Gerçekten Sevdiğin İşi Bulmak Mümkün mü?

preview_player
Показать описание
Evet mümkün, ama sandığın gibi değil.

Öğretmenlerimiz, annemiz, babamız, motivasyon konuşmacıları hepsi bize sevdiğimiz işi yapmamız gerektiğini söyledi. Ama hiçbiri sevdiğimiz işi nasıl bulacağımızı söylemedi. Ben sana bu videoda tutkunu, hayattaki amacını gelecekteki işini nasıl bulacağının rehberini vereceğim. Gerisi senin elinde. Üniversite tercihi yapacaksan, lise, ortaokul hatta ilkokulda okuyorsan bu videoyu kaçırma. Yoksa ileride nefret ettiğin bir işte çalışmak zorunda kalacaksın.

//Bölümler//
00:00 Bu Sevdiğimiz İş Kim?
00:55 Dopamin Kaynağını Değiştirmek
04:10 Flow State
09:15 Ezber Sistemi
11:48 Artık Hazırsın
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tıp fakültesinin son senesinde yanlış mesleği seçtiğini farketmiş, istemeyerek fakülteyi okumuş, bitirmiş ve halen sevmeyerek bu mesleği yapan biri olarak konuşuyorum.. söylediklerinin hepsi doğru. Yanlış meslek/fakülte seçtiğinizde, elinizde sevmediğiniz iş ve kaybettiğiniz yıllardan başka bir şey olmayacak.. hissettiğiniz tek şey acıdan başka bir şey değil, mesleğinizin iyi yanlarını görmek neredeyse imkansız hale gelecek çünkü SEVİLMEYEN MESLEK İNSANA CEHENNEMİ YAŞATIR, bu cehennemde mutlu olmak imkansız ÇÜNKÜ ACI ÇEKİYORSUN! Acı çekerken tek istediğin, isteyebildiğin şey acının bitmesi olacak, aklında her zaman ''keşke x değilde y mesleğini'' seçseydim düşünceleri dolaşacak..

Bu videoyu izlemiş ve bu yorumu okuyan genç kardeşim, sana ''x mesleği seç, parası-statüsü iyi'' vs diyecekler.. bu cümleleri sözde senin en çok iyiliğini isteyen annen baban da diyecek.. eğer cehennemi yaşamak istiyorsan onları dinleyebilirsin.. (doktorların maaşı iyi derler.. ama tr sınırları içerisinde TÜM doktorlara sor bu meslek parası için yapılır mı diye? cevap HAYIR olacaktır.. o zaman ben bu mesleği niye seçtim?? böyle APTAL CAHİL zihniyet olduğu sürece daha nice gençlerin hayalleri eriyecek..)

Videoya birkaç eklemek istediğim şeyler var. Dopamin olayı çok doğru ancak dopamin detoksunu da yapmanız gerekli! Beyniniz dopamine bağımlı haldeyken üretken olan faydalı şeylerin hiçbiri size zevk vermeyecek, yani aslında tutkunuz olan şey önünüzde olsa bile dopamin bağımlısı olduğunuzdan dolayı o şeyden zevk almayacaksınız! Hayatınızda size doruk zevki veren şeyi sırf birkaç instagram reelsi yüzünden kaçıracaksınız! Dopamin detoksunu mutlaka araştırın ve bunu birkaç hafta ay değil HAYATINIZ BOYU uygulayın, bir kez bırakınca sosyal medyanın ne kadar gereksiz olduğunu göreceksiniz zaten..

Bu dünyada hayatın amacı, yaratılış şeklimize göre hareket etmektir, yani sizi siz yapan hareketleri, uğraşları yapmak, ilgi alanını bulmaktır.. (Love, Death & Robots 1.Sezon 14.Bölüm, Zima Mavisi' ni izleyin dediğimi çok iyi anlayacaksınız, sadece 10dk lık bir animasyon, hayatınızdaki en verimli 10dk olacaktır bu yorumu okuduktan sonra izleyin) İşte sevdiğiniz işin de sizi siz yapan uğraşınız, tutkunuz ise sizi durudurabilecek kimse yoktur.. Tutkunuz olan mesleğin piyasasının kötü olmasının bir önemi yok! Çünkü siz eğer sevdiğiniz işe sahipseniz bu mesleğe sarılırsınız, diğer meslektaşlarınıza göre sivrilirisiniz ve kendinizi öne çıkartıp işi de kaparsınız. Meslek/fakülte seçiminde TEK BİR ALGORİTMA vardır, sevdiğin uğraşı seç!

