Δυσκοιλιότητα: ΠΡΟΣΟΧΗ!

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Viber, Whatsapp, Messenger, Skype, Zoom κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Η δυσκυλιότητα είναι η πιο συχνή πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που οδηγεί σε χιλιάδες επισκέψεις σε γιατρούς και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και η συχνότητα της αυξάνει όσο αυξάνεται η ηλικία. Έτσι ενώ προσβάλλεται το 30% των ατομων που είναι 65 ετών, στα 85 προσβάλλει τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμα περισσότερους. Δυστυχώς, η δυσκοιλιότητα δεν είναι μία καλοήθης κατάσταση η οποία δεν πρέπει να μας απασχολεί, αλλά μια σοβαρή πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Η επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων συγκρίσιμα με την οστεοαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, της μακροχρόνιες αλλεργίες και το διαβήτη. Παραδόξως, αν και η πάθηση είναι αρκετά σημαντική και έχει πολύ σημαντικές επιπλοκές, οι ασθενείς σπάνια μιλάνε στο γιατρό τους για αυτό το πρόβλημα. Αυτό το έχω παρατηρήσει και στο ιατρείο μου, που σπάνια με επισκέπτονται με αίτημα τη δυσκοιλιότητα, αλλά κατά τη διάρκεια του ιστορικού μεγάλο μέρος των ασθενών μου μού αποκαλύπτει μετά από δική μου ερώτηση ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα δεν ορίζεται μόνο από τη συχνότητα από πάει κάποιος στην τουαλέτα, καθώς κάποιος μπορεί να έχει φυσιολογική συχνότητα, αλλά να έχει δυσκοιλιότητα γιατί εμφανίζει κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η ατελής κένωση, η αίσθηση δηλαδή ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει πλήρως είναι ένα σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας. Άλλο σύμπτωμα είναι η αυξημένη ένταση κατά τη διάρκεια της κένωσης, όπως και η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα για την επίτευξη της κένωσης. Η σύσταση των κοπράνων επίσης μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση δυσκοιλιότητας, καθώς μικρά κόπρανα τυπικά συνδέονται με δυσκοιλιότητα. Προφανώς, οποιαδήποτε δυσκολία η πόνος κατά διάρκεια της κένωσης επίσης δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Σχετικά με τη συχνότητα έχω μιλήσει σε παλαιότερο βίντεο, ιδανικά πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα δύο με τρεις φορές την ημέρα κάνοντας κόπρανα με φυσιολογική σύσταση και όχι υπερβολικά μαλακά.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το αίτιο για πολλές παθήσεις, όπως η διαφραγματοκήλη. Ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που πάσχουν από διαφραγματοκήλη, μία κατάσταση κατά την οποία το στομάχι περνάει το διάφραγμα και εισέρχεται μέσα στο θώρακα. Αυτό δυσκολεύει τη φυσιολογική λειτουργία του οισοφάγου και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα προβλήματα του πεπτικού. Ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα αίτια της διαφραγματοκήλης είναι η δυσκοιλιότητα.

Άλλες σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η δυσκοιλιότητα είναι οι αιμορροΐδες και οι κιρσοί στα πόδια ή αυτό που ονομάζουμε φλεβίτιδα. Η αυξημένη ένταση που δημιουργείται στην κοιλιά κατά την προσπάθεια της κένωσης μπλοκάρει τη φυσιολογική ροή του αίματος από τις φλέβες των ποδιων προς την καρδιά διαταράσσοντας τη σωστή λειτουργία των βαλβίδων των φλεβών και οδηγώντας σε αιμορροΐδες, φλεβίτιδα, κιρσούς και τελικά φλεβική ανεπάρκεια στα πόδια.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η αυξημένη και παρατεταμένη ένταση μπορεί επίσης να δημιουργήσει διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς και μείωση της σωστής αιμάτωσης της καρδιάς του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε λιποθυμία κατά τη διάρκεια της κένωσης. Αυτό εξηγεί και το γνωστό ρητό που εξηγεί πώς καταλήγουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που ο ένας τρόπος αφορά τις πτώσεις και ο άλλος τρόπος την υπερβολική ένταση κατά τη διάρκεια της κένωσης που οδηγεί σε λιποθυμία ή ακόμα και σε θάνατο.

Έχει εκτιμηθεί ότι μόλις 15 δευτερόλεπτα ενδοκοιλιακής πίεσης για την τουαλέτα μπορεί να μειώσει την αιμάτωση του εγκεφάλου κατά 21% και της καρδιάς κατά 50% εξηγώντας το μηχανισμό που κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται λιπόθυμοι ή ακόμα και νεκροί στην τουαλέτα τους. Προφανώς, η όλη διαδικασία συνοδεύεται και από υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 17/11 για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μία από τις χειρότερες επιπλοκές της δυσκοιλιότητας είναι η κοπρόσταση και η δημιουργία κοπρόλιθων, καταστάσεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας περιγράψω πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις. Θα σας προτρέψω μόνο να φροντίσετε να τις προλάβετε αντιμετωπίζοντας έγκαιρα τη δυσκοιλιότητα. Κανένας δεν είναι αρκετά νέος για να φροντίσει τη συνήθειες της τουαλέτας του σωστά. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να φτάσει σε μεγάλη ηλικία για να αρχίσει να φροντίζει την υγεία του εντέρου του.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Σημαντικές πληροφορίες! Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ μας 💙💜💛

giatressa_bio
Автор

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ

elenibrousianou
Автор

Καλησπέρα σας!
Εγώ τρώγοντας δύο με τρία ακτινίδια μετά το μεσημεριανό γεύμα δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη ανάλυση!

katerinailiadou
Автор

Σημαντικο και πολυ επικαιρο βιντεο, σας ευχαριστουμε πολυ για ολες τις πληροφοριες που μας δωσατε σημερα ! Τα θερμα μου Συγχαρητηρια Γιατρε μου !

