DEHB Nedir? | Yetişkinlikte Dikkat Eksikliği & Hiperaktivite Bozukluğu

preview_player
Показать описание
DEBH nedir? Yetişkinlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üzerine 45 dakikalık söyleşimizde detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. #dikkateksikliği #dehb

Dr. Gülşah Meral Özgür, Dr. Demet Zihni Çamur, Özüm Özbay

DEHB, psikiyatrik bir rahatsızlık.

Çocuklukta başlayıp, yetişkinlikte de devam eden bir durum.

Genetik yatkınlık, kişide görülmesini ciddi anlamda etkileyen bir faktör.

Teşhisin konulabilmesi için, prefrontal cortex’in, 6 yaşa kadar olan gelişimini tamamlamış olması gerekiyor.

Ailelerin, çocuklarının enerjisinin, hareketliliğinin, dikkatini toplayamamasının ölçüsü konusundaki farkındalığı, teşhis ve tedaviyi geciktirmemek açısından çok önemli.

Çocuklukta yoksa, yetişkinlikte görülmüyor.

Tek tedavi yöntemi psikofarmakolojik yöntem.

Yetişkin DEHB hastalarının %90’ı, hem teşhis konulamadığı için, hem de ilaç tedavisi konusundaki bilgi eksiklikleri nedeniyle ilacın kendilerinde bağımlılık yapabileceğini ‘zannettikleri’ için, tedavi görmüyorlar...

Teşhis ve tedavi edilmeyen DEHB hastalığının, anksiyete, depresyon, yeme bozukluğu, bağımlılık gibi çok ciddi iç huzursuzluklarına ve başka psikiyatrik rahatsızlıklara uzanan bir yolu var...

Kendinizde veya çocuğunuzda DEHB bozukluğu şüpheniz varsa, lütfen bir ‘psikiyatrist’e danışınız.

Psikiyatristler, ruh hastalıkları konusunda teşhis koyabilecek tıp doktorlarıdır. Psikiyatristler dışındaki kişilerin koyduğu teşhislerin bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz...

Konuya referans olabilecek diğer söyleşilerimiz:

. Erteleme

. Kendimizle İlişkimiz

. Pandeminin Çocuklar, Ergenler & Aileler Üzerindeki Etkileri

Zamanlama:

00:00 Giriş

00:49 DEHB nedir?

02:20 Dürtüsellik nedir?

03:51 Kişi, DEHB olduğunun farkında midir?

05:16 DEHB tanısı ne zaman & nasıl konulur?

12:05 Günlük hayattan örnekler & uzmanlarımızın değerlendirmeleri

19:29 DEHB & İç huzursuzluğu

20:53 DEHB, romantik ilişkilerimiz & iş hayatımız

25:22 DEHB Tedavisi & bağımlılık ile ilişkisi

26:55 Psikiyatristimizin verdiği ilacı kullanmazsak neler olur?

40:23 ‘Evrilemeyen avcılar’, oyun bağımlılığı & dünyayı net renklerle görebilmek...

Dr. Gülşah Meral Özgür

1983 yılında Mersin’de doğan Dr. Gülşah Meral Özgür, ilk ve ortaöğrenimini Bartın ve Kocaeli’de tamamladıktan sonra, 2001 yılında Balıkesir Lisesi’nden mezun oldu. 2001 – 2007 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki tıp eğitiminin ardından, 2010 yılına kadar Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’nda görev yaptı. 2010 yılında, İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başladığı psikiyatri uzmanlık eğitimini, 2015 yılında tamamlayıp Kasımpaşa Asker Hastanesi’nde uzman psikiyatrist olarak görev yapmaya başladı. 2016 yılında askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Kasımpaşa Binası adını alan hastanede 2019 yılı Mayıs ayına kadar görev yapan Gülşah Meral Özgür, hasta ve danışanlarına artık kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Dr. Demet Zihni Çamur