mahmutpekkara
Автор

İnsanın en ağır yüküdür gerçekleştiremediği potansiyeli. Ne güzel bir cümle..

ridvan.y
Автор

Günümüz gençlerinin en büyük sorunlarından biri yanlış yönlendirilme.Lisede zorla sayısal seçtirildim.Nefret ettiğim bir bölümde nefret ettiğim bir mesleği yapacak olmam üzücü.Gençleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.Güzel video

quelozzz
Автор

Ailemi istediğinden ve benim lise zamanında kendi isteklerimi söyleme cesaretini kazanamamış olmamdan dolayı mühendislik fakültesini bitiriyorum. Nasıl yaşamak istediğim üzerine düşündüm nasıl ortamlarda bulunmak istediğime ve her gün kalkıp nasıl bir hayata başlayacağıma. Ne zaman "sen ne yapacaksın, nasıl para kazanacaksın" sorusu açılsa "sevdiğim işi yapmak istiyorum" dedim. Ailemin cevabı hiç değişmedi. "Biz sanki işimizi çok sevdik, sen tabi daha iş hayatına girmedin para kazanmıyorsun her şeyi göreceksin, o işler öyle olmuyor, Z kuşağı, çalışmak ne bilmiyorsun, tembelsin, beceriksiz nesil" sözlerini dinledim. Geriye sadece geleceği için endişelenen ve her gün yetersiz hisseden duygularım oluştu. Güzel bir güne endişesiz, sakin ve huzurla başlamak istiyorum. Umarım herkes kendi yolunu bulabilir ve uyandığında hangi günde olduğunun farkına varıp yeni bir günün tadını çıkarabilir.

Denizilu
Автор

Daha dün gece yaşadım akış durumunu. Yazılım yaparken çözmeye çalıştığım bir durum için saatler geçirdim üst düzey bilinç seviyesinde. Yaşadığım en huzur ve keyif verici anlar oluyor böyle vakitler.

omerozata
Автор

"Sevdiğin işi iş olarak yapınca artık zevk vermekten çok bir zorunluluk haline geliyor"

ZombiAvcısı-ek
Автор

Ben neyi istediğimi ve yeteneklerimin farkındayım. Küçüklüğümden beri psikoloji alanına ilgi duyuyorum. Ve insanlar ile oturup sohbet ettiğim zaman iyi geldiğimi söylüyorlar. Çoğu arkadaşım seninle konuşurken, senin yanındayken kendimi çok iyi hissediyorum diyor. Hatta geçen gün 9.sınıftaki öğrenciler ile sohbet ettik, kütüphanede. Abla rehberlikçiden daha çok faydan oldu, teşekkür ederiz dediler. Bende mutlu oldum, insanlara iyi gelmeyi seviyorum. Psikoloji alanındaki derslere baktım, benim için bir nimet resmen zaten öğrenmek istediğim ve şuan da araştırma yaptığım konular. Girdiğim bütün testlerde "sosyal" zekam hep yüksek çıkıyor. Ayrıca EA dersleri olan Edebiyat, Tarih ve Çoğrafya da ilgi alanım da. Bu dersleri de çok seviyorum, bu derslere çalışırken de kendimi ders çalışıyor gibi değil de; film izliyor, gitar çalıyor, resim çiziyor, müzik dinliyor gibi hissediyorum. Yani zevk alıyorum. Ezberim de kuvvetli. Bir sayfalık metni 4-5 kez okuyarak ezberleyebiliyorum. Dolayısıyla bu derslerd iyiyim. TYT adına hiç özel bir çalışma göstermedim. Zor denemelerde bile Türkçe 35, sosyali de full yapıyorum. Ama bu dersler de iyi olduğum kadar fen derslerim berbat. Bazen haftalarca çalışsam bile yapamıyorum. En kolay denemelerde bile - netlere düşüyorum. Buna rağmen sayısal seçtim. (11.sınıfım) Çünkü ailem psikoloji okumama iyi bakmayacaklar biliyorum. Aslında seçersem hızla ilerleyebileceğimi, iyi yerlere gelebileceğimi biliyorum fakat yine de korkuyorum. Birde bunu Türkiye de ki psikoloji eğitiminin kaliteli olmaması da etki ediyor. Ya eşek gibi çalışıp hiç bir şey anlamama rağmen sayısal da çok iyi bir sıralama yapıp 'Bilgisiyar' / 'Yapay zeka ve veri mühendisliği' tercih edeceğim. (çünkü bu alanlara da ilgi duyuyorum, yazılım öğrenmeye çalışıyorum yine de psikoloji hep içimde kalıcak biliyorum) Ya da bir yandan YKS ye hazırlanırken bir yandan da ingilizcemi geliştirip, SAT hazırlanıcam ve psikoloji alanında projeler geliştirip anketler hazırlayarak yurt dışında psikoloji alanında okuyacağım.

