Γιατί ο ποταμός Αμαζόνιος δεν έχει γέφυρες; // Άκου να δεις!

preview_player
Показать описание
Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο και ένας από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους του πλανήτη. Περιέχει περισσότερο γλυκό νερό σε όγκο από οποιοδήποτε άλλο ποτάμι, φιλοξενεί το μεγαλύτερο είδος ποτάμιου δελφινιού στον κόσμο και φιλοξενεί 100 είδη ηλεκτρικών ψαριών και έως και 60 είδη πιράνχας. Ωστόσο, παρά τις πολλές και ποικίλες ιδιότητές του, υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να βρει κανείς στον Αμαζόνιο ποταμό: γέφυρες.
Δεδομένου ότι ο Αμαζόνιος διέρχεται από τρεις χώρες (Περού, Κολομβία και Βραζιλία) και ότι στη λεκάνη του ποταμού ζουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, φαίνεται κάπως απίθανο να μην υπάρχουν γέφυρες που να διασχίζουν τον ποταμό. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν θεμελιώδεις δυσκολίες στην κατασκευή τέτοιων κατασκευών σε ένα τροπικό δάσος που περιέχει βάλτους, εκτεταμένους υγροβιότοπους και βαθιά, πυκνή βλάστηση; Υπάρχουν οικονομικά εμπόδια; Ή απλά δεν αξίζει τον κόπο;
Η ανωμαλία του Αμαζονίου
Σε σύγκριση με μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους ποταμούς του κόσμου, η έλλειψη γεφυρών στον Αμαζόνιο αποτελεί μια παραδοξότητα. Μόνο στο Κάιρο υπάρχουν περίπου εννέα γέφυρες που διασχίζουν τον Νείλο- περισσότερες από 100 γέφυρες έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στον Γιανγκτσέ, τον κορυφαίο ποταμό της Ασίας- ενώ ο Δούναβης της Ευρώπης, ο οποίος έχει μήκος μόνο το ένα τρίτο του Αμαζονίου, έχει 133 γέφυρες.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον Αμαζόνιο;
"Δεν υπάρχει αρκετά επείγουσα ανάγκη για μια γέφυρα μέσω του Αμαζονίου", δήλωσε στο Live Science ο Βάλτερ Κάουφμαν, πρόεδρος του Τμήματος Δομικών Μηχανικών (κατασκευές από σκυρόδεμα και σχεδιασμός γεφυρών) στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Αμαζόνιος, στο μεγαλύτερο μέρος μήκους των 6.920 χιλιομέτρων του, ελίσσεται μέσα από αραιοκατοικημένες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγοι μεγάλοι δρόμοι για να συνδεθεί οποιαδήποτε γέφυρα. Και στις πόλεις και τις κωμοπόλεις που συνορεύουν με τον ποταμό, οι βάρκες και τα πορθμεία είναι ένα καθιερωμένο μέσο μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων από όχθη σε όχθη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για την κατασκευή γεφυρών, παρά μόνο για να γίνουν τα ταξίδια ελαφρώς ταχύτερα.
"Φυσικά, υπάρχουν επίσης τεχνικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες", σημείωσε ο Kaufmann.
Σύμφωνα με τον Κάουφμαν, ο Αμαζόνιος απέχει πολύ από το να είναι ιδανική τοποθεσία για τους κατασκευαστές γεφυρών, καθώς διαθέτει μια σειρά από φυσικά εμπόδια που θα πρέπει να κατακτηθούν από τους μηχανικούς και τους εργάτες κατασκευής.

