Çemberimde Fourier - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B17

preview_player
Показать описание
Kült program Olmaz Öyle Saçma Bilim'de bu kez Fourier teorisini, çemberini konuşuyoruz. Prof. Erkcan Özcan yine Serpil Özcan ile İlker Canikligil'in hem "cahilce" hem enteresan sorularını yanıtlıyor.

Sinüs, kosinüs, tanjant nedir? Üçgenin kuralları nasıl belirlendi? Tepeden düşen ışığı nasıl hesaplarız? Neden her şey çember içeriyor? Birim daire nedir? Gezegenler nasıl hareket eder? Çember nedir, nasıl hesaplanır? Mesafe neyi, nasıl etkiler? Küre nedir, çemberden farkı nedir? Evrenin izotropik olması ne demektir? Kepler teorisi nedir? Batlamyus kimdir, neyi icat etmiştir? Elips nedir? Fiziksel gerçeklik mesafeye göre nasıl değişir? Zeno paradoksu nedir? Gökyüzü tahminlerinde neden hep sapma olur? Piksel kavramı Fourier teorisini destekliyor mu? Kepler'in Birinci Kanunu nedir? Ayrık Fourier Dönüşümü nedir? Bant genişliği nedir, ne işe yarar? Moire efekti nedir? Sıkıştırmadan görüntü kaydı yapılır mı? Epiçember nedir? Retrograde nasıl hesaplanır? Yerçekimi kanunu nasıl keşfedildi?

05:13 - 05:20 NASA'nın Günün Astronomi Resmi (Astronomy Picture of the Day / APOD) sitesinde yayınlanan Tunç Tezel ve Cenk Tezel’in çektiği fotoğraf. Eser aynı zamanda 2015 yılında Gdansk Üniversitesi'nin açtığı yarışmada Güneş Sistemi Nesneleri kategorisinde ödül almıştır.

#OlmazÖyleSaçmaBilim #ErkcanÖzcan #Fourier #Çember #İlkerCanikligil #SerpilÖzcan

Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur. Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun.

➡Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C

Çemberimde Fourier - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B17 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

➡Kahvaltı - Olmaz Öyle Gastronomi - Şef Sinan Büdeyri

➡Beyaz Yaka - Aptal Herifler - Konuk: Murat Yerdekalmazer - S03B16

➡1972 Karanlığı (1965-1973) - Gün Zileli - B03

➡Erkek Cinselliği 2 - Cinseller - Dr. Selcen Bahadır & Mustafa Seven - B06

➡Olmaz Öyle Saçma Şey Özel Bölüm - FluTV'den Bir Duyuru | Trexo Rig-it

➡Ultra Aptal Herifler - Aptal Herifler The Best Edit - Konuk: Günyol Bakoğlu ve Nazım Yılmaz - B02

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sohbet sırasında bazı noktaları, özellikle felsefi kısımların tarihçesini oldukça basitleştirmek durumunda kaldım. Bunun için özellikle felsefe/bilim tarihçilerinden, ve genel olarak videoyu izleyen herkesten özür diliyorum.

* İnsanlığın yolculuğu adım adım ilerliyor. Ekuant (Latince punctum aequans) fikri, yani Dünya'nın tam merkezde olmadığı daha 2. yüzyılda Batlamyus tarafından ortaya konuyor. Bir bilim tarihçisi ayrıntıları daha güzel sunabilir.
* İnsan olarak kendimizi evrenin merkezine yerleştirmeye çalışmamız ve bundan neden kolay kolay vazgeçemediğimiz de felsefe ve psikoloji gibi dallar açısından önemli. Belki Ömer ve Hasan Hocalar bu konulara ileride dokunabilirler.
* Antik Yunan'da tabi ki konik kesitleri biliyorlar, yani elips, hiperbol, parabol biliniyor. Özellikle Pergeli matematikçi Apollonius, MÖ 200'lü yıllarda epeyce çalışmış. (Konik kesitler ayrıca ikinci dereceden iki bilinmeyenli denklemlerle ifade edildikleri için uzun yıllar boyunca bir çok uygulamaları da oluyor.)
* Fourier konusuna girmişken, ısı denkleminden, telli müzik enstrümanlarının üzerindeki titreşimlerden, EKG'den (elektrokardiogram), momentum-konum ilişkisinden söz etmek de lazımdı, ancak sohbet biçiminde önceden ayarlanmış bir senaryo ile hareket etmediğimiz için o an aklıma bazen gelmiyor. Belki ilerideki bölümlerde bu noktalara da döneriz.
* jpg algoritmasında kesikli kosinüs dönüşümü (Fourier'in bir benzeri) dışında bazı başka akıllıca yöntemler de var. Videoda jpg için kritik bir kısmı konuşmuş olduk.
* Bir noktaya eşit mesafe olan noktalar kümesi (2 boyutta çember, 3 boyutta küre) tanımlayabilmek için mesafenin de nasıl ölçüleceğini belirlememiz lazım. Bu noktada evrenimizin geometrisi ile ilgili de konuşmakta fayda olabilir.

