Simülasyon Teorisini İspat Etmenin Tek Yolu

preview_player
Показать описание
Bir simülasyonda olup olmadığımızı doğrulamak ya da çürütmek, düşündüğümüzden çok daha zor olabilir. Çünkü bu doğrulama çabasının her adımı, aslında simülasyonun bir parçası olabilir. Bu durum, bizi bir kısır döngüye hapseder: Eğer bir hata ya da "bug" bulmayı hedeflerseniz, beyniniz bunu doğal bir kural olarak algılayabilir. Bu da sizi aynı belirsizliğe geri döndürür. Sonunda, doğanın kuralları gibi görünen bu durumları sorgulamayı bırakır ve kabul edersiniz. Ancak bu, soruların sonu değil; yalnızca bir başlangıçtır. Bu soruyu yanıtlamanın aslında tek bir yolu var.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Neden simülasyon fikri ortaya çıktığında işlemci kapasitelerini baz alıyoruz. Gitmediğimiz bir yer yoksa neden işlemci gücüne ihtiyacımız olsun. Ayrıca herkesin ve her şeyin gerçekliğinden nasıl emin olabiliriz? Tek başımıza olmamız mümkün değil mi? En tuhafı ise bilgisayar simülasyonu olduğumuz fikrine saplanmamız. Belki de yaratıcının gördüğü bir rüya, aklından geçen bir fikir yürütmeden ibaretiz. Sonuçta rüyalarımızı ve fikirlerimizi deneyimlerken gerçeklik hissine kapılmadığımızı söyleyemeyiz.

Canb
Автор

Arapça ile Farsça sözcükleri kullanmadan öz Türkçe sözcükler üzerinden akıcı çok güzel bir anlatım olmuş. Emeğinize/ağzınıza sağlık.

yurttas
Автор

RDR2'deki Atrhur veya diğer NPC'ler bir oyunun içinde olduklarını anlayabilirler mi?
İmkansız.

giyotyn
Автор

İnsan günlük hayatı takip ederken "Hayatta hiçbir şey tesadüf değildir." iddiası üzerinden karşısına çıkan kişileri ve nesneler ile zihninde "ortaya çıkan" fikirleri karşılaştırırsa bir "tasarlanmışlığın" içinde olduğunu görüyor.

Bu tasarlanmışlığın esas unsuru ise "momentum". Kişinin içine doğan fikirler ve karşısına çıkan şeyler bir denge oluşturuyor. Ve kişinin bunun üzerinden "Tasarımcı" ile konuşması dahi mümkün oluyor. Çünkü kişinin düşünürken "içine doğan" fikirler onun "bilmediği" bir yerden doğuyor ve bu fikirler karşısına çıkan şeylerle bir sarkaçın ucundaki maddenin yerçekimi ile her halükarda bulunduğu yerin simetriği tarafa gidecek olması gibi dinamizmi ortadan kaldırılamaz bir momentum oluşturuyor.

Ve bütün bunlar anladığım kadarıyla birinci dereceden elektromanyetizmayla işliyor.

Bu arada simülasyonda olduğumuzun bir diğer ispatı ise kişi diğer insanların faydası için ne kadar gayret sarf ederse bu gayeyle yaptıklarının kendisinin daha iyi hale gelmesini "kendiliğinden" temin ediyor oluşu. Yani kişi başkalarının iyiliği için iyi niyetle hareket ettiğinde bu onun "kendi iyiliği için" yapacağı şeyleri kendiliğinden yapıyor olmasını temin ediyor.

Hatta diğer insanların iyiliği için hareket ediyor olmak kişinin fark etmeden yaptıklarıyla sağlığını korumasını ve başına gelebilecek kaza ve bela miktarını çok ciddi derecede düşürmüş olarak yaşıyor olmasını temin ediyor.

Ben hatta şöyle bir şey tahmin ediyorum. İnsanların "Street Fighter" oyununda olduğu gibi canlarının bir seviyesi var ve bu seviye kişi başkalarının iyiliği için hareket ettikçe artıp başkalarını umursamadan onların kötülüğünü isteyerek yaşadıkça azalıyor.

faikfdlloglu
Автор

Simülasyon olduğunu anlasak ve dışına çıksak, çıktığımız yeri de sorgularız ve bu böyle devam eder gider. Güzel video ❤

yucelbilik
Автор

Belki simülasyon, evrenden en küçük birime değilde, en küçük birim olan atomdan evrenedoğru genişleyerek simüle edilirse iş dahada kolay ve mantıklı hale gelir zaten herşey küçükten büyüğe doğru gitmiyormu.