Για παράδειγμα, τα εκτεταμένα έλη και τα μαλακά εδάφη της θα απαιτούσαν "πολύ μεγάλες οδογέφυρες πρόσβασης [γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων που διασχίζει εκτεταμένες χαμηλότερες περιοχές] και πολύ βαθιά θεμέλια", και αυτό θα απαιτούσε μεγάλες οικονομικές επενδύσεις, δήλωσε ο Kaufmann. Επιπλέον, οι μεταβαλλόμενες θέσεις της πορείας του ποταμού κατά τη διάρκεια των εποχών, με "έντονες διαφορές" στο βάθος του νερού, θα καθιστούσαν την κατασκευή "εξαιρετικά απαιτητική". Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην άνοδο και πτώση της στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια του έτους και στα μαλακά ιζήματα των όχθεων του ποταμού που διαβρώνονται και μετατοπίζονται εποχιακά, σύμφωνα με την οργάνωση Amazon Waters initiative.
Ο Kaufmann σημείωσε ότι, ενώ τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν είναι μοναδικά για τον Αμαζόνιο, "είναι ιδιαίτερα σοβαρά" εκεί. "Το περιβάλλον στον Αμαζόνιο είναι σίγουρα από τα πιο δύσκολα [στον κόσμο]", δήλωσε ο Kaufmann. "Οι γέφυρες που διασχίζουν στενά είναι επίσης δύσκολη υπόθεση αν το βάθος του νερού είναι βαθύ, αλλά τουλάχιστον γνωρίζετε ότι η κατασκευή είναι δυνατή με τη χρήση πλωτών μέσων, για παράδειγμα".
Τα πλωτά σημεία, ή οι πλωτές κατασκευές, δεν είναι μια λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει στα περισσότερα μέρη του Αμαζονίου, δήλωσε ο Kaufmann, επειδή ο ποταμός επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εποχιακές διακυμάνσεις, πράγμα το οποίο προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου - μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου - ο Αμαζόνιος έχει μέσο πλάτος μεταξύ 3,2 και 9,7 χλμ., ενώ κατά την υγρή περίοδο - από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο - το πλάτος του ποταμού μπορεί να φτάσει τα 48 χλμ. και η στάθμη του νερού μπορεί να είναι 15 μέτρα υψηλότερη από ό,τι κατά την ξηρή περίοδο, σύμφωνα με την Britannica.
"Αυτή η πρόκληση θα είναι μοναδική", δήλωσε ο Kaufmann. Έτσι, εκτός του ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για μια γέφυρα στον Αμαζόνιο, οι διαδικασίες που απαιτούνται για την κατασκευή μιας τέτοιας γέφυρας θα ήταν σημαντικές.
Μια γέφυρα πολύ μακριά;
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και καμία γέφυρα δεν διασχίζει τον Αμαζόνιο, υπάρχει μία που διασχίζει τον ποταμό Negro, τον κύριο παραπόταμό του. Η γέφυρα αυτή, που ονομάζεται Πόντε Ρίο Νέγκρο, ολοκληρώθηκε το 2011 και συνδέει το Μανάους με την Ιραντούμπα, και είναι μέχρι σήμερα η μόνη μεγάλη γέφυρα που διασχίζει οποιονδήποτε παραπόταμο του Αμαζονίου.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

έχω πάει σε eco κατασκηνωση που είναι σε παραποταμο Αμαζωνιου στο Περου...πανεμορφη η άγρια φυση
δεν χρειάζονται γέφυρες..
μια χαρα γίνεται μετακίνηση με τις βάρκες ...
μέσα στην ζούγκλα δεν χρειάζονται γέφυρες...
Η κίνηση μέσο του νερού είναι πιο φυσική

christinapogiatzi
Автор

Γειά σου φίλε είναι πολύ ωραία τα θέματα των βίντεο σου
Θα ήθελα να μας παρουσιάσεις ένα βίντεο με την διατροφολογικη ιστορία του κόσμου και από τις φυλές πού έτρωγαν ασυνήθιστα πράγματα ευχαριστώ εκ των προτέρων

lampisxaralampous
Автор

Βασικά ο Αμαζόνιος δεν έχει γέφυρες γιατί ο κύριος δρόμος μεταφοράς ανθρώπων στο κεντρικό τμήμα της ζούγκλας είναι το ποτάμι και οι παραπόταμοι του. Αντιθέτως όπου έχει δρόμους θα συναντήσει κανείς γέφυρες για πιθήκους για να μειωθούν τα ατυχήματα.

quieromasluz
Автор

Γιατί έχουν στον Αμαζόνιο αμάξια η οδικο δίκτυο?

stts
Автор

Η προβολη τετοιων θεματων κανει καλο σε ολους.

