Magnezyum Hakkında Her Şey! (Magnezyum Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangisi, Ne Kadar Gereklidir?)

preview_player
Показать описание
Dr. Mustafa Kalkan tarafından kaleme alınan "Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi" kitabını satın almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. 📚

Magnezyum, vücudumuzda en bol bulunan 4. mineraldir. Vücumuzda 800'den fazla enzimin yapısına katılarak, enzimlerin görev yapmalarına yardımcı olur. Bu görevler arasında; kas fonksiyonlarından, protein sentezine, nöron fonksiyonlarından, kan glikoz kontrolüne, ATP üretiminden kan basıncının düzenlenmesine kadar birçok fizyolojik olay bulunmaktadır.

İnsandaki magnezyumun önemli bir kısmı kemik ve kas dokusunda bulunmaktadır. Serumda ise sadece binde üçü bulunmaktadır. İnsan vücudunda ise kompanzasyon mekanizması vardır. Yani vücut, kastan ve kemikten fedakarlık ederek sürekli serum magnezyum düzeyini normal aralıkta tutmaya çalışmaktadır. Bu nedenle birçok insanda serum magnezyum düzeyi normal aralıktadır. (1,9-2,5 mg/dl) Ancak serum magnezyum düzeyi normal olan kişilerde, hücre içi ölçümler yapıldığında magnezyum eksikliğinin yaygın olduğu gözlenmektedir. Yapılan bir çalışmada da serum magnezyum düzeyi normal olan fibromiyalji hastalarında, hücre içi ölçüm yapıldığında magnezyum eksikliği olduğu gösterilmiştir. 2 Serum magnezyum düzeyi, her ne kadar rutin pratikte en sık kullanılan ölçüm yöntemi olsa da, en az güvenilir magnezyum ölçüm yöntemlerinden bir tanesidir. 3 Serum düzeyi etkilenecek kadar ilerlemiş magnezyum eksikliği olan kişileri ayırt etmede etkilidir ancak günümüzdeki birçok insanda olduğu gibi; besinlerle alması gereken magnezyumu alamayan, serum magnezyum düzeyi normal olmasına rağmen hücre düzeyinde magnezyumu eksik olan kişileri ayırt etmede yetersiz kalmaktadır.

Günlük besinlerle veya takviyelerle almamız gereken magnezyum miktarı kadınlarda 300-350 mg, erkeklerde ise kas kütlesi daha fazla olduğu için 400-420 mg civarındadır. Magnezyum ihtiyacı, gençlik döneminden gebelik dönemine, emzirme döneminden yaşlılık dönemine kadar yaşamın her döneminde devam etmektedir. Yandaki tablodan önerilen günlük alım miktarlarını görebilirsiniz.

Magnezyumun esas kaynağı topraktır. Topraktan suya geçen magnezyum, yeşil yapraklı bitkilere geçer ve bu yolla insanlara ulaşır. Magnezyum, bitkilerde klorofillerde ATP sentezinde görev aldığı için yeşil otlar gibi bitkilerde daha fazladır. Ancak malesef modern beslenme ile bitkilerden zengin beslenme azaldığı gibi, verimsizleşen topraklar nedeniyle besinlerdeki magnezyum miktarı da azalmıştır. 1940 ile 2002 yılları arasındaki besinlerin magnezyum içeriğinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, besinlerde %25'den fazla magnezyum kaybı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca besinler işlendikçe de içindeki magnezyum kaybolmaktadır. Yani şeker pancarından şeker elde edildiğinde, buğdaydan un elde edildiğinde, pirinç işlendiğinde içerisindeki magnezyum %90 oranında kaybolmaktadır.

Magnezyumla ilişkili olabilecek sağlık sorunlarına değinmeden önce Türk Gıda Kodeksi'ndeki magnezyum ile ilgili sağlık beyanlarına bir göz atalım.

Magnezyumun vücutta 300'den fazla yerde görev aldığından bahsetmiştik. En çok da kas ve kemik dokuda bulunmaktadır. Bu nedenle kasların rahatlaması ve gevşemesi için, sağlıklı kemikler için magnezyum çok önemlidir. Ayrıca, vücutta enerji molekülü olan ATP sentezinde de görev aldığı için; yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına ve enerji oluşumuna da katkıda bulunur.

Yandaki sağlık beyanlarına ek olarak, gelin biraz da yapılan bilimsel çalışmalarda fayda gözlenen klinik durumlardan bahsedelim.

Kas Krampları: Kalsiyum kasları kasarken, magnezyum da kasların gevşemesinde rol oynar. Bu nedenle özellikle spor sonrası kas krampları, gebelikte gözlenen gebelik krampları, fibromiyalji gibi kas ağrısıyla seyreden durumlarda magnezyum takviyesi ile fayda gözlenebilmektedir.

Kemik Sağlığı: Magnezyumun önemli bir kısmı da kemiklerde bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum, D vitamininin vücutta aktif hale dönüşmesinde de görev almaktadır. Bu yolla da kemikler üzerinde dolaylı olarak da etkilidir. Özellikle gelişme döneminde kemik sağlığını desteklemek, ileri yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi)'nden korunmak için magnezyum takviyesi önemlidir.

