Oppenheimer'ı Anlamak - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B22

preview_player
Показать описание
Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:

Erkcan Özcan, İlker Canikligil ve Serpil Özcan son zamanların en tartışılan filmi Oppenheimer'ı konuşuyor!

*Bölüm sponsorumuz Michelin'e katkılarından dolayı teşekkürler.

Oppenheimer nasıl bir film? Robert Oppenheimer nasıl bir fizikçi? Atom bombasının hikayesi doğru aktarıldı mı? Manhattan Projesi'nin asıl amacı neydi?

#FluTV #Oppenheimer #ErkcanÖzcan #SerpilÖzcan #işbirliği

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur. Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun.

➡Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C

FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur. Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun.

Oppenheimer'ı Anlamak - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B22 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

➡Depremden Ders Almak - Prof. Dr. Cenk Yaltırak | 17 Ağustos Depremi Özel

➡Babylon mu, Tiktok mu? Oynatalım - Kubilay Tunçer & İlker Canikligil - B02

➡Haldun Dormen - Aydaki Adam: İlker Canikligil - B65

➡Doksanlarda Türkiye - Cumhuriyet'in Kısa Tarihi - Gün Zileli - B06

➡Habersizler - İlker Canikligil & Mustafa Seven - B18

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu çekimi yaptığımız sırada filmi beraberce izlemiştik ve o izleme sırasında çok duygulandığımı fark ettim. Filmin neredeyse tamamındaki olayları önceden bildiğim için, o ilk izleme sırasında sanırım kısmen kendi zihnimdeki bir filmi de seyrediyordum. Çekim gerçekleştikten sonra eşimle beraber bir kere daha izledik. İkinci kez izlemenin verdiği sakin kafayla, farklı yorumlayabileceğimi fark ettim ve bu yüzden burada uzun uzun o bakışımı aktarmak istiyorum izninizle. Uzun bir yazı oldu, ancak her videoda olduğu gibi bu yorumun altına yorum ve sorularınızı yazabilirsiniz, ille de yorumun tamamını okumadan. Yazacaklarım iki aşamalı: (1) Filmin ana fikri üzerine görüşler. (2) Filmde ikinci izleyişte yakaladığım ufak tefek ek ayrıntılar.

(1)

Öncelikle hikayenin naiflik-şahinlik ekseninde bir dans olduğunu değerlendirdiğim(iz) filmle ilgili kısmen önemli olduğunu düşündüğüm bir noktanın eksikliği dikkatimi çekti.

Filmde Savaş Bakanı Stimson ile yapılan bir görüşme var, bombanın atılmasının gerekli olup olmadığı ve atılacaksa hedefin neresi olacağına dair toplantı. Toplantıda Stimson, (1) bombanın neden önemli olduğuna dair ikna ediliyor, (2) Kyoto'yu listeden silerken balayını orada geçirdiğinden söz ediyor. Bu bizi teknik olarak dolu ancak politik olarak naif biliminsanlarıyla, teknik olarak boş ama politik olarak güçlü idareciler arasında siyah-beyaz bir resme doğru ittiriyor. Oppenheimer'ın çok zeki ama politik oyunlardan yeterince anlamadığı için bombayı yapan, yaptığının önemini satan ve sattıktan sonra da elinden çıkmasına şaşan bir saftirik olduğu imajını çiziyor.


İlginç olan, bu kadar işe hakim birisi ve hem de Savaş Bakanı olmasına rağmen Potsdam Konferansına çağırılmamış olması. Truman'ın beraber gitmeyi tercih ettiği kişi yeni seçtiği Dış İşleri Bakanı Byrnes olmuş. Byrnes ve Stimson'ın her ikisini de okumakta fayda var, aralarındaki farkları görmek için. Stimson, çağırılmadığı halde kendi başına kalkıp gitmiş Potsdam'e.

Stimson hakkında daha da çok okuyabilirsiniz, savaş ile haşır neşir birisi ama hâlâ "naif" bir şekilde diplomasi, hukuk, uluslarüstü yapıların işletilebilirliği gibi fikir ve kavramlara kredi verebiliyor. İkinci Dünya Savaşının ardından Nuremberg Mahkemelerinin yapılması için çaba göstermesi gibi başka örnekler de bulabiliriz. Kısacası, dünyada, ellerindeki bilginin kısıtlarının farkında olan, o kısıtlı bilgilerle karar almak zorunda olan, aldığı kararları yüzlerce kez düşündüğü için yüreği kanayarak da olsa onların arkasında duran ve benzeri kararları başkalarının ileride almasına gerek bırakmamak için çalışan bireyler var. Yani "naiflik" politika okuyamamak, önemli kararlar alamamak, eli maşalı idareci olamamak demek değil. Bu sebeple iddiam o ki, insanlığın daha iyiye gidebileceği, içimizdeki olumsuzlukların törpüleneceği sistemlerin kurulabileceğine inanmak "naiflik" değil.