llKitapkkahve
Автор

Portal kanalın da bu tarz bir video vardı orda da tutkunun azınlık bir toplum da olduğundan bahsediyordu ve tutkulu iş her zaman bize para kazandırmayacağından onun yerine para kazanırken ustalaşabileceğin ve kendini geliştirebileceğin bir işte çalışmaktan bahsediyordu çünkü tutku her zaman para kazandırmaz ve ilerleme kaydedebileceğin bir tutkunun olması herkesin başına gelen bir durum değil. Tutkuyla yaptığın işte duyguların işin içine giriyor ama sevdiğin ve öğrenirken zevk aldığın işte usta bakış açısıyla bakarsak eğer şuan bu işte kötü olabilirim ama düzelteceğim ve motivasyonumu kaybetmeyeceğim diyebiliyor insan ama tutkuyla yaklaştığın işte başarısız olunca işin içine duygular çok daha rahat giriyor ve motivasyon düşüklüğü oluyor çünkü diğer insanlarla kendini kıyaslamaya başlıyor ve kendini beceriksiz hissediyor usta bakış açısında ise bir işte kendinin en iyisi olmaya çalışırsan ve kendini potansiyelinin farkında olarak yaparsan ve diğer insanlara değilde kendine odaklanırsan motivasyon kaybı yaşaman daha güç olacak diyordu video da. Belki hatırlamaya çalıştığım için bazı kısımlarda yanlışım var olabilir ve 4 4lük bir özet olmamış olabilir aklımda kalanlar bunlardı.

tuna
Автор

Tuhafıma giden tek şey neden sevdiğimiz iş olması, insanlara pozitif bir şekilde iş kölesi bulmak böyle cümleler küçüklükten zihne giriyor

platonlasohbetedemeyendiyojen
Автор

olm sen çok muazzam bir adamsın lan gerçekten bu kadar az aboneli olmana rağmen içerik çok kaliteli, bilginin ayrıntılı araştırıldığını hissedebiliyorsun, konuşman etkili ve daha sayılabilecek bir sürü şey var. yani benim bu videodan aldığım dopamin reelslardan aldığım dopaminden çok daha fazlaydı. teşşekür ederim.

UCHIHAITACHI-wpil
Автор

Feritcim 5 yıl önceki duygularımı yaşıyorum... Nasıl mı? 5 yıl önce çok sevdiğim kanalların video atmalarını beklerdim ve attıklarında hemen onları izlerdim. Son zamanlarda böyle bir duygu beslediğim sadece evrim ağacı, saniye ve senin için geçerli. Gerçektende çok kaliteli ve ufuk açıcı videolar yapıyorsun. Şimdiden yeni videonu bekliyorum.❤

muratgediz
Автор

Videoya bakmayacağım ama bu mevzu hakkında bir az fikir bildirmek istiyorum.

"Sevdiğin işi bul" mottosunu kullananlar hayatta mutlak olan şeyden - ACIDAN kaçmayı hayatının amacı haline getiren adamlar.
Çünki bu adamlar geçinmek için çalışmaları gerektiğini biliyorlar ve çalışmaksa eziyet/acı veren bir şey. Çalışmazsan açlıktan öleceksin - bir acı, çalışırsan eziyet olacak - bu da ayrı bir acı. Hangi yoldan gidiyorsan sonunda acı var.

"O zaman çıkış yolu nedir?" diye sorar acıdan kaçınanlar.

Tam bu noktada onlar "sevdikleri iş"i bulmaya çalışıyorlar. Çünki işini seversen çalışınca acı çekmezsin, işinden küçük çocukların video-oyun oynarken aldıkları zevk gibi zevk alırsın. Böylece hem açlıktan ölmemiş olursun, hem de çalışmanın eziyetinden kurtulursun ve böylece hayatından acıyı elimine edersin.

Peki gerçekten de öyle mi?

HAYIR. Çünki bir şey tutkun bile olsa onu işin haline getirirsen - deadline oluşturursan, zamanını yönetmek zorunda kalırsan, bir şeyi istediğin gibi değil gerektiği gibi yapmak zorunda kalırsan - o zaman o şey tutku olmaktan çıkar, eziyete dönüşür.

