IKILIIKKUJAN JALANJÄLJILLÄ

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2020

Tilaa ohjelman YouTube-kanava!

Seuraa ohjelmaa Facebookissa!

Seuraa ohjelmaa Instagramissa!

Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!

IKILIIKKUJAN JALANJÄLJILLÄ

Ikiliikkuja on laite, joka kerran liikkeelle päästyään ei koskaan lakkaa liikkumasta. Se mahdollistaa esimerkiks polttoaineettoman moottorin, joka tuottaa energiaa, sitä mistään saamatta. Onko mahdollista nyhjästä tyhjästä?

INTRO

Lukemattomia eri suunnitelmia ikiliikkujan luomiseks löytyy jopa tuhannen vuoden päästä meidän historiasta. Eikä ihmekään. Ikiliikkuja olis historian mullistavin luomus sitten pyörän ja alkuperäseltä ajatukseltaan looginen jatkumo pyörälle. Jos ensimmäisenä herää ajatus kappaleesta, joka pyörii, miksei seuraavaks pyrkis saada sitä pyörää pyöriin ilman pyöritystä. Valtaosa kaikista ikiliikkujan eri konsepteista perustuu pyörään ja keskiajalta alkaen erilaisten konseptien määrä oli huipussaan, mutta mikä on sittemmin tappanu meidän taistelutahdon?

VINCIN VISIONÄÄRI

Tunnetuimpiin ikiliikkujan jalanjäljillä tepasteleviin tutkijoihin lukeutuu muun muassa Leonardo da Vinci. Mikä ei sinänsä oo mikään yllätys. Onko mitään tieteen tai taiteen alaa, jolla da Vinci ei olis vaikuttanu? Da Vincin kirjoista löytyy lukemattomia aivan pähkähulluja ideoita, joiden käytännön sovellutuksia me nähdään tän päivän arjessa. Lentokone, helikopteri, automobiili, laskuvarjo, puhumattakaan sen korvaamattomasta työstä ihmisen anatomian ja biologian osalta. Da Vincin aikaan tieteeseen ja taiteeseen ei suhtauduttu toisiaan poissulkevina aloina, vaan ne kulki käsi kädessä, niin myös Da Vincin huoneessa. Sen milikuvituksen vapaus taulukankaan äärellä ruokki sen tieteellisiä tutkimuksia työpöydällä ja yhtä lailla päinvastoin. Da Vincin poikkeuksellinen ymmärrys anatomiasta teki sen maalauksista poikkeuksellisen realistisia. Minkä takia kaikista näistä sittemmin jalostetuista keksinnöistä ainoastaan yks on sellanen, joka on jääny kirjansivuille pölyttyyn? Miks lentokoneet lentää, mutta ikiliikkujat ei liiku? Da Vincin kuoltua sen elämäntyö jatko elämistään muiden kyllin visionääristen ihmisten käsissä, mutta ikiliikkujat kohtas loppunsa noin 300 vuotta da Vincin jälkeen, kun ihmiset alko teollisen vallankumouksen myötä omin silmin nähdä ensimmäisiä moottoreita ja omin mielin valistua niistä mekaniikan lainalasuuksista, joiden kautta Isaac Newton murskas monien unelmat maineesta ja mammonasta.

ISAAC ILONPILAAJA

Teollinen vallankumous oli suoraa seurausta Isaac Newtonin oivalluksista. Newton kirjotti kolme mekaniikan peruslakia. Ensimmäinen. Jatkuvuuden laki. Kappale pysyy levossa tai jatkaa tasaista suoraviivaista liikettä, jollei siihen vaikuta jokin ulkoinen voima. Eli pallo ei pyöri, ellei sitä pyöritä, tai pysähdy, ellei sitä pysäytä. Toinen laki. Dynamiikan peruslaki. Kappaleeseen vaikuttava kokonaisvoima on yhtä suuri kuin kappaleen massalla kerrottu kiihtyvyys. Ilmapallo ja jalkapallo putoo yhtä nopeesti, koska mitä suurempi on kappaleen massa, sitä suurempi on myös siihen vaikuttava voima, joka sitä liikuttaa, putoamiskiihtyvyyden pysyessä vakiona. Kolmas Newtonin laki on voiman ja vastavoiman laki. Jokasta kappaleeseen vaikuttavaa ulkosta voimaa kohden on olemassa yhtä suuri suunnaltaan vastakkainen voima. Jos paikallaan olevaan palloon osuu toinen pallo, tässä kontaktipisteessä nää pallot työntää toisiaan loitommas toisistaan tismalleen yhtä suurella voimalla. Joten mitä tää kaikki tarkottaa ikiliikkujalle? No naulaa sen arkkuun. Ekan liikkeenlain esimerkissä mä työnsin tän pallon liikkeelle ja pysäytin sen kädellä, mutta nää ulkoset voimat voi yhtä hyvin olla vaikka painovoima, joka vierittää pallon liikkeelle, kun se on epätasasella alustalla, ja kitka tai ilmanvastus, joka sen liikettä hidastaa lopulta pysähtymispisteeseen asti. Nää on ne samat voimat, joiden varaan valtaosa ikiliikkujista perustuu, mutta jotka myös estää niitä toimimasta.