GrigorisEllinas
Автор

Έλεος, γιατί λέτε το πλάτος φτάνει "έως και 48 χλμ"? από πότε οι γέφυρες φτιάχνονται στο φαρδύτερο μέρος των ποταμών?

kosmastsa
Автор

Γιατί δείχνει ένα φίδι το βίντεο στην εικόνα και εν έχει καμία σχέση με το βιντεο

athinamichailidou
Автор

Καλημέρα αυτο το βίντεο εινα κατάλληλων στην ενημέρωση παιδιων και ενηλίκων. Ευχαριστώ πολύ ❤❤❤❤❤❤

stavroulaantonopoulos
Автор

Φαίνεται ότι τα βιντεο κλιπς δεν είναι από τον Αμαζόνιο τον ίδιο αλλά ίσως παραπόταμους του. (Εκτός από αυτόν με τους ελέφαντες φυσικά). Ο Αμαζόνιος έχει μεγάλο πλάτος 3-15 χλμ ανάλογα με εποχή η τόπο, αλλά όχι 48 χλμ που έχει μόνο στο δέλτα του. Το βάθος του είναι 40 μ αλλά είδα κοντά στο Μανάος βαθυμέτρησεις ως και 70 μ για τους υγρούς μήνες.

theoisland.
Автор

Αν χρειάζονται γέφυρα άλλα δυσκολεύονται οικονομικά να περνάει από πάνω, ας την φτιάξουν υπόγεια, δηλαδή τούνελ. Υπάρχουν τούνελ και σήραγγες που διασχίζουν θάλασσες.

chrystos
Автор

Ωραιο βιντεο αλλα δεν νομιζω οτι οι μήνες της ανόδου του νερού ειναι σωστοί...

nikosnikolaoumusiclife
Автор

Πιστη αντιγραφή εκανες απο την "μηχανή του χρόνου" .Θα στο κατεβάσουν το βιντεο

Tonis
Автор

2ος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο με μέση εκροη 224.000 κυβ. μέτρα / δευτερ. ενώ ο μεγαλύτερος ο Νείλος 2.820 κυβ. μέτρα / δευτερόλεπτο. Τι λέτε;

stc
Автор

Όχι τόσο κατατοπιστικό.. Ο Αμαζόνιος έχει 80 φορές περισσότερο νερό από το Νείλο. Δε κυκλοφορούν μόνο βάρκες αλλά και μεγάλα ωκεανοπόρα πλοία. Αυτή η ναυσιπλοία πρέπει να περνά κάτω από μελλοντικές γέφυρες. Και τι δουλειά έχει η φωτό με τους ελέφαντες;

anastasiostsagklas
Автор

Μήπως κρύβουν φυτείες; Λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό.... ρωτάω δεν ξέρω....

lenalenam
Автор

Coming up: "Why there are no water fountains in the Sahara".

arizpe
Автор

Εγώ λέω να αφήσουν ήσυχο τον Αμαζόνιο τα λαμόγια.

chrispapa
Автор

Βασικά εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν θα αφήσει πολλά ερωτήματα να υπάρχουν στο μέλλον έτσι λοιπόν με το σσκεπτικοαυτο σίγουρα θα δούμε γέφυρα στον αμαζονιο

ΑντώνηςΝτουράκης
Автор

Δεν θα γίνει ποτέ γέφυρα στον Αμαζόνιο.

Braingr
Автор

Δεν εχει γέφυρες? Γιατι έχει δρόμους? Χαχαχα

georgiak