Her Şey Bir Simülasyon mu?

preview_player
Показать описание
Gerçek olduğunuzu nereden biliyorsunuz? Ya Matrix'te yaşıyorsanız. Ağzınıza attığınız lokma, gerçek mi? Ya bir simülasyon, beyninize o lokmanın lezzetli ve sulu olduğunu söylüyorsa ama gerçekte hiçbir şey yemiyorsanız? Bu, sadece Matrix filmlerinin konusundan ibaret değil. "Simülasyon Teorisi" olarak bilinen ve sadece sıradan vatandaşlarca değil, Elon Musk ve Neil deGrasse Tyson gibi son derece popüler isimlerce de sık sık gündeme getirilen bu konu, felsefe ve bilim camiasında da çok çeşitli bağlamlarda tartışılmaya devam ediyor. Hatta geçenlerde meşhur bilgisayar bilimci Roman Yampolskiy, katıldığı bir programda, yapay zekanın bizi bu simülasyondan kurtaracak araç olabileceğini iddia etti. Ama işte... Her ne kadar Simülasyon Teorisi bu kadar popüler olsa da, kimse bu teorinin özündeki argümanın ne olduğunu veya niye bu olasılığı ciddiye aldığımızı derli toplu bir şekilde anlatmıyor. İşte bugün, sizinle birlikte o sebepleri öğreneceğiz. Toplanın! Simülasyon Argümanı nedir, neler iddia eder ve neden "neredeyse kesin olarak bir simülasyonun içinde **yaşamıyoruz**", anlatayım.

#SimülasyonTeorisi #Simülasyon #Evren

00:00 Giriş: Simülasyonda Yaşıyor Olabilir miyiz?
01:15 Transhümanizm ve İnsan-Ötesi Evre: Ne Kadar Gerçekçi Bir Simülasyon Yaratabiliriz?
03:52 "Geçen Perşembecilik": Simülasyonun Bir Parçası Olabilir miyiz?
05:03 Düşünüyorsunuz, Öyleyse Var mısınız?
05:30 Gerçek Evreni Bulmak: Simülasyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
06:37 Simülasyon Teorisi Nedir? Temel Varsayımları Nelerdir?
12:37 Simülasyon Argümanının Hangi Varsayımı Hatalı?
13:50 Simülasyon Teorisi Doğayı İzah Edebilir mi?
15:23 Karşı Argümanlar: Neden Bir Simülasyonda Olamayız?
17:15 Evrende Neden Çözünürlük Bozulması Görmüyoruz?
19:00 Eğer Simülasyon Teorisi Doğruysa, Bizim Neden Hipergerçekçi Simülasyonlarımız Yok?
19:50 İspat Yükü, İddia Sahibinin Omuzlarındadır!
20:57 Kapanış: Sizin Evrenininz Neye Benzerdi?

***

📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı

Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz:

Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤

***

BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bence bir simülasyonda yaşıyoruz ve simülasyonu yönetenler, simülasyondaki insanlar şüphelenmesin diye evrim ağacına bu videoyu çektirtti.

sadprincess
Автор

Dünyanın en dürüst videosu. Sıfır clickbait. Videonun ismi simülasyonda mıyız, kapakta hayır yazıyor. Videoyu açıyoruz yine hayır deniyor. Cidden saygı duydum

a.musaugur
Автор

Ben 64 yaşında biri olarak bu videoyu tekrar izlemem lazım diyordum...öte yandan evrim ağacına güvenmemin dayanılmaz hafifliği içinde idim. video bitince önce beğen tuşuna bastım elbette sonra yorumları okumaya başladım... en az videoyu izlemek kadar keyifli bu yorumlar... veeee evrim ağacının izleyici kitlesi, sağolun varolun hepiniz tatlı insanlar...

ozgultandoruk
Автор

Düşünsenize simülasyonu yaratıyorsunuz, bedenli varlıklar bu şekilde videolar yaparak simülasyonda mıyız değil miyiz anlamaya çalışıyor, içlerinden zeki olan bilim adamı olmuş bedenli varlıklar quantumu keşfediyor, çift yarık deneyini buluyor, gözlemin sonucu değiştirdiğini tespit edip, sadece etten kemikten olmayan dünyaya adım atıyorlar ama yinede bunun nasıl olduğunu anlayamıyorlar, çünkü similatör bu oyunu yazarken belirli bir perde koymuş olabilir insan bilincine, ve her şey sanılandan çok çok farklı olabilir, bu yüzden hiç bir şeyde kesin konuşmamak lazım.

erhan
Автор

Yiyecek, içecek ihtiyacı olmadan yaşanılacak simülasyonu hayal ederken bir anda ters köşe olunca istemsizce güldüm. Umarım ilerleyen zamanlarda Çağrı Abiye destek olduk diye bilinç mahkemelerinde yargılanıp fişimiz çekilmez.

mustafacamkaya
Автор

Uyanınca, sen hangi simülasyondansın? dediklerinde gururla "Türkiye" diyeceğim. onlar da: vay be en zor modda oynamış. deyip içlerinde bana saygı duyacaklar. Eminim. Yani bu evrenin prosu gibi bir şeyiz arkadaşlar.