Düşünsenize, video-oyun oynamaktan zevk alan çocuğa "filan tarihe kadar filanca seviyyeye ulaşmalısın" diyip deadline koyuyorsun, o zaman o çocuk istediği zaman o oyunun başından kalkamayacak, çünki artık bir deadline var ve bir zamana kadar bir seviyyeye ulaşmalı. Bu artık tutku değil, işe dönüştü ve çocuk için eziyet olmaya başladı.

Yani sevdiğin işte çalışsan bile acıdan kaçamazsın. Acı hayatta mutlak var olan bir şey.

Ne yapmalısın?

1. Acıdan kaçınmayı bırakmalısın. ACI MUTLAKTIR. Bunu kabul etmelisin. Eğer şu anda acı çekiyorsan bu acının %20 kadarı acının gerçek sebebinden, geri kalan %80 kesimi ise acıyı kabullenmemekten kaynaklanıyor. Yani acıyı kabullenince o paradoksal bir şekilde hafifliyor. Bu yararından da öte, acıyı kabullenmek olaylara olduğu yönden bakmanı sağlayacak ve sana ancak bu yardım edecek.

2. Zevkli değil, ANLAMLI olanı yapmalısın. Nietzschenin de dediği gibi "Makul bir "neden?"i olanlar istenilen bir "nasıl?"a katlanır". Hayatında bir anlam varsa, o anlam uğrunda istenilen her acıya katlanırsın, onları mağlup edersin.
Önemli olan anlamlı olanı bulmak ve onun uğrunda çalışmak. Öyle oldukta hayatındakı acının da kıymetini bileceksin.

Yani "sevdiğin işi yap" tam bir zırvalık. Hayallerine uygun, ANLAMLI olan işi yap.

uwp
Автор

ben motorsiklet ve tamirinde mühendisliğinde flow state durumundayım saol ben 30 yaşında bir çok yeni şeyi senle öğreniyorum. uzun zamandır youtubeda böyle videolar görmüyorduk. Bu farklılığın güzel koru lütfen.

HO-cjut
Автор

Ben 13 yaşındayım ve 1.5yıl önce tarihi çok sevdiğimi keşfettim. Sonra tarihle ilgili savaşlara ilgili haritalı belgeseller izledim gerçekten zaman su gibi akıp geçiyor.Zamanla tarihimi daha çok geliştirdim ve bunlarla ilgi oyunlar oynamaya başladım.Şimdi ise artık harita bile çizmeye başladım.Bu videoyu izleyince
tekrardan anladımki en sevdiğim ilgi alanlarımdan birisi tarih olduğunu anlamış oldum.Video gerçekten çok anlamlı.

alihan
Автор

Onlarca yıl sadece zorla ders gördük sonunda ise unuttuk.Kitap yazmak için, yazılıma başlamak için, editorluk yapmak için heyecanım vardı ve gerçektende sıkılmadan ilerliyordum sonra okuldan dolayı bunalımdan sonra sadece tiktok izledim sonunda ise herhangi bir hayal kalmadı herhangi bir şeye geçtigim zaman hemen sıkılıyorum.Kendimi uzaklaştırmaya çalışıyorum ama beynimin eskisi gibi olacagını asla düşünmüyorum.Kendi kendimizi zehirledik.

KaderMahkumuDoktor
Автор

gerçekten insanlara gerçekten birşey katmaya çalıştığın için verdiğin emeklere ve ayırdığın zaman için sana teşşekür ediyorum ileride daha başarılı ve güzel yerlere gelmen dileği ile iyi günler 🙂

wapex
Автор

Abi senin sayesinde artık flow state'e giremiyorum çok teşekkürler.

asrininho
Автор

insanı yapıp başaramadıklarından daha çok üzen şey hiç denememiş olmasıdır

myetis
Автор

Bu zaten benim bildiğim olaydı, ufak tefek isim ve özelliklerini fark etmemişim. Ben de mesela video yapıyorum ve videonun hangi elementi olduğu fark etmeksizin flow state e giriyorum. Demek ki ben bir şeyler üretmekten video yapmaktan zevk alıyorum. Bu ufak ama yararlı bilgi alış verişi için teşekkürler FEY.

Rogerboie
Автор

9:28 Mantık dersinde sordum. "Vardır illa ki" dedi. Sonradan öğrendim ki çok kritik bir alanmış mantık.

omerfarukkaracam