Bu Gerçek Olamaz! : Kuantum Fiziği – Çift Yarık Deneyi #13

preview_player
Показать описание

Max Planck, Niels Bohr, Heisenberg, Schrödinger ve başka bir sürü bilim insanı el ele verdiler ve emekleyen insanoğlunu bir anda ayağa kaldırdılar.
KUANTUM FİZİĞİ İLE.
200.000 yıldır üzerinde olduğumuz şu dünyada ilk adımlarımızı attık.
Çok heyecanlıydık! Ve bir o kadar da korkmuş…
Keşfetmeye kalktığımız bu dünya çok karmaşık, çok sıradışı, çok başkaydı…

#kuantumfiziği
#çiftyarıkdeneyi

bebar bilim'i sosyal medyadan da takip edin:

Oynatma listeleri:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

12. sınıfta fizik işlerken önce su dalgalarını öğretiyorlar. Daha sonra ışığın çift yarık olayını vs. öğretiyorlar, Ve daha sonra modern fiziği yani fotoelektrik, görelelik gibi konuları öğretiyorlar Fakat hiçbiri bunlar arasında bir bağlantı olduğunu öğretmiyor. Bunların ne kadar önemli konular olduğunu öğretmiyor. Formül ezberletip birkaç tane soru çözerek konuyu geçiyorlar. Hatta bunlar hakkında soru sorduğumuzda bile "bunlar çok karışık konular, anlayamazsınız" diyorlar. Belki sadece 10 dakikalarını harcayıp konunun temelini şu şekilde anlatsalardı ileride mesleğini aşık bir fizikçi olabilirdim. Ama artık iş işten geçti. Fizik benim için internette bilgiler okuduğum, videolar izlediğim, izledikçe şaşırdığım ve mutlu olduğum bir bilim olarak kalacak

hasanhuseyin
Автор

Dünyanın "sen bakarken soyunamiyorum"deme şekli.. vay bee

jennifer
Автор

O bilim adamlarının fotoğrafı geldiğinde tüylerim diken diken oluyor. Bu adamların her birine inanılmaz saygı duyuyorum.

mangekyosharingan
Автор

Liseden mezun olduktan 2 sene sonra fiziğin harika bir şey olduğunu öğrendim...

meisai_art
Автор

Hımm.. Demek ki elektronlar bile "El alem ne der" diyor.

sevimlikirpi
Автор

" Dünyada olabilecek her bir olay için misal aleminde sayısız ihtimal uyur. Siz ağzınızdan çıkardığınız sözlerle o ihtimalleri uyandırırsınız. Güzel kelimeler söyleyin ki güzel ihtimaller uyansın. İnsanın kaderine müdahalesi buradadır. "
Mevlana

tayfunaltintas
Автор

"Bildiklerimiz bir damla bilmediklerimizse bir okyanus"

haticek
Автор

Okuldaki çoğu dersi dinlemeyi sevmiyorum. Çünkü silah zoruyla öğretiyorlarmış gibi geliyordu. Bunun yüzünden pek de başarılı olamadım açıkçası. Kendim öğrenme isteğim olunca o konunun profesörü gibi oluyorum. Bana öğrenmeyi sevdirdiğiniz için teşekkürler.

mertipek
Автор

90 lı yıllarda Fizik dersinden sınıf tekrarına kaldım.Sonrasında Sosyal Bilimler eğitimi aldım.Yıllarca bilimsel konulara merak fakat mesafeyle yaklaştım.Son beş yıldır sadece bu konularla ilgileniyorum . Teşekkür ederiz 👏👏🙏🙏

reyhanozay
Автор

Aşık olun arkadaşlar. Matematiğe, fiziğe, kimyaya, biyolojiye, uzaya, bilime ... Bir meslek sahibi olmak için değil, ihtiyacınız olduğu için öğrenin, aşık olun.
Teşekkürler video için, bebar bilim ♥️

Furkan-lhwp
Автор

benim eski sevgilim de ben gözetledigimde aldatmiyormus gibiydi. ama gözetlemedigimde aldatiyordu. bu da beni hayli bi sasirtmisti

ErtanBozkurt
Автор

10 dakika önce izledim videoyu lise son öğrencisiyim hala idrak edemiyorum. 10 dakikadır bu öğrendiklerimi etrafımdakilere her gördüğüme anlatmak geliyor içimden. Bunu herkes bilmeli. Bu çığır açacak bir şey inanamıyorum. İnanılmaz inanılmaz. Fiziğe aşığım! 10 dakika öncesine kadar bunu bilmemem bile beni üzüyor şu an.

someone-vuxi
Автор

Tüyleri diken diken olanlar, tebrik ederim doğru yoldasınız.