00:00 Giriş
01:31 Magnezyum Nedir?
07:58 Magnezyum Kaynakları
15:19 Magnezyum Vektörleri
21:13 Özet
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

maydonozdaki mağnezyum ile nanedeki mağnezyumun farkı ne? tıp konferansı gibi bilgi halk nazarında anlaşılmaz oluyor.. adamın biri çıkmış türkçe mağnezyum içern bitkileri sayıyor.. senin söylediklerin ile halk ağzının sentez edilmesi ihtiyacını ben şahsen duyuyorum..

vedattatlidil
Автор

Hocam başkalarının aksine biz "halk ağzıyla" verilen bilgi istemiyoruz. Sizi özel kılan tam da bu. Teknik detaylar ihtiyacımız olan asıl şey. Videolarınızı en baştan dikkatle takip ederek sırayla izliyorum. İyi ki varsınız, çok teşekkürler. Lütfen devam edin.

kamardesignrestorasyon
Автор

Hocam biraz bile magnezyum eksikliği insanı yerlere seriyor yorgunluktan. Kullandığımda sağlığım hemen toplanıyor. Özellikle kadınlar için gerçekten çok önemli. Magnimore Plus kullanıyorum. Glisinat ve Malat formunda olduğu için. Ayrıca daha önce defalarca defalarca defa dahiliyeye gitmiş ve her seferinde magnezyum normal b12 (199) normal dendi bana eksik olduğunu okuduğum makalelerden ve videolardan anlamasaydım yataktan kalkamıyordum. O yüzden bizim sizin gibi doktorlara aşırı ihtiyacımız var. Biz size muhtacız hocam. Bize o polikliniklerde bir şey diyen açıklama yapan kimse olmuyor çünkü. Benim migrenim azıyordu midemde ülser vardı güçlü ağrı kesici içemiyordum hayatım mahvoluyordu magnezyum almaya başladıktan sonra 1 defa bile atak geçirmedim. Daha da söyleyecek çok şeyim var ama anlatmaya çalıştığım kurduğunuz her cümlenin çektiğiniz her videonun ne kadar önemli olduğunu kavramanız.

enyaulyaokuyan
Автор

Sağlıkçıyım ama bu ayrıntılara hiç dikkat etmemişiz.Berrak ve ölçülü anlatımınız için çok teşekkür ederim Hocam. Emeğinize dilinize sağlık..🙏🌻..

sevgia.
Автор

Hocam kaç tane doktor dinledim ama asla sizin gibi aydınlatıcı ve açık anlatamamışlar. Hiçbişi anlayamadım. Ama vallahi siz harika anlatmışsınız emeğinize sağlık Allah razı olsun

gulsumtaysi
Автор

Çok güzel anlaşılır her insanın anlayacağı bir dille anlatıyorsunuz doğru biliyim eksikleri gördüm teşekkürler hocam 🙏🙏😮

SongülDemir-mm
Автор

Gayet net, derli toplu, aynı zamanda izleyenin konuyu birçok yönüyle ele alması gerektiğini izlerken anladığı, akıl ve bilgi içeren bir anlatım yapmışsınız. Elinize, dilinize sağlık. Teşekkürler.

isttv-qjin
Автор

Hocam buralarda aktif olma kararınızın ne kadar doğru ve yerinde olduğunu görmenizi istediğimden yazıyorum, iyi ki burdasınız☺️ sizden çook şey öğrenicez eminim
Hoşgeldiniz bu mecraya

elifacar
Автор

HOCAM, ÇOK TEŞEKKÜR LER.ÇOK YAYARLI OLDUNUZ.

mehmetaran
Автор

Çok teşekkür ederim hocam anlatımınız için gittiğimiz hiç bir doktordan bu bilgileri alamıyoruz.Allah razı olsun sizden

zübeydeannaç
Автор

Değerli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler

nurtenyazici
Автор

Kitabınızın Qr koduyla geldim Çok kıymetli bir kitap

mamuramakeupuz
Автор

Magnezyumu başka bir prof dr anlatımı denk gelmişt, önemini çok güzel anlattı fakat kullanımını anlatmadı sizin diğer "magnezyum neye yarar çeşitli başlıklı" video izleyecem çok detaylı güzel bilgiler aktarıyorsunu. Diğer meslektaşlarınızda sizin gibi güzel güzel anlatsalar diyecem ama sizin kadar derin araştırıp kendilerini geliştirdiklerini sanmıyorum teşekkürler.

AyYildizO
Автор

Allah razı olsun, Allah bilgini artırsın

hasimallahrazolsunsizdenca
Автор

Sizin gibi güzel insanlar iyiki var. Hastaneye giriyoruz doktorun yanına girdiğimizle çıktığımız bir olıyor . Sanki canını istiyoruz sadece bilgi istiyoruz. Cçcımbızla çeker gibş

usamemedenikarakaya
Автор

44 yaşımdayım 1.92 magnezyum değerim bir hafta önceki tahlil sonucum. magnimore plus almıştım kullanmaya devam edemedim. Kullanmalı mıyım

sapsikkedicik
Автор

Magnezyun hakkında birçok video dinledim. En detaylı ve kapsamlısı bu video idi. Teşekkür ederim. Takipteyim.

wiseman
Автор

Merhaba sayin doktorum agziniza saglik cok guzel özetlemissiniz.

drselimengez
Автор

Teşekkür ederim hocam sizi yeni keşfettim Dr.Yeşim Erbil önerdi takipteyiz saygılar

RabiaKocakaya
Автор

Kitabınızdan takip ediyorum, dinliyorum, emeklerinize sağlık

dilekkoksal