İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası (Altyazılı)

preview_player
Показать описание
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası (Altyazılı)

Kurucu avukatımız Ahmet Burak YALÇIN videoda sizler için anlatıyor. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. ✍🏼 ⚖️

00:00 Giriş

Kira Hukukuna dair serimizde, İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası konusuna yer vermediğimizi fark ederek, bu hususta da sizleri bilgilendirmeye karar verdik.
Bu ve benzeri içeriklerimizi beğenip, yorum yapmanız, paylaşmanız ve kanalımıza abone olmanız, bizleri yeni içerikler üretmek adına teşvik edecektir.
00:23 İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nedir ?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralayanın kendisi, eşi, kiralayanın üstsoyu ve altsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyulması halinde açılan ve kiracının tahliyesini sağlayan bir davadır. Belirtilen kişiler dışındaki herhangi bir yakının ihtiyacına dayanarak, ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi mümkün değildir. Gerek konut, gerekse işyeri ihtiyacı nedeniyle bu tahliye tahliye yoluna gidilebilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kabul edildiği takdirde, kiracının taşınmazdan tahliyesi imkanına kavuşulmaktadır.
İlaveten, kiralananın yeniden inşası veya imarı gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, bu halde de ihtiyaç nedeniyle tahliye davası yoluna gidilebilir.
01:12 İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasının Şartları Nelerdir ?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının kabulü ve kiracının, kiralanan taşınmazdan tahliyesinin gerçekleştirilebilmesi için üç şartın bir arada bulunması gerekmektedir. Bu şartları sıralayacak olursak:
İlk olarak, Kanunda sayılı kişilerin kiralanana ihtiyacının olması :
Bu dava türü, ancak kanunda sayılan sınırlı sayıdaki kişilerin ihtiyacı nedeniyle başvurulabilen bir tahliye davası yoludur. Belirtilen kişiler dışındaki herhangi bir yakının ihtiyacına dayanarak, ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi mümkün değildir.
İkinci olarak, Bu ihtiyacın Gerçek, Zorunlu ve Samimi bir ihtiyaç olması :
İhtiyacın gerçek, zorunlu ve istikrarlı olmadığı hallerde, örneğin kira bedelini artı.trateji ile, bu davalarının reddedildiğine de çok defa şehadet ettik.
Üçüncü ve son olarak, Tahliye davasının, sözleşme süresinin sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde açılmış olması :
Kural olarak, ihtiyaç nedeniyle tahliye davasının, sözleşme süresinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde açılması zorunludur. Bu kuralın istisnasına, içeriğimizin ilerleyen bölümünde değinicez.
02:35 İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasını Kim Açabilir ?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kural olarak, kiraya veren tarafından açılmaktadır........ptir.
Dolayısıyla, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası;
Kiraya veren, Yeni malik, Kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik, Kira sözleşmesinin tarafı olmayan intifa hakkı sahibi tarafından açılabilir.
Kira sözleşmesinin konusu olan taşınmaz paylı mülkiyet rejimine tabi olduğu takdirde, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, paydaşların çoğunluğu tarafından açılmalıdır.
03:23 İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Ne Zaman Açılabilir ?
Belirli süreli kira sözleşmesinin sona ermesinden ve belirsiz süreli kira sözleşmesinde fesih dönemi veya fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak 1 ay içinde açılmış olmalıdır.
Kiraya verenin fesih bildirimine rağmen kiracı kiralananı boşaltmamışsa, bu durumda kiraya veren, fesih dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde tahliye davası açabilecektir.
04:02 İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Öncesi İhtarname Göndermek Zorunlu mudur ?
Kira Hukukuna ilişkin önceki içeriklerimizde çoğu kez, dava açmadan evvel ihtarname göndermenin zorunlu olmadığını, hatta ve hatta, ihtarname göndererek, zamanınızı ve paranızı israf etmemenizi önermiştik.
.....ildirimi, belirsiz süreli sözleşmeler yönünden zorunlu hale geliyor.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için kiracıya ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla, belirlenen sürenin bitiminden itibaren 1 ay içinde doğrudan dava açılır.
Ne var ki, belirsiz süreli sözleşmeler yönünden kira kontratının fesih bildirimi yapmak zorunludur ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde tahliye davası açabilmek için, az evvel belirttiğimiz 3-6 aylık fesih kuralına uymak ve kiracıya ihtarname göndererek, feshe yönelik iradenizi bildirmeniz gereklidir.
05:00 İhtiyaç Nedeniyle Boşalttırılan Taşınmaz, Başkasına Kiralanabilir mi ?
Ekranın sağ üst köşesinden ulaşabileceğiniz, "Kira Sözleşmelerinde Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı içeriğimizde ifade ettiğimiz üzere, bu soruya hem ........