unknownylds
Автор

Evren canlı abi.Resmen senin benim gibi canlı ve bilinçli.Acayip üstün yeteneklerle donatılmış bir evren.

metehanizgi
Автор

Böyle derin konularda bir araştırma yaparken Türk içerikli kaynak olduğunuz için teşekürler 👌

mayskz
Автор

"Bak manyak olursun uğraşma." dediler ama vazgeçmedik.

msametdurmaz
Автор

Bu sene müfredatta çift yarık deneyini görünce çok sevinmiştim. Sonunda fizik öğrenmeye başlıyoruz diye. Öğretmenin sınıfa girip yarığa uzaklıkla aydınlık saçaklar arasındaki mesafenin formülünü verip soru çözmesiyle son umudumu kaybettim. Kendim öğrenmek zorundayım. Ne bilmediğimi bilmeden. Ben önemli değilim, kim bilir kaç tane fizik Nobel'ini kaçırmakta olan genç oturuyordur sağımda solumda ne kaçırdığını bilmeden. Çok yazık, çok...

teomanyalcnkaya
Автор

baktım 4 sene olmuş, 4 sene önce benim tv'den youtubeye geçmeme destek olan güzel insanlar. hepinizin yüreğine sağlık. diğer kanallarla aynı yayınlarda görünce daha bi mutlu oluyorum, iyi ki varsınız tekrardan.

Автор

Daha fazla fizik ve kuantum, emeğinize sağlık.

lospolloshermanos
Автор

klasik deneyde parçacıklar yarıklardan geçtikten sonra, parçacık dedektörünün açık olması durumunda dalga fonksiyonu çöktüğünden, parçacık yoluna parçacık olarak (doğrusal) devam etmekte, dedektörün kapalı olması durumunda ise yoluna dalga olarak devam etmekteydi. dedektör çalıştığı durumlarda parçacık yarıklardan sadece birinden, detektör kapalıyken ise iki yarıktan birden geçmekteydi. bu sebeple, dalga özelliği gösteren bir parçacığın her iki yarıktan da aynı anda nasıl geçtiği bilim adamları bir türlü gözlemlenemiyordu. parçacık yarıklardaki dedektörlere geldiğinde dedektörden etkilenerek durumunu ve yolunu değiştiriyordu.

bilim insanları teknolojinin ilerlemesiyle birlikte farklı bir yöntem denemeye karar verdiler.
hazırlanan yeni sistemde parçacık dedektörü, parçacık yarıklardan geçtikten sonra ekrana tam çarpacağı sırada devreye girecekti. ama buradaki püf nokta şuydu: dedektör rastgele şekilde ayarlanan bir sistemle çalışıyordu. yani parçacık yarıklardan geçtiğinde, ekranın önündeki dedekörün kapalı mı yoksa açık mı olacağı belli değildi. parçacık yarıklardan geçip ekrana yaklaştığında sistemdeki bir bilgisayar otomatik olarak %50'lik bir ihtimalle rastgele bir karar verip dedektörü ya açacak ya da kapatacaktı.
bu şekilde yapılan deneyler sonucunda bilim insanları tekrardan şaşkınlığa düştüler çünkü yarıklarda dedektör olmadığı için parçacık dalga şeklinde her iki yarıktan birden geçmeliydi ve ekrana çarpmadan önce dedektöre yakalanıp (dalga fonksiyonu çökmeli) ve farklı bir noktaya düşmeliydi ama öyle olmadı. parçacık, daha yarıklardan geçerken, yani ekranın önündeki dedektörün açık mı kapalı mı olacağı daha belli bile değilken, yarıklardan dalga mı yoksa parçacık mı olarak geçeceğine karar vermişti. yani bilgisayar sistemi ekran önündeki dedektörün kapalı olmasına karar verdiğinde parçacık, en baştan beri dalga olarak hareket ederek ekranda girişim deseni oluşturmuş, dedektör açıldığında ise baştan beri parçacıkmış gibi doğrusal hareket ederek yarıklardan geçmişti. bu şu anlama geliyordu. parçacık yola çıktığı anda dedektörün açılıp açılmayacağı daha belli bile değilken yarıklardan nasıl geçeceğine karar vermişti. yani geleceği görmüştü, ya da geçmişe dönmüştü, belki de hem geçmiş hem gelecek iç içeydi ve her iki olay da farklı paralel evrenlerde yaşanmaktaydı. tabii bunların hepsi şu anda bir teori olmaktan öteye gidemiyor. fiziğin en gizemli deneyi olarak kabul edilen bu deney ve sonuçları henüz açıklanabilmiş değil ve belki de hiç açıklanamayacak bir sır olarak kalacak. Ekşi sözlük Alıntıdır.

neolmusyani