Vücudumuzun yarısından fazlası insan değil!

preview_player
Показать описание
---
Vücudumuzun yarısından fazlası insan değil! Evet, doğru duydunuz. İnsan hücreleri, vücudumuzdaki toplam hücre sayısının sadece %43'ünü oluşturuyor. Geri kalanımız mikroplar.
Şu anda üstünüzde yaklaşık şu kadar mikrop var. 1,5 kg civarında... Yani yaklaşık beynimiz kadar. İnsan hücrelerine göre çok daha küçük oldukları için az yer kaplıyorlar ama burada trilyonlarca tek hücreli canlı var. Dediğim gibi, insan hücrelerinden daha fazla sayıdalar.
“Amma da pismişiz!” diye düşünmeyin. Mikrop deyince insanların aklına hemen pislikle ilişkili bizi hasta eden canlılar geliyor. Oysa içimizdeki ve üzerimizdeki mikropların çoğu öyle değil. Bazıları o kadar önemli ki onlar olmasa biz de varlığımızı sürdüremeyiz. Son araştırmalar gösteriyor ki bizi biz yapan, davranışlarımızı etkileyen, vücudumuza şekil veren şey, beynimiz kadar aynı zamanda bu mikroskobik canlılar.
Onlarsız biz, biz olamayız. Hepimiz yarı yarıya mikrobuz.
Şu anda yüzümü ellerken eklembacaklı canlılara dokunuyorum. Fotoğraf makinesiyle değil de bir mikroskopla “selfie” çeksem şöyle bir görüntüyle karşılaşırım. Akar ya da mayt adı verilen bu canlılar deri tozları ve parçacıklarıyla besleniyorlar. Minik bacakları ve kuyruklarıyla siz uyurken onlar geziyor, eğleniyor, hareket ediyor, birlikte oluyor, yeni bebekler dünyaya getiriyor. Bunlar herkesin yüzünde, derisinin üstünde var. Gözle görülemiyor ama en büyükleri 1 milimetrenin onda biri kadar -yani saç telinin kalınlığı kadar- olabiliyor.
Bunlar üzerimizdeki nispeten büyük canlılar. Bir de içimizdeki minik canlılar var. Ağzımızı giriş noktası olarak kabul edersek oradan başlayan uzun bir deliğe sahibiz ve bu deliğin çıkış noktasını biliyorsunuz. İşte tüm bu bölgeyi bir hayvanat bahçesi olarak hayal edebilirsiniz. Kendi içinde karmaşık bir ekosistem oluşturmuş durumdalar. Buna “mikrobiyom” adı veriliyor.
Gezegen ölçeğinde düşününce bazı şeyleri daha rahat anlıyoruz. Örneğin etrafımızda çeşit çeşit canlılar, bitkiler, hayvanlar var. Onları görüp, birbirlerinden ayırt edebiliyoruz.
Kendinizi bir gezegen olarak düşünürseniz içinizdeki canlıları ayırt etmek o kadar kolay değil. Mesela bakteriler yuvarlak, spiral ya da çubuk şeklinde olabiliyor. Biz onların farkında bile değiliz ama yediğimiz yemeği sindirmemize yardımcı oluyorlar. Ya da vücudumuza giren tehlikeli bakteri ve virüslerle savaşmamızı sağlıyorlar.
Peki nereden geliyorlar? Daha doğuştan, anne karnından itibaren içimize bu bakterileri de alıyoruz. En büyük doz doğum kanalından çıkarken anneden bebeğe aktarılıyor. Tabi sadece doğal doğumlarda... Büyürken çevremizdeki ortamdan, etkileşimde olduğumuz diğer insanlardan, hayvanlardan ve canlılardan sürekli olarak bu bakterileri de alıyoruz ve içimizdeki koleksiyonu geliştiriyoruz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

“Ne yiyorsak oyuz” Sözünün en anlaşılır hali diyebilirim.

cizmecifilm
Автор

"Biz aslında yürüyen bir boruyuz"

