IHMISMIELEN MYSTEERI

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2020

Tilaa ohjelman YouTube-kanava!

Seuraa ohjelmaa Facebookissa!

Seuraa ohjelmaa Instagramissa!

Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!

IHMISMIELEN MYSTEERI

Kaikkien maailmankaikkeuden mystisten ja mielettömien luonnonvoimien ja ilmiöiden keskellä, mikä on meidän tunteman maailmankaikkeuden monimutkasin, käsittämättömin, kyvykkäin ja elegantein luomus? Se painaa alle kaks kiloo, toimii noin 20 watin voimalla, käyttää polttoaineenaan sokeria ja sellanen lepää sunkin harteillas.

INTRO

Ainoo asia, joka on tän maailmankaikkeuden mittakaavaa ihmeellisempää, on se että meillä on tieto siitä. Että me pienenpienet hiukkasenhippuset tällä pienenpienellä kivenmurikalla tän pienenpienen tähden rinnalla tässä pienenpienessä galaksissa, ollaan opittu esittään kysymyksiä ja hakemaan niihin vastauksia aina universumin alkuräjähdyksestä sen kylmään kohtaloon asti. Ihmisaivot on aina ollu yks tän maailmankaikkeuden isoimmista mysteereistä ja me ollaan tutkittu niitä vasta murto-osan siitä ajasta, jonka me ollaan tutkittu tätä maailmaa.

KONEELLINEN KARTOITUS

Teleskooppi, eli tähtikaukoputki, oli koko tähtitieteen mullistava keksintö, joka autto ymmärtään universumia sen sijaan että olis tarvinnu turvautua pelkkään spekulointiin, mytologiaan tai edes teoreettiseen tieteeseen. Teleskooppi autto meitä ensimmäistä kertaa näkeen planeettoja, jotka on liian kaukana nähtäviks paljain silmin. Aivojen tutkimuksen historiassa käänteentekevän teleskoopin virkaa toimittaa aivojen eri kuvantamistekniikat, jotka teleskoopin kaltoin auttaa meitä näkeen kaiken meidän aisteille näkymättömän. Näistä tekniikoista ne kaks kaikkein merkittävintä on 1970-luvun yhdysvalloissa kehitellyt MRI, eli magneettinen resonanssi imagointi, eli magneettikuvaus, sekä PET, eli positroniemissiotomografia, eli radioisotoopikuvaus. Nää menetelmät anto meille tarvittavat keinot nähdä omin silmin aktiivisten aivojen työskentelyä reaaliajassa ja alkaa viimeinkin ymmärtää aivojen toimintaa. Täysin sama teknologia mahdollistaa tänä päivänä ajatuksien, muistojen ja unien kuvittamisen ja taltioimisen aivoista digitaaliseen muotoon. Sekä vieraiden ajatusten, muistojen ja unien syöttämisen aivoihin. MRI ja PET mahdollisti sen, että me kyettiin edes alkaa kunnolla tutkia tätä mysteeriä, joka on ihmismieli.

MATEMAATTINEN MALLINNUS

Fysiikassa yks tapa lähestyä ongelmaa on rakentaa siitä tutkittava matemaattinen mallinnus. Me voitais rakentaa esimerkiks matemaattinen malli planeetasta avaruudessa, jonka avulla me voitais tutkia tän mallin dynamiikkaa, jonka kautta päästään löytään lakeja sen liikkeille, minkä jälkeen me ymmärretään kuinka se kiertää aurinkoo ja vuorovaikuttaa muiden planeettojen kanssa. Viimesenä tän mallinnuksen avulla voidaan ennustaa sen planeetan tulevaisuutta. Eli ensiks ymmärretään kappaleen paikkaa avaruudessa, minkä avulla me toiseks ymmärretään sen suhdetta muihin kappaleisiin, minkä avulla me voidaan kolmanneks kelata yhtälöitä ajassa eteenpäin ja tehdä ennusteita. Samat menetelmät on avustanu Isaac Newtonia painovoiman valjastuksessa ja samalla tavalla Albert Einstein kehitti suhteellisuusteoriaansa. Aivojen MRI- ja PET-kuvaukset on mahdollistanu sen, että me ollaan päästy tässä kolmiportaisessa tutkimusmatkassa aivojen suhteen ensimmäiselle askelmalle. Me kyetään rakentaan aivoista matemaattinen mallinnus, jota kutsutaan nimellä konnektomi. Mutta me ollaan vielä kaukana täydellisen mallin kustannustehokkaasta koodaamisesta. Vasta kun tää ensimmäinen porras on ylitetty ja me aletaan yhdistää aivoja langattomiin verkostoihin, ajatusten vaivatonta jakamista varten, on ajankohtasta alkaa kavuta tän portaikon toiselle portaalle ja alkaa tutkia aivojen vaikutusta suhteessa muihin aivoihin.

TIRKISTYS TULEVAAN

Vaikka ihmisaivojen toiminta on meille mysteeri, se mitä me niistä ymmärretään, on niiden biologinen rakenne. Evoluutio tarkottaa sitä, että jokin biologinen organismi sopeutuu ajan myötä selviytyyn ympäristössään, sen ympäristön luomien paineiden vaikutuksesta. Niin hyvin kun me ympäristöömme tänä päivänä hallitaan, se ei luo meille enää paineita kehittyä sukupuuton uhalla. Sen takia aivot, kuten ihminen kokonaisuudessaankaan, ei evoluution ajamina enää merkittävästi kehity. Se missä on vielä kehittymisen varaa, on meidän ymmärrys aivoista ja kyky parannella niiden ominaisuuksia. Ihmisaivojen tulevaisuus on aivan toinen lukunsa, mutta se mitä me tänä päivänä tiedetään ja mihin meidän tekniikka tällä hetkellä kykenee, kertoo että jossakin kohtaa ei niin kaukasessa tulevaisuudessa me osataan keinotekosesti kasvattaa aivojen kapasiteettia, valjastaa savanttien kaltanen superälykkyys, digitalisoida aivot kovalevylle, yhdistää aivot langattomasti internettiin ja ennen kaikkee toisiin aivoihin...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tietoisuuden käsittäminen on tosiaankin ainutlaatuinen ominaisuus. Sitä on vielä erittäin vaikea selittää, ehkä ihmisen aivot vain osaa käsitellä tietoisuutta.

Finfox
Автор

Just olin kattomas vanhoja Katse Kaikkeuteen videoita, ku tää tuli

veetikoivusaari
Автор

On se riku vaa päällikkö. Hyvää settiä!!!

joonashaikala
Автор

Entä jos tulevaisuudessa kehitetään kone joka laskee kaikkien hiukkasten sijainti tietyssä samassa hetkessä ja sitten tätä saatua kuvaa voitaisiin kelata ja ihminen katsoisi mitä tulee tekemään ja tämän johdosta tekee jotain muuta kuin hänen tulisi tehdä. Tarkoittaako tämä sitä että ihminen ei toimi vain kokemuksien, ympäristön tai sairauksien jne. Ajamana vaan jossain on ihmisen oma tahto. Mutta mistä ihmisen oma tahto on syntynyt ja mitä se on jos se on

aatoskiiskinen
Автор

Universumi on ikäänkuin luonut aivot kaltaisekseen.

askman
Автор

Onko Rikulla aina samat vaatteet videoilla?

spoge
Автор

tähän väliin enen kun kuulen vastausta niin veikkan aivot

vesa