MODERNI MAHDOTTOMUUS

Mikäli kappaleeseen ei vaikuta kitka, ilmanvastus, tai muu liikettä hidastava voima, mekaniikan ensimmäisen peruslain mukaan se jatkaa liikettään loputtomasti. Tää vaatii sen, että se noudattaa myös termodynamiikan pääsääntöjä, eikä esimerkiks luovuta energiaansa vuorovaikutuksessa johonkin toiseen kappaleeseen. Joten olisko ikiliikettä mahdollista aikaansaada avaruuden tyhjiössä, jossa ei esiinny kitkaa, ilmanvastusta tai aineita, johon kappale vois luovuttaa energiaansa? Ei. Koska jopa avaruudessa, mikään tähtienvälinen tila ei oo tyhjää, vaikka siellä esiintyvien hiukkasten määrä on niin pieni, ettei sitä edes oteta huomioon planeettojen tai rakettien liikkeitä laskiessa. Meidän tuntemassa universumissa ei oo olemassa mitään ainetta tai mitään avaruuden tilaa, jossa mikään aine ei olis lakkaamatta ulkosten voimien vaikutuksen alasuudessa...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Nonniin. Nyt kun on tätä tiedettä tullu tehtyä, niin milloin ajattelit aloittaa sen Minecraft let's playn?

paulikoukkari
Автор

Jos joku osaa tehä intron ja outron, nii se on tää äijä :D iha loistava

Erika-crey
Автор

Kiitos että jaksat tehdä näitä videoita!

NK-fltv
Автор

0:05 No nyt kyllä Riku on muodinhuipulla :D

SakilSharker
Автор

Kyllä juontajan pitäisi puhua parempaa suomea.

RaimoJackson
Автор

Ikiliikkuja itsessään on mahdollinen, mutta kovin vaikea toteuttaa. Jossain vaiheessa, todella pitkän ajan päästä kun viimeisetkin mustat-aukot ovat säteilleet itsensä loppuun, ei maailmassa ole enää mitään jäljellä. Jos hieman tätä ennen saisi luotua kappaleen puhtaasta energiasta, ei energian säilymislaki rikkoutuisi, ja luotu kappale olisi ainoa asia koko universumissa, eli se liikkuisi ikuisesti. Toisaalta liike on suhteellista ja ilman vertailukohdetta, voidaanko tässä tapauksessa edes puhua liikkumisesta?

Muovipullo
Автор

6:58 höh eikö keinotekoinen tila ollutkaan ratkaisu &tyhjiön

fawadfawadi
Автор

Eikös raha ole lähellä ikiliikkujaa, itselle ei ole ainakaan pysähtynyt : )

Laxitas
Автор

Mutta eikö universumi itsessään ole ikiliikkuja? Jos universumin kaikki aine on alkuräjähdyksessä lähtenyt liikkeelle tyhjiössä, niin eikö silloin universumin pitäisi jatkaa loputtomasti liikettä? Toki vaihtoehtoisesti on ajateltu, että universumi alkaisi supistua ja syntyisi uusi alkuräjähdys. Enegia ei kuitenkaan häviä, vaan vaihtaa vain muotoa, jolloin universumin energia pysyisi samana ja olisi itsessään ikiliikkuja, vaikka ei pääsisikään liikkumaan tyhjiössä ilman vastusta.

jpltsu
Автор

Leipä tippuu aina maahan voi puoli edellä ja kissa tippuu aina jalat edellä maahan. Eli jos me teipataan voileipä kissan selkään voi puoli ylöspäin ja tiputetaan se niin siitä tulee ikiliikkuja ja loputtoman liike energian lähde koska se pyörii loputtomasti.

kikkihiiri
Автор

Oon kattonu näitä videoita ensimmäisestö kaudesta asti ja ei vieläkään kyllästytä. 5/5

sassius
Автор

Sulla pitää olla aika iso greenscreen ja iso studio ni missä sä kuvaat sun videot

themuzku
Автор

* Kiinnostava aihe myös tällaiset. * Aivan upea kanava tuo Arto Lauri Youtube. Pitääpä laittaa se itselleen jas kavereilleen toki myös.

artolauri
Автор

Mä oon aina miettiny et eikö magneeteille pystyisi tekemään ikiliikkujaa

roomofin
Автор

Kun mahdottomista asioista tekee hankalia ja vaikeita, ovat ne mahdollista toteuttaa.

Protodyyd
Автор

Hei, oletko lopettanut näiden videoiden teon, todella mielenkiintoisia aisoita käsittelet, kaikki videot katsottu, olisi sääli jos lopettaisit

mikalindstrom
Автор

Ite mietein että lähellä ikiliikkujaa vois olla jokin iso kappale, millä on luonnollisesti painovoima ja sitä kiertäs jokin pieni kappale sen pinnalla keskellä avaruutta, jottei mikään vaikuttais siihen

jamimalmberg
Автор

Katse Kaikkeuteen voitko jatkaa keskiviikon kontakteja joskus?

wolfyreon
Автор

Miks ei vaan kehitetä laitetta joka käyttää kaiken hukkaenergian, esimerkiksi kitkaa, pyöriäkseen lisää.

jopera
Автор

Ikiliikkujassa idea on saada jokin mekaaninen laite liikkumaan itsekseen ilman systeemiin syötettävää ulkoista voimaa.

Jos tällainen ikiliikkuja keksitään niin seuraavan tason idea on saada se tuottamaan mahdollisimman tehokkaasti energiaa oman systeeminsä ulkopuolelle.

Kolmantena on idea rakentaa systeemi, johon syöttämällä energiaa se tuottaa systeeminsä ulkopuolelle enemmän energiaa kuin systeemiin syötetään.

marko-tapioautio