Fermi Paradoksu: Nerede bu Uzaylılar?!

preview_player
Показать описание
Carl Sagan'ın da söylediği gibi "Evrende eğer sadece biz varsak, bu çok büyük bir alan israfı olurdu!". Ancak o zaman herkes nerede?!.. Uzayda bizden başka akıllı medeniyetler olabilir mi, eğer varsa iletişime geçmekteki en büyük problemler neler olabilir? Evrenin bu devasa boşluğunda gerçekten yalnız olabilir miyiz?

Evet, bu videomuzda evrenin devasa boşluğundaki milyarlarca galaksi, onların içindeki trilyonlarca yıldız, bu yıldızların yörüngesindeki sayısız gezegenin arasında akıllı yaşam olma olasılığını ve iletişime geçme ihtimalimizi inceliyoruz.

Abone olup bildirimleri açmayı ve videomuzu beğenmeyi unutmayınız! Umarız keyifle izlersiniz.

00:00 Giriş
01:30 Drake Denklemi: Uzayda Bizden Başka Kaç Medeniyet Olabilir?
03:46 Arecibo Mesajı: İnsanlığın Evrene Gönderdiği İlk Mesaj
04:44 Kardashev Ölçeği: Akıllı Medeniyetleri Nasıl Sınıflandırıyoruz?
06:38 Akıllı Medeniyetler Sınıflandırmasında İnsanlığın Yeri
08:47 Peki Herkes Nerede?! - Fermi Paradoksu
09:26 Nedir bu Büyük Filtre Hipotezi?
10:13 Madde Madde Uzaylılarla İletişim Kurmanın Önündeki Engeller
17:59 Son Söz - Peki Herkes Nerede?
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam anlattıklarınızı görsellerle desteklemeniz çok güzel olmuş. Konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmamama rağmen anladım anlattıklarınızı. Sizin ve değerli ekibinizin emeklerine sağlık 🙏

emrealperozdemir
Автор

Videolarınızı zevkle izliyorum. Teşekkürler Can Bey ve ekibinize de ayrıca teşekkürler...

betulereninsesi...
Автор

Video kaliteniz gayet iyi.uzunluğu ideal.yeni videolarınızı bekliyoruz

Ugurrmzn
Автор

Evrende ya yalnızızdır [orada bir yerlerde başka zekâ sahibi varlıklar yoktur] ya da yalnız değilizdir. Her iki olasılık da eşit derecede korkutucudur.
Arthur Clark

mustafademir
Автор

muazzam içerik ya. tamamen bosluklara daliyorum sunlari dinleyince

ahmetoztas
Автор

Hocam video çok güzel ve bilgi dolu olmuş teşekkürler

hakancicek
Автор

Webb teleskopu bakalım neler gösterecek bize. Sadece görüntülerle yetineceğiz. Işık hızından çok çok çok daha hızlı bir gemi icat edebilirsek, belki kendi galaksimizi biraz gezebiliriz. Onun haricinde hayal.

celikomur
Автор

Ben çok daha farklı bir konuya değinmek istiyorum..Zamanın göreceli oluşu aslında her yerde medeniyet olma ihtimalini artıran bir özellik...Mesela Sirius bizden 10 ışık yılı uzakda diyelim..Oradaki kütleçekimi ve Uzay-zaman bükümü diyelimki bizden 2 kat büyük olsun..Bu durumda Einstein Alan Denklemlerine göre 2 kat enerji yoğunluğu olan Sirius'un herhalde büktüğü uzayın eğrilik yarıçapı kabaca üstel azalacak ve 4 kat daha küçük olacak..4 kat daha küçük yarıçapı olan bir kürenin yüzey alanı 16 kat daha geniş (4.π.r^2) olacaktır kabaca...Ayrıca bize göre daha düz olacak..Kabaca zaman ve uzayın temel uzunlukları bizden 16 katdan daha fazla uzun olacak..Herhalde dünyada 16 saniye geçerken orada kabaca 1 saniyeden daha az bir zaman geçecek..Şimdi aramızdaki mesafe 10 ışık yılı diyelim ve burada 16 saniye geçerken orada 1 saniye geçiyor farzedelim..Onlar bir Elektromanyetik dalga gönderdiler ve bu dalga sadece 1 saniye bize doğru geldiğinde dünyada 16 saniye geçmiş olacak..Bir sonraki saniyede ise 16 saniyeden biraz daha az bir zaman geçmiş olacak..En sonunda dünyaya geldiğinde göreli zaman farkı kapanmış olacak..Doğrusal bir azalma olduğunu farz edersek onların 1/2.16.10= 80 ışık yılı sürmesini beklerim.(unutma Evren çok bükülmüş buruşuk bir yer ve ışık uzay-zamanda oluşan elektromanyetik bir dalgadır ve uzay-zamanı takip eder.)..Yani bizim 10 ışık yılı uzaktaki en yakın komşularımızdan biri bize 80 yıl sonra mesaj iletebilecek..Bu mesaj bize geldiğinde ise orada sadece 10 yıl geçmiş olacak (onların zaman birimine göre)...Bu contact kabaca bize göre 80 yılda gelirken onlara göre 10 yılda ulaştı..(sayılar değişebilir oranları düşünelim)..Bize en yakın yıldızlardan birinin durumu bu iken en uzak yıldızın durumunu tahmin dahi edemiyorum..Öte yandan şunu söyleyebilirim ama değil mi ?: Onlara göre 1 saniye geçerken bize göre 8 saniye geçiyorsa, biz kesinlikle onlardan daha üstün bir uygarlık olma konusunda daha avantajlıyız..Çünkü biz zamanı daha fazla yaşadığımız için gelişme ihtimalimiz onlardan daha yüksek...Peki ya bir karadeliğin büktüğü uzay-zamanda hayat olsaydı ne olurdu ?..

