1000 Beyin Teorisi

preview_player
Показать описание
Nasıl oluyor da ben beyni böyle bir havluya benzetebiliyorum? Şöyle oluyor, iki elimle bu havluyu biraz buruşturursam kendi içinde kıvrımları olan bir çeşit yapı ortaya çıkıyor. Beyin deyince aklımıza ilk gelen şekil değil mi bu? Memeli hayvanların beyninde işte böyle bir dış katman var ve en büyüğü de biz insanlarda... İnsan beyninin %70’ini kaplayan bu dış katmana “neokorteks” adı veriliyor. Yani “yeni kabuk, yeni zar” anlamında bir kelime. Kıvrımlı kıvrımlı gözüken bu zarı açsanız yaklaşık 2 - 3 mm kalınlığında bu büyüklükte bir havluya benzer. İnsanın zekasıyla ilgili her şey bu havlu kadar alanın içinde yer alan hücrelerde meydana geliyor. Biz çevremizdeki dünyayı, evreni kafamızdaki bu havluyla anlıyoruz. Yeni keşifleri bu havluyla yapıyoruz.
Bilim, matematik, edebiyat gibi tüm bilişsel işlemlerden sorumlu olan neokorteks aynı zamanda dilimizi ve algılarımızı da yönetiyor. Kısaca beynimizin zeka ile ilgili kısmı burası. Bir de onun geri kalanını yani %30’unu oluşturan “eski beyin” kısmı var. Buralar da yürümek, koşmak, çiğnemek gibi eylemlerimizi; nefes almak, sindirmek gibi refleks davranışlarımızı ve duygularımızı yönetiyor.
Eğer insan zekasını anlamak istiyorsak bu dış katmanı anlamamız gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında aynı bu havlu gibi yekpare tekdüze gözüken neokorteksin üzerinde fonksiyonel bölgeler var. Bazı yerler görmemizi, bazı yerler işitmemizi ya da konuşmamızı sağlıyor. İşin ilginç yanı bu birbirinden farklı fonksiyonlara sahip bölgelere yakından baktığımızda farklı türde hücreler görmüyoruz. Her yerde aynı türde bir yapıyla karşılaşıyoruz: sütunlu bir yapıyla.
Bu mikromimari tutarlı bir şekilde neokorteksin her yerinde var. Bu yapılar böyle gözle görülebilen bir şey değil ama her bir sütun fonksiyon olarak aynı şeyleri yapıyor. Bunu bir elektriksel devre yapısına benzetecek olursak aynı devreler farklı bölgelerde farklı işleri yapabilmemizi sağlıyor. Beynimizde 150 bin civarında kortikal sütun ve her bir sütunda da yaklaşık 100.000 civarında nöron var. Her bir nöron diğerleriyle binlerce bağlantı yapıyor. Bu bağlantılar hücre katmanları arasında farklı operasyonların gerçekleşmesini sağlıyor. Nöronlar ve katmanların ne işe yaradığını, kısaca 0.5 mm çapında ve 2 mm yükseklikteki tek bir sütunun nasıl çalıştığını çözebilirsek zekayı anlama konusunda çok önemli bir adım atmış oluruz. Çünkü bu sütunlar sadece insan beyninde değil tüm memeli canlıların beyninde var. Aynı yapı ne kadar kopyalanırsa beyin zarı o kadar büyük ve dolayısıyla zeka o kadar gelişmiş oluyor.
Bu konuda 100 yıla yakın bir süredir pek çok araştırma yapıldı ve bu araştırmalarda pek çok teori ortaya atıldı, ancak bunlardan en sonuncusunun çok iddialı olduğunu söyleyebilirim. “1000 Beyin” adı verilen bu teori sadece insan zekasının nasıl çalıştığını açıkladığını iddia etmekle kalmıyor, bunun makine zekasına da uygulanabileceğini söylüyor. Zaten teorinin fikir sahibi Jeff Hawkins aslında cep telefonlarının atası olarak kabul edilen avuçiçi Palm bilgisayarlarının mucidi. Daha sonra çalışmalarını nörobilim alanına yöneltmiş ve insan beynini tersine mühendislikle incelemek üzere Numenta adında bir araştırma şirketi kurmuş.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Gerçeklik kavramını sorgulayan, aslında herkesin aynı şeyi görüp, tamamen aynı şeyleri hissetmediği, neredeyse her şeyin göreceli olduğu fikrini destekleyen bir teori. İlgi ve heyecanla izledim.

av.emreozen
Автор

Barış abi sayende Türkiye'deki gençler bilgileniyor. YouTube Türkiye'nin en iyi kanalları arasındasın.

yavuzhazir
Автор

Şu adam, onca problemle boğuşan günümüz tr gençliğinin başına gelmiş nadir güzel olgulardan biri.Teşekkürler Barış Özcan.Hayretle izledim.

kamerbilgin
Автор

Bence baya mantıklı, video sırasında aklıma el işleriyle uğraşan insanların zamanla alanlarında neden daha iyi olduğu geldi, onlar o mini kapsüllerine yaptıkları iş ile alakalı verileri dokunarak ve görerek sürekli yüklediler, ve bu veriler zamanla o kadar arttı ki bu mini kapsüller işi nasıl daha hızlı ve kaliteli olacağını, oluşturduğu olasıklar silsilesi içinden seçtiler ve bir karara vardılar.

