AVARUUSKILPAILUN UHRIT

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2020

Tilaa ohjelman YouTube-kanava!

Seuraa ohjelmaa Facebookissa!

Seuraa ohjelmaa Instagramissa!

Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!

AVARUUSKILPAILUN UHRIT

Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen avaruuskilpailu alko ensimmäisestä satelliitista ja päätty ensimmäiseen kuulentoon. Kilpailutilanne saattaa olla kaikkein hedelmällisintä kehityksen kannalta, mutta ei kovin turvallista.

INTRO

Yhdysvalloissa on astronautti, Venäjällä on kosmonautti, Kiinassa taikonautti, Intiassa gaganautti, Euroopassa spationautti ja Suomessa on yks emmentaalinautti. Nää kaikki eri nimitykset tarkottaa avaruuslentäjää, jotka tunnetaan kansalaisuudesta riippuen hieman eri nimillä. Melko hankalaa, mutta se on se kansalaisylpeys. Se kansainvälisesti viralliseks vakiintunu termi on kuitenkin astronautti, joka kunnioittaa astronomian perinteitä kreikankielisyydellään ja tarkottaa suomeks tähtipurjehtijaa. Merkitykseltään avaruuslentäjä kaikissa sen erikielisissä muodoissa tarkottaa sananmukasesti avaruudessa lentänyttä, ja se on titteli jota ei ansaitse vaivatta.

KOLME KOIRAA KOSMOKSESSA

Tieteellisiä läpimurtoja tulviva 1920-luku alotti ensimmäiset todelliset ajatukset avaruuslentämisestä. Tätä seuras vuosikymmenten käytännön kokeilu ja kirjallinen kehitystyö, kunnes viimein vuonna 1956 Neuvostoliitto laukas onnistuneesti ensimmäisen satelliitin Maan kiertoradalle. Sputnik 1 oli historian ensimmäinen ihmisen kädentyö, joka oli nähtävissä taivaalla ympäri maailmaa. Tää laitto vipinää Yhdysvaltojen kinttuihin ja paljon puhuttu avaruuskilpailu oli alkanu. Vaan vuosi myöhemmin Neuvostoliitto lähetti Sputnik 2 kyydissä avaruuteen ensimmäisen elollisen olennon, koulutetun koiran nimeltä Laika. Sputnik 2 laukastiin ongelmitta edeltäjänsä perässä, mutta meillä ei ollu vielä tietotaitoo paluumatkan suorittamiseks, eikä Laikaa ollu tarkotus tuoda takas. Se ei kuitenkaan kärsiny koko 5 kuukauden kiertoaikaa vaan kuoli muutama tunti laukasun jälkeen kuumuuteen ja stressiin. Kun vuosikymmen vaihtu, Sputnik 5 toi Maahan ensimmäiset avaruudesta elossa palanneet koirat Belkan ja Strelkan, jotka on nähtävissä täytettyinä Moskovan avaruusmuseossa. Tää onnistuminen osotti, että tietotaito oli kyllin tuttua ja teknologia kyllin turvallista, jotta voitais siirtyä suunnitteleen miehitettyjä lentoja.

ENSIMMÄISET IHMISLENNOT

Yhdysvallat sai vihiä Neuvostoliiton salasesta avaruusohjelmasta vasta muun maailman myötä, kun Sputnik 1 oli jo kiertoradallaan. Yhdysvallat oli koko avaruuskilpailun ajan altavastaajan asemassa ja niiden avaruusohjelma kehitty jälkijunassa. Ensimmäinen länsimainen onnistuminen tapahtu vasta vuonna 1961 kun yhdysvaltalaisesta simpanssista nimeltä Ham tuli ensimmäinen kädellinen avaruuslentäjä. Riemu ei kuitenkaan kestäny kauaa kun pelkästään kolme kuukautta myöhemmin kaikki mediat ympäri maailmaa kirjotti historian ensimmäisestä astronautista Juri Gagarin, joka oli palannu Vostok 1 lennoltaan vietettyään yli 100 minuuttia parhaimmillaan yli 300 kilometrin korkeudessa avaruuden painottomuudessa. Gagarinista tuli kansainvälinen sankarihahmo, joka muistetaan vielä tänäänkin. Kuukausi myöhemmin Alan Shepard sai olla historian toinen ja yhdysvaltojen ensimmäinen astronautti, mutta se ei suinkaan lopettanu avaruuskilpaa, vaan alotti sen verisimmän vaiheen, kun Yhdysvaltojen presidentti J. F. Kennedy anto vuonna 1962 kuuluisassa puheessaan kuuluisan lupauksensa siitä, että ennen kun vuosikymmen vaihtuu, ihminen on kävelly Kuun pinnalla.