Erkcan
Автор

Okulda neden böyle anlatmıyor ki. 35 yaşındayım sayısal mezunuyum bu kadar güzel kafama oturmamıştı.... Teşekkür ederim hocam size.

arzuberk
Автор

Birşeyi basit anlatabiliyorsan biliyorsun demektir. Bize öğretmiyorlar ezberletiyorlar. Keşke böyle anlatıp öğretebilseler. iyiki varsın FluTv

s.tolgayumukats
Автор

Erkcan Özcan'ın kendisine sorulan sorulardan farklı bir perspektife kayarak yeni bir şekilde düşünmeye ve yorumlamaya başladığı anda, bundan duyduğu keyfi ve mutluluğu yüzünden okumak çok güzel.

doganyilmaz
Автор

Sinüs, cosinüs ve tanjantı anlattığı an istemsizce ‘İNANILMAZ’ diye bağırdım. Tüm okul hayatım boyunca bir an için bile ne olduklarını öğrenememiştim. Sen çok yaşa hocam.

korkmazvar
Автор

bir elektrik elektronik mühendisi olarak tüm gençlerin bilmesini istediğim konuların başında birinci olarak algoritmik düşünce, ikinci olarak fourier dönüşümleri vardı. yaptığınız iş paha biçilemez sayın İlker canikligil

foromig
Автор

Erkcan hocayı dinlemek acayip keyifli basit örneklerle anlatabilme yeteneği öğrenmek isteyen birisi için çok etkili. Canlı olarak dinleyebilmeyi, hocamdan bir şeyler öğrenebilmeyi çok isterdim. selamlar saygılar Erkcan hocam.

slmtrkr
Автор

Harika bir videoydu. Mühendis olmama ve Fourier'yi yalayıp yutmama rağmen sorduğunuz sorular ile Erkcan hocanın bunlardan aldığı keyif ve ilham beni de keyiflendirdi.

supiket
Автор

"Beynim arkadan geliyor, sorular çok iyi" demesi baya tebessüm ettirdi :)

Biz tüm bölümlerini büyük keyifle dinlerken, Erkcan hocanın bu kadar keyif aldığını gördüğüm ilk bölüm bu olsa gerek. Özlemişimiz sizi kıymetli hocam.

mdisec
Автор

Ya hayatım boyunca Erkcan Hocam gibi sempatik ve bizlerin anlayabileceği kadar net bilgi veren biri görmedim. Teşekkürler Hocam ve teşekkürler Flu Tv ekibi.

esrefsahinevren
Автор

Erkcan Hocanın bu konuyu ne kadar anlaşılabilir anlattığını anlamak için, ilk önce fourier dönüşünü google yada wikiden bi anlamaya çalışın.
Daha sonra videoyu izleyin.
Bir insanın anlaşılması zor bir konuyu çok basit bir şekilde anlatması bence çok fazla yetenek isteyen bir durum.
Hayranlıkla tebrik ediyorum kendisini.

Drkplace
Автор

Harikaydı, daha çok Erkcan Özcan istiyoruz.

