Komünizm nasıl ortaya çıktı ve aslında ne demek? (GZT İdeoloji 101)

preview_player
Показать описание
Yeni serimiz GZT İdeoloji 101'in ilk bölümünde komünizmin nasıl doğduğunu ve tarihsel süreçte nelere yol açtığını anlattık.
İsmini sık sık duyduğumuz ama birçoğumuzun okumadığı 'Komünist Manifesto' iki Alman filozof Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alındı. Sınıfsız, özel mülkiyetin olmadığı bir toplumun gerekliliğini savunan esere göre, ilkel insanın özü komünizme dayanıyordu ve yapılacak olan devrimle insanlar yeniden öze döneceklerdi. Peki teoride kulağa hoş gelen bu ideoloji pratikte nelere yol açtı? Lenin ve Stalin gibi pek çok komünist liderin döneminde, rejim karşıtlığı gerekçesi ve ekonomik kalkınma bahanesiyle binlerce insan katledildi. Kendilerini Marksist olarak tanımlayıp büyük eserler veren entelektüeller de yok değildi. Komünist Manifesto ve Marksist ideolojiyi tüm detaylarıyla anlattık.


Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; BiP'te 'GZT', Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

🔎 BİZE ULAŞIN:

Merhaba, 'Haberin Sosyal Medyası' GZT'ye hoş geldin! Türkiye'de dijital haberciliğin benzersiz örneği olan GZT'nin Youtube kanalındasın. Bu kanalda gündem ile ilgili özel içerikler ve röportajlar bulabilirsin. Tarihten siyasete, bilimden sanata her alanda içerik bulabileceğiniz kanalımıza abone olmayı ve bizi diğer sosyal mecralarda takip etmeyi unutma!

İzlediğin için teşekkürler!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

📌 Yeni serimiz 'GZT İdeoloji 101'in ilk bölümünde komünizmin nasıl doğduğunu ve tarihsel süreçte nelere yol açtığını anlattık. Diğer bölümlerde hangi ideolojileri görmek istersiniz? Yorum ve beğenilerinizi bekliyoruz 🥳

GZT
Автор

Uygulamaları kendi çıkarları için kullanan insanlar olduğu sürece hiçbir düşünce felsefe amacına ulaşmaz

b.a.
Автор

Ben cok az hatirliyorum Bulgaristanda komonizimi. Hersey cok ucuzdu, ac insan yoktu, herkese is vardi, bulgar levasi alman markin'dan daha degerliydi, yedi köye bir polis bakiyordu, egitimde, saglik durumunda devlet bir numaraydi, ögrenciler sürekli saglik kontrolünden geciyordu köylere saglik personeleri gelip köylüleri saglik kontrolünden geciriyordu, uyusturucu lgbt böyle seyler yoktu, herkesin evleri iyi durumdaydi bakimliydi. Komunizim döneminde yapilan fabrikalar barajlar vardi ve issizlik nerdeyse hic yoktu. Demokrasi bulgar halkini cok fakirlestirdi ac birakti evler kötü durumda egitim sistemi saglik durumu cok kötü insanlar bankalara cok borclu dükanlarda veresiye defterlerine yazdiriyor ay sonunu zor getiriyor, bulgaristanda mafyatik bir düzen kuruldu 32 yildan beri bulgaristani bitirdiler, türk partisinin Baskani saraylarda yasiyor, bütün parti yöneticileri zenginlesti halk ise fakirlesti. Komunizimde tek kötü hatira isim degistirmekti onun disinda ben hatirlamiyorum. Benden yasca büyük olanlarda komonizim daha iyidi diyorlardi demokrasi geldi halk fakirlesmeye baslayinca kardes kardese düsman oldu.

gyunan
Автор

Kaliteliniz bariz ortada. Emeğinize sağlık .

aliturk
Автор

Manifesto en az okunan değil en çok okunmuş eserlerden biridir. Ben de okumuştum. Güzel bir eser. Fakat siz okumamışsınız galiba. Burada ucuz bir karapropaganda videosu çekmişsiniz.

tarkanuzun
Автор

Yeni seriniz hayırlı olsun daha fazla bölümü heyecanla bekliyor olacağız

bortecine.
Автор

Zaman geçdikçe herşey aydın olucak. Bu konuyu açtığınıza göre TEŞEKKÜRLER!

bilmzocaqverdi
Автор

Komünist Manifesto'yu okudunuz mu?

GZT
Автор

Birçok kanal bu tür yayı yapıyor. Fakat sizler kadar anlaşