Πρώτες βοήθειες : Τραυματισμός από αγκίστρι ή σαλαγκιά και αφαίρεση τους part 1 .

preview_player
Показать описание
Ο τραυματισμός από άγκιστρο ψαρέματος μπορεί να απασχολήσει όσους ψαρεύουν, είτε για αναψυχή, είτε επαγγελματικά, όταν αυτό εισέρχεται από λάθος μέσω του δέρματος και αγκιστρώνεται κοντά στην επιφάνεια ή και σε βαθύτερα στρώματα του σώματος. Συχνότερα συμβαίνει στην παλάμη, στο πρόσωπο, στο υπόλοιπο κεφάλι και στο άνω άκρο (πλην παλάμης). Ευτυχώς, μικρό ποσοστό αυτών καταλήγουν στο γιατρό, αφού είναι συνηθισμένο να αφαιρείται το άγκιστρο επιτόπου, από τον ίδιο τον παθόντα ή με βοήθεια των παρευρισκόμενων. Η αφαίρεση του άγκιστρου σαν πράξη, ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία της «αφαίρεσης ξένου σώματος», μόνο που σαν ξένο σώμα έχει κάποιες κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προσπάθεια αφαίρεσης.
Τις ενέργειές μας για την αφαίρεση του άγκιστρου, καθορίζουν σε γενικές γραμμές οι εξής παράγοντες: το βάθος που έχει εισέλθει το άγκιστρο, η περιοχή του σώματος και οι συνθήκες (παρουσία άλλου ατόμου, καιρός, αντισηπτικό υγρό κ.ά.). Μεγάλα άγκιστρα, με βαθύτερη διείσδυση, όπου εμπλέκεται οστό, τένοντες, αγγεία ή νεύρα, θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρική εξέταση πριν την προσπάθεια αφαίρεσης, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και ακτινολογικός έλεγχος για εκτίμηση αυτών. Όταν το άγκιστρο διεισδύει στην περιοχή του οφθαλμικού κόγχου (πχ. βλέφαρα), δε θα πρέπει να επιχειρείται η αφαίρεση, το μάτι θα πρέπει να καλύπτεται (χωρίς να πιέζεται το άγκιστρο) με σκληρό κάλυμμα (πχ φλιτζάνι) και να μεταφέρεται ο άνθρωπος στο νοσοκομείο για οφθαλμολογική εκτίμηση, καθώς η αφαίρεση του αγκίστρου μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη διαταραχή στο μάτι και την όραση, απ’ ότι ο αρχικός τραυματισμός.

Μέθοδοι αφαίρεσης αγκιστριού

Παλίνδρομη τεχνική: η απλούστερη μέθοδος, έχει αποτέλεσμα όταν το άγκιστρο είναι επιφανειακά, καθώς και σε απλά άγκιστρα, χωρίς ακίδα. Κρατάμε το άγκιστρο παράλληλα με την επιφάνεια του δέρματος, πιέζουμε το στέλεχος προς τα κάτω ώστε να απελευθερωθεί η ακίδα από τους ιστούς και τραβάμε το άγκιστρο προς τα έξω, στην ίδια κατεύθυνση με την οποία μπήκε.
Τεχνική χορδής: αρκετά αποτελεσματική και ελάχιστα τραυματική, όταν γίνει σωστά δεν προκαλεί πόνο. Απαιτεί δεύτερο άτομο. Δένουμε σπάγγο ή πετονιά στο μέσο του λαιμού του αγκίστρου και κρατάμε το άλλο άκρο του σπάγγου καλά (κάποιοι δένουν την άλλη άκρη του σπάγγου στον καρπό τους). Ακινητοποιούμε το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το άγκιστρο, σε σταθερή επιφάνεια. Έχοντας παράλληλα το στέλεχος με την επιφάνεια του δέρματος και ενώ το πιέζουμε προς τα κάτω, με μια απότομη κίνηση τραβάμε το σπάγγο και αφαιρείται το άγκιστρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι παρευρισκόμενοι προστατεύονται, ώστε τη στιγμή που το άγκιστρο απομακρυνθεί απότομα και με δύναμη, να μην τραυματίσει κάποιον άλλον.
Τεχνική κάλυψης με βελόνα: Η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλης βελόνας (ιατροφαρμακευτικό υλικό), τοπικής αναισθησίας και αποστείρωσης, την καθιστά τεχνική που γίνεται μόνο σε κατάλληλο περιβάλλον (πχ. Κέντρο υγείας, Ιατρείο). Η βελόνα εισέρχεται στο δέρμα παράλληλα με το στέλεχος, στη διαδρομή που έχει δημιουργήσει η αιχμή, με στόχο να συναντήσει και να καλύψει την ακίδα, έτσι ώστε όταν τραβηχτεί το άγκιστρο μαζί με τη βελόνα, να μη «σκαλώσει» η ακίδα στους γύρω ιστούς.
Τεχνική προώθησης και κοπής: Είναι μέθοδος που επιτυγχάνει πάντα, με κόστος όμως τον πρόσθετο τραυματισμό. Το άγκιστρο ωθείται στροφικά μέχρι η αιχμή και η ακίδα εξέλθουν του δέρματος, ώστε να τα βλέπουμε. Τότε, κόβουμε την κορυφή του με τανάλια (να αφαιρεθεί το τμήμα της αιχμής και της ακίδας) και τραβάμε το υπόλοιπο του αγκίστρου προς τα πίσω, χωρίς αντίσταση πια, μέχρι να βγει.
Σημαντικές επισημάνσεις
Η περιγραφή των τεχνικών ΔΕΝ γίνεται για να τις επιχειρήσουμε μόνοι μας ή με παρέα, σε οποιαδήποτε περίπτωση καρφωθεί ένα αγκίστρι στο σώμα μας. Έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και σκοπό να μας οδηγήσει στις κατάλληλες κατά περίπτωση ενέργειες. Εξάλλου, κάποιες από τις τεχνικές προϋποθέτουν εξοπλισμό (έστω κι αν είναι απλός) και συνθήκες αναλγησίας και αντισηψίας, που απαιτούν να μεταβούμε σε Ιατρείο / Κέντρο Υγείας. Μόνο όταν έχει αγκιστρωθεί πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, δικαιολογείται να προσπαθήσει κάποιος με εμπειρία χωρίς δεύτερη σκέψη (όχι όμως όταν είναι κοντά στο μάτι) να χρησιμοποιήσει κάποια από τις δύο πρώτες τεχνικές.
Το πρώτο βήμα θα είναι να κόψουμε την πετονιά από το αγκίστρι.
Αντισηπτικό διάλυμα: Βάζουμε στο σημείο του τραυματισμού πριν την προσπάθεια αφαίρεσης. Επίσης, απολυμαίνουμε την πληγή μετά την αφαίρεση του αγκίστρου και τέλος, σκεπάζουμε με αυτοκόλλητο επίθεμα ώστε να μη βρέχεται. Πιθανότατα, όλοι έχουν ένα μικρό «φαρμακείο» με τα απαραίτητα μαζί τους όταν ψαρεύουν. Αν όχι, το ξέπλυμα με θαλασσινό νερό (από ανοιχτή θάλασσα όμως) είναι μια καλή εναλλακτική, με την προϋπόθεση βέβαια ότι επιστρέφοντας στην ξηρά, θα συνδυαστεί με καλή περιποίηση του τραύματος.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Αδερφε πολυ σημαντικο που μας διδασκεις τις γνωσεις σου, αλλα αυτο το "ΟΚΑΥ?" σε καθε τελος καθε προτασεις ειναι πολυ

Darkoulis