06:40 KAPANIŞ

#ihtiyaç #ihtiyaçnedeniyletahliye #tahliye
#kiracı #kirasözleşmesi #kiratespitdavası #aby #hukuk #zam #düzenleme #kirasözleşmesi #kirakontratı #kira #yargı #youtube #avukat #gayrimenkul #gayrimenkuldanışmanlığı #emlak #kirayaveren #malsahibi #shorts #tahliye #kirasözleşmesi #türkiye #hakim #savcı #hukukibilgi #hukukbürosu #dava #davacı #danışmanlık #kirasözleşmesi #hukuk #youtube #kirayaveren
#kiralananıngösterilmesi #kiracı
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kiracilara tanınan haklar kadar ev sahiplerine de hak taninsin artik 10 bin kiralik değerindeki evimizde 1500 TL'ye oturan kiracıyı cikartamiyoruz buda ev sahibine haksızlık olmuyomu acaba

munevvergul
Автор

Ben Onkoloji hastasıyım herşey benden yana olduğu halde yandaş hakim kiracıdan yana karar verdi ama sonra mecbur oldu ve tahliye kararı verildi. Buna rağmen kiracı istinafa verdi beni rabbim bana yaşattıklarını yaşatmadan ölmesinler kendi evime taşınamıyorum bu nadıl kanun evi kiracılar bedava otursunlar diye satın almış sanki

dinakademi
Автор

2021 tarihinde asgari ücret 2.825, 90 TL olup,
01.07.2021 bu tarihte asgari ücret tutarında kiraya giren biri,
01.07.2023 tarihinde kirası 4415 TL olur,
Oysa asgari ücret 11400 TL şuan ama adam 4415 TL ye yani asgari ücretin 1/3 u fiyata oturuyor yani eğer seneye yüzde 25 uygulaması 1 yıl daha uzarsa 1/4 veya 1/5 fiyata oturmuş olacak,
Ben o evi kiracıya peşkeş mi çekmek için aldım, böyle adalet yerin dibine batsın...

erkancelik-zeow
Автор

Tüm ev sahiplerine bir kiracı olarak fikrimi paylaşmak istiyorum. Empati yapın biraz. Bir ton taşınma, yeni emlakçı parası, depozito, yüksek kira bedeli gibi olasılıklar varken elbette şu anda oturduğu evin şartlarının devam etmesini isteyeceklerdir. Eğer kiracınızın gerçekten çıkmasına ihtiyacınız varsa onlara bu masrafları için destek teklifi yapın. Çoğu kiracı bunu kabul eder Avukatlık, masrafı, dava gerginiliğ, ev sahibi ile aralarındaki gerginlik kiracılar için de mutluluk veren durumlar değildir.

