Το ποιητικό όραμα του Σεφέρη για την «ελληνικότητα» και βασικά σύμβολα που το εκφράζουν

preview_player
Показать описание

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17-18 Απριλίου 2021 το διαδικτυακό μας συνέδριο με τίτλο «Κράτησα τη ζωή μου, 50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη».

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) του Δήμου Ναυπλιέων και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι μελετητές του σεφερικού έργου, δόθηκε όμως βήμα και σε νεότερους μελετητές, με στόχο να αναδειχθεί η επικαιρότητα του πολυποίκιλου έργου του Γιώργου Σεφέρη.

Κατά γενική ομολογία, όλες οι εισηγήσεις ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ διεξήχθησαν και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συνέδρων και του κόσμου που παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το διαδικτυακό συνέδριο.

Περίληψη ομιλίας:
Βλέποντας ο ποιητής την Ελλάδα του καιρού του--μετά την Μικρασιατική Καταστροφή--να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα (πρόσφυγες, οικονομικά και ψυχολογικά αδιέξοδα...) και να είναι στενεμένη όχι μόνο γεωγραφικά αλλά κυρίως πνευματικά, καθώς μάλιστα συγκρίνει το πενιχρό παρόν της με το ένδοξο αρχαιοελληνικό παρελθόν της, πληγώνεται συναισθηματικά. Έτσι, δημιουργεί το ποιητικό του όραμα. Οραματίζεται την πνευματική αναβάθμιση του ελληνισμού. Κι αυτό πιστεύει ότι μπορεί να γίνει με τον εμπλουτισμό της πολιτισμικής παράδοσης του ελλαδικού χώρου με όλα τα αυθεντικά, διαχρονικά παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία, όπου κι αν αυτά δημιουργήθηκαν. Προτάσσει βέβαια τα στοιχεία που ανήκουν στη λαϊκή παράδοση του ελληνισμού της Ανατολής του Μεγαλέξανδρου, χωρίς βεβαίως να παραβλέπει και τα ζωντανά στοιχεία της λόγιας παράδοσης. Η δημιουργική σύζευξή μάλιστα των δύο παραδόσεων πιστεύει ότι θα αποτελέσει τον δρόμο για την πνευματική αποκατάσταση του ελληνισμού, του "ελληνικού ελληνισμού" όπως ο ίδιος τον αποκαλεί. Αυτή η σύζευξη άλλωστε των δύο παραδόσεων, αλλά και της Δυτικής λογοτεχνίας, αποτελεί, όπως και ο ίδιος ομολογεί, το βασικό σκοπό του έργου του. Δύο κύρια σύμβολα που εκφράζουν το σεφερικό ποιητικό όραμα είναι η "γοργόνα", που αποτελεί και το μόνιμο τυπογραφικό σήμα του ποιητή σε όλα τα βιβλία του , και οι "καλόγεροι".

Ακολουθήστε τον ΣΦΑ:
Рекомендации по теме