MümtazŞahsiyet
Автор

Bana göre similasyon teoremine en büyük kanıt ışık hızı olabilir. Kütlesi olan hiçbir maddenin ışık hızıni geçemiyor olmasi ve teorik olarakta hiçbir zaman geçemeyecek olmasi sanki bulunduğumuz katmanda yenileme hızı ve çözünürlüğün bu noktadan sonra bozulmalara neden olacağından dolayi similasyon tarafindan konulmuş bir sınırlama olabilir.

a.bahadrkur
Автор

Her şeyi anlatırken nasıl bu kadar heyecan verici anlatabiliyorsun anlamıyorum inanılmaz bir şey direkt konunun içine çekiyor

Abdulkadirr
Автор

"Esas soru similasyonda yaşayıp yaşamadığımız değil, esas soru özgür iradenin ne kadarının bize ait olup olmadığıdır."

caglarbilgic
Автор

Beni ilgilendiren kısım aslında simülasyonda olup olmamamızın bizim için önemsiz olması. Yani kuralları olan gerçek bir evrende yaşamakla aynı kuralların simüle edildiği bir evrende yaşamanın bizim için pratikte bir farkı yok.

_richardthomas_
Автор

Simülasyon da mıyız değil miyiz bilmem ama evrim ağacının din ırk mezhep ayırt etmeden tüm insanlara hitap etmesi geleceğimiz için çok kıymetli

esmer_gezgin
Автор

Simüle edip bakamayacaksanız üretmeyin kardeşim.

Автор

1. Kuantum Süperpozisyonu: Parçacıkların aynı anda birden fazla durumda bulunması, simülasyonun hesaplama optimizasyonunun bir işareti olabilir.

2. Planck Uzay-Zaman Düzensizliği: Uzay-zamanın en küçük ölçeklerde "pikseller" gibi davranması, evrenin dijital bir simülasyon olabileceğine işaret eder.

3.Kusurlar ve Glitch'ler: Gerçeklikte meydana gelen anormallikler ve hatalar, simülasyonun işlem sınırlarına ulaştığını gösterir.

4. Işık Hızı Sınırı: Işık hızının evrendeki maksimum hız olması, simülasyonun veri işleme kapasitesini yansıtıyor olabilir.

5. Algı Sınırları: İnsan algısı, simülasyonun bize sunduğu sınırlı bir arayüz olabilir, gerçeklik ise bu arayüzün ötesinde farklı bir yapıya sahip.

İleri Düzey Simülasyon Teknolojisi: Eğer simülasyonu oluşturan varlıklar, bizim teknoloji seviyemizin çok ötesinde bir teknolojiye sahiplerse, entropi gibi karmaşık fiziksel yasaları simüle etmek onlar için zor olmayabilir. Yani, entropinin simüle edilemez olduğunu varsaymak, simülasyonu oluşturanların teknoloji düzeyini hafife almak anlamına gelebilir.

Entropinin Simülasyonda Amaçlı Olarak Eklenmesi: Simülasyon yaratıcıları, daha gerçekçi bir deneyim sunmak için entropiyi bilinçli olarak simülasyona dahil etmiş olabilirler. Bu, simülasyonun doğasını ve gerçekçiliğini artırmak için yapılan bir tasarım kararı olabilir.

Simülasyon İçinde Alternatif Fiziksel Yasalar: Simülasyonun, bizim algıladığımız fiziksel yasalara dayalı olması zorunlu değildir. Belki de simülasyonun kuralları, bizim anladığımız fiziksel yasaların sadece bir taklidi ya da benzeridir. Entropi de bu taklidin bir parçası olarak simülasyonun içine dahil edilmiş olabilir.

desing
Автор

12:30 evet Rick And Morty dizisinde bu konuyla alakalı bi bölüm vardı . Rick arabasının aküsü olarak mini bir evren yaratıyor enerji üretsinler diye, sonra o mini evren de enerji üretsin diye başka bi mini evren üretiyor bu böyle evren içinde evren devam ediyor güzel bir bölümdü

alper_aaa
Автор

Bence bir simülasyonun içinde olmamamız, bir simülasyon içinde olmamızdan zaten çok daha korkutucu, aynı zamanda etkileyici bir durum. Simülasyon olsaydık, simulasyonuz, der geçerdik ama gerçekliğin kendisi çok daha karmaşık bir şey. Hatta simülasyonun içinde yaşadığımızı iddia etmek bana kolaya kaçmak gibi geliyor. Dediğim gibi gerçekliğin kendisi tek başına yeterince korkunç ve çok daha ilgi çekici.

