Αυτός είναι ο λόγος που η NASA δεν επέστρεψε ποτέ στη Σελήνη! // Άκου να δεις!

preview_player
Показать описание
Τον Ιούλιο του 1969 άνθρωποι προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 11. Γιατί όμως δεν έχουμε επιστρέψει μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972;
Η προσεδάφιση του Apollo 11 στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969 ήταν ένας τεράστιος άθλος της ανθρώπινης προσπάθειας, της μηχανικής και της επιστήμης. Ήταν μια στιγμή που ο κόσμος περίμενε. Το Apollo 11 ακολουθήθηκε από έξι ακόμη ταξίδια στη Σελήνη, πέντε από τα οποία προσεδαφίστηκαν με επιτυχία. Συνολικά 12 άνθρωποι περπάτησαν στη σεληνιακή επιφάνεια. Αλλά το 1970 οι μελλοντικές αποστολές Απόλλων ακυρώθηκαν. Το Apollo 17 έγινε η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, για αόριστο χρονικό διάστημα. Ο κύριος λόγος γι' αυτό ήταν τα χρήματα. Το κόστος για να φτάσει κανείς στη Σελήνη ήταν, κατά ειρωνεία της τύχης, αστρονομικό.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγαμε στο διάστημα;
Αν και δεν έχουμε στείλει άνθρωπο στη σεληνιακή επιφάνεια από τη δεκαετία του 1970, υπάρχουν πλέον τακτικές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα.

