AVARUUDEN ARKKITEHTUURI

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2017

Tykkää ohjelmasta Facebookissa!

Tilaa ohjelman YouTube-kanava jotta näet kaikki uudet jaksot!

Ota yhteyttä kaikkien kommenttiesi ja kysymystesi kera!

Jotkut taivaankappaleet, kuten meidän kotiplaneetta, on pyöreitä palloja, mutta toiset taas, kuten meidän kotigalaksi, on litteitä kiekkoja. Minkä takia universumi tykkää suosia pelkästään näitä kahta muotoo?

Kaikki meidän tuntemat taivaankappaleet ja niiden muodostamat järjestelmät jakautuu muodoiltaan kahteen eri tyyppiin: palloihin ja kiekkoihin. Planeettojen, tähtien ja mustien aukkojen materia on kerääntyny pallomaisiin muotoihin, mutta planeettakunnissa, galakseissa ja kvasaareissa sen sijaan materia muodostaa leveitä ja litteitä kiekkoja. Kaikkia näitä edellämainittuja universumin kohteita ohjaa samat fysiikan lait ja samat painovoiman säännöt pitää ne kasassa, joten mikä niiden muodon sitten määrittää? Siihen vaikuttaa kaks avainasiaa: tasapaino ja symmetria.

Tasapaino tarkottaa yksinkertasimmillaan sitä, että johonkin kappaleeseen eri suunnista kohdistuvat voimat on yhtä suuria kumotakseen toisensa, jollon vastavoimat on niinsanotusti tasapainossa. Arkkitehdit ja insinöörit on erittäin läheisiä ystävyksiä tasapainon käsitteen kanssa, koska esimerkiks moottoritiesiltaa rakentaessa jokasen mutterin, kaapelin ja metallielementin täytyy olla täydellisessä tasapainossa massan, jännitteen ja paineen sekä tietysti itse painovoiman kanssa. Pelkästään painovoima voi koitua matemaattiseks ongelmaks, jos rakennetaan todella pitkää siltaa. Maailman pisin silta on 165 kilometriä pitkä, eli 0,4 prosenttia Maan ympärysmitasta, jollon kohtisuoraan alaspäin isketty kiila on sen toisessa päässä 1,5 astetta eri suuntaan kun toisessa. Tän sillan pienimpienkin osien täytyy vastata Maan kaareutumiseen ja painovoiman suunnanmuutokseen. Vastavoimien epätasapaino pakottaa rakennelmaa muuttaan muotoonsa, mikä on huono juttu silloille, mutta jos vastavoimat on tasapainossa, ne kumoo toistensa vaikutukset ja kaikki lepää paikallaan harmoniassa.

Tasapainossa olevien vastavoimien symmetria, on se seikka, joka määrittää taivaankappaleen lopullisen muodon. Planeetoilla on kolmiulotteinen symmetria, eli sä voit kattoo esimerkiks meidän kotiplaneettaa mistä tahansa suunnasta kolmessa ulottuvuudessa ilman, että se muuttaa muotoonsa. Se on symmetrinen pallo. Kiekkomaisilla kohteilla, kuten meidän kotigalaksilla on vuorostaan kaksulotteinen symmetria. Sä voit käännellä sitä ja nostaa tai laskee sitä niinkun auton rattia, mutta jos sä alat kiertää sitä, sen muoto ei pysy pyöreenä. Kulmasta katottuna se on soikee, eli kolmannessa ulottuvuudessa se ei oo enää symmetrinen. Avaruuden eri kohteiden muotoo määrittää monet eri voimat, joten avainkysymys on se kuinka voimalla voi olla symmetria?

Painovoima vaikuttaa kaikkialla samalla tavalla. Se painaa meidän planeettaa yhteen pyöreeseen muotoon joka suunnasta yhtä suurella voimalla. Painovoima on siis symmetrinen, mutta sillä ei yksin oo päätäntävaltaa tän planeetan muotoon. Painovoiman suurin vastavoima on meidän planeetan yhteenpainumisesta syntyvä paine. Kuvitellaan, että mun käteni on painovoima ja tää vaahtokarkki on yks kuutio meidän planeetan maaperää, eräänlainen Minecraft-palikka. Kun sitä painaa kasaan, siihen syntyvä paine ei vaikuta pelkästään ylöspäin painovoimaa vastaan, vaan yhtä paljon myös sivuille, koska myös paine on symmetrinen voima. Koska meidän planeetassa nää palaset istuu piirissä kylki kyljessä, ne painaa toisiaan tiiviisti yhteen, jollon ne ei pääse leviään tän vaahtokarkin tavoin. Eli symmetristen vastavoimien tasapaino tekee meidän planeetasta pallon.

