FUUSIOVOIMAN FUTUURI

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2021

Tilaa ohjelman YouTube-kanava!

Seuraa ohjelmaa Facebookissa!

Seuraa ohjelmaa Instagramissa!

Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!

FUUSIOVOIMAN FUTUURI

Aurinko. Kukkanen. Helium. Ilmapallo. Vety. Pommi. Ydinvoima. Tšernobyl. Ydinvoima. Fukushima. Ydinvoima. Hiroshima. Nagasaki. Hmm, tolle meidän ehkä täytyis tehdä jotakin. Kerropa mitä sä tiedät ydinvoimasta.

INTRO

Ydinvoima on sana johon liittyy paljon pelkoja ja ennakkoluuloja. Sehän on vastuussa kuolettavista katastrofeista ja joukkotuhoaseista. Koska molemmat aiheet on ymmärrettävistä syistä uutistoimistojen kiinnostuksen kärkikohteita, nää on ne asiayhteydet joista monet oppii sanan ydinvoima. Siihen liittyy saasteet, päästöt, säteilyt ja räjähdykset, kaikenlaiset ympäristöhaitat ja henkilövahingot. Niiden rinnalla sellaset piirteet kun edullinen energia tai kestävä kehitys kuulostaa vähäpätösiltä. Mutta mitäpä jos me voitais nauttia kaikista ydinvoiman parhaista puolista, ilman yhtäkään sen pahoista.

FIKTION FISSIO

Albert Einstein paljasti tähtien suurimmat salaisuudet ja kirjas ne ylös pelkästään viidellä kirjasimella: E=mc2. Siitä asti me ollaan ymmärretty sitä tähtien ytimissä mylläävää voimaa joka takoo tolkuttomia määriä vapaata energiaa. Ja siitä asti me ollaan kehitelty ja sovellettu ydinvoimaa. Vanhat fiktiot atomienergian hyödyntämisestä on tän päivän todellisuutta, fissiovoimaloiden ansiosta. Fissioreaktio on tänä päivänä ylivoimasesti merkittävin ydinvoiman muoto. Kaikki ydinvoimalat ja ydinaseet joista sä oot kuullu, hyödyntää tätä hallittua fissioo, jossa polttoaineena käytettävän atomin ydin halkastaan kahteen tai useempaan eri osaan. Siitä nimi fissio, joka tarkottaa hajottamista. Fissioreaktorit käyttää polttoaineenaan joko luonnosta louhittavaa uraania tai sitä varten tuotettua plutoniumia. Kun niiden atomiydin halkastaan, se säteilee neutronejaan niin valtavalla vauhdilla (c2), että osa niiden massasta (m), muuttuu energiaks (E). Fissioreaktion isoin haittapuoli on se, että kaikki muu tästä reaktiosta jäljelle jäävästä aineesta on käytännössä radioaktiivista ydinjätettä, jonka jälkikäsittely on vaarallista ja tolkuttoman kallista puuhaa. Sitä varten täytyy rakentaa metallisia hauta-arkkuja ja kaivaa syvälle kallioon hautakammioita, jotta se ydinjäte ei pääsis säteileen asutusalueille. Jotkut vois sanoo että ei maksa vaivaa.

FAKTOJEN FUUSIO

Edellämainittu fissio ei kuitenkaan oo se sama reaktio, jolla tähtien ytimet takoo energiaansa. Se mitä tähdissä tapahtuu, tunnetaan nimellä fuusioreaktio, koska atomin hajottamisen sijaan, siinä yhteentörmäytetään kevyitä atomeja, jotka muodostaa yhdessä raskaampia atomeja, vapauttaen ympärilleen fissioo valtavamman määrän energiaa, jättämättä jälkeensä mitään ylimäärästä, kuten radioaktiivista ydinjätettä. Siitä nimi fuusio, joka tarkottaa yhteen liittymistä. Ydinenergian tuottaminen fuusioreaktiolla on yks ihmiskunnan merkittävimmistä pyrkimyksistä. Se on maailmankaikkeuden alkukantasin ja luonnonmukasin energiantuotantokeino. Tähtien ytimissä tän reaktion polttoaineena on kaks vetyatomia, jotka yhteen törmätessään muodostaa heliumatomin. Kaikki tietää vapputoreilta kuinka hulvattoman hauskaa ja suhteellisen vaaratonta jätettä helium on. Mutta sen lisäks vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Polttoainetta siis piisaa. Fuusioreaktiolla me saavutettais kaikki ydinvoiman parhaat puolet ilman tänä päivänä siihen liitettäviä haittapuolia. Mutta se suurin este tän toteutumisen tiellä on lämpötila.

PIKAISTA PLASMAA

Vetyatomit voi fuusioitua pelkästään neljännessä olomuodossaan, plasmana ja esiintyäkseen plasmana, vety vaatii tolkuttoman korkeen lämpötilan. Sellasen lämpötilan kun tähtien ytimissä. Meidän kotitähden sisuksissa tää lämpötila on 13,5 miljoonaa celsiusastetta. Koska olosuhteet Maassa on vähän erilaiset kun olosuhteet Auringossa, vetyplasman muodostaminen vaatii meidän voimaloissa jopa 100 miljoonan asteen lämpötilan. Tän lisäks toinen selätettävä este on tän plasman koossapitämisen kesto. Se ei riitä että tää plasma saadaan kyllin kuumaks, vaan se täytyy myös pitää koossa kyllin pitkään, jotta se ehtis vapauttaa enemmän energiaa, kun mitä sen muodostaminen ja ylläpitäminen kuluttaa. Kalifornialainen TAE Technologies oli vuonna 2015 ensimmäinen, joka kykeni pitään plasman koossa täydet 5 millisekuntia, joka oli kriittinen raja osottaan plasman kestävä ja kannattava koossapito. Vuonna 2018 kiinalaisessa CASHIPS-tutkimuslaitoksessa saavutettiin ensimmäistä kertaa uskomaton 100 miljoonan lämpöasteen läpimurto. Molemmat fuusion suurimmista esteistä on siis saatu jo selätettyä. Ihminen on rakentanu keinotekosen auringon, joka on 7 kertaa Aurinkoo kuumempi. Me ei siis olla kaukana ensimmäisestä nettoenergiaa tuottavasta tahosta...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Erittäin hieno video ja mielenkiintoinen aihe.

VmKobudo
Автор

Pitkään jo harmitellut ettei fuusioenergia saa tarpeeksi rahoitusta. Jos vain panoistettaisiin ja laitettaisiin rahaa fuusion kehittämiseen, saataisiin se käyttöön paljon nopeammin.

ilmarilehmus
Автор

Yksi juttu väärin: ei säteile neutronia vauhdilla c^2, sillä massallinen hiukkanen eli ei säteile edes valonnopeudella. Valonnopeus onkin sitten jo rajapyykki nopeudelle, joten sen neliö nopeutena on mahdoton

JuustoPekoni
Автор

Futuuri on julkisesti noteerattu johdannaissopimus, jolla sitoudutaan ostamaan ja myymään tiettynä aikana tulevaisuudessa kohde-etuutta (esimerkiksi arvopaperi, valuutta, joukkovelkakirja tai raaka-aine) hintaan, joka on sovittu sopimushetkellä.

TheJuhi
Автор

Thorarium reaktoreista ois mukava saada joskus videota

Fishuri
Автор

Kyllä taas on parempi mieli ja kiinnostava aihe

Tuoli
Автор

teidän pitäis tehdä lisää kino kosmos osia sillä on tylsää enkä löydä hyviä

v.k_
Автор

Onneksi olkoon 20 tuhannesta tilaajasta!

rapas