filmov
tv
Uzaylılar nerede? Fermi paradoksu #bilim #tarih #dünya #kita #belgesel #gezegen
![preview_player](https://i.ytimg.com/vi/Zkhx0lsQTTQ/maxresdefault.jpg)
Показать описание
🌍 "Evrende yalnız mıyız?" Bu baş döndürücü soru herkesin kendine sorduğu bir sorudur. Bilim ve teknoloji ilerledikçe, gökbilimciler bir gün dünya dışı yaşamı keşfetmek için sürekli olarak yeni ve her zamankinden daha kesin yollar geliştiriyor. 1970 yılında uzaya akıllı yabancı uygarlıklara ilk mesajlar gönderildi. Hâlâ bir yanıt alamamış olsak da, bilim insanları yaşamın yalnızca Evren'de, Dünya'dan başka bir yerde var olabileceğine ikna olmuş durumdalar. Dünya dışı yaşamın varlığına dair ipuçlarını aramak için güneş sistemimiz boyunca ve Evrenin kalbine doğru büyük bir yolculuğa çıkıyoruz.
🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 Evrende Dünya Dışı Yaşam:
- Evrende dünya dışı yaşamın izlerini bulmak, bu arada, diğer şeylerin yanı sıra, ötegezegenlerin atmosferini inceleyen James Webb teleskobunun görevlerinden biridir. Dış gezegenlerin Güneşimiz dışındaki yıldızların etrafında dönen gezegenler olduğunu hatırlatırım. İlki 1995 yılında keşfedildi ve o zamandan beri 5,000 tane keşfedildi! James Webb teleskobu, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde yer alıyor.
Aklınızı kurcalayan soruyu yanıtlayayım: James Webb Teleskobu'nun gezegenimizin ötesinde yaşam bulma olasılığı var mı? Cevap evet! Amerikalı gökbilimci Frank Drake 1961 yılında Drake denklemi olarak adlandırılan denklemi oluşturdu. Bu denklem bizim dışımızdaki potansiyel akıllı uygarlıkların sayısını ölçmektedir. Drake'in denklemine göre, dünya dışı zeki uygarlıkların sayısı yüksek olacaktır ve bu uygarlıklara dair biyolojik kanıtlardan çok teknolojik kanıtlar bulmalıyız. Örneğin, uzun menzilli elektromanyetik sinyaller. Neden mi? Çünkü teknolojik izler, örneğin yaşamın gelişimi için gerekli olan metan veya su izleri ya da organik moleküller gibi biyo-imzalardan daha uzun süre dayanır. Dolayısıyla gökbilimciler binlerce yıl önce yok olmuş bir uygarlığın bıraktığı teknoloji izlerini bulabilecekler! Buna ek olarak, bilim insanları biyo-imzaların tekno-imzalara göre daha az güvenilir ve daha az kolay tespit edilebilir olacağını belirlemişlerdir.
Fermi paradoksunu hiç duydunuz mu? Bu paradoks, İtalyan fizikçi Enrico Fermi'nin 1950 yılında arkadaşlarıyla dünya dışı yaşam olasılığını tartışırken kendisine sorduğu bir dizi soruyu gizlemektedir. Güneş galaksimizdeki en yaşlı yıldız olmaktan çok uzak olduğu halde, insanoğlu neden dünya dışı uygarlıklara dair hiçbir kanıt bulamamıştır? Teknolojik olarak bizden daha ileri olan başka uygarlıklar mutlaka yaşamış ve yok olmuşlardır. Bu uygarlıkların izleri, radyo dalgaları gibi Dünya'dan görülebiliyor olmalıdır. Bilim insanları insanlığın güneş sistemimiz boyunca tespit edilebilir olduğunu kanıtladılar! Peki uzaylılar ya da temsilcileri nerede?
-------------------------
Комментарии