Meidän planeetta ei kuitenkaan oo täydellinen pallo, vaan vaahtokarkin tavoin hieman kasaan painunu ellipsoidi, koska painovoiman ja paineen lisäks siihen vaikuttaa myös Maan pyörimisliike oman akselinsa ympäri. Kun sä ajat autolla kovassa vauhdissa mutkaan, sun kehos painuu päinvastaseen suuntaan. Samalla tapaa pyörimisliike painaa meidän planeettaa ulospäin kaksulotteisella tasolla. Sen ansiosta me voidaan rakentaa päiväntasaajalle korkeempia rakennuksia, koska ne painaa siellä vähemmän. Maan pyörimisliike on kuitenkin niin hidas, että sen aikaansaama voima ei oo mitään painovoimaan tai paineeseen verrattuna. Mutta galaksit. Paitsi että ne pyörii planeettoja nopeemmin, ne on myös massivisempia, ja liike-energiasta puhuttaessa isompi massa tarkottaa enemmän voimaa. Painovoiman yrittäessä dominoida se painaa galaksin materiaa tiiviimpään tilaan, jollon sen pyörimisliike jatkaa vaan voimistumistaan, samoin kun raajojaan sisäänpäin vetävän taitoluistelijan piruetti.

Eli tiivistetysti, planeettojen muotoo dominoi kolmiulotteisesti symmetrinen paineen voima, kun taas galaksien muodon aikaansaa kaksulotteisesti symmetrinen pyörimisliike. Tasapaino, symmetria: universumin arkkitehdit.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tässä on loistava esimerkki ihmisestä kuka tekee videoita oikeesti omaksi- ja katsojien iloksi. Ei rahan takia, vaan oikeasti meille katsojille ja itselleen tuottaen kiinnostusta ja arvostusta universumimme ihmeitä kohtaan. Jatka samaan malliin! 😁👍

lumikki
Автор

Miten me saatais tänää kanava enemmän esille suomitubessa? Tää kanava ansaitsee TV ohjelman, eikä 3.3k tilaajia tubessa.

Taikausko
Автор

Ihan super hyvä video! Näitä on niin mukava kattoo ei tarvii mennä kouluun kun voi kattoo sun videoita :D

vesijumala
Автор

Miks sul oikeest on noin vähä tilaajii

lauri
Автор

Oon kattonu sun videoita noin viikon ja pitää sanoa että sun videot on kyllä todella loistavasti tehty, kuvattu ja editoitu. Näitä jaksaa kattoa enemmän kerralla

mppo
Автор

Kiitos videosta näitä on ilo ja mielenkiinto seurata. Muista nyt kun teet viikottain videoita että et luo siitä pakon omaista itsellesi. Mene oman mieltymyksesi mukaan se välittyy videoista :)

limnell
Автор

Keskipakoisvoima on juurikin kolmiulotteisen tila-avaruuden luoma rajoite materian liikkeelle, jossa kappale voi sisäisen voimansa johdosta liikkua vain yhteen suuntaan. Jos me eläisimme avaruudessa jossa olisikin 4 tilaulottuvuutta, polkupyörää ei voisi ajaa ilman apupyöriä.

aquaevitae
Автор

Onneks löysin tän kanavan. Mahtavaa sisältöä, jatka samaan malliin!

maisapasio
Автор

kakkos kauden videot on nopeita kun aamupaska

kassiuskinnunen
Автор

Itse asiassa painovoima on suurempi maapallon navoilla, koska siellä putoamiskiihtyvyys on noin 9.84m/s2 ja päiväntasaajalla noin 9.78m/s2.

makeboyq
Автор

Mitä tapahtuisi jos maapallo karkaisi akselistaan avaruuteen?

yeetyboe
Автор

Tässä videossa selvensit asiat erin omaisesti laittamalla aina pienen kuvan siihe viereen

gargeonbotti
Автор

Käsitinkö nyt oikein että linnunradan lättänä muoto johtuu sen törkeästä pyörimisnopeudesta? Keskipakoisvoimasta jos sitä nyt siksi voi kutsua kosmisessa mittakaavassa?

Brutaloidxtube
Автор

on nää sun videot kyllä hyvii ku tämmöne pentuki oppii nää asiat jo lapsena sun ansiosta :-) tosi hyviä ja kiinnostavia kaikki nää sun videot

Allunaatti
Автор

Älä lopeta! Ja tee siitä "elämmekö tietokone simulaatiossa" jutusta video koska ite ainaki tykkäisin :-)

thesme
Автор

Miksi et ole Ylen kanavilla? Yritäppä laittaa hakemus.

yeetyboe
Автор

aika moista, päivän tietopläjäys taas kuunneltu. Jos jotakin palautetta voi antaa, voisit yrittää tosin jatkossa uudistaa pikkukuvia moderneimmaksi (hankala sana)

mielivalta
Автор

Äijähän on ihan kuningas sulle pitäs tehä oma tv sarja tai ainaki satatonnii tilaajii

hannuhanhi
Автор

Onko tää jakso nopeutettu ku tuntuu ainaki siltä ja laittakaa nopeudeks 0.75x nii se tuntuu aidommalta

zane
Автор

Mä saan tällä videolla tehtyy mun läksyt :D

psedepaskanen