ibrahimozen
Автор

Ben bir yazılımcı olarak böyle bir simülasyon yapacak olsaydım baştan sona her şeyi simule etmek için uğraşmazdım. Her seferinde bu telefonun elimde olduğu bi senaryo simule etmektense belirli kurallari olan ancak her şeyin aynı olmadığı simulasyonlar oluşturup işlem gücünü azaltıp miletone a gelemeyen simülasyonları da yok ederdim. Aslında şu anki yapay zekanın çalışma mantığına çok benzer bir durum. Yanlış yola girdikçe öğreniyor öğrendikçe eski yolu yani simulasyonu bi daha kullanmıyor. Böylece işlem gücü ve enerji gibi problemler de ortadan kalkmış olurdu.

yasinkabaday
Автор

Abi o kadar güzel anlatıyorsun ki çok kafa karştırıcı bir konuyu sade ve anlaşılır şekilde anlattın helal be

RanaDerindag-iyvj
Автор

„Tuvalete giderken telefonunuzu salonda bıraktıysanız …”
Bu cümle bile simülasyon olduğunu gösteriyor Bay Evrim. Gerçek hayatta kimse bunu yapmaz.

sercanbach
Автор

Birçok şey söylemek istiyorum ama kelimelere dokemiyorum. Muhtemelen kullanicim izin vermiyor, tıpkı TR simulasyonundan çıkmama izin vermediği gibi. Kör olasıca yeter da bana ettiğin, bırak ta geçeyim şu leveli😂❤❤❤

Kardelenn
Автор

Enerji konusunda şöyle bir fikrim var. Katmanlı simülasyon teorisinde her evrendeki enerji miktarına (ya da simülasyonu oluşturan medeniyetin maksimum seviyede harcayabileceği enerji miktarına) göre simülasyonlar oluşturuluyor olabilir. Örneğin çözünürlük üzerinden gidersek, İlk ve simüle edilmemiş evrenin çözünürlüğü 1000k diyebiliriz. O evrende simüle edilmiş evrenin çözünürlüğü ise 999k olsun. Simülasyon gerçeğine ne kadar yakın olursa o kadar iyi sonuçlar verir, o yüzden 1k 1k düşebiliriz. Ancak her katmanda gelişen canlılık o evreni ve yasalarını olduğu gibi incelemekte. yani normalde 1000k'lık bir çözünürlük aramamakta çünkü öyle bir çözünürlük bulunmamakta. Işık hızından hızlı herhangi bir şeyin var olmaması gibi (takyonların sadece farazi olduğunu kabul edersek). belki de ışık hızı bizden önceki evrende 300.000km/s değil de 300.001 km/s olabilir. Ama bizim için doğal olan 300.000km/s. Ayrıca her çözünürlük düşüşünde çok yüksek miktarlarda enerji kullanımı azalabilir. Örneğin 999K çözünürlüklü bir simülasyon üretmek için 1 milyon joule enerji harcayalım, ve 999k çözünürlüklü evrenin içinde bir medeniyet 998k'lık bir simülasyon oluştursun. bu 998k'lık simülasyon 1 joule bile harcıyor olabilir. çözünürlük arasındaki enerji farkını bu kadar büyük bir evrende tam olarak nasıl hesaplayabiliriz ki? yani 1+0.1+0.01+0.001 gibi gidersek sonsuza kadar toplasak bile asla 1.2 sayısına ulaşamıyoruz. Ve ilk evrendeki simülasyon oluşturucuları ve sonrakiler de bunu öngörüp ona göre bir çözünürlükle enerjilerinin yeteceği şekilde bir simülasyon oluşturabilir. Ve oluşturulan simülasyonda da her canlı için evren aynı olduğundan dolayı bunu doğal bulacak ve çözünürlüğün az olduğunu veya fazla olduğunu düşünmeyecektir. Ayrıca her simüle edilmiş evrenin birbiriyle aynı fizik yasalarına sahip olduğundan da emin olamayabiliriz. Her simülasyon kendi içinde farklı varyasyonlara sahip olabilir. Benim fikrimce yüksek olasılıkla simülasyonun içindeyiz. Ancak simülasyonun da farklı türleri olabilir. hangisi olduğunu öğrenmek isterdim. video çok güzel olmuş eline sağlık ÇMB.

iBagu