Kadehtar
Автор

Sınırsız sonluk olan bu mekanikte yalnız olmamız imkansız bence. Bizleri oluşturan elementler evrenin her yerinde mevcuttur. Koşullarını bulduğunda yaşam başlar. Bu koşullar sadece gezenimizde vardır evrenin başka bir yerinde yoktur demek; insan aklının almadığj bu mekanikte olmaması imkansız.

mehmeteminoguz
Автор

Canlılık kaçınılmaz ama akıllı yaşam formlarınin nadir oldugunu dusunuyorum her galakside 1 medeniyet olsa bile 2 trilyon medeniyet olmasi lazim :)

scottie
Автор

Herhangi bir bilimsiz gibi Matrix Trilogy
izleyip konuyu kapatacağım yoksa bu konu çok su kaldırır. 😀 Teşekkürler bu arada yine harika bir videoydu.

ismailyuksel
Автор

Sayın hocam, elinize sağlık. Naçizane önerim, kanalı öğrencilerime tavsiye ettiğim için, Türkçe sözcük kullanımına biraz daha dikkat edilmesi. Bahsettiğiniz kavram ve terimleri çeviri amaçlı değil, dikkat çekme amaçlı, altyazı olarak verebilirseniz harika olurdu. (Filmlerin afişini koymak, arka fonu görsellerle zenginleştirmek çok faydalı olmuş.)

PelinAU
Автор

Ya da o balığı tutabilenlerin kendilerine rakip olmaması için o balık aslında yapanları yok edecek bir ölüm makinesidir.

herkesegulegulebengidiyorum
Автор

Benim anlamadığım olay canlılığın devamlılığı neden bu kadar önemli ?

oriberos
Автор

Hocam bir bebek gibi daha yeni emeklemeye başladık. Çok erken biraz daha teknolojik gelişim ve zaman lazım. Mesele hayatı destekleyen şartların olduğu sistemleri bulmak. Bizim güneş sistemimizi inceleyip bir analiz yapıp bizim sistemimize yakın sistemleri araştırmak. Bir kişinin söylediği tip 1 tip 2 vs… bunları kesinlik olarak almak aptallıktır. Ben doğru şartlar oluştuğu zaman hayatın oluşabileceğine inanıyorum. Bulamasak bile farketmez çünkü biz varız.

emrah.gerceginpesinde.
Автор

Çok ilginç. Bu nasıl görülemiyor. Kambriyen dönem (200 milyon yıl filan sürdü) Karbon dönemi (Buda 2 milyon yıl) Dinazor çağı 150 milyon yıl filan sanırım) ... 2 milyar yılda 1 tek insan gelişkin zekaya sahipse korkarımki buyuk ihtimalle evrende zeka olarak yalnız olma ihtimali hayli yüksek. Millet nerede diye seslenenler dinazor çağına seslensinler millet nerede diye. Cevap?

mtmt
Автор

bizim şıyha sordum böyle şeyler yok dedi milleti kandırmayın ayıp günah)

meteozberk
Автор

Video niçin "merhaba sevgili dinsizler..." sözüyle başlıyor?! Bu kanal sadece dinsizlere aitse kanalın adını doğru koyun.

chomolungma-
Автор

Wikipedia okuyan herkes bunları biliyor..boş işler

cemturgut
Автор

Ohaa… çok komik ve çok korkunç sayın hocam anllatttıklarınız…

goondergo