Barış Özcan

noonecanknow
Автор

Yemek yerken bilgi dolu bı video izleyim dedim burnumdan geldi sağol Barış Özcan

bancbabo
Автор

"Bir ben vardır bende benden içeri" - Yunus Emre
"... ama belki de bir başka ben daha vardır benim içimde" -Barış Özcan

laviniainwonderland
Автор

"Abi yapma, bokunu yiyim" sözü çok farklı bir anlam kazandı.

diegobrando
Автор

Bölümümü çok seven, araştıran bir biyoloji öğrencisiyim ancak sınav sebebiyle slaytlardan ders çalışmaktan içim sıkılıyordu. Sizin bu güzel anlatımınız gibi konuları böyle irdeleyerek ve gerçek yaşamla bağdaştırarak öğrenmek, düşünmek çok güzel. İyi ki varsınız! ❤️

hazalaltay
Автор

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak, uluslararası bir organizasyon olan İTÜ Robot Olimpiyatları'nın (İTÜRO) on dördüncüsünü 24-25-26 Mart 2022’de düzenleyeceğiz ve
Türkiye’nin önde gelen içerik sağlayıcılarından biri olarak İTÜRO 2022’de konuşmacı olarak sizi aramızda görmeyi çok isteriz.

batuhanoncu
Автор

Kütüphanede otururken yan masadaki oturan birisiyle tek ortak noktamız Barış abinin bu muhteşem videosunu biribirimizden habersiz aynı anda izliyor olmamızdı. İnsanları bilim etrafında toplamak diye buna derim işte. Teşekkürler güzel adam.

resul
Автор

Annelerin üstün bilgeliği yine kanıtlandı. Annem: "Seni mikrop." derken meğer tüm bunları biliyormuş. :)

Автор

İlgililere Serkan karaismailoğlu'nun "Beyinde ararken bağırsakta buldum " kitabını şiddetle tavsiye ederim. Karışık bilgileri hem herkesin anlayacağı sadelikte anlatmış hem de esprili yaklaşımı ile zevkle okunacak bir kitap haline getirmiş.

ceylinylmaz
Автор

Barış bey uzun yıllardır sizi takip ediyorum ve sigara ile ilgili içerik hazırlamanızı merakla bekliyorum.

samienesuzaktas
Автор

Yunus Emre yıllar önceden gönderme yapmış
"Bir ben vardır bende, içeri."

hcm
Автор

Yıllardır söylüyorum. Sen mikropsun diye. Mikrobiyota kitabını okuduktan sonra. En büyük eğlencemdi. Teşekkürler barış. 😊

aaliyyilmazz
Автор

"İnsan kainatın küçültmüş bir numunesi veya kainat büyütülmüş bir insandır." hakikatini daha iyi anlamamıza yardım eden bu değerli çalışmanız için teşekkürler

bakin
Автор

Barış Özcan dediğimde aklıma ilk gelen👉 "hep doğru soruları soran adam🤔" İyi ki varsın hocam🙏

yasladam
Автор

12:10 "Bo*u yiyorsunuz" kısmında haykırdım ya 😄

theObserverrr
Автор

14:56 Aklıma Yunus Emre'nin "Beni bende demen, bende değilim
Bir ben vardır bende, benden içeri." sözü geldi. Çok anlamlı bir sondu. Teşekkürler

suleymansinacelik
Автор

Allah’ın mucizesidir insan. En gelişmiş fabrikadır bu dünyada.

senikesfet
Автор

Aşırı keyifli ve gerçekten çok önemli bir araştırma olmuş teşekkürler. Bu konu herkesin izlemesi gereken birşey

emreyavuz
Автор

Her gün sabah kahvaltıda izliyorduk. Bu gün ne olduysa Allah'tan kahvaltıdan sonra izledik. Sonra oturdum kendi borumu düşünmeye başladım. Teşekkürler Barış abi.

halilibrahimaslan