Skylab - 1973-1974
Το Skylab ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός που διαχειρίστηκε και λειτούργησε η NASA. Λειτούργησε από τον Μάιο του 1973 έως τον Φεβρουάριο του 1974. Διέθετε εργαστήριο, παρατηρητήριο και πραγματοποιούσε εκατοντάδες πειράματα. Η ανάπτυξη και η περαιτέρω χρήση του Skylab καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην ανάπτυξη του διαστημικού λεωφορείου. Τελικά η αποσύνθεση του Skylab από την τροχιά δεν μπορούσε να σταματήσει. Η τροχιακή αποσύνθεση είναι η σταδιακή μείωση της απόστασης μεταξύ δύο αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά το ένα από το άλλο.
Διαστημικό λεωφορείο - 1981-2011
Το πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό σκάφος, το διαστημικό λεωφορείο της NASA επέτρεψε την εκτόξευση και επιστροφή δορυφόρων στη Γη. Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο επέτρεψε στη NASA να ταξιδέψει για να ανακτήσει κατεστραμμένους δορυφόρους, να τους επιδιορθώσει και να τους στείλει πίσω στο διάστημα. Το διαστημικό λεωφορείο συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS.
Διαστημικός σταθμός Mir - 1986-2001
Ο Μιρ ήταν ένας ρωσικός διαστημικός σταθμός που λειτούργησε από το 1986 έως το 2001 και ήταν ο πρώτος συνεχώς κατοικημένος ερευνητικός σταθμός σε τροχιά. Στον διαστημικό σταθμό πραγματοποιήθηκαν πολλά πειράματα και η επιτυχία του θα γινόταν το πρότυπο για τον σημερινό Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - 1988-σήμερα
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ή ISS, είναι ένας συνεχώς κατοικημένος τεχνητός δορυφόρος σε χαμηλή γήινη τροχιά. Πρόκειται για ένα κοινό έργο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και του Καναδά, οι αστροναύτες που βρίσκονται στον ISS διεξάγουν διάφορα πειράματα και ζουν στον σταθμό για περίπου έξι μήνες κάθε φορά.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που άνθρωποι βρέθηκαν στη Σελήνη;
Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ήταν το Apollo 17, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 19 Δεκεμβρίου 1972. Ήταν μια αποστολή 12 ημερών και έσπασε πολλά ρεκόρ, το μεγαλύτερο διαστημικό περίπατο, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεληνιακή προσγείωση και τα μεγαλύτερα σεληνιακά δείγματα που μεταφέρθηκαν στη Γη.
Ο Χάρισον Χ. Σμιτ ήταν ο πιλότος της σεληνιακής κάψουλας, καθώς και γεωλόγος. Μαζί του ήταν ο Ρόναλντ Ε. Έβανς ως πιλότος της μονάδας διακυβέρνησης και ο Γιουτζίν Σέρναν ως διοικητής της αποστολής. Το Απόλλων 17 ήταν η μόνη αποστολή Απόλλων που δεν μετέφερε αστροναύτες που είχαν προηγουμένως υπάρξει πιλότοι δοκιμών. Μετά την ακύρωση του Apollo 18, της αποστολής Apollo στην οποία ο Σμιτ αρχικά σκόπευε να συμμετάσχει, η επιστημονική κοινότητα άσκησε πιέσεις ώστε να τοποθετηθεί στο Apollo 17.
Ο Cernan ήταν ο τελευταίος που εγκατέλειψε τη σεληνιακή επιφάνεια και, ως εκ τούτου, είναι ο πιο πρόσφατος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Καθώς ανέβαινε στη σεληνάκατο είπε:"...βρίσκομαι στην επιφάνεια- και, καθώς κάνω το τελευταίο βήμα του ανθρώπου από την επιφάνεια, επιστρέφοντας στο σπίτι μου για κάποιο χρονικό διάστημα - αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πολύ μακριά στο μέλλον - θα ήθελα απλώς να [πω] αυτό που πιστεύω ότι θα καταγράψει η ιστορία. Ότι η πρόκληση της Αμερικής του σήμερα έχει σφυρηλατήσει το πεπρωμένο του ανθρώπου του αύριο. Και, καθώς αφήνουμε τη Σελήνη στον Ταύρο-Λιτρώνα, φεύγουμε όπως ήρθαμε και, Θεού θέλοντος, όπως θα επιστρέψουμε, με ειρήνη και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα. Καλή επιτυχία στο πλήρωμα του Απόλλων 17".
Ενώ οι επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι έχουν σταματήσει, η έρευνα για το φεγγάρι και τα ταξίδια στο διάστημα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Υπάρχουν επίσης μελλοντικά σχέδια για ταξίδια στη Σελήνη. Το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA στοχεύει στην επιστροφή στη Σελήνη έως το 2024 και στη δημιουργία μιας διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας που θα μας επιτρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά τον ουράνιο γείτονά μας.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Το ότι έχουμε στείλει σκάφος και εξοπλισμό στη Σελήνη το θεωρώ δεδομένο. Το ότι κατάφεραν να στείλουν επαναλαμβανόμενα επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη χωρίς κανένα ατύχημα το θεωρώ απίθανο (τη στιγμή που ακόμα και τώρα έχουμε αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων). Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που με προβληματίζει είναι η τηλεοπτική λήψη προς μία κατεύθυνση, ενώ θα ήταν φυσικό ο καμεραμάν να γυρίζει πιο ελεύθερα, ακόμα και σε 360° για να δείξει το περιβάλλον τοπίο.

esould
Автор

Εάν είχαμε πάει το 1969 στη σελήνη, τώρα όλα τα τουριστικά γραφεία θα πούλαγαν εκδρομές, για να κάνουμε τραμπολινο στη σελήνη.

FilipposKonstantaras
Автор

Η Κίνα έστειλε άνθρωπο σε τροχιά το 2003 αλλά ποτέ άνθρωπο στη σελήνη. Αφού οι ΗΠΑ μπόρεσαν να στείλουν επιτυχώς 5 φορές άνθρωπο το 1969-1972, γιατί η Κίνα δεν προσπάθησε καν, με τόσο πιο προηγμένη τεχνολογία και τόσα περισσότερα χρήματα;

Thanos_Kyriakopoulos
Автор

Το κίνητρο ήταν ο ψυχρός πόλεμος
έδωσες την απάντηση
Άλλωστε τι να κανείς στη Σελήνη ?
Μεγάλο κόστος χωρίς συγκεκριμένο όφελος
Λίγο από θεωρεία συνωμοσίας
Λίγο από πραγματικά στοιχεια
και θα πάρεις τα views
Δοκιμασμένη συνταγή ΕΕ?