KuriakhX
Автор

😅😅 Καλησπερα σας, ευχαριστω για το βιντεο εχω δυσκοιλιοτητα αλλα εχ διαφραγματοκυλη ποναει καθε μερα το στομαχι μου, , καλη εβδομαδα και καλες γιορτες με υγεια συγχαρητηρια για τις συμβουλες

alkyonikarava
Автор

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΕ!!!!

efterZYGOS_
Автор

Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου. Θα φροντίσω να σας πάρω τηλέφωνο. Καλό βράδυ.

Zukunft
Автор

Εφτυχως την ανφιμετωπισαμε με ξηρα δαμασκηνα που δουλεψαν για την θεοπιστη❤ιατρε❤δοξασοι❤

ΚυριακοςΔελιτζακης
Автор

Έχω διαφραγματοκήλη και έχω όλα τα συμπτώματα που είπατε και τώρα τελευταία τα κόπρανα είναι μικρά έχω και φλεβίδια και μερικές φορές έκανα και αριθμιες! Ναι όντως η διατροφή μου ήταν πολύ κακή έχω πήρα και κάποια κιλά παραπάνω και πρόσεξα ότι τα κόπρανα μου είναι μικρά τι συμπληρώματα να πάρω γιατρέ μου ❤

thomasdoukas
Автор

Σύκα, νωπά και ξερά, δαμάσκηνα και ακτινιδια, μια κουταλιά λάδι το πρωί η το βράδυ, κρεμμύδι και σκόρδο στο φαγητό κ.ά.
Η φύση έχει όλα τα αίματα!

Ροζαλια-θγ
Автор

Πόσες φορές; Δύο φορές την εβδομάδα αν πάω θα πρέπει να χαίρομαι. Πιο παλιά ήταν απελπισία, τώρα είναι καλύτερα. Συγγνώμη που θα το πω αυτό, αλλά μου θυμίζει μια ιστορία που διάβαζα, τύπου ανεκδότου "πως έγινε η κουραδα αρχηγός στο σώμα"

BlackCat.
Автор

εγω γιατρε πηγενα στην τουαλετα 3 φορες την ημερα, πριν 2 μηνες ερχισα το φαρμακο effexor και πηγενω αλλοτε μια αλλοτε 2 σημενη οτι τωρα εχω δυσκηλιοτητα;

michalismichael
Автор

Γι αυτό λένε ο γέρος η από πέσιμο η από 💩σιμο θα παει;;;;🤯🤯🤯 κάνεις μας δεν το ξέρει και ας το ξέρουμε ολοι! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορα🫶🙏👏

katerinavasilaropoulou
Автор

Τα εγκολπόματα ειναι κάτι το ανησυχικό;

stratosbking
Автор

Καλημέρα γιατρέ! Με τρομοκράτησες να πω την αλήθεια δεν μας είπες τρόπους να την αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται κάποιες γενικές συμβουλές ίσως μερικούς από εμάς να μας βοηθήσουν.

Νικολέταπαντελιδάκη
Автор

Γιατρέ χωρίς να θέλω να φανώ κάπως... Αν θα πηγαίναμε δύο με τρεις φορές την ημέρα, δεν θα κάναμε τίποτα άλλο στη ζωή μας, επίσης δεν έχω γνωρίσει ποτέ μου κανένα άτομο που να το κάνει αυτό. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με όσα λέτε δεν είναι κανένας οργανισμός υγιής?

reachouttouchfaith
Автор

Likeee!
1)Πιτουρο vs νιφάδες βρώμης? Το πίτουρο έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη αλλά οι νιφάδες είναι ολόκληρος ο σπόρος.. Τι να προτιμήσω? Ποιο είναι πιο υγιεινό?

2)τον καφέ τον θέλουμε στην διατροφή μας ή καλύτερα να το αποφεύγω??

Κωνσταντίνος-ξρ
Автор

Ευχαριστούμε πολύ ...!!! Κύριε Στέλιο εγώ έχω το αντίθετο, μια φορά την ημέρα κάθε πρωί έχω ευκοιλιότητα, δεν έχω ούτε φούσκωμα και καμία άλλη παρενέργεια στο στομάχι και έντερο καμία ενόχληση που να οφείλετε παρακαλώ...? Ευχαριστώ εκ των προτέρων, χαιρετίσματα από Ρόδο. Ηλίας ετών 61.

hliasxatzis
Автор

Θέλω αν μπορ ν Μιλ για το παρκισον είμαι 50 χρόνων και τώρα δύο χρόνια το ανακαλ, ιδιαίτερα θα ήθελα για τ διατροφή.

ΠέρηΤανισχίδη
Автор

Γιατρέ καλησπέρα.Ειμαι 75 χρονών και εχω πολυ εντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας.Πιστευω οτι κανω μια αρκετά καλή διατροφη.Τρωω φρούτα λαχανικά οσπρια, λιγο κρέας ψαρι καοι γενικά απ'ολα και απο λιγο.Παρολα αυτά εχω πολυ έντονη δυσκοιλιότητα και υποφερω.Ποιο συμπληρωμα διατροφής βοηθαει;

Kal-Pap