Kiracıların da fahiş kira artışı elbette değil ama makul kira artışlarına uymaları gerekiyor. Evi ilk kiraladığınızdaki Asgari ücret ne ise, evin kirası ile mukayese edin. Aradan kaç yıl geçerse geçsin Asgari ücret doğru bir karşılaştırma yöntemidir.

gorkem_tezcanli
Автор

sayın avukat beyefendiye bilgilendirme için teşekkür ederim. yatırım amaçlı 2. 3. bilmem kaçıncı evi satın almak para sahiplerine öyle kolay olmamalı. nasıl ki otomobil satın alırken neredeyse oto fiyatının iki katı kadar vergi bindiriliyor işte bunun benzerini 2. konutu satın alanlara uygulanmalı. diğer bir husus ise iyi durumda olan 2 + 1 bir kiralık evin aylık kirası en fazla asgari ücretin yarısını geçmeyecek şekilde olmalı. parası olan gitisin farklı sektörlerde yatırım yaptsın. sürekli konut satın alarak bizler gibi kiracılara bu ülkeyi zehir etmesinler buna izin vermeyelim.

fahreddindeveci
Автор

Burak bey hayırlı beeketli yıllar dilerim.
İzninizle bir sorum var?
İhtiyaç nedeni ile tahliye davasında harç miktarı 1 yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır,
Malum dava sözleşmenin bitiminden hemen sonra açılıyor. Fakat kira yeni donemde artmış oluyor,
Sorum şu? Harç geçmiş kira bedeli üzerinden mi, artis olan güncel kira bedeli üzerinden mi hesaplanır?

bunyaminsunkur
Автор

Ahmet bey merhaba. Ev sahibiyim kiradaki evimin olduğu bölgeye doğalgaz yeni geldi.Dolayısı ile evde kqloriferde yanmayacak. Evime kombi taktırmak istemiyorum ileride evime kendim oturacağım. Kiracı herhangi bir yaptirimda bulunabilir mi ? Kafasina göre kombi taktirabilir mi? Birde elektrik ve su faturası benim üzerime kiracı bunları üstüne almasi için noterden ihtar çekebilirmiyim ? Çünkü elektriği kestirsem direk ben suçlu durumuna düşerim. Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler

Hasan-bhz
Автор

2 maruzatım var efenim.
1. Ev sahibi kendim oturacağım deyip kiraya verdiği durumlarda bunun tespiti için gerekli kanıt, evrak ne olmalıdır..süreç nasıl işler?
2. Kiracı; süreç, ihtiyaç nedeniyle tahliye davasına varmadan sadece ''ihtiyacım var, oturacağım'' tebligatıyla evi boşaltmışsa.. kiracının ''haksız tahliye edildim'' deme hakkı var mıdır? Mahkeme bu duruma nasıl bakar?
Teşekkür ederim.

Patriota_Rhone
Автор

Merhabalar kiracılı ev aldım kendim oturmak istiyorum başkada evim yok, ihtar ne zaman çekmeli, tahliye davasini sozlesme biter bitmez actiktan sonra sonuclanma süresi nedir simdiden teşekkürler.

semihyertepen
Автор

Ahmet bey Merhaba öncelikle video için teşekkür ederim
Kendim kira da oturuyorum 8.000 tl kira ödüyorum kiracım var oda 2.000 tl ödüyor ihtiyacım nedeni ile dava açtık ilk duruşma yapıldı tanık dinlettik kiracim avukatı da tanik dinletcez dedi eve ihtiyacı yok dedi süre uzadı yalanci taniklik yaptircaklar sanırım önümüzdeki ay dava var sizce süre uzarmı tahliye olurmu düşüncenizi alabilirmiyim?

AbdurrahmanDemirdaş-yt
Автор

Merhaba Ahmet bey… 5 yıllık kiracımızı kızım yerleşeceği için çıkarmak istiyoruz…. Kızımın tayini çıktı evimizin olduğu şehre….ama kiracımız sorunlu bir tip…. İhtarnameyi sözleşme bitimine 9 ay kala çektik….. sözleşme birimine 1 ay kala daha tekrar çekmemiz gerekli mi acaba dava açma süresinin bir yıla uzaması İçin kaç ay önceden ihtarname çekmek lazım …. Biz 9 ay önceden erken mi davrandık acaba

Byaka
Автор

Avukat bey merhaba aydınlatıcı bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz iyiki varsınız

annefrank
Автор

Merhaba, ihtiyaç sahibi olan kiralayanın evladı, kiralayandan vekalet almadan kendi ihtiyacına binayen dava açabilir mi? evet ise kiralayan kişiden herhangi bir olur almasına gerek var mıdır?

