Sorunlu kiracı en kolay nasıl tahliye edilir? Kira artışının sınırlanması | Avukat Hasan Tok

preview_player
Показать описание
Merhabalar, bu hafta kira artışlarının sınırlanması ve kiracıyı evden en kolay şekliyle nasıl tahliye edilir konularına değindik. Son dönemde maalesef hem kiracı hem de kiraya verenler için yaşanan mağduriyetler sebebiyle sıklıkla soru aldığımız bir konu oldu. Bu nedenle resmi gazetede yayınlanan ve 1.7.2023 tarihine kadar geçerli olacak yeni düzenleme ile kira artışlarının %25 olarak sınırlanması konusuyla beraberinde kiraya verenler için de mağduriyet yaratan sorunlu kiracıları en kolay nasıl tahliye edebilirsiniz sorusuna açıklık getirmek istedik.

Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir. Ancak bu noktada kiraya verenler bunu en kolay yoldan nasıl yapar ve sorunlu kiracıyı tahliye eder sorusunun cevabına videomuzdan ulaşabilirsiniz.

Bu yeni dönem geçici düzenlemeye tabi olacak kira sözleşmelerinde hem kiracı hem de kiraya veren için mağduriyet yaratmayacak sorunsuz bir dönem geçirmelerini temenni ederiz. İyi seyirler.

Siz de merak ettiğiniz sorularınızı yorumlar kısmından bize iletebilir, bir sonraki hafta sorunuzla ilgili konulara açıklık getirilmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlarınızı esirgemediğiniz ve abone olduğunuz için teşekkürler.

Hepinizi saygıyla selamlıyoruz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

2+1 eşyalı evimizin kirası şuan 10 binin üzerinde oldu ama kiracı 2700₺ye oturuyor ve %25ten fazla zam yapamıyoruz!!!! Başta enflasyonu bu hale getiren hükümetin, sonra da kiracıyı bu kadar koruyan kanunlari çıkaranların iki yakası bir araya gelmesin!!!! Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum!

Güncelleme: Tahliye taahhütnamesi kullanarak 2024 Nisan ayında kiracımızı çıkartabildik çok şükür

nihatcanuner
Автор

Senin gibi avukatı bı bulsam ellerinden öpecem benim tuttuğum avukatlar beni yaslandirdi

ayhank.
Автор

Pandemi dönemi vicdanımızdan zam yapmadık, sonrasında işsizim dedi sürekli aksattı kirayı yine vicdanımızdan ihtar çekmedik geçen yıl da %25 zorlaması yüzünden az bir zamla kaldık bu yıl da %25 dayatması devam ediyor kiracı fazlasını vermem diyor.
İyi niyetimizi kiracının istismarı ve devletin yaptığı haksızlıktan dolayı ful zarardayız.Bir yıllık kira kombi bozulsa onu bile karşılamaz.
Alt kat 13 bin kira alıyor biz 2200 yapabildik 😓
Şimdi düzenli ödüyor elimiz kolumuz bağlı

yasarhayat
Автор

Yorumlara bakıyorum. Millet yazmışta yazmış. Bu kadar sene kızılcık şerbeti içeceğinize bir avukatla konuşsanız bir şekilde çıkarırdınız. 1. Si boşaltma taahütnamesi imzalatacaksınız. Ve tarih kısmı sözleşme tarihinden sonraki bir tarih olacak. 2. Si eğer 1. Derecede akrabanız veya siz kendiniz oturacağınızı taahhüt ederseniz yine çıkarabilirsiniz. 3.sü 5 sene sonunda emsal kira davası açabilirsiniz. 4.sü 10 yılın sonunda ise hiçbir gerekçe sunmadan çıkarabiliyorsunuz. Yani evet kiracının hakları var. Ancak sizlerin de var. En kötü bunların hiçbiri yoksa eğer satış yapıp birinin üzerine yine çıkarabilirsiniz. Ama tapu masraflarını ödersiniz. Bir çok yol var. Ancak elbette açılan davaya göre 1 yıl 2 yıl sürebiliyor. O yüzden profesyonel yardım şart. Biraz para çıkacak cebinizden avukat masrafı vs. Onca sene kara Kara düşüneceğinize en doğru yol bu.

