Taşşş gibi yoğurt nasıl yapılır

preview_player
Показать описание
@CakalLezzetler e abone olmayı unutmayın.

Yoğurt yapmak çok keyifli ve kolay. Aslında pastorize sütle yaparken sütü sadece 44 C ye getirmeniz yeterli. Kaynatmak çiğ sütü sterilize etmek için yapılan bir şey. Ama taş gibi yoğurt için zaten 30dk kaynattığımız için tarifte çiğ süt veya pastorize farketmeksizin 30dk kaynatalım dedim. Yoksa mantıken pastorize sütü kaynatmanıza gerek yok.

Dereceniz olmasına hiç gerek yok. Zaten hiç dereceyle yoğurt yapan babane görmedim. Serçe parmağınızı içine soktuğunuzda 7-8 saniye içinde - uyyy yandı anam diye çekesiniz geliyorsa, süt yaklaşık 44 civarında bir sıcaklıktadır. Artık mayalamaya uygun bir sıcaklıkta. Maya dediğimiz şey önceden yaptığınız yoğurt. E o zaman ilk yoğurt nasıl yapıldı derseniz nohut ve sütle yapılabiliyor mesela, dilerseniz araştırabilirsiniz.

Ayrıca market yoğurdu ile yaparsanız uzayan elsatiksi bir yoğurt olabiliyor. Lezzet açısından farkı yok ama biraz rahatsız ediyor o doku.

Süzme yoğurt için ise yoğurdu bir tülbente koyup altına bir kevgir ve dökülen suya teması olmaması için de kevgiri daha büyük bir kabın üstüne koyup o şekilde dolaba koyabilirsiniz. Peyyyynir gibi süzme yoğurdunuz olur.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Serçe parmağımda 3. dereceden yanık oluştu ama yoğurt güzel oldu. Tarif için teşekkürler.

selimergin
Автор

Kaşık ile aldığınızda içi nasıl gösterseniz iyi olur benim de dıştan taş gibi yoğurdum oluyor önemli olan alt kısım

kirlikedi
Автор

Arkadaşlar büyük tencereye yapıyorsanız yoğurdu sürekli en ortasından alın. Böylece bekledikçe suyu ortaya birikiyor ve rahatça alınıyor. Kenarlarda kalan yoğurt ise süzme yoğurt gibi yoğun oluyor

mnb
Автор

10 yıl boyunca haftada bir yoğurt yapan biri olarak kendi yoğurt yapma yöntemimi yazayım. Öncelikle iyi bir yoğurt için iyi bir süt lazım. Pastörize kutu sütler hali hazırda bir miktar yağı alındığından yaptığınız yoğurt çok katı olmaz. Mukavemetsiz, cıvık olur. Günlük süt satan yerlerden yada köylerde süt satanlardan aldığınız sütle yapılan yoğurdun tadı, aroması ve katılığı çok daha güzeldir. Sütü 80 dereceye kadar ısıtıp 43 dereceye kadar soğutun. Sütü en hızlı soğutmanın yöntemi lavaboyu yarıya kadar suyla doldurup tencereyi içine koyup bir elde kaşıkla karıştırıken diğer elle de lavabo suyu ufak ufak karıştırmak. Bir yandan da termometre ile sütün ısısına bakıyorsunuz. 5-6kg süt 5dk de 43 dereceye geliyor. Normalde sütü kendi başına soğumaya bıraksanız istenilen sıcaklığa gelmesi için 1 saatten fazla beklemeniz gerekiyor. ~12 kat zamandan tasarruf iyi bir değer. Maya olarak piyasada satılan tadını beğendiğiniz bir yoğurt markası varsa onun yoğurdunu maya olarak kullanabilirsiniz. 5-6 kg süte çok maya kullanmanıza gerek yok. Yoğurdun suyundan 1 tatlı kaşığı beyazından bir tatlı kaşığı kadar alsanız yeter. Ufak bir çay bardağında mayayı sütle inceltip tencereye boca edin. Güzelce karıştırıp tencereyi battaniye ile örtün. 8 saat hareket ettirmeden mayalanmaya bırakın. Süre sona erince tencereyi açıp bir miktar soğuduktan sonra tencereyi buzdolabına koyun. 24 saat sonra yoğurt en koyu kıvamına gelecektir. Beton gibi yoğurdunuz hazır. Sütü yarım saat kaynatmanıza gerek yok. Ayrıca lezzet tüyosu da vereyim. İlk yaptığınız yoğurdun mayasını satın alma yoğurttan kullanırsanız tadı çok iyi olmaz. Yeni yapacağınız yoğurda bir önceki haftanın yoğurdunu maya olarak kullanırsanız 1-2 hafta sonra yoğurdun esas aroması ve lezzeti ortaya çıkar. Ve daha lezzetli bir yoğurt olmaya başlar. Ayrı bir bilgi: Zaman içerisinde bir nedenden dolayı yoğurdunuz homojen olmaktan çıkıp pütürleşmeye başlarsa o yoğurdu maya olarak kullanmayın. Yeni yoğurt alıp mayanızı yenileyin.

dreams
Автор

Eli yakmayan ama rahatsız eden sıcaklıkta olması gerekiyor, bir tık fazla sıcak mayalayınca ekşi oluyor. Mayası hazır yoğurttan olunca tadı ev yoğurdu gibi olmuyor. Maya ekşiyse şekerle birlikte açılması gerekiyor, köylü komşularımdan aldığım engin yoğurt bilgilerim..