İnsanlık ak da değil, kara da. Sapiens hikayeler yazmaya ve onlara göre evrenle ilgili modeller oluşturmaya meraklı bir tür sadece. Kendisini de inandırmaya meyilli olduğu için asıl soru o hikayelerde ne yazacağımız? Hikayeleri gerçekliğe en yakın, ama aynı zamanda da beraber yaşamaya uygun şekilde yazmayı tercih edebilmeliyiz. Bu sebeple film beni çok etkiledi, ilk izlememde filmin büyüsüne de kapılıp hikayeyi Oppenheimer-Strauss ekseni üzerinden yorumladım ve bir biliminsanı olarak Oppenheimer'a yakın hissettim kendimi. Ama "naiflik" biliminsanlarına özgü bir özellik değil, çünkü yukarıda yazdığım gibi basit bir saflıktan ibaret değil.

Stimson öyle olmadığının en net örneği. Maalesef balayında Kyoto'ya gitmesi şeklinde uydurmaca bir iddia üzerinden gündeme gelen bir karikatüre dönüşmüş. Belki de bu yüzden Nolan bıyıksız oynatmıştır James Remar'ı. Bu kadar ayrıntıya dikkat ederken, acaba böyle ufak nokta atışı farklılıkları kullanarak aşırı basitleştirdiği kişileri gerçeklerinden ayrı mı tutmaya çalıştı? Değerlendirmeyi size bırakıyorum.

(2)
Filmde dikkatimi çeken ama çekimde konuşamadığımız ufak tefek süsler vardı:

* Trinity denemesinin başarılı olmasının ardından bongo tamtamları çalan bir karakter vardı: Richard Feyman. Her ne kadar kronolojik olarak bu doğru olmasa da (Feynman bongo çalmayı Caltech'de iken Ukonu isimli bir Nijeryalı'dan öğrenmiş ve Caltech'e gitmesine de daha bir kaç yılı var), güzel bir göz kırpmaydı.

* Bomba patladıktan ve biz onu gördükten belki bir 30 saniye sonra patlamanın sesi sinemada verildi. Bu da gerçekçi bir durum: Yıldırım ile gök gürlemesinin arasında zaman geçmesi gibi, hakikaten geç gelir havadaki basınç dalgası. Çok kaba bir hesap yapmak istersek, patlama noktasına en yakın gözlem noktaları 10000 yard mesafedeler, yani yaklaşık 9, 1 km. Bu mesafeyi ses hızında aşmak istesek 25-30 saniye demek. Örneğin Enrico Fermi, yaklaşık 40 saniye geçtini yazar. (Bir de havaya konfeti attırsalarmış müthiş olurmuş, çünkü gerçekte Fermi küçük kağıt parçaları sayesinde bombanın kaç kilotonluk olduğunu da tahmin etmiş.) Yani o sahnedeki sessizlik ve sadece nefeslerin duyulması, sadece sinematik bir duygusal etki için değil.

* Oppenheimer'ın Einstein ile koruda karşılaşması sırasında Einstein'ı Gödel ile birlikte gördük. Kurt Gödel filmde de belirtildiği üzere hakikaten yemeklerinin zehirli olabileceği konusunda paranoyakmış, sadece eşi Adele'nin hazırladıklarını yermiş. 1977'de Adele bir süre hastanelik olduğunda yetersiz beslendiği için ölmüş.

* Niels Bohr Los Alamos'a geldiğinde onu kaçıran İngiliz pilotların verdikleri maskeyi takamadığı için baygın düştüğünü söyledi filmde. Bu da doğru: Kaçırmak için kendisini bir bombalama uçağında bomba bölmesine yerleştirmişler. Verdikleri uçuş kaskı kafasına oturmadığı için takamamış, bu yüzden gerektiği sırada pilotların uyarısını duyamamış ve oksijen maskesini takamamış. Oksijen yetersizliğinden bayılmış ve uçağın irtifası düşene kadar baygın kalmış. Dünyanın en önemli fizikçilerinden biri ve neredeyse kazara ölüyormuş, ucuz kurtulmuş.

Erkcan
Автор

Erkcan hoca, tüm insancıl tarafına rağmen, bombanın bilimsel kısmını o kadar heyecanlı anlattı ki, bir bilim insanının böyle bir projede yer alma motivasyonunu, o heyecanda hissettim.

