Fermi Paradoksu [Podcast] - Hiçbir Şey Tesadüf Değil Bölüm 11

preview_player
Показать описание
Gökyüzüne bakıp tüm evreni gördüğümüzü düşünmek; evinizin arka bahçesine bakıp, o bahçeyi görüp, orada gördüğünüz çiçeği ve böceği referans alıp, tüm evreni gördüğünüzü ve anladığınızı düşünmekten farksız aslında. Çünkü uzayın bu çıplak gözle gördüğümüz kısmı, gerçekten de bizim arka bahçemizden farksız. Ve yeni bir yaşam formunu ya da uzaylıları arıyorsak uzağa, çok çok daha uzağa bakmamız gerekiyor.

Podbee Media ile birlikte hazırladığımız Hiçbir Şey Tesadüf Değil isimli podcast’imizin on birinci bölümünde, bu arayışa girmiştik. Sonsuz ihtimallerin denizinde kulaç atmıştık bu bölümde. İşte bu video da henüz Hiçbir Şey Tesadüf Değil podcast’iyle tanışmayanlar için…

Hiçbir Şey Tesadüf Değil’in diğer bölümlerineyse aşağıdaki link’lerden ulaşabilirsiniz:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hiçbir Şey Tesadüf Değil’in diğer bölümlerineyse aşağıdaki link’lerden ulaşabilirsiniz:



bebarbilim
Автор

evrende dünyadaki kum tanelerinden daha çok yıldız olması durumunu ilk Carl Sagan'dan duyduğumdan beri ben eski ben değilim. Buna ilişkin birçok video çektim anlattım ama hala başımı döndüren bir gerçek..

ender.ozdemir
Автор

Hayal gücümüz bile bildiklerimizle sınırlı kalıyor : Dünyada yaşayan canlıların tamamı dünyanın koşullarına uygun (ısı-nem-radyasyon vb. gibi) koşullarda oluşmuşlardır... Başka koşullarda başka YAŞAM FORMLARI (örneğin eksi 215° derecede oluşabilen, ya da Radyasyonsuz yaşayamayan, veya 340 metre genişliğinde, 244metre uzunluğunda tamamen atmosfersiz bir ortamda yaşayabilen canlılar gibi) hayal edemiyoruz, çünkü bizim bilgilerimiz dünyanın Yaşam Form bilgileriyle sınırlı... Olasılık hesaplarını bile bu koşullara göre yapıyoruz... Yani hep bize benzeyen ve aynı koşullarda yaşabilen birşeyler arıyoruz evrende.. Belki de bu bizim en uç noktadaki yanılgımızdır... Hayallerimiz bilgilerimizle sınırlı olmasaydı keşke...

bahadirguengoer
Автор

İki olasılık var: Ya evrende yalnızız, ya da evrende yalnız değiliz. İki olasılık da eşit derecede ürkütücü. Clarke en güzelini söylemiş.

csswry
Автор

Evren çok büyük. Işık hızı bile aşırı yavaş kalıyor bu büyüklük karşısında. Eğer solucan deliği gibi kestirme yöntemler yoksa medeniyetler ne kadar ileri düzeyde olursa olsun iletişime geçmesi çok zor

achtungalfonzo
Автор

Hocam podcast'ten haberim yoktu çok şey kaçırmışım ağzınıza sağlık.

Murat.
Автор

Bir matematikci olan benim bile beynimi ucurdunuz. Zaten bir noktadan sonra koptum. Cidden bir kac kere izlemem gerekiyor

kyragd
Автор

Verdiğiniz hizmetin karşılığı yok emeklerinize saglik❤

optimistprjme
Автор

Yaşam, enerji ve maddenin bir davranış şeklidir...

pisinge
Автор

O kadar çok şey bilmiyoruz ki, öğrendiğimiz herşey bilinmeyen sayısının çarpanı oluyor. Bu kadar çok bilinmeyen ile analiz yapmak hormonal bir tatmininden başka birşey olmazdı.

mecale
Автор

Öncelikle sizi dinlemek ayrı bir keyifliydi. Bahsettiğiniz gibi evrende yalnız olma ihtimalimiz yok denecek kadar az. Şu zamana kadar başka bir uygarlıkla karşılaşmamızın sebebi sıradan uygarlık kümelerinden birisi olmamız olabilir diye düşünüyorum. Benim aklıma hep şu örnek geliyor; Her yerde yüzlerce binlerce karınca yuvası var ama kimse gelip de onlara çomak sokup, bozup dağıtmak gibi şeylere tenezzül bile etmiyor. Uzağından bakıp yanından geçip gidiyorlar. Ayrıca bu karınca yuvası çölün ortasında olsaydı yakınından geçecek kimse de olmazdı. Fakat bu durum başkalarının olmadığı anlamına gelmezdi.

mberksezgi
Автор

Arkadaşlar böyle podcast tarzı seylerde bi tek benim canım mı bi görsel şeyler görmek istiyo böyle dinlerken canım sıkılıyo ve dikkatim dağılıyo ya 😄

DenizBoi
Автор

Bence varlıklar 1. 2. Tipe geçişlerinde boyutsal kavramlara da geçiş yapıyorlardır bu nedenle de biz 3 boyutta kalıyoruz eğer ki biraz daha gelişirsek belki diğer boyutlarada geçiş yapabiliriz ve bizden gelişmiş varlıklar belkide bir sonraki boyuta geçiyorlardır. Buna en iyi örnek din kavramı olabilir çünkü çoğu semavi dinin temelinde insan bedeninden kurtularak başka bir boyuta geçiyormuş gibi lanse edilmektedir. Bu bizim için bir ip ucu olabilir. Varlıklar geliştikçe boyut algılarıda gelişecektir.

cem_ozturk
Автор

Aqa bu adamın ancaq səsini eşidirdim.Səsindəki hüzuru hiss edirdim.İndi artıq özünüdə gördüm😍Mən fizikəm, fizikanı mənə sevdirən adam💙yaxşı ki varsan❤️

humayhasimli
Автор

Benimde bir teorim var olasılık teorisi güneşin kütlesi dünyanın kütlesi ve birbirlerine olan mesafenin bir benzerinin ve diğer tüm özelliklerinin evrende olması olasılığı imkansızdır. O zaman diğerleri neredeler sorusu yanlıştır sormamız gereken doğru soru biz neredeyiz evren nedir evrenin dışında ne var eğer solucan deliklerini bulamazsak bu soruların cevabını hiç bir zaman ogrenemeyecegiz.

dimark
Автор

Hocam ilk kez, ekranda, gördüm sizi, merak ediyordum. Başarilar🎉

ayseylmz
Автор

Teşekkürler sizi izledikce 3 cisim problemini daha iyi anlıyorum

dorukkarasal
Автор

ya biz öndeyiz ya da henüz bize ulaşmadılar. bilemeyiz lakin tartışmamız bile iyi, gelişmemizi gösterir

senemcesme
Автор

gücünün sınırsız olduğunu idrak ve imkan sunduğu için her şeyi yoktan var eden Allah cc. a sükürler olsun.

senersen
Автор

Tam da bu sabah Barış Özcan'dan 3 cisim problemi videosunu izlemiştim ve fermi paradoksunu hakkında ayrıntılı bilgi almak için baska bir video açmayı düsunüyorum. Böyle tesadüfler çok güzel oluyor :)

sena