Kilo Verirken Beden Algısı ve Kusurluluk Şeması

preview_player
Показать описание
Kilo Vermeye Beden Algısı, Değersizlik Hissi ve Kusurluluk ,Utanç Şemalarımızın Etkisi

#kilovermekiçinneyapmalıyım #MaslowİhtiyaçlarHiyerarşisi #kusurlulukşeması
🔻

Güncel Online Eğitimlere Katılmak İçin
🔽
✔23 Mayıs 2021 Pazar- 11:00 - 13:00

🔥Ateş Elementi- Göbek Çakrası-Eril & Dişil Enerji Dengesi ve İlişkilerimiz

eğitim göbek bölgesi sağlık sorunlarımız, ağrılarımız, karaciğer, safra ,pankreas sağlığı ve ilişkilerimizdeki etkisi üzerinden anlatılacak.

Kayıt için linki tıklayabilirsiniz :


🔻
00:00 Giriş-Videoyu Neden Çektim
Instagram Anketi Sonuçları ve Siz Kilo Vermek İstiyorum Çünkü
Sorusuna Neler Dediniz?
02:02 Videoda Ne Anlatıyorum
03:00 Otomatik Düşüncelerimiz ve Zihnimiz
04:46 Düşüncenin İşlevselliğini Yitirmesi ve Beden Algısı ve Kilo Algısı
06:11 Beden Algısı ve Benlik Algısı İlişkisi -düşük benlik algısı ve bozulan
beden algısı
06:43 Sağlıklı Bir Beden Algısı Oluşturmak İçin
07:48 Beden Kütle İndeksi Hesaplaması
09:05 Bedenim ve Kilom ile İlgili Verilen Cevaplardan Tatmin Olmuyorsam
Ne Yapmalıyım?
09:52 Klinik Çalışma
Üniversite Öğrencilerinde Beden Algısı ve Beden Kitle Endeksi
Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (2019)
11:55 Beden Algımızdaki Bozulmaların Sebepleri
12:44 Ayna İle Olan İlişkimiz Sosyal Ortamlardaki Tavırlarımız
14:14 Beden Şekli Algımızı Şekillendiren Sosyolojik Etkiler
16:54 Güzellik-Çekicilik-Güçlü Olmak Üçgeni
18:26 Şemalar -Anket Cevapları ve Yetersizlik Şeması
19:15 Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi , Kök Çakra Sağlığımız
ve Ailemiz , Kökten Bize Aktarılanlar
20:20 Yetersizlik ve Onaylanmama Duygusu ,Koşullu Sevgi ,Ceza ,Kıyas ve
Yetersizlik Şeması
24:15 Masumlar Apartmanı Safiye ve Yetersizlik Şeması
22:51 Zehirli Kelimeler ve Düşünce Hataları
🔻
Şemalar çocukluğun erken dönemlerinde oluşan , kendimizin , diğer insanların, dünyanın nasıl bir yer olduğuna dair düşüncelerimiz, duygularımız ve deneyimlerimizin bütünü oluşturan kalıplarımızın bütünüdür.

Özellikle kilo vermek istediğimiz zamanlarda kendimizi ağır şekilde eleştirdiğimiz, yetersiz, başarısız, "ötekiler gibi" ya da "ötekiler kadar" gibi hissetmediğimiz, kıyasladığımız, ağır şekilde yargıladığımız anlar varsa bu kusurluluk, değersizlik, utanç duygularına sarılmış, kusurluluk şemasına bir bakmamızda fayda olabilir.

Bu şema bazen tekrarlayan mutsuz ,cezalandırıcı ilişkiler döngüsünde de karşımıza çıkabiliyor ve beden algımızla ilgili sorunlar yaşamamıza da negatif yönde destek vererek düşük benlik algısına sahip olmamıza sebep olabiliyor.

Şemalar , çocukken Maslow'un temel ihtiyaçlar piramidinde basit şekilde bahsettiği temel ihtiyaçların yeteri kadar karşılanamaması ya da gereğinden fazla karşılanması ile şekilleniyor.

Ebeveynleri , öğretmenleri, rol modelleri, arkadaşları ve çevresi tarafından sık sık eleştiren, koşullu sevgiye maruz bırakılan, ebeveynleri tarafından tüm olumsuzlukların sorumluluğu üzerine yüklenmiş, şiddet görmüş, akran zorbalığına maruz kalmış, sık sık ne kadar değersiz olduğu mesajları verilmiş, sık sık kıyaslanmış, aşağılanmış olan çocuk ve erişkinlerin yetişkinken de bu şema ile sorunları olabilir.

Yaşına göre fazla kilo, dikkat eksikliği veya öğrenme güçlüğü yaşanmasına sebep olabilen bu şema ile baş etme stratejilerini çocukluktan itibaren geliştirirken amacımız sadece önemsenme, yeterince istediğimiz sevgi ve ilgiyi alabilmek, kusurlarımıza rağmen sevilmeye değer olduğumuzu hissetmek olurken bazen o stratejiler erişkin dönemde fonksiyonunu yitirmeye başlayabilir ve ilişkilerde ,hayatta başka sorunlar olarak karşımıza çıkabilir.

Başa çıkma stratejisi olarak beslenme ile ilgili geliştirdiğimiz bir baş etme stratejimiz kaçınma, aşırı telafi ya da teslimiyet varsa bu bize acı veren şemalarımızı göremediğimiz ya da görmek istemediğimiz için olabilir.

Kusurluluk şemamız varsa reddedilmeye ve eleştirilmeye hassasiyetimiz yüksek olabilir. Eleştiri bize sevilmediğimizi, değersiz olduğumuzu sanki kanıtlar nitelikte gibi gelebilir. Ya da bazen aşırı telafi yoluna giderek narsistik kişilik özelliklerini baskın kılarız ve bizim değil başkalarının hep kusuru var şeklinde onları aşırı eleştirmeye, kınamaya , değersizleştirmeye başlayabiliriz ve mükemmel olmak için zihnimizde her şeyi yaparız.

Aslında olanı olduğu gibi , olduğu kadar olarak görebilmek gerçeklik algısına bizi yaklaştırır ve önce kendimizi bizim kabul etmemizi ve sevilen, değerli olan biri olduğumuzu kabul etmeye götürür. Sevilmeye , sevilen biri olmaya ihtiyacımız olduğunu fark ederiz, bu ihtiyacın karşılanabileceğine inanırız ve ihtiyacımızın karşılanmadığı ilişkiler içinde pasif kalmaktan , bize kötü davranan partnerlerle, insanlarla olmaktan vazgeçeriz.
Рекомендации по теме