ARKANDOS
Автор

Simulasyon tüm evreni simule etmek yerine atomu oluşturan temel parçacıkları ve evrendeki fizik kurallarını veya büyük patlamayı simüle ediyor olabilir mi ? Belki de bir fizik deneyinin yarattığı simulasyonun evrenindeyiz.

ihsankocak
Автор

Bir gün mutlaka mikrodan makroya tam kapsamlı bir simülasyon yapılabilmesinin mümkün olacağına inanıyorum. hatta tamamen farklı kurallara göre çalışan evrenler simule edilecektir, akla gelen her şey denenecektir.

Mali_-nc
Автор

Hangi açıdan baktığımıza bağlı olarak cevap değişebilir. Bu evrende fiziksel soruların en iyi cevaplarının genellikle hem evet hem hayır olarak verilebileceğidir. İkilimde burafa başlıyor çünkü evrenimiz de boyutların titreşimindrn oluşuyor. Evet dediğimiz yerde karşımıza hayır çıkabilir. Hayır dediğimiz yerde bir evetle karşılaşabiliriz. Bu ikilem aslında bir olana işaret eder ve simulasyonda olduğumuzu bir başka şekilde ifade edersem gerçek dediğimiz şeyin aslında bir yanılsama veya illüzyon olduğunu söyleyebiliriz. Hatta teori olarak kalmıyor illüzyondan çıkmak gerçek üstü olanı yaşamak mümkündür. Ölüm, uyku anı veya duru görü gibi farklı olabilir. Aslında şu an kafamızda yaşıyoruz düşüncelerde bir hayal yaratıp bu varlığı sürdürüyoruz. Varlığı güçlendirmek için daha çok düşünmeye çalışıyoruz. Yani bu hayali bir güçlendirme de olabilir veya bir şeyleri güçlendiriyor olabiliriz örneğin odaklanmayı artırıyoruzdur. Bunun haricinde düşünmediğimiz sadece varlığımızın kendi başına olduğu bir dünya var. Bu dünya keşfedilmeyi bekliyor.

hassansabah
Автор

Simulasyondan ne anladığınıza bağlı. Yaratılmış, kuralları, ölçüleri konmuş bir evren diye anlıyorsanız bu zaten bilinen bir gerçek. Allah Kuranda evreni yarattığından, her şeyi yarattığından, her şeye ölçü ve özellikler berdiğinden bahsediyor zaten. Bu simulasyon değil de ne? Bir oyun gibi. Oyunu da birisi tasarlar, kodlar, istediği özellik ve ölçüleri verir. Hatta istese oyundaki karakter kendini yaşıyor sanabilir

Автор

Gözlem sonuçlarımızın bakma sıklığımıza bağlı olması bunlardan biri olabilir mi?

bluefisshh
Автор

Bilginin bir noktadan başka bir noktaya ışık hızının ötesinde aktarılabilmesi bile esasında tek başına farklı bir protokol kullanarak mevcut sınırların aşılabildiği anlamına gelmekte ve bu da benim için simülasyonda olduğumuzu (daha doğrusu birisi tarafından yapıldığımızı) gösteren en gerçekçi kanıttır.

exnihilonihilfit
Автор

Simülasyonda olduğumuzun en bariz kanıtı, bizim gibi daha televizyon olmadığı zamanları bile anımsayan ilkel akıllı canlıların, aradan birkaç 100 yıl geçmesine rağmen aşırı derecede ileri simülasyonlar üretiyor olmamızdır. bunun için oyunlara bakabilirsiniz ya da diğer simülasyon süper bilgisayar uygulamalarına. şöyle düşünmek gerekiyor 1.000.000 yıl sonraki gelişmeyi hayal edin bu logaritmik ilerleyen bir süreç ve inanın bana simülasyondayız beyler

osmanaktas
Автор

Çok basit. Bazen baga giriyor. Arabalar yola çıkmak için bilgisayar oyununda olduğu gibi beni bekliyor. Neresinden bakarsan bak simüle edilmiş bir ortam

SahipNeDerseO
Автор

Halamın bıyıkları olsaydı muhtemelen teyzen olurdu diyeyim Arif olanlar anlayiversin

ahmetakdemir
Автор

Bu konuyla ilgili 2024 yapimi Levels adli filim var izlemenizi tavsiye ederim.Bu filim neden bu kadar az duyuldu

Murat-Aydin
Автор

Ben simülasyon verisinin çıktısının nasıl okunduğu konusunda teoriyi beynim de zorluyordum.

emirhanc
Автор

Biz bir simülasyonda olamayız çünkü bunu yapmak için gereken bilgisayar evrenin kendisinden büyük olmalıdır

hamzacasdasdasd
Автор

ozaman tanrı oldugumuzda simülasyonda oldğumuzu ıspat etmeye çalışmak.. içeriyemi girmek dışarımı çıkmak? bir sen var bende, benden öte....🥸

blackerhan
Автор

Cognitive-Theoretic Model of the Universe ile ilgili bir araştırma yapabilirsin. Eminim ilgini çekecektir.

KaganParlatan