GokceOzlu
Автор

. Mükemmel insanlar, harika bir sohbet. Teşekkürler 👏

aysunyildirim
Автор

Günümüzde kullanılan Video Compression algoritmaları(h264, h265, vp9 vs.) hibrit algoritmalar. Sadece mekansal düzlemde(spatial domain) değil zamansal düzlemde(time domain) de bir takım sıkıştırmalar uygulanıyor. Mekansal düzlemde sıkıştırma için Erkcan hocanın bahsettiği gibi Fourier Dönüşümüne benzer olan Ayrık Cosinüs Dönüşümleri(DCT: Discrete Cosinus Transform) kullanılıyor. Zamansal düzlemdeki sıkıştırmalar için ise ardı ardına gelen görüntülerdeki belirli bölgelerin aynı veya benzer olduğu ilkesi kullanılarak ardı ardına gelen görüntüler arasında bir takım bölgesel eşlemeler(block matching) yapılmakta. Eşleşmenin olduğu bölgelerde mekansal sıkıştırma yapılmamakta, zaten bölgenin önceden bilinen değerleri kullanılmakta. Arka planı sabit olan bir videonun daha az yer kaplaması daha çok zamansal düzlemdeki sıkıştırmadan kaynaklı. Tekli görüntü sıkıştırma(jpeg gibi) algoritmalarında ise sadece mekansal sıkıştırma olduğu için JPEG algoritması burada anlatılmak istenen konuya daha uygun bir örnek olacaktır.

33:50 'de anlatılan kamera veya hızlı sıkıştırma yapan donanımların içinde DFT değil de DCT işlemini hızlı yapan devre yapıları bulunuyor. Gösterilen şablonda DCT temel fonksiyonları(basis function) tablosu. DFT de kullanılabilirdi ama DCT daha kompakt bir spektruma(spectral compaction) sahip olduğu için DCT'nin 8x8=64 tane temel fonksiyonu(basis function) kullanılarak sıkıştırma yapılıyor. Gösterilen şablon da bu 64 fonksiyonu içeriyor. Temel olarak sıkıştırma işi DFT ile de yapılabildiğinden konuyu anlamak için güzel bir örnek ama yine de meraklısına düzeltmek istedim :)

furkancoskun
Автор

Hocam siz o kadar iyi bir öğretmensiniz ki, çok ama çok fazla başarılı olmuş, yüksek seviyede maaş alıp kendinisini profesör başlığı altına sokmuş olan çok insanın sizi görmesi ve bir bilgiyi aktarırken neleri kullandığınızı görmesi lazım. Hele ki bir de bilgi veren konumundayken saçma egoyu kenara bırakıp "bunu hiç düşünmemiştim " gibi bir cümleyi sarfedip mutlu olabilmek . Keşke ama keşke sizi tanıyor olsaydım. Umarım her öğrenci sizin gibi bir eğitimci ile bir araya gelip güzel yaşamak için merak ederler ve fizikle kalırlar .🙏🏻

batuhanadiguzel
Автор

Iste bu! Hocam gozumuz yollarda kaldi. Ozletmeyin bu kadar. Muhtemelen cok yogun bir programda kosturan hocayi tutup tutup studyoya getirdigin icin tesekkurler Ilker!

TCinar
Автор

Ya bu bölüm haftada bir olsa ya, ben bayılıyorum Erkcan Bey'e 😌🥰

yusuf.agcadag
Автор

Bir mühendislik son sınıf öğrencisi olarak söylemek isterim ki videoya hayran kaldım. Fourier dönüşümlerini, matematiksel hesaplamaları vs. biliyorum fakat (pratik anlamda) neden ihtiyaç duyulduğunu ve nasıl ortaya çıktığını daha önce bilmiyordum. Lisede çok iyi bir müzik hocamız vardı, müziğin ve kültürün anlaşılabilmesi için sanat tarihinin liselerde zorunlu ders olması gerektiğini söylerdi. Sanırım bunun gibi, üniversitelerde de bilim tarihi, felsefe tarihi ve belki felsefe (eskiden bilimle iç içe olduğu için) okutulması gerekiyor ki konseptler kafada daha rahat oturabilsin.

alibg
Автор

Erkcan hocayı dinlemek çok büyük bir keyif, keşke daha sık dinleyebilsek🤩✨

eda
Автор

Erkcan hocayı neden senede bir kere görüyoruz ... Dahaa fazla erkan hoca istiyoruzz :)

Rsjisz