Πως να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική πείνα!@KikiKotanidouCoaching

preview_player
Показать описание
Πως να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική πείνα! Γεια σας! Έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας όταν είστε αγχωμένοι ή πιεσμένοι να σας έρχεται μια απότομη λιγούρα για να φάτε κάτι πολύ έντονα γλυκό ή πολύ έντονα αλμυρό; Ή και τα δύο μαζί; Είμαι η Κική η Κοτανιδου και σήμερα θα μιλήσουμε για την συναισθηματική πείνα!
Πως θα την αναγνωρίσουμε αλλά και πως θα την αντιμετωπίσουμε.
Πρώτα απ’ όλα να τη διαχωρίσουμε από την πραγματική την βιολογική αίσθηση της πείνας. Η πείνα είναι μια φυσιολογική ανάγκη, τρώμε για να παραμείνουμε υγιής και να διατηρήσουμε καλά ενεργειακά μας επίπεδα. Εμφανίζεται σταδιακά, αρχίζει ίσως να γουργουρίζει το στομάχι μας και θέλουμε να φάμε μια ποικιλία από πολλές τις διατροφικές ομάδες. Όταν τελειώσουμε το γεύμα μας είμαστε χορτάτοι και νιώθουμε καλύτερα. Μια χαρά ως εδώ!
Η συναισθηματική πείνα σε πιάνει απότομα, δεν μπορείς να περιμένεις, θες να φας υπερβολικά και συγκεκριμένα πολύ γλυκές και λιπαρές τροφές! Έχεις την αίσθηση ότι δεν θα χορτάσεις και φυσικά δεν καταλαβαίνεις πόσο τρως!
Πάμε να δούμε τι μας πιάνει όταν αρχίζουμε ξαφνικά και απότομα, να θέλουμε να φάμε ένα ολόκληρο παγωτό, σε οικογενειακή συσκευασία, ή όλο το κουτί με τα γλυκά, την πραλίνα φουντουκιού με το κουτάλι αλλά και τσιπς, αλμυρά σνακ κι άλλα λιπαρά φαγητά σε υπερβολικές ποσότητες και δεν καταλαβαίνουμε πότε εξαφανίστηκε η τούρτα σοκολάτας από μπροστά μας!
Η συναισθηματική πείνα δεν ικανοποιείται όταν νιώσει κάποιος ότι χόρτασε, θέλει κι άλλο κι άλλο μέχρι να νιώσει πλέον δυσφορία. Μετά έρχονται τα προσβλητικά επίθετα στον εαυτό μας και ακολουθούν τα συναισθήματα απογοήτευσης ντροπής και ενοχής. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν όταν το φαγητό, προσπαθεί να καλύψει το συναισθηματικό κενό. Ένα άτομο δηλαδή τρώει για να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες, όπως η πίεση, η βαρεμάρα, η ανησυχία, το άγχος, μοναξιά, απογοήτευση, θλίψη κ.α και όπως γνωρίζουμε κανένα συναίσθημα δεν έχει καλυφθεί από το υπερβολικό φαγητό.
Εφόσον λοιπόν κάποιος έχει καταλάβει ότι έχει συμπτώματα συναισθηματικής πείνας το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσει τον λόγο, το συναίσθημα το οποίο του το προκαλεί.
Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα. Αδειάζουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο από όλα αυτά τα οποία ζητάει οργανισμός στην φάση της συναισθηματικής πείνας. Εφόσον ξέρει κάποιος ότι όταν κάθεται να δει τηλεόραση έχει το μυαλό του στη σακούλα με τα πατατάκια, καλό είναι να μην υπάρχει εκεί αυτή η σακούλα αλλά να φροντίσει να την αντικαταστήσει π.χ. με ανάλατους ξηρούς καρπούς! Εφοδιαστείτε λοιπόν έτσι ώστε να είσαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα με υγιεινά snack, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα εποχής που είναι γλυκά νόστιμα και ζουμερά, μπανάνες, σταφίδες αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά για πολύχρωμες λαχταριστές σαλάτες κ.α.
Πολλές φορές επίσης σε φάσεις άγχους και δυσκολίας ενώ διψάμε, αισθανόμαστε ότι πεινάμε, δοκιμάστε λοιπόν να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν να φάτε αυτό, που έχετε στο μυαλό σας, θα δείτε ότι θα σας βοηθήσει.
Η συναισθηματική πείνα είναι ένας απ’ τους λόγους που δεν μπορεί κάποιος να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, με αποτελέσματα εκτός από περιττά κιλά πολύ συχνά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Καλό είναι όταν κάποιος αντιληφθεί ότι δυσκολεύεται να το διαχειριστεί να επισκεφτεί κάποιον ειδικό για να τον βοηθήσει κατάλληλα. Επίσης βοηθάει πολύ να έχουμε κάποια ομάδα υποστήριξης ή κάποια φίλη/ο που όταν είμαστε σε στη δύσκολη αυτή φάση να επικοινωνούμε μαζί του. Η καλή επικοινωνία εκτονώνει την ένταση ήρεμη και τα συμπτώματα αποχωρούν ευκολότερα!
Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μια μερα στην άλλη θέλει υπομονή και επιμονή δώσε χρόνο στον εαυτό σας, αλλά και επαινέστε τον για κάθε μικρή σας επιτυχία, κάθε φορά που καταφέρατε και αντισταθήκατε, μικρή μεγάλη νίκη δεν έχει σημασία, σημασία έχει να νιώσετε τη δύναμη που έχετε όταν πραγματικά θέλετε κάτι! Και να ξέρετε ότι αυτό γίνεται συνήθεια, θα δείτε δηλαδή ότι όσο πιο πολύ το εξασκείται τόσο πιο εύκολο θα γίνεται!
Οποίος αποφασίσει να το ξεπεράσει είναι στο χέρι του να βγεί απ αυτόν το δύσκολο κύκλο της συναισθηματικής εξάρτησης από τις λάθος τροφές και να φροντίσει να καλύψει το συναισθήματα του με κατανόηση, σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό του όπως του αξίζει!
Αν έχεις κάποιο θέμα και θέλεις να το συζητήσουμε είμαι εδώ και θα χαρώ να σε ακούσω. Στείλε μου μήνυμα!
Рекомендации по теме
visit shbcf.ru