apmikalogran
Автор

Εάν οι Αμερικανοί δεν πήγαν στην σελήνη, οι Ρώσοι δεν είναι οι πρώτοι που έχουν συμφέρον να τους ξεσκεπάσουν; Γιατί δεν απέδειξαν εκείνη την περίοδο ότι όλα έγιναν σε στούντιο;

lefivideo
Автор

Αλήθεια τώρα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα ό, τι πήγαμε στη σελήνη? Έλεος

chrysiidadimoulidou
Автор

Το να προσεληνωθουν ειναι σχετικα ευκολο. Ομως δεν ειχαν και δεν εχουν την τεχνολογια να επιστρεψουν στη γη. Απλα εστησαν ολοκληρο παραμυθι λογω του ανταγωνισμου που ειχαν οι ΗΠΑ με τη Σοβιετικη Ενωση.

KOSTSAV
Автор

Δείτε την συνέντευξη του διάσημου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούπρικ όπου ομολογεί ότι το 1969 σκηνοθέτησε για τη Νασα την μαϊμού προσελήνωση και ζητάει συγνώμη που εξαπάτησε την ανθρωπότητα! 😉

feisar
Автор

Είναι γνωστό πως όταν κάτι δεν μπορούν να το καταφέρουν οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα τότε το σκηνοθετουν. Αυτό τα λέει όλα νομίζω. Πιο πολύ πιστεύω πως εξωγήινοι έχουν επισκεφθεί την γη από το ότι ο άνθρωπος έχει πατήσει το πόδι του στη σελήνη. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, εξάλλου αυτό δεν ζητάτε στο τέλος του βίντεο;

iliadisdimitrios
Автор

Πάντως μπράβο που βρήκαν τη γωνία εισόδου και εξόδου . Η ατμόσφαιρα είναι μυστήριο πράγμα.

PitKarlatos
Автор

Ξεκινάμε από την τεχνολογία. Πήγαν τότε που ο υπολογιστής ήταν σαν ντουλάπα, αλλά δεν μπορούν να πάνε σήμερα που είναι σαν καρφίτσα. Δεν στέκει...

-greece-lifeandstate
Автор

ας μας εξηγήσουν πρώτα
1. Πως κατάφεραν να περάσουν ζωντανοί μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen
2. Πως επικοινωνούσαν / συνομιλούσαν, σε πρώτο χρόνο, όταν για να φθάσει ένα σήμα από την γή στην σελήνη, με τα μέσα της εποχής, χρειαζόταν περίπου 20 λεπτά

dimitrisvounotrypidis
Автор

Ας μην το ψαχνουμε πολύ Το μεγάλο πρόβλημα να παμε στη Σελήνη είναι οι Ζώνες Van Allen ...

SotosHellas
Автор

Τη σελήνη οι αμερικάνοι και γενικά η ανθρωπότητα την έχουν δει από κοντά μόνο στα καρτούν, και όταν ανοίγεις αντίλογο με τα βόδια τους αμερικάνους το πρωτο που σου λένε είναι με τι ΟΦΕΛΟΣ να το σκηνοθέτησαν όλο αυτό. Τι συζήτηση να κάνεις απο εκεί και πέρα.

bloodlinegate
Автор

γιατί όλες οι αποστολές έχουν Ελληνικά ονόματα

yiannisr
Автор

Το ποιο δύσκολο είναι να γυρίσουν όχι το να πάνε. Καθος το διαστημόπλοιο βρυσκετε σε τροχιά γύρο από την σελινη πρέπει να ενωθεί με την σελινακατο καθώς τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.

aggelosmixail
Автор

Οπου ακους Αμερική καποιο ψεμα κρύβει απο πισω 🎉😂

giwta.
Автор

πηγαν πριν 52 χρονια και δε μππορουν τωρα χαχαχα ειναι δυνατον?μονο αυτο σκεφτειτε

ΣπυροςΠαπαδατος-θδ
Автор

Δεν είναι ότι δεν επιστρεψανε αλλά ότι δεν πήγαν ποτέ

poparinos
Автор

Αφού υπάρχουν διαστημιστικές αποστολές για το καλό της ανθρωπότητας (όπως λένε) γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα λεφτά για να μην πεινάνε οι λαοί του κόσμου ή το ενεργειακό πρόβλημα αν θέλετε....

lusyfertaz