Alitmr
Автор

Bu durumda artık kimse evini uzun dönem Türk kiracıya kiraya vermeyecek. Hükümet kimsenin malı üzerinde tasarruf hakkına sahip olmamalı. Yüzde 25 sınırlaması yüzünden kimse evini kiraya vermediği için kiralar uçuyor. Artık herkes evini mobilyalı olarak yabancıya kiraya vermek istiyor.

altancakmaksoy
Автор

Hocam evin kirası olmuş 15.000 adam 6000 e oturuyor düzgün de ödüyor mağdur da değil mütahitlik yapıyor devlet bu adamın neyini koruyor şimdi buna yapacak bir şey yok mu?

erdem
Автор

Burada haksızlığı yapan devleti yöneten burada kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirdi bu kanun adaletlimi kişi 3000 tl oturuyor yüzde 25 kişi 30000 tl oturuyor oda yüzde 25 belli limitler üzerinden sınırlama yapılmalı.Yirmi bin ve üzeri için yüzde 25 denilebilir

zehraylmaz
Автор

Hasan bey gerçekten çok faydalı bir video olmuş emeğinize sağlık. Uzun süreli kira durumlarında kira bedelleri gerçekten enflasyon oranında çok düşük kalıyor ve bu durumda da ev sahipleri büyük hak kaybı yaşıyor. Devletimiz elbette kiracıyı korusun ama mal sahiplerini de tamemen öldürmesin. Onlarında haklarını korusun.

benimhikayem
Автор

Her malın bir fiyatı vardır. Nasıl markete gidip 20 liralık ürünü 5 liraya alamıyosak. 15 bin liraya giden eve hala 3bin liraya ödeyen kiracı fırsatçıdır.

TahsinAlnack
Автор

Ev sahibiyle kiraci arasinda problem oldugunda bazı kiracilar tahliye etse bile bunu eve zarar vererek yapabiliyor. Bu durumda ceza davasi mi aciliyor ? Dava acilirsa sonuclanması ne kadar surer acaba ? Bir de tahliye taahhutnamesi kira kontratıyla ayni tarihi taşimamali deniyor. Kontrattan sonraki gunlerde yapilmaliymis . Oyle olunca tahliye etmek kolaylasiyor mu?

ayfer
Автор

Hasan bey selamlar. Biz evimizi temmuz ayında sattık. Satın alanla da anlaşarak eylül başına kadar boşaltacağız dedik. Sonra aynı ay içerisinde yeni ev aldık. Evde kiracı var. Kiracının bizden önceki ev sahibi ile arasında bir yazılı kontrat yok.Yani sözleşmesiz oturuyor. Kiracı bize ağustos ayı içerisinde boşaltacağının teminatını vererek tahliye taahütnamesi imzalamak istemedi. Biz de inandık tamam dedik. Ancak şu ana kadar yok ev bulamadım, yok krediye başvurdum onay bekliyorum, yok tapuda sorun var vs. sebeplerle çıkmayacağının sinyallerini verdi. Ki satın aldığımızdan beri de kira ödemiyor. Biz bu kiracıyı mahkemeye versek en az altı ay sürer ve bu kiracının işine gelir. Yani kiracıyı hukuk koruyor ve biz kiracının insafa gelip çıkmasını bekliyoruz ki taşınabilelim. Malın var mı derdin var durumu oldu bizim iş.

rhmok
Автор

Hocam bizim evdeki kiracı hem zam yapmıyor hemde geçmiş yıllarda kirayı defalarca geciktirdi geçmişe dönük hem aradaki fark için hemde kirayı geciktirdiği için iki farklı icra davası açılıp iki haklı ihtar alınıp tahliye edilebilir mi

