Προβιοτικά: οφέλη και πηγές

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θα μιλήσω για τα τα προβιοτικά. Θα σας παρουσιάσω τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας και πως μπορείτε να τα εισάγετε στην διατροφή σας για να έχετε αυτά τα οφέλη.
Μέσα στο έντερο μας υπάρχουν βακτήρια. Μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλά βακτήρια. Βακτήρια που δεν μετριούνται σε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, αλλά είναι τόσα πολλά που μπορούμε να τα μετρήσουμε σε πραγματικό βάρος. Έχει υπολογιστεί ότι μέσα στο έντερο μας έχουμε 1,5 με 2 κιλά βακτήρια. Αν το σκεφτείτε, αυτό το νούμερο είναι τεράστιο. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά, υπολογίστε ότι 1,5 με 2 κιλά από αυτά που βλέπετε είναι τα μικρόβια του εντέρου σας. Αυτά τα μικρόβια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, και για αυτό, εύστοχα, πριν 100 χρόνια τα ονόμασαν οι επιστήμονες προβιοτικά. Το προ- χρησιμοποιείται ως πρόθεμα για κάτι το οποίο προάγει, και βίος για τη ζωή, την υγεία. Άρα, μιλάμε για μικρόβια τα οποία βοηθούν την υγεία μας. Τα προβιοτικά βοηθούν την υγεία μας με πολλούς τρόπους, αλλά σήμερα δεν θα ήθελα να εστιάσουμε στους τρόπους που βοηθούν, όσο στο αποτέλεσμα, δηλαδή στα οφέλη για την υγειά μας.

Στα δύο κέντρα ιατρικής διατροφολογίας που ηγούμαι κατά τα τελευταία 20 χρόνια συχνά-πυκνά αντιμετωπίζω άτομα τα οποία πάσχουν από διάρροιες. Μπορεί να μην είναι διάρροιες σαν αυτές που έχει κάποιος όταν έχει γαστρεντερίτιδα, αλλά πιο πολύ αυτό που ονομάζουμε μαλακά κόπρανα, ή μη σχηματισμένες κενώσεις. Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι η αλλαγή της διατροφής, δηλαδή η αναζήτηση τροφών που συντελούν σε αυτή τη διαδικασία και η αποφυγή τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό είναι αρκετό για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων όμως χρειάζεται να πάρει συμπληρωματικά προβιοτικά, συνήθως για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να διορθωθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Φυσικά, τα προβιοτικά βοηθούν και σε περιπτώσεις που η διάρροια είναι οξείας φύσης, δηλαδή σε άτομα που περνάνε μία γαστρεντερίτιδα και θέλουν κάτι για να μειώσουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των ενοχλημάτων.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό όφελος των προβιοτικών, ένα όφελος που είναι δύσκολο να το φανταστεί ο περισσότερος κόσμος, είναι η επίδραση των προβιοτικών στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι βοηθούν πάρα πολύ στη μείωση του άγχους και στην βελτίωση της διάθεσης. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στο έντερό μας παράγουν ουσίες που περνάνε από το έντερο φτάνουν στον εγκέφαλό μας και εκεί επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας.

Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης και την υγεία της καρδιάς. Έχουν δημοσιευτεί μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά μειώνουν την κακή χοληστερίνη, το LDL δηλαδή, και ίσως αυξάνουν την καλή χοληστερίνη, δηλαδή το HDL. Επίσης, φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς συνολικά.

Πιο άμεσα κατανοητή είναι η επίδραση των προβιοτικών στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση των προβιοτικών στην εξέλιξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αυτό που παλιότερα λέγαμε σπαστική κολίτιδα, και έχει φανεί ότι τα προβιοτικά βοηθούν ιδιαίτερα στην μείωση των συμπτωμάτων. Τα προβιοτικά μειώνουν τον πόνο, τα φουσκώματα και τις διαταραχές των κενώσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, τα προβιοτικά βοηθούν και σε σημαντικότερες παθήσεις του εντέρου. Εκεί που φαίνεται ότι τα προβιοτικά έχουν τα πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα είναι η ελκώδης κολίτιδα. Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει το παχύ έντερο και συνήθως εμφανίζεται με διαταραχές στις κενώσεις. Τα προβιοτικά, ειδικά αυτά που συνδυάζουν ποικιλία και μεγάλο αριθμό στελεχών, της τάξης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, βοηθούν σημαντικά να σταματήσει η έξαρση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Στην περίπτωση της νόσου του Crohn τα αποτελέσματα είναι λιγότερο εντυπωσιακά, αν και συνυπολογίζοντας το προφίλ ασφαλείας των προβιοτικών, δεν θα ταν κακή ιδέα να δοκιμάσει κάποιος να πάρει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να δει αν θα δει βελτίωση.

Τα προβιοτικά παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά έχει φανεί σε διάφορες μελέτες ότι ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ποσό χαιρομαι κάθε φορά που σας βλέπω τα εξηγείται πολύ κατανοητά έχω μάθει τοσα πολλά από εσάς !! Σας ευχαριστούμε παρά πολύ να ειστε παντα καλά ❤️👏👏👏🫶🏻💐

begperx
Автор

μιλάτε πολύ
ωραία, ήρεμα, κατανοητά, χαίρομαι να σας ακούω πάντα με ενδιέφεραν τα θέματα της διατροφής!