KEVYT KÄVELY KUUSSA

Apollo 1 oli tarkotus olla ensimmäinen kuumatkaa edeltävä testilento 1967. Tätä lentoo ei kuitenkaan koskaan tapahtunu. Lennon kolmihenkinen miehistö istu avaruuspuvuissaan suljetussa komentomoduulissa harjotuksen aikana, kun sähkövian aiheuttama kipinä sai puhdasta happee täynnä olevan ohjaamon leimahtaan liekkeihin ja miehet kuoli kymmenissä sekunneissa. Virgil Grissom, Edward White ja Roger Chaffee. Myöhemmin samana vuonna Neuvostoliitto suoritti ensimmäisen Sojuz 1 testilentonsa, joka suju ongelmitta, kunnes piti laskeutua. Laskeutumismoduulin laskuvarjot sotkeutu toisiinsa ja alotti hallitsemattoman kiertoliikkeen jonka seurauksena Vladimir Komarov iskeyty maahan 140 kilometrin tuntinopeudella. Kuus muuta koulutuksessa ja työtehtävissä ollutta astronauttia kuoli avaruuslentoihin suoranaisesti liittymättömissä onnettomuuksissa, ennen kun Apollo 11 lennon miehistöstä tuli vuonna 1969 ensimmäinen, joka laskeutu Kuuhun. Kennedyn lupaus lunastettiin, kun Neil Armstrong ja Buzz Aldrin astu koko maailman seuraamassa suorassa lähetyksessä Kuun pinnalle. Tän lennon myötä, kun yhdysvaltojen lippu iskettiin Kuun pintaan, avaruuskilpailu katsottiin päättyneeks. Apollo 11 jälkeen lennettiin vielä viis kertaa Kuun pinnalle ja tähän päivään mennessä 12 henkilöö, kaikki yhdysvaltalaisia, on kävelly Kuussa...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

0:00 "Yhydysvaltojen" Riku 2020

jokulainen
Автор

On se jännää, että vielä pitäisi kilpailla avaruuden herruudesta. Jos kaikki tekisivät yhteistyötä niin avaruusmatkailun mahdollisuudet paranisivat ja siinä säästäisi aikaa :O

Finfox
Автор

Tykkään miten toi mies tuijottaa oikeassa yläkulmassa kohdassa 3:23

jokulainen
Автор

Neuvostoliitto onnistui melkein kaikissa saavutuksissa ennen yhdysvaltoja, mutta yhdysvallat onnistui pääsemään ensimmäisenä kuuhun, joten he voittivat avaruuskilpailun.

tukemies
Автор

* Saksan van Braun sen kilpailun voitti. * Maailmalla palaa reaktorien kuumienhiukkasten tulimeret laajasti . *
Aivan niin tosiaan. Laitetaan se Arto Lauri Youtube kanavat tilaukseen.
Itselleen, niin ja kavereilleen myötään.

artolauri
Автор

Entö jos kuussa ei sittenkään koskaan ole ihminen kävellyt?

jambomambo
Автор

mutta natsit ei saa kunniaa kun ei voi puolustaa sitä

teemukylmaaho
Автор

Thumbnail kuinka moni kuolee. ok boomer.

legitihminen
Автор

Wut, myö luulin et viimejakso oli viimenen

SakilSharker