EsnafAdam-pz
Автор

Video için teşekkürler bizde kiracılı bir evi satın aldık kiracı çıkmak istemiyordu evi aldıktan sonra bir ay içinde ihtarname çektik kendisi 6 aylık süresi olduğunu bu hakkını kullanacağını söyledi ama altı ayın dolmasına bir ay kaldı halen ev bulamadığını söylüyor bizi oyalıyor kira sözleşmesi ne evin eski sahibinde ne de kiracı da var (kiracının kira sözleşmesinin kendisinde olmadığını iddia etmesi bana iyi niyetini sorgulatıyor kasıtlı olarak sözleşmenin bittiği tarihi öğrenmemizi istemiyorlar) üstüne üstlük kira sözleşmesini imzalayan kişi evlendiği için evde şuan ikâmet etmiyor ailesi kalıyor çok komik bir rakama kaldıkları için çıkmak istemiyorlar altı ay sonunda dava açabilirmişiz ama dava süreçleri iki yıl gibi uzun sürebiliyormuş ilk duruşmada taraflar dinlenip ancak ikinci duruşmada karar çıkabiliyormuş zor şartlarda ev sahibi oluyoruz evimizde bile kalamıyoruz

eclipsemil
Автор

Hocam ben evi satacam gelen müşteriye kiracı evi göstermiyor evden de çıkmıyor nasıl bir yol izleyecez avukata verdim birşey çıkmadı bu nasıl bir sistem anlamadım

bilalözer-di
Автор

Bu enflasyonist ortamda kiracının da ev sahibinin de işi çok zor.
Son 1 yılda her şey en az 3 katına çıktı.alım gücü düştü bu herkes için geçerli...Allah herkesin yardımcısı olsun.

bunyaminsunkur
Автор

2001 yılındaki %10'luk kira artış sınırlaması, anayasa mahkemesinin 2001/303 e. 2001/333 k. sayılı kararı ile anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Karar tarihindeki enflasyon %52, 39. Şimdi %25 artış sınırlaması var ve enflasyon %80. Anayasa mahkemesine başvurarak bu artış oranını kim iptal ettirebilir?

erdemylmaz.
Автор

Avukat Bey; merhaba! Yeni almayı düşündüğümüz bir gayrimenkul de bulunduğu lokasyona göre çok düşük bir kira bedeli ile oturan ve eski mülk sahibi ile Ekim 2023 itibari ile mecburen kontratı devam ettirilmek zorunda kalınan bir gayrimenkul ( mesken) var. Bu gayrimenkul İstanbul’da, ben Ankara’da yaşıyorum. Benim Ankara’da adıma kayıtlı bir gayrimenkulüm var, İstanbul’daki bu daireyi alacak olsam, içindeki mevcut kiracıyı tahliye edebilme veya kirasını mevcut kira seviyesine güncelleyebilme şansım olabilir mi? Saygılar, iyi çalışmalar.

nevaCcTr
Автор

Hasan bey sorumu cevaplarsanız çok sevinirim.3 yıllık bir kiracıyı zorlanmadan nasıl çıkarabilir.Daha önceki kiraları elden aldık resmiyette bir şey yok .Şu 3 aydır Ivana atıyor kira artışını kendi belirledi.7 binlik dairede 2300 TL oturuyor wassapta 4 bin diye yazıştık şimdi ben ödeyemem diyip Vaz geçti ev bulana kadar çıkmam gidin dava açın diyor bu adilmidir.Eflasyon olmuş kaç daire fiyatları ucmusken 2300 oturmak lutfen bir yol gösterin teşekkür ederim.

batuhankayakok
Автор

Merhaba.iyi çalışmalar dilerim. Kiracimız (kontratı yapan kişi)evden ayrılıp gitmiş evi başkaları kullaniyor. şimdiye kadar sorun yasamadiğımız için sorun çıkmadı.Şimdi evi kullananlar " biz %25 zamdan fazlasını kabul etmeyiz" diyorlar.Bunu kabul etmiyorum.Yani kira artışı konusunda anlaşamıyoruz.Bu kiracıyı nasıl çıkartabilirim.Hangi yolu takip etmem lazım.

enker-
Автор

Yeni yapılan zamda anlaşamayınca kiracı kabul etmezse yeni zammı ev sahibi tahliye edebilir mi ?