AA-zhxz
Автор

Eşim askeri personel ve lojman süremiz temmuz 2024 trh de bitiyor.Kiracımıza geçtiğimiz yaz durumu sözlü bildirdik fakat son görüşmemizde evi boşaltmayacağını bildirdi?Avukat ile görüştük ve tahliye taahhütnamesine istinaden öncelikle icra emri yolladık itiraz ettiler ve arabulucu devreye girdi yine anlaşamadık ve mahkeme açıldı (duruşma trh aralık 2024) maalesef duruşma günü çok geç verildi😢öne alım için dilekçe verdik bekliyoruz sorum şu arabulucu şartmıydı zira bizim için süreyi uzattı!bu durumdaki davalarda tahliye taahhüdü ilemi yoksa ihtiyaç sebebiyle mi dava açılması gerekir hangisi daha kısa sürer?Bizim avukat tahliye taahhüdüne istinaden açtı.Oğlumun ağır engel raporu var ve tüm düzenimiz bozulacak bunu öne almanın başka yolu yokmu?Tek evim var be talebim haklıdır.Eğer dava uzarsa bende dava bitimine kadar ki süre için maddi manevi tazminat talebiyle dava açabilirmiyim?tşk ler

Derya-kzng
Автор

Güzel bir içerik olmuş keyifle dinledim benim de bir sorum var
Ben 12 inci ayda eyt den emekli oluyorum 3 ay onceden ihtar cektim dukkandaki kiracima eyt den 12 ayda emekli oluyorum kira sozlesmemiz 15/12/2023 de dolmaktadir emekli olacağım icin ihtiyaçım var yeni kira sozlesmesi yapmayacagim dukkanimi bosaltin diye
O da bana ihtar cekis soyledikleriniz gercegi yansıtmıyor kira parasini yuksetmek icin ugrasiyorsunuz diye kira icin gorusmeye hazirim diye bende kendisine guttim ben dukkan açacağım kira ile isim yok dedim
Ne yapacağım sure dolunca dava mi açacağım yoksa tekrar ihtar mi cekecegim
Uzun oldu kusura bakmayın

Jeko
Автор

eve halen alıcı yok eğer ev satılmazsa kendi ihtiyacimiz için tahliye davasi da acacaz bilgilendireyim dedim. Kira fiyatlari daga artmadan kiralik ev araştirin bence. Ev satılmazsa eve biz gececez. Bir daha evi kimseye kiraya vermeyi dusunmuyorum


Diye mesaj aldım.Ne yapmalıyım ?

dene
Автор

Verdiğiniz değwrli nilgiler icin tesekkur ederim. Ihtiyac nedeni ile dava actik ve ilk durusmamiz mart ayinda. Avukat tutmamistik, simdi tutsak olur mu? Istanbul'da iseniz sizin ile nasil irtibat kurabilirim? Tesekkurler...

oznur
Автор

Ahmet bey merhabalar yeni uygulamada (arabuluculuk kısmı ) kontrat süresi bitmeden halledilmeli mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Eyo
Автор

Burak bey, Ev sahibim dava açtı kağıt geldi ve yıl sonunda dava günü belirlenmiş. Bu süreçte ne yapmam lazım? dava günü beklemem mi gerekiyor, çünkü avukat tutacak durumumda yok. Dava günü kendim avukatsız gidip savunma yapabilir miyim acana. Birde savunma vs nasıl yapılacak, mahkemede mi yoksa mahkeme öncesi dilekçe vs vermek gerekiyor mu

mehmethakanyavuz
Автор

Ahmet bey merhaba, kira sözleşmemiz 30.11.2021 de yapıldı. 2022 yılı için yeni bir sözleşme yapılmadı. 5 Eylül 2023te ihtiyacımız olduğu için ihtarname çektik. İhtar süresini kaçırdık mı acaba?

eylemeylem-od
welcome to shbcf.ru