Klopt de 5 secondenregel?

preview_player
Показать описание
We kennen het allemaal: je laat eten op de grond vallen, pakt het snel op, wrijft er overheen en eet het op. Binnen 5 seconden zou je het eten immers nog prima kunnen eten. Bacteriën zijn namelijk langzaam. Wat klopt er van deze volkswijsheid? Levensmiddelenmicrobioloog Gerrieke van Middendorp (Wageningen Universiteit) legt het uit in onze werkplaats.

Meer weten? Hier vind je de studies naar de vijfsecondenregel & overdracht van bacteriën:

Meer wetenschap? Check:

Over de Universiteit van Nederland:
We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.

Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
- Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
- Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
- Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
- Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Het enige antwoord dat ik nog mis is op de vraag: zorgt vaak van de grond eten ervoor dat je een beter afweersysteem opbouwt? Leeftijd zou vast invloed hebben.

BaasIKevin
Автор

Ik heb geen last van een 5 secondenregel, ik heb een 2 seconden hond...

DutchSnake
Автор

Een vraag: bouw je niet een resistentie op als je regelmatig bacteriën binnenkrijg? Een dakloze eet heel regelmatig eten van de straat en word er uiteindelijk niet meer ziek van. Ook een bewoner van bijvoorbeeld Pakistan wordt niet meer ziek als hij water drinkt uit een openbare bron, terwijl een Europeaan daar heel erg ziek van wordt. Bij voorbaat hartelijk dank voor de reactie. Groet, Hans Langeweg

hanslangeweg
Автор

Ik denk dat die regel er vooral voor staat dat je weet of er ondertussen iets mee gebeurd is. Het spreekwoordelijke plasje van die hond, zeg maar.
En voor bacteriën gaat het eerder om hoelang ze kunnen vermenigvuldigen dan hoeveel tijd voor overdracht ze hebben, lijkt me.

KarelSmout
Автор

Een keer heb ik gezien dat een kleuter een krentenbol op het gras liet vallen. Ze had er pas één hapje van genomen. De krentenbol ging de prullenbak in. Vond ik best jammer.

marjamerryflower
Автор

Van 'als je eten op de grond is gevallen zitten er zeker bacteriën op', naar eigenlijk zitten er toch al op nog voor het op de grond is gevallen.

flemlion
Автор

Niks mis met bacteriën. Ik liet mijn oudste als baby lekker over een vieze vloer kruipen. Kerel is nooit ziek. Mensen die steriel willen leven, leven niet.

a.bakker
Автор

Waarom worden mensen met smetvrees juist zo snel ziek? Terwijl ze de kans op ziekmakende bacteriën zo vaak mogelijk proberen te vermijden? Kunnen jullie daar een aflevering over maken?

dunk
Автор

"De meeste bacteriën deugen" :-)

ladurie
Автор

Wat is er verkeerd aan bacteriën? De wereld, de lucht, je huid, je lichaam is vol mee. Eet gerust van de vloer, dat doen de dieren ook.

s.v.
Автор

Gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet te moeilijk doen, anders heb je straks helemaal geen weerstand meer en kan je alleen nog maar steriel voedsel eten 😂

RsBigBadMe
Автор

Nooit eten van de vloer dus! Ook niet na 1 seconde

bildahome
Автор

je gooit het toch gewoon weg, al is het onder de 5 seconden

barrygol
Автор

Kan het kwaad: "nee". Maar: "beter is de nul seconden-regel". Waarom dan? Het maakt niet uit voor de gezondheid maar het zorgt wel voor nog meer voedselverspilling als we toewerken naar nog meer vrees voor niet-steriel eten.

plasmabol
Автор

Ach bacteriën zijn goed voor je afweer systeem

nicknieuwelink