EftihiaAlpha
Автор

το πιο χρησιμα δεκα λεπτα που εχω ακουσει μεχρι τωρα..Ευγε γιατρε!!

kmemporio
Автор

Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την ενημέρωση να είστε πάντα καλά .❤

ΧΡΥΣΉΚΟΙΤΣΙΔΟΥ
Автор

Χαίρομαι που μένω σε μια πόλη της Θεσσαλίας, όπου τρώμε γιαούρτια με πέτσα, τυρί φέτα, κεφίρ και όλα γνήσια... Όσο για τα τουρσί, κάθε καλοκαίρι φτιάχνουμε για να έχουμε τον χειμώνα, γνήσια απ'τόν κήπο μας... Ελλάδα και πάλι Ελλάδα .. Μπράβο σας! συνεχίστε να ενημερώνεται τον κόσμο ώστε να μαθαίνει και να προσέχει για την υγεία του..

kodikodi
Автор

Πολύ ωραίες πληροφορίες!!!! Ευχαριστουμε

anastasiaparagiou
Автор

ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

nansivro
Автор

Εύγε, είστε υπέροχος όπως πάντα ! Ο λόγος σας πάντα με ουσία και με ωραίες πληροφορίες για την υγεία !🇬🇷🇬🇷🇬🇷✝🇬🇷🇬🇷🇬🇷

ΣπυριδούλαΛεγακη
Автор

Πολλά συγχαρητήρια και για την εκπομπή και για το θέμα!! Σας ευχαριστούμε!! Περιμένουμε το επομενο' το οποίο και αυτό σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον!!

virginiavenetiou
Автор

Σάς ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την κατανοητή καί τόσο χρήσιμη παρουσίαση σας

TRADER
Автор

Εξαιρετικα ενδιαφερον θεμα!!!σας ευχαριστουμε πολυ, γιατρε...

sophiakalogeropoulou
Автор

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το τόσο σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον θέμα που μας αναλύσετε. Νιώθω πολύ τυχερή γιατί σε άλλο βίντεο μας βοηθήσατε σχετικά με τον υποθυρεοειδισμο που έχει ο σύζυγος μου και έκπληκτη σε αυτό το βίντεο θα βοηθήσω εγώ γιατί και αλλεργία έχω ( στα ακ'αραια ) και η χοληστερολη μου με πολύ πρόσφατη μέτρηση 203..Ειλικρινά δεν έχω λόγια. Ο ΘΕΌΣ να σας έχει καλά να βοηθάτε τους συνανθρώπους μας. Καλό σας

toulatoulitsa
Автор

Ευχαριστουμε γιατρε για την ενημερωση !! Να ειστε παντα καλα !

stamatina
Автор

Very informative! Thank you very much for speaking clearly.

dysonmadison
Автор

Φτιάχνω σπιτικό κεφίρ και με έχει βοηθήσει πολύ στην δισκυλιοτητα

ΠαναγιωτηςΜιχος-χν
Автор

Μπάβο Στέλιο!
Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο το βίντεο!
Να είσαι καλά!!

konstantinosxatziioannou
Автор

Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές γιατρέ.
Θα με ενδιέφερε πολύ αν μπορούσατε να κάνετε ένα βίντεο για τη ροζακιά.

SofiaStelioglou
Автор

Πολυ καλο οπως παντα ..μια πολυ μοντερνα και ενημερωμενη ιατρικη

mariakolovaxatou
Автор

Καλησπέρα γιατρέ. Σας «ανακάλυψα» δυστυχώς μόνο πρόσφατα, ψάχνοντας για πληροφορίες σχετικά με ελλείψεις βιταμινών και κυρίως της Β12 λόγω του ότι έχω κόψει το κόκκινο κρέας και των πουλερικών εδώ και αρκετά χρόνια, και βρίσκω όλα τα βίντεο σας πραγματικούς θησαυρούς για την υγεία. Για τα προβιοτικά έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και κυρίως του γιαουρτιου και του κεφίρ.
Θέλω να ρωτήσω σχετικά με μία παρατήρηση που έκανα σε εμένα όσον αφορά την κατανάλωση γιαουρτιού και σπάσιμο νυχιών. Έχω παρατηρήσει κάποιες φορές τα νύχια των χεριών να σπάνε και να σχίζονται με αποτέλεσμα να μη μπορώ να τα μεγαλώσω. Γάλα δεν πίνω αλλά περισσότερο έχω δει ένα όφελος ως προς την προστασία των νυχιών, από την κατανάλωση γιαουρτιού κυρίως, αυτού με την πέτσα. Ένα ερώτημα ως προς αυτό, είναι αν ενισχύεται η πρόσληψη ασβεστίου με τα προβιοτικά, κι ένα άλλο ερώτημα, εαν είναι όντως ζωντανό το γιαούρτι με την πέτσα που δεν έχει λίπος (δεν είναι παχιά δλδ) ή όχι.
Επίσης θέλω να ρωτήσω αν το τυρί είναι ή όχι και αυτό, προβιοτικό προϊόν. Σας ευχαριστώ και συνεχίστε!!

TadeEfi
Автор

Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές! Μήπως γνωρίζετε αν τα προβιοτικα μπορεί να κατέβασαν τα λευκά ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ στο αίμα? Ευχαριστώ πολυ

nininini-ipxe