TURŞU HAKKINDA HER ŞEY 🥒 | En İyi Turşu İçin Püf Noktalar | Turşuda Küflenme, Yumuşama

preview_player
Показать описание
Turşu sezonu sonunda geldiğine göre, turşu hakkında A'dan Z'ye her şeyi konuştuğumuz bir video ile karşınızdayız. Bu videomuzda, ''Turşu nasıl yapılır?'' ''Turşu neden küflenir'', ''Turşu neden yumuşar?'' gibi sıkça sorulan tüm soruları yanıtladık. Aynı zamanda, evde turşu yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktaları ve kış boyunca taptaze kalmasını sağlayacak saklama yöntemlerini de sizlerle paylaştık. Turşu hakkında kapsamlı bir rehbere ihtiyacınız varsa, mutlaka videomuzu izleyin!

TURŞU

Turşuluk malzeme
1 çay bardağı, 80 ml, sirke
1 litre İçme suyu
2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu
Yarım limonun suyu
Nohut veya ekşi mayalı ekmek
Sarımsak
Asma veya defne yaprağı

• Turşunun altın oranı; 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 2,5-3 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Tuz oranını 3 kaşığa da çıkarabilirsiniz. Limonlu için bu karışıma yarım limonun suyunu da ilave edin.
• Turşu yaptığınız sebzeleri yıkayıp kurulayın. Çürümüş veya yumuşak kısımlarını atın, bunlar tüm turşuyu bozabilir.
• Sebzelerin boylarını olabildiğince eşit kesinki aynı zamanda fermente olsunlar.
• Kaynar suya batırıp çıkarttıktan sonra fırında yüksek ısıda kuruttuğunuz Temiz kavanozları sebzelerle doldurun ve kavanozun maksimum kapasitesini kullanmak için turşunuza baskı uygulayın.
• Hazırladığınız karışımı kavanozlara dökün.
• Fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun içine 2 adet nohut veya bir parça ekşi mayalı ekmek koyabilirsiniz. Bu temel tariftir ancak lezzet tercihinize bağlı olarak biraz limon suyu, sarımsak, dereotu, kişniş tohumu, kereviz vb. ekleyebilirsiniz. Biz her kavanoza boyuna göre 2-5 diş sarımsak mutlaka atıyoruz.
• Asma ve defne yapraklarındaki tanen turşunun yumuşamasını engelleyebilir ve hava ile temasını keser. Bu nedenle kavanozları kapatmadan üzerini yaprakla örtün ve turşu suyu yaprağın üzerine çıksın mutlaka.
• Karanlık ve serin bir yerde veya dolapta saklayın. Turşu yaklaşık 3 hafta kadar hazır olacaktır. Bir yıla kadar saklayabilirsiniz.

Turşu yapımında sık karşılaşılan sorunlar,
• Üstte beyaz küflenme: Kavanozun hava alması nedeniyle oluşur. Zararsızdırlar, bu kısmı alıp turşunuzu yiyebilirsiniz. Ancak kavanozun tamamına küf karışırsa turşu yumuşayabilir.
• Üstte mavi küfler: Bakteri ve turşunun mikrop üretmesi sonucu oluşur. Zararlıdırlar ve turşuyu yememelisiniz.
• Yumuşama: Birkaç nedeni var. Kullanılan meyve ve sebzelerin çiğ olmasından kaynaklanabilir; eğer çok çiğ olurlarsa, fermentasyon için gerekli bakteriler henüz sebzede olmayabilir. Beyaz küf ve sıcak yerde veya hızlı fermente de yumuşamaya neden olabilir.
• Taşma veya şişme: Bu en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Ancak endişelenmeyin, turşu hala yenilebilir. Muhtemelen çok fazla nohut koymuşsunuzdur veya kavanozları koyduğunuz yer yeterince serin değildir. Yavaş fermente olan turşular, hızlı fermente olanlara göre daha lezzetli ve daha kütür olur.
• Turşudaki mavi lekeler: Turşudaki bakır iyonlarından kaynaklanır. Sarımsağın yetiştiği topraktan dolayı içerisinde doğal olarak bakır bulunmaktadır. Çok mavi ise yemeyin ama soluk mavi ve az ise yiyebilirsiniz.
• Turşu üzerinde beyaz noktalar: Laktik asit bakterilerinin kümelenmesi buna sebep olabilir, turşuyu bir yıkayıp tüketebilirsiniz.