Cidden muazzam, ufkumu açıyorsun be abi!

kadirmrk
Автор

1000 Beyin Teorisene göre odaklanma ve Konsantrasyon'da açıklanmış oluyor çünkü görüntü, ses, obje gibi faktörleri aradan çıkardığımızda sessiz sakin bir ortam yarattığımızda girdiler min değere iniyor ve beyin daha az çalışıyor. Daha fazla odaklanıyoruz. Cidden her yönden mantıklı bir teori. Bu teoriye göre beyne milyonlarca olasılığı değerlendiren aşırı derecede gelişmiş bir kuantum bilgisayı demek mümkün. Cidden aydınlanma yaşadım bu kanal sayesinde. Faydalı bilgiler.

bzygt
Автор

"Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı" kitabında da paradigmalardan bahsediliyordu. Eğer hayatta etkili bir konuma sahip olmak istiyorsanız kendinize has paradigmalarınız olsun :) Kitabı da tavsiye ederim bu arada.

hamdigulle
Автор

Çekime dair yorum yapmaya da gerek yok. Adam öyle bir araştırma yapıyor ki bu ister istemez onun konuşmasına yansıyor, nasıl da güzel bir hazırlık yapıldığı ortada ki izleyicileri ekran karşısına kitliyor. Kendi adıma yorum yapmak istersem bilgi edindiğim kadar bir o kadar da zevk alarak izliyorum, çünkü diksiyon olsun o bilgileri anlayabilmem olsun her şey harika, çünkü bunu herkes başaramaz. Bilgi aktarmayı herkes izleyiciyi sıkmadan aktaramaz, ama siz bunu en güzel şekilde yapıyorsunuz. Teşekkürler!

ykbalavezbayeva
Автор

"Bir bilgeliği bin bilgiye dönüştürdüğünüz için" teşekkür ederim Barış Özcan!

nscyln
Автор

Barış abiyi kaç yıldır izliyorum hiç bir videosunda da youtubenin genel sözü "like atıp abone olmayı unutmayın" dememiş . Bu adam mükemmel bir adam videoları öğretici ve çok iyi videolar

deryakarakas
Автор

Subhanallah ya harika. Düşünüyorum da vücudda o kadar komplex karmaşık yapılar var ki herhangi birini, milyondan birini biz kendimiz idare etmeye çalışsak sonumuz olur ömrümüz onu yapmaya çalışmakla geçer ki yapamayız da zaten. Allah insanlar için canlılar için bu kadar ihtiyacı karşılıyor onlara bırakmıyor. Mesela Yemek yemek istediğimde yapmam gereken tek şey yemeği ağzıma götürüp çiğneyip yutmak. Buysa beslenme ve sindirimin belki binden biri bile değil. Bunun gibi sayısız işlem var, bu kadar kolaylaştırılmış bizim için.

Bana bu pencereyi açtığın için teşekkür ederim Barış abi. Çok güzel bir insansın.

omerfarukgokmen
Автор

Sabahın köründe işe gitmeden yaptığım kahvaltının yanında barış özcan izlemek 10/10 verimli... çok enerjik başladım güne🥰🤌🏻

justzeys
Автор

İmani bakışla bakan herkesin takvasi artıyor. Rabbim varlığını azametini haşmetini kör olan görmek istemeyen gözlere resmettiriyor.

abdulkadircelebi
Автор

Çok ilginç bir teori. Bir mühendislik öğrencisi olarak bana çok mantıklı geldi. Çünkü mühendislikte de aslında bir çok şey, çeşitli verilerin değişim hızı veya oranı kullanılarak hesaplanır.

berkehankeskin
Автор

Yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme aslına hepsi birbirinden farklı fakat aynı zamanda birbirlerine bağlı alanlardır.İnsan beyni ile bu alanlar arasında bir bağlantı kurulmaya çalışılması yeni bir devrimi başlatmak için yeterli olabilir . Belki de yeni bir alan doğabilir . Asıl mesele şudur ki bilime ve teknolojiye ilgisi olan bizler bu pastadan ne dilim kapabiliriz ? Metaverse videolarında da aynılarını düşünüp kendime hep bu soruyu sordum, bu tip videolar ciddianlamda ufuk genişlemesine yarıyor . Teşekkürler Barış Bey .

omer
Автор

Sen bu ülkenin değerisin.iyiki varsın BARIŞ ÖZCAN..

Rosshalde
Автор

her zamanki gibi tüylerim diken diken oldu. barış bey sanırım yotubenin ve Türkiye'nin en verimli ilçerik üreticisi sizsiniz.

mehmetalipolat
Автор

Fincana dokununca seçim yapmaları gerekiyor dedik ama gözümüzün görüp yaptığı yorumu dikkate almadık. İşin bi de dokunarak anlamaya çalışanlarla görerek anlamaya çalışanların iş birliği boyutu var sanırım. Gerçekten sizin araştırmalarınız ve videolarınız öylesine yaşayıp gittiğimiz hayatta bize bir şeyleri sorgulamayı hatırlatıyor. İyi ki varsınız 👏🏼

gamzeararat
Автор

Uykudan uyanır-uyanmaz ana sayfamda Barış Özcanı görmek çok mutluluk verici:) Başarılar!

nurskixanl
Автор

barış bey abi, her videonuzun sonunda tüylerimi ürpertmeniz çok özel. ayrıca hayatımın bir parçası olduğunuz için size minnettarım. hep olun inşallah.

the_vista
Автор

Barış abi senin anlatırken ki heyecanın bize de tesir ediyor ve videoyu daha zevkli şekilde izliyoruz. Böyle kaliteli içerikler için teşekkürler.

SahinFidan.