immortalfire
Автор

Videoya gençleri küçümseyerek başladığın için teşekkür ederiz

akinincekara
Автор

Ben termos buzluk içinde mayalıyorum, beze sarma derdinden kurtuldum, mümkünse yağı alınmamış çiğ sütten yapın kaynatın ılımasını bekleyin parmak yakmayacak kıvama gelince termos buzlukta mayalayın, yoğurdu içine direk atmayın, ılık sütle mayalık yoğurdu iyice karıştırıp öyle atın, 5 veya 6 saat gibi mayalanır, yoğurtları ağzı açık 24 saat soğutun ve kapatın, yoğurt kaymaklarını derin dondurucuda biriktirip dışarı çıkartın eriyince blendırdan geçip kavanozda çalkalayın, yağları toplayıp yıkayın aha da tarif size :)) seviyorum bu kanalı başarılar dilerim

dogadaki-adam
Автор

yillarla sud biwirdim yanindan ayrilmadim ayrildimsada tawdi.bu yontemi hic gormemiwdim .tewekkurler

turana
Автор

Porselen taktiğini ilk defa duydum yarım saat süt beklemekten kurtuldum seviliyorsun

osmankaan
Автор

Fırın yöntemini kullanacaksanız önerim eğer et yemeği pişirdiyseniz işlem öncesinde mutlaka fırının 1 gece öncesinden temizlenmiş ve havalandırılmış olması lazım yahut fırınınızın havaalndırma ve soğutma ayarı varsa işlem öncesinden 6 saat gibi bir süre öncesinde fırını 1 saat boyu havalandırmanız akabinde temizlemeniz gerekiyor yoksa fırının bütün kokusu yoğurtun tadına geçiyor

CharnKydo
Автор

Abi yoğurt yapmak için yoğurt gerekiyorsa ilk yoğurtu nasıl yaptılar?

muradquliyev
Автор

Herkes yoğurtçuymuş meğer 😅 bir iki tüyo da ben vereyim.
1- Sütü hangi kapta mayalayacaksanız süt sıcakken yani mayalama sıcaklığına henüz gelmeden o kaba alın,
2- Ucuz bir et termometresi alın ve sütü 41 derecede mayalayın
3- Mayalamak için kullanacağınız yoğurda (5 kg süt için ) 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin, sütten de biraz alıp maya karışımını homojen oluncaya kadar karıştırın. Bu arada mayanın da sütün sıcaklığına yakın olmasına dikkat edin. Çok soğuk olursa mayalanma sıcaklığını düştebilir.
4- Sürü mayalanmaya bırakınca kabın kapağını kapatmayın, üstüne temiz bir bez örtüp öyle sarın, buharlaşmayı sağlayarak fazla suyunu atmasını sağlarsınız.
5- Mayalanmayı geç sonlandırmayın, 4-6 saat arası iyidir. Üstünü açtığınız kabın sıcağını atması için biraz bekletip öyle dolaba alın.
6- Bir gün dolapta dinlenen yoğurdunuz yemeye hazır.
⭐ Bu son tüyo; Yoğurdu yemeye başladığınızda küçük bir kaba maya ayırın ve buzlukta saklayın, ekşimeden uzun süre mayalık yığurdunuzu saklamış olursunuz. 1 haftadan sonra yoğurt ekşimeye başlar ve o yoğurtla yeniden süt mayalarsanız yeni yaptığınız yoğurt güzel olmaz.

Evet biraz uğraştırıcı, emek isteyen iş. Marketten alır yerim felan diyorsunuz ama bu kalitede bir yoğurt kolay kolay bulamıyorsunuz. Hele yaptığınız bu sağlıklı yoğurdu çocuğunuz ayıla bayıla yiyorsa üfff 😅

tayfunalkan
Автор

Fırına koymasam da kavanoz yöntemini denemiştim ve gerçekten enfes tutmuştu. Babam benim mayaladığım yoğurdu annemin mayaladığı yoğurda tercih ettiğini söyledi 🙃😉

aysenur
Автор

Üstteki videonun aboneliklerine baktım ve çakal lezzetler de vardi sonra çıktım kaydirdim sevdiğim kanal geldi

Catscats
Автор

Ellerinize ve bilgi birikiminize sağlık...
Şükranlarımla

krmdstr
Автор

bu yoğurt tarifiyle yemek hane makarnası tarifiyle karıştırıp yesen mükkemmel olur 👍

UMUT_CAN
Автор

Mayayla karışmış yoğurdu dediniz .mayayla karışmış sütü demeliydiniz. Çok yararlı bir video diğer tüm videolarınız gibi.

vesilekaraman
Автор

Artık çeksem iyi olurmu.çok tatlısın ya😂

Tuğba-xg
Автор

Taş gibi yoğurt yapmanin asıl sırrı sütü uzun süre belli bir ısıda kaynatıp içindeki suyu daha fazla buharlaştırmaktır ayrıca market yogurtduyla mayalanmaz sünme olasiligi yuksek olur

kuzeydeniz
Автор

yoğurt fabrikaları tas gibi olmasi için kimyasal katik kullaniyorlar yani Natrasol kullaniyorlar. bir caay kaşığı koysaniz tas gibi olur. o maddenin 1 kilosu bile 100 kilo suyu jellestirir.

ahmet-quvh