MrFilmmaker
Автор

Filmi izleyenlerin biri yönetmen biri fizik Prof'u ve filmi yorumluyor... Bu sohbetleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

hamzaahmetyesil
Автор

Erkcan hoca muhteşem birisi. İlker bey iyi ki böyle insanları hayatımıza kazandırıyor. On binlerce bilim insanı vardır çeşitli projelerde çalışan yoğun tempoda olan fakat bu şekilde çıkıp anlatan öğreten kişilerin bende yeri çok ayrı. Keşke temel bilimin her alanında birileri olsa kanalda.

hakanbilalbakkal
Автор

Ne kadar güzel programlar yapiyorsunuz yav! Beyin hücrelerimiz de, kalbimiz de harekete geçiyor. Bravo ve devam!

banunalcac
Автор

Erkcan hocam umarim keyfiniz gorundugu kadar kacik degildir, cok degerli bir insansiniz. Mutlu olun.

orewaminato
Автор

Geldi iki gözümün çiçeği :)

Erkcan hoca yine bilgi birikimini döktürmüş. Her zamanki gibi muhteşem bir video olmuş. Elinize sağlık.

aktolu
Автор

Sayın Flu TV, size bir eleştirim var: Ortaya koymuş olduğunuz içeriklerde kullanmış olduğunuz kameralar, mikrofonlar, gelen konukların yetkinliklikleri, sizin bu içerikleri sunuş biçiminiz fazla iyi. Sizin yüzünüzden başka kanalları izleyemez oldum. Örneğin Ömer hocayı sizin kanalınızda izlemekle kendi kanalında izlemek arasında devasa fark var. Bu örneklerden bir tanesi. Emeğinize sağlık

bilalyasar
Автор

Hocam atom bombası yapılışını bile bizim anlayacağımız düzeyde anlattınız ya. İyi ki varsınız çok teşekkür ederiz.

selahattintuncay
Автор

Film, Erkcan Hocamın kafasının içinde ikinci hatta üçüncü gösterimi yapıyor, bakışlarından belli

sonerteker
Автор

Oh ne güzel ki bu kadar güzel bir detaylı özetle bilimsel yönü anlaşılmış oldu. Beyninize sağlık

ebruoktay
Автор

Erkcan Bey'in bilim konusunda fizik konusunda konuşması evet çok etkileyici ancak asıl etkileyici konuşması ve filmde de etkilediğini söylediği konuyu ele alırsak aslında bir insanın etik değerleri ve bilim-etik arasındaki ince çizgiyi kendisinin de farkındalık yaşayarak anlatmasıdır. Yani aslında gerçekten kendisinin empati konusunda da ne başarılı bir birey olduğunu göstermektedir. Çok dikkatli dinlerseniz ne kadar objektif ve toplumsal yargılardan uzak durup tam olarak ne kadar insani değerlerden yola çıkarak empati kurmaya çalıştığını anlayabilirsiniz. Gerçekten Erkcan Hocam harika bir bilim insanıdır.

Karhan
Автор

“İyi insan olma lüksü var”, seviyoruz sizi hocam

ozan
Автор

Şu muazzam sohbetin ve harika insanların ne kadar güzel bir video yaptıklarını göstermek için keşke koşup sarılabilsem :D Akademisyenliğimin 10. senesinde Erkcan hocayı sadece iki yıldır tanıyor olmanın utancını yaşıyorum. HEr dinlediğimde kendimi geliştirdiğimi hissediyorum ve öğrencilerimin de bendeki bu gelişimden faydalanması için uğraşıyorum. Hem akademik hem felsefi anlamda Erkcan Hocayı sömürmeye devam edelim lütfen. Çok seviyorum sizi hocam.

musicsvideosmusicsvideos
Автор

Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim. Erkan hocam muhteşemsiniz 🧿🧿🧿
Hayranlıkla izledim, sevgi ve selamlar 👏👏👏

aliburakyanar
Автор

Teşekkür ederim Erkcan Hocam, harika bir bilim insanı olduğunuz kadar derin bir entelektüel bakışına sahipsiniz. ❤

sebnemgunay
Автор

Hocam çok seviyoruz sizi keşke daha sık görsek

nurefsan
Автор

filimle ilgili cok video izledim. konuyla alakalida cok video uzledim, yine en güzel yaklaşımı en keyifli videoyu flu cekmis.
en dogru sorulari sorup en dogru yaklasimlari gostermissiniz.
cillooopp gibi bölüm olmuş 😘🤌

yasinkilic
Автор

Meraklarıma merak katıyor sohbetleriniz.Teşekkür ederim. İlgiyle dinledim iyi kalpli insan, harika öğretici Erkcan Özcan'ı.💐

olumla
Автор

film erkcan hocamı hakikaten çok etkilemiş, öyle bir can sıkıntısı çökmüş ki üzerine...bugüne dek uğraştığı, hizmet ettiği, öğrencilerine iyi bir arayış olduğuna ikna ettiği bilimin aynı zamanda nasıl büyük bir yok ediciliğinin de olduğunu (bunu teorik olarak çok iyi bilse de) beyaz perdede görmek hocamın moralini yerle yeksan etmiş... ilk defa erkcan hocamı böyle görüyorum bu durum da beni etkiledi :) senciyiz erkcan hocam öyle üzme kendini ✌🌻

mosyo_