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

Mutfağımızda ve Yemek Okulu’muzda neler oluyor daha yakından takip etmek için;
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kıymetli bilgileriniz için teşekkürler. Emeginiz CENNET olsun. Sizi izlemek doping gibi geliyor...

gulsumsal
Автор

Ağzınıza sağlık Refika hanım kızım bende dün akşam tam anlattığınız şekilde salatalık domates turşusu kurdum toplam 3 kilo cam kavanoza bizde tansiyon var ilaç kullanıyoruz fakat arada canımız çekiyor dışarıdan almaktansa evde kendi yaptığım turşudan azda olsa nasipleniyoruz ALLAHIM sağlıkla yavrularımızla torunlarimizla gelinlerimizle yememizi nasip etsin inşallah.İsteyip yapan herkesede 🤲

SÜLÜṢ
Автор

En az sarimsak kadar kerevizin yesil kısımlarını sapları cok guzel istah açıcı bir tat hstta kitirlik katiyor

Unknown-wkcv
Автор

O kadar tatlısınız o kadar mükemmeldiniz o kadar bilgilendirici ve aydınlatıcısınız ve bir o kadar da güzelsiniz❤🤌🥰😘

nimetyldrm
Автор

Refika hanım teşekkürler bilgileriniz için turşuyu hiç tutturamazdım sayenizde kurucam tekrar inşaAllah. Ek olaraktan sorulan regl iken turşu kurulurmu soran kişi kendince dalga geçmiş tabiiki herişimizi yapabiliriz şunuda ifade edip vurgulamak isterim yaratmak dediniz; yaratmak sadece Ālemlerin yaratıcısı Rahman ve Rahim olan yüce Allah'a mevlamıza mahsustur..

xy
Автор

Güzel bilgilerdi emeginize saglik. Favori tursum salatalik tursusu. Son yillarda kaynamis sicak su ile yapiyorum ve cok memnun kaliyorum. Kütür kütür salatalik tursum buzdolabinda aylarca durabiliyor. Tursu suyunun icine birazda seker atiyorum. Kaynamis sicak su ile olmaz demenize sasirdim sadece. Eminim ki benim gibi yapanlarda olmustur sevgiler saygilar 🥰🥰

giggirose
Автор

En merak ettiğim de sirke ve limon kullanmadan sadece tuz ile yapılan turşular hakkında sizin yorumunuz nedir, daha sağlıklı olduğu söyleniyor?

esraerguven
Автор

Nasıl keyifle yurekten ve bilerek anlattığınız icin size çok çok teşekkür ederim sağ olun

ugurdemirbas
Автор

Iyi ki varsin Refika! Senden ogrenmek, seni dinlemek gercekten bizim icin buyuk bir sans. Tesekkur ederiz

aysesertdemir
Автор

49 yaşındayım ve hala öğrenebileceğim bilgiler buluyorum sizi izlerken, teşekkürler Refika emeğine yüreğine sağlık tum ekibinize ve size sevgiler🌹🌹🌹

yaseminakin
Автор

Ya refikacığım sen ne tatlısın canım benim gülüşün okadar güzelki Londra’da selamlar güzel kadın

tern
Автор

Turşu yapmayı teknik olarak anlatmak tam da Refika’nın işi😍 Ne çok bilmediğim detay varmış meğer🤩

asudezumrut
Автор

Ya gene çok iyi anlatmışsın ilk kez turşu yapıcam bu bilgilerle bakalım nasıl olacak ❤

huseyinal
Автор

Salam cox özel başa salırsıınız men her zaman sirke anasından istifade edirem cox gozel olur sizin şalğam suyunun dadını verir cox sağ olun

ceyhunxankisiyev
Автор

Refikasız turşu yaptıgım yıllara nalet olsun😂 bır avuc nohut neymiş tuzlu turşular.su yutubede adam akıllı litreye ölçü veren tek kraliçe sensin.harika video👏

burcuozen
Автор

Tebrik ediyorum bu videoda turşu hakkında hersey bulabilirsiniz. Emeğinize sağlık

metin
Автор

Elinize sağlık çok güzel olmuş ama biz eskiden turşulara hiç sirke koymazdık hiç bozulmazdı neden acaba refika hanım

aydnxxxx
Автор

Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu. Emeği geçen herkese. Mersin' den sonsuz sevgiler

tulayetiler
Автор

Sadece tuzla, sirke kullanmadan yapılan probiyotik turşu diye bahsedilen turşular için de tarif verir misiniz?

BerrakBasara
Автор

Çok güzel bir programdı, reklam videoları yerine bunları özliyoruz

Ramparts