1987 yılında Zonguldak’ta doğan Dr. Demet Zihni Çamur, ilk ve ortaöğrenimini Trabzon’da tamamladıktan sonra, 2005 yılında Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. 2005-2011 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki tıp eğitiminin ardından, 2012 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesinde psikiyatri ihtisasına başlayıp, 2016 yılında ihtisasını tamamlayarak psikiyatri uzmanı oldu. 2 yıl kadar özel bir şirkette psikiyatri bölümü medikal yöneticiliği yaptıktan sonra, İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak çalışmaya başladı. Özel ilgi alanları olan cinsel terapi, bilişsel davranışçı terapi ve dinamik psikoterapi alanlarında danışan görmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Özüm Özbay

İlk öğrenimini TED Ankara Koleji’nde, üniversiteyi Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlamıştır. London School of Economics & Political Sciences’ta Organizasyonel Sosyal Psikoloji master’ı yapmıştır. Ortaokul ve lise hayatı boyunca, Türk Milli Yüzme Takımı’nın bir sporcusu olarak çeşitli uluslararası müsabakalarda ülkesini temsil etmiştir. 2010 yılından itibaren, profesyonel hayatına, kariyer koçu ve organizasyonel psikolog olarak devam etmektedir. 2020 senesinin başından beri de, kendi sosyal girişimi olan Plum Exercises for The Soul’u yaşama geçirmektedir.

#dikkateksikliğivehiperaktivitebozukluğu #bağımlılık #anksiyete #depresyon #plumbulusmalari #OzumOzbay #PlumBuluşmaları
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Dehb'in temelinde kalıtımın etkisi var, doğru fakat bence bundan daha etkili olan durum çocuğun aile ve çevre etkisi ile deneyim ve keşif sürecinin farklı sebeplerle engellenmesi ve güvensiz bir ortam oluşmasıdır, buna örnek olarak hata, başarısızlık veya acı yaşama durumunda yıkıcı eleştiri yapılması, veya aynı durumun olumlu yanının görülmeyip takdir edilmemesi yada hepten tepkisiz kalınıp çocuğun varlığının yok sayılması.

Bu gibi durumlar çocukta önce stres, sonra kaygı sonra da dehb'e sebep oluyor.

Yetişkin halde bir çok şey yapmaya çalışma ama buna rağmen bir türlü tatmin olamama, sık sık sıkılma ve iç huzursuzluğunun temelinde de bu yatar.

oguzhankara
Автор

Emeginize saglik 💜Ben de 32 yasinda teshis aldim, agir depresyon ve anksiyete ile doktorlara terapistlere gittigim sirada :) Ilac gercekten cok farkettiriyor ancak ilaca devam edebilmek de kendi basina yorucu bir hale gelebiliyor. Surekli ilaci yazdir, randevu buldun diyelim : her seferinde doktora durumu anlat, eczane eczane var mi diye dolas, bi de ustune yan etkisi cartu curtu yazarken yoggruldum :)

sedakoc
Автор

Merhabalar ben 22 yaşında bu hastalıktan muzdarip bir insanım. Ne yazık ki bu hastalığın bende bulunduğunu bu hafta içinde enteresan bir şekilde farkettim. Kafama takılan bir soruyu sizlere iletmek isterim (Eğer soruyu video içerisinde sorduysanız dikkat eksikliğimden dolayı kaçırmış olabilirim şimdiden kusura bakmayın). Bu hastalığın bulunduğu bir birey, Uzmanın yazmış olduğu ilaçları ömür boyu kullanmak zorunda mı? yoksa bu ilaçlar hastalığı ortadan kaldırabiliyor mu?

samet-
Автор

yetişkin dehb'den dertliyim.. beynim fren, yok.. tek fren galiba ritalin :)

r.selcuksahin
Автор

Teşekkürler ama DEHB anlatılmaz, yaşanır...

muratokcu