Όλη η αλήθεια για τον 'Ζορμπά'

preview_player
Показать описание
Όλη η αλήθεια για τον "Ζορμπά"

Κουτσουρέλης Γιώργης
1914 - 1994
[Αυτοβιογραφικό σημείωμα (αποσπάσματα). Εκφωνήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε τιμητική εκδήλωση το 1982]

"...Γεννήθηκα το 1914 στην Κίσσαμο και μεγάλωσα στην ίδια επαρχία, όπου ήταν και είναι ζωντανή η κρητική λαϊκή μουσική. Η μουσική με συγκινούσε από μικρό παιδί, όπως τους περισσότερους νέους της εποχής μου, ιδιαίτερα όμως η κρητική μουσική ριζώθηκε μέσα μου κι αυτό ίσως γιατί ο πατέρας μου ήταν ένας από τους σημαντικότερους οργανοπαίκτες (λαγουτιέρης) της εποχής του.
Εκτός όμως από τον πατέρα μου πάρα πολλά άτομα της οικογένειας Κουτσουρέλη έπαιζαν διάφορα όργανα, λαούτα, λύρες, βιολιά και μαντολίνα.
Εν συνεχεία ασχολήθηκα σοβαρά με το λαούτο του πατέρα μου και με τη δική του βοήθεια σε ηλικία 10 χρονών ήμουνα ήδη ένας σωστός λαουτιέρης.
Σε ηλικία 16 ετών ηχογράφησα τους πρώτους μου δίσκους στην «Κολούμπια» με τον Γ. Μαργιάνο βιολί και Αλέκο Καραβίτη λύρα, αργότερα δε και πάντοτε πριν από τον πόλεμο, έγραψα κι άλλους δίσκους με το Γεώργιο Μαργιάνο, ως και ατομικά δικά μου με σόλο λαούτο.
Το έτος 1939 μαζί με τον Καραβίτη παίξαμε για πρώτη φορά και σαν αντιπρόσωποι όλης της Κρήτης κρητική μουσική από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών.
Μετά τον πόλεμο συνέχισα την επαγγελματική μου δράση με συνθέσεις δικές μου και με την επανάληψη στα πατροπαράδοτα κισαμίτικα συρτά, τα οποία εξακολουθώ να λατρεύω και να τα μεταδίδω σ' όποιον συνάδελφο με πλησιάζει.
Στους μεταπολεμικούς μου δίσκους έχω συνεργασθεί με το Ν. Σαριδάκη (Μαύρο) βιολί και κυρίως με τον αδελφό μου Στέλιο με σόλο λαούτα και τραγούδι. Τα κομμάτια αυτά ήταν συνθέσεις δικές μου και σε συνεργασία και του αδελφού μου Στέλιου. Τραγουδιστές χρησιμοποίησα τον Χρήστο Κορωνιωτάκη και Θεοχάρη Τζινευράκη, οι οποίοι σήμερα δεν είναι στη ζωή. Μάλιστα πρέπει να σημειώσω με καμάρι ότι ο πρώτος μεταπολεμικός μου δίσκος ήταν το «Χίτλερ να μην το καυχηθείς...», που έκαμε τότε μεγάλο ντόρο.
Κατά το έτος 1949 προς 1950 ηχογράφησα μία ατομική μου σύνθεση με τίτλο «Αρμενοχωριανός Συρτός», η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, εκίνησε την προσοχή και το ενδιαφέρον και των μεγάλων μουσικών και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως βάσις από τον κ. Μίκη Θεοδωράκη για τη μουσική επένδυση της ταινίας «ΖΟΡΜΠΑΣ» και παρουσιάστηκε ως δική του δήθεν σύνθεσις.
Από το έτος 1950 έως και 1958 εγώ και τ' αδέλφια μου, δηλαδή τα τρία αδέλφια Γιώργης, Μανώλης και Στέλιος Κουτσουρέλης, εκπροσωπήσαμε υπεύθυνα ολόκληρη τη μουσική της Κρήτης μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Αθηνών με δύο εκπομπές την εβδομάδα, «Κρητικό Μεσημέρι» και «Κρητική Βραδιά». Κατά την ίδια περίοδο, είχα ατομική υπεύθυνη εκπομπή στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Χανίων με τον τίτλο «Κρητικοί Μουσικοί Περίπατοι».
Κατά το έτος 1958 εγκαταλείψαμε τις εκπομπές αυτές λόγω θανάτου του αδελφού μας Μανώλη.
Κατά την ίδια περίοδο και πριν από το θάνατο του αδελφού μας τούτου, είχα ηχογραφήσει δύο δίσκους στην Κολούμπια. Συνεργάστηκα με τον Κώστα Μουντάκη και Γιώργη Τζιμάκη, που ήταν συνεργάτες της εκπομπής μας.
Λόγω του πένθους εγκατέλειψα επί αρκετά χρόνια το επάγγελμα και ξαναγύρισα ύστερα από απαίτηση και μεγάλη πίεση των φίλων μου και του ευρύτερου κοινού μετά από δεκαετία περίπου. Μετά την επάνοδό μου στην ενεργό δράση ηχογράφησα με αρκετή επιτυχία την σύνθεση, που την δεύτερη φορά δώσαμε τίτλο "Κρητικό Συρτάκι", το "Αγρίμι-Αρωμα" (συρτά) με σόλο λαούτα και τραγούδι δικό μας.
Κατά το έτος 1974 αρχίσαμε μία συνεργασία με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη, για ένα μεγάλο δίσκο με 12 τραγούδια. Επειδή όμως μια τέτοια δουλειά απαιτούσε χρόνο πολύ, αναγκάστηκα να διακόψω και με σκοπό να συνεχίσω αργότερα. Έτσι από τα κομμάτια της τότε συνεργασίας μας εκυκλοφορήσαμε ένα μικρό μόνο δίσκο με δύο τραγούδια, το «Νενέ μου» που παίζω σόλο λαούτο και τραγουδεί ο Ξυλούρης και το «Μπαρμπούνι» όπου συμμετέχει με τη λύρα. Δυστυχώς λόγω της ασθενείας και του θανάτου του δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσωμε την εργασία που αρχίσαμε.
Σ' ένα δικό του δίσκο (του Ν. Ξυλούρη) με τίτλο «Τα που θυμούμαι τραγουδώ», που τον είχαμε αρχίσει πριν 2-3 χρόνια, με παρακάλεσε κι εγώ του επέτρεψα κι έβαλε το «Νενέ μου» και μία από τις τελευταίες τότε επιτυχίες μου, «Κρουσταλλοβραχιονάτη μου», με μουσική και στίχους αποκλειστικά δικούς μου.

Πηγή: Αθανάσιου Π. Δεικτάκη, "Χανιώτες Λαϊκοί Μουσικοί που δεν υπάρχουν πια", Καστέλι Κισάμου 1999

#music #cretanmusic #mikistheodorakis #κουτσουρελης #kritikachannel #musician #zorbasdance #κρήτη #kritika #chania #rethymno #creta #kyriakosstavrianoudakis #stavrianoudakis #sirtaki
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ντοκουμέντο! Ευχαριστούμε για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας!

giorgosandrikopoulos
Автор

Συγχαρητήρια για τη διάδοσή της ιστορικής αλήθειας

NikosKiriazis
Автор

Μπράβο αδερφέ πρέπει να λάμψει η αλήθεια γιατί ο Θεοδωράκης έκανε περιουσία και όνομα είς βάρος του Κουτσουρέλη που έγραψε αυτό το αριστούργημα που μέχρι και σήμερα είναι μέσα στα πιο διάσημα κομμάτια του κόσμου.

alexanderthegreek
Автор

Ένας ρώσος συνάδελφος του Μ.Θεοδωράκη, ο Ίγκορ Στραβίνσκυ είχε πει ότι, "καλός συνθέτης δεν είναι μόνο αυτός που γράφει καλά, αλλά και που ξέρει να "κλέβει" καλά!".
Πάντως ο συρτός για το σόλο λαούτο του Γ.Κ. είναι καταπληκτικός. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά.

yp
Автор

Μπράβο στον γνήσιο και πρώτο συνθέτη της μελωδίας και όχι του Θοδωράκη γιατί και άλλοι μου έδειξαν ντοκουμέντα ότι πολλά εμβατήρια έχει κλέψει από τους Γερμανούς και τα μεταποιησε. Για δική του μουσική αισχος ντροπή. Αλλά δε είναι μόνο ο Θεοδωράκης είναι και άλλοι επώνυμοι πολλοί που κλέβουν μελωδίες από αγνώστους μουσικοσυνθέτες

giorgosanastasiou
Автор

Πολυ ενδιαφεροντα ολα συτα που ακουστηκαν.Οσο ζεις μαθαινεις..Δεν ηξερα πραγματικα τιποτε για την ιστορια του Ζορμπα...

stavroulasereti
Автор

"Original είναι, αυτό που κανείς δε ξέρει απο πού το έκλεψες" = Χάρρυ Κλύνν =

thejollyjoker
Автор

Ο μιστερ μικης κ η μουσική του ήταν πάντα για κινούμενα σχέδια κ αν κ αυτό.ηταν μηδέν μπροστά στους μεγάλους κλασικούς Bach, Beethoven κ τοσους άλλους

possiblequest
Автор

Γιατί ο άλλος ο προκομένος ο Σαββόπουλος με το ‘’Ντιρλατά ;;

irakliskazakis
Автор

Το "Αν θυμηθεις το ονειρο μου" είναι καθαρή αντιγραφή από ένα λατινοαμερικανικο τραγούδι. Ότι αφορά αυτή την κλοπή, την εξαφάνισαν από τη Google ενώ υπήρχαν λεπτομέρειες και φυσικά το πρωτότυπο.

SK-vijv
Автор

Ο μεγάλος & ο μικρός Θεοδωράκης. Εδώ πρόκειται για τον μικρό. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο του Κουτσουρέλη το ανέδειξε παγκοσμίως. Όφειλε όμως να διευκρινίσει ότι είναι μια διασκευή για τον κινηματογράφο. Άσε τα έσοδα απο τα πνευματικά δικαιώματα ! Είναι λυπηρό πάντως που υποστήριξε την πατρότητα του μέχρι το τέλος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ
Автор

Ναι, το ξέραμε ότι είναι κρητικος σκοπός, απ'το Καστέλι που τον παράλλαξε ο Θεοδωράκης. Οι Κρητικοί το ξέρουν.

melmar
Автор

Οι χαρακτηριστικές νότες της αρχής αρχής ειναι του Μπέμπη

adsdentiste
Автор

Αυτό το φαινόμενο τις μουσικής κλοπής το πρωτοείδα στην rock και στην blues

georgetrakadas
Автор

ωραιο ξεβρακωμα αλλα δυστυχως μετα θανατον....

JohnKonstantopoulos
Автор

Πολλά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έχουν ρίζες από λατινική Αμερική έχει αντιγράψει μουσική από την λατινική Αμερική

eftihioskaravias
Автор

1936 by Carl Orff, Carl Orff - Carmina Burana - 06. Tanz. Όχι βέβαια με μουζούκι αλλα με Συμφωνική ορχήστρα.

thest-c
Автор

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ ΑΘΡΩΠΑΚΟΣ;

ΣωτήρηςΧαραλάμπους-θλ
Автор

Κι απο εμενα εκλεψε ο Πλεσας ο Αγγελόπουλος , ο χατζιδακης, ο Σαλεας και ο Μότσαρτ

konstantinospolitopoulos
Автор

Δεν έχει σημασία. Είναι 💯 ελληνική μουσική καί πασίγνωστη.
Αυτό μετρά. Μπράβο καί στους δύο ❤

irinigago