο της ιατρικής γιατί βρέθηκε μια ορμόνη που παράγεται από το λιπώδη ιστό, και συγκεκριμένα τα λιποκύτταρα, που ενεργεί στον εγκέφαλο και μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι όταν κάνουμε αυτήν την ορμόνη ένεση σε ένα θηλαστικό, άνθρωπο ή ποντίκι, παρατηρούμε ότι τρώει λιγότερο και λεπταίνει και γι’ αυτό την ονόμασαν λεπτίνη.

Το μέλλον φαινόταν λαμπρό για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την βοήθεια της λεπτίνης ή αναλόγων της ορμόνης, αλλά οι μελέτες στην συνέχεια έδειξαν ότι αν και η λεπτίνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την ρύθμιση της όρεξης και κατ’ επέκταση του βάρους, δεν ήταν η μόνη με αυτήν την δράση. Υπάρχουν τουλάχιστον 400 διαφορετικές ορμόνες που κάνουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή αυξάνουν ή μειώνουν την όρεξη. Παρόλα αυτά, η λεπτίνη παραμένει η σημαντικότερη ορμόνη με αυτήν την δράση.

Όπως είπα, λοιπόν, η λεπτίνα παράγεται από τα λιποκύτταρα, τα κύτταρα που αποθηκεύουν το λίπος στο σώμα μας. Η λεπτίνη παράγεται όταν το κύτταρο έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη για να δώσει σήμα στον εγκέφαλο να σταματήσει να τρώει γιατί δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια. Αν και οι διαδικασίες είναι αρκετά πολύπλοκες, μπορούμε να πούμε ότι γενικά θέλουμε την λεπτίνη να παράγεται σε αρκετές ποσότητες ώστε να συντελεί στην μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση στην διακοπή της σίτισης. Δηλαδή να μην πεινάμε.

Εδώ είναι που παίζει σημαντικό ρόλο ο τύπος του λίπους, καθώς το υποδόριο λίπος, δηλαδή το λίπος κάτω από το δέρμα παράγει περισσότερη λεπτίνη ανά κυβικό εκατοστό απ’ ότι το λίπος μέσα στην κοιλιά. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το ενδοκοιλιακό λίπος μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο κορεσμό, μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο χορτάτοι. Το λίπος μπροστά από τους κοιλιακούς μας φροντίζει την σιλουέτα μας καλύτερα από το λίπος πίσω από τους κοιλιακούς μας.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι το κοιλιακό λίπος είναι αυτό που σχετίζεται με παθήσεις της καρδιάς και του μεταβολισμού. Το κοιλιακό λίπος αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσουμε από διαβήτη, καρδιοπαθεια και άλλες παθήσεις. Είναι το λίπος που δεν θέλουμε να έχουμε σε περίσσεια. Γιατί όμως το λίπος μαζεύεται στην κοιλιά, ειδικά στους άνδρες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση;

Την απάντηση την πήρα από έναν υπερμαραθωνοδρόμο που έψαχνε να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερμαραθωνοδρόμοι. Σε αντίθεση με τον μαραθώνιο που κάθε 2,5χλμ υπάρχουν πάγκοι που προσφέρουν απλόχερα νερό, στους υπερμαραθώνιους ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει συνέχεια μαζί του νερό γιατί ο χρόνος ανάμεσα στους σταθμούς ανεφοδιασμού είναι συχνά αρκετές ώρες. Άρα, πρέπει να κουβαλάς νερό.

Το πρόβλημα είναι ότι το νερό έχει βάρος και αυτό σε εμποδίζει να πας γρήγορα. Έτσι λοιπόν ο υπερμαραθωνοδρόμος μας ξεκίνησε μια σειρά από δεκάδες πειράματα για να δει που μπορεί να κουβαλάει νερό με την μικρότερη επίδραση στις επιδόσεις του. Αυτό που έκανε ήταν το εξής: ανέβαινε σε έναν διάδρομο και έτρεχε με την ίδια ταχύτητα μεταφέροντας την ίδια ποσότητα νερού σε διαφορετικά μέρη του σώματός του και ταυτόχρονα μελετούσε τους παλμούς της καρδιάς του.

Πρώτα, δοκίμασε να μεταφέρει το νερό στο χέρι του. Μέτρησε τους παλμούς του στην ίδια ταχύτητα για αρκετή ώρα και έβγαλε το μέσο όρο. Μετά δοκίμασε να μεταφέρει το δοχείο στον αγκώνα του. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και κατέγραψε τους παλμούς. Στην συνέχεια δοκίμασε να μεταφέρει το νερό στον ώμο, στην πλάτη, στο στήθος, στο μηρό, στην κνήμη και φυσικά γύρω από την μέση του, δηλαδή στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό που κατέγραψε, μετά από αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα είναι ότι όταν μετέφερε το νερό γύρω από την μέση του, δηλαδή εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το γνωστό “σωσίβιο”, οι παλμοί του ήταν οι πιο χαμηλοί. Δηλαδή, η κατανάλωση ενέργειας ήταν η μικρότερη.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που το λίπος συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά. Γιατί όταν σε κυνηγάει ένα λιοντάρι για να σε κατασπαράξει και τρέχεις για να σωθείς η περίσσεια ενέργεια σε μορφή λίπους που είναι στο σώμα σου θα επιδράσει λιγότερο στην ικανότητά σου να σωθείς όταν βρίσκεται στην κοιλιά σου. Αν βρίσκεται αλλού, η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη και η πιθανότητα να σωθείς μικρότερη. Εξελικτικά, είναι ωφέλιμο να έχουμε το λίπος στην κοιλιά.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευχαριστούμε πολύ κ. Στέλιο Πανταζή για τις τόσο χρήσιμες. γνώσεις, σχετικά με το λίπος της κοιλιάς..Ο ΚΎΡΙΟΣ να σας χαρίζει υγεία και χαρά, για να μας μεταφέρετε αυτές τις απαραίτητες γνώσεις για την υγεία μας. Δέσποινα Πετρή

ΔέσποιναΠετρή
Автор

Είστε υπέροχος !Κάθε βιντεό σας εχει ενδιαφέρον κ μας χαρίζει γνώσεις ..Να είστε πάντα καλά!!!

KasperakiFantasmataki
Автор

Υπέροχο και κατανοητό βίντεο γιατρέ μου. !! Θα χρειαστώ επειγόντως μία διατροφή για χάσιμο βάρους στην κοιλιά.
Σας ευχαριστώ πολύ για όσα μας διδάσκετε. !!!

ΕΥΑΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ
Автор

Αχ, αυτά τα "σωσίβια "γιατρέ μου!Σκέτη πίκρα.Ευχαριστουμε για την ενημέρωση.

ΔΗΜΗΤΡΑΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-γπ
Автор

Υπέρωχος υπέρωχος επηστημονας με άλφα καιφαλαιο μπράβο κύριε Πανταζή είσαι ο άνθρωπος μας

ΦωτεινηΤεγου-τπ
Автор

Φοβερός γιατρέ, πρέπει να επικοινωνήσουμε ❤️

vasileiosvrettas
Автор

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑ ΗΔΗ ΔΥΟ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΕΣ. ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

tania
Автор

Καλή.ερα σας παρακολουθώ ανελιπώς τις εκπομπές σας πως μπορούμε να έχουμε μια διατροφή για να χάσουμε το λίπος είστε υπέροχος ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές που μας ενημέρωση σας να είστε καλά

ΜαριαΝτινενη
Автор

Γεια σας γιατρέ, ένα θέμα που σας προτείνω για μελλοντικό βίντεο είναι πώς μπορεί καποιος να μην τρώει γλυκά και ζάχαρη γενικώς, σοκολάτες κλπ διοτι δίνουν ευχαρίστηση στον εγκέφαλο και οδηγούν σε εθισμό, επομένως δεν αρκεί η θέληση ή η γνώση.

dimitrisanasto
Автор

Γιατρέ συγχαρητήρια. Έχω δει την πλειονότητα από τα βιντεάκια σας και όντως πήρα το κατάλληλο σπρώξιμο να ξεκινήσω ξανά υγιεινή ζωή. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Εχω ύψος 1.77 και πλέον είμαι 96 κιλά με κοιλιά και πλαινά ψωμάκια. Στόχος είναι να φτάσω τα 70 κιλά που ήμουν πριν 10 χρόνια με σωστή διατροφή και γυμναστικη. Το ερώτημα είναι, όταν ήμουν 70 κιλά και ενώ η κοιλιά μου ήταν σε καλή κατάσταση με τους κοιλιακούς εμφανείς, τα ψωμάκια στα πλαινά δεν έφευγαν εύκολα (καμία σχέση με τώρα) αλλά σίγουρα στο μάτι χαλούσαν λίγο την εικόνα των κοιλιακών. Τι φταεί σε αυτό και πως χάνεται εκεί το λίπος;

aekrtr
Автор

Τρομερό βίντεο. Δεν είχα ιδέα για το λίπος μέσα στην κοιλιά...
Έχω απορία, σε συνδυασμό με την γυμναστική το πράσινο τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα γενικά και στην καύση λίπους της κοιλιάς?

astrid
Автор

Συγχαρητήρια γιατρέ μπορείτε να μας δείξετε μια διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά? Για γυναίκες άνω των 50 σε εμμηνόπαυση?

domnadim.
Автор

Θα ήθελα να μας ενημερώσετε εαν ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων όταν τα ζεσταίνουμε. Ευχαριστώ

TaniaTnnk
Автор

Καλημέρα σας Γιατρέ
Και τι τρόφιμα πρέπει να τρώμε για να φύγει το λίπος από την κοιλιά;
Καταρχάς είμαι νέα και δεν τρώω γλυκά, σοκολάτες και πίτες καθόλου γιατί δεν τρώω καθόλου λακτόζη γιατί όλα περιέχουν γάλα που έχω αλλεργία αλλά τρώω υγιεινά αλλά το σωσίβιο υπάρχει στην κοιλιά μου και με τόσο δίαιτα που κάνω.

annaskorpina
Автор

Πάντα ενδιαφέρον τα βίντεό!
Ακόμη ένα like!

Κωνσταντίνος-ξρ
Автор

Θα ήθελα να μας πείτε για την ανεβασμένη Αμυλαση του παγκρεατος.γιατι συμβαίνει και τι μπορούμε να κανουμε;;

θεανωτσουβαλου
Автор

Γεια σας γιατρέ πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Έχω μία ερώτηση γιατί υπάρχουν άνθρωποι που όσο και να φάνε δεν βάζουν λίπος και άλλοι με το παραμικρό που τρώνε βάζουν λίπος?

Boom-tper
Автор

Λογικά κ συμφώνα με ότι προείπατε, το λίπος που θα μετατοπιστεί στην κοιλιά ( ενδοκοιλιακά) από το υποδόριο, δεν είναι καλό για την υγεία.

pavogr
Автор

Κύριε Στέλιο δώστε μας μια ενδεικτική διατροφή για την εμμηνόπαυση. Είμαι 2 χρόνια, δεν τρώω αλάτι +ζάχαρη και δεν μπορώ να χάσω

ΓιουληΓιαννακοπουλου-λι
Автор

Γιάρε μου είχα λίπος στην κοιλιά και περιφέρεια. Με ήπια άσκηση δεν καταφέρνεις τίποτα. Σίγα σίγα με βάρη κατάφερα μέσα σε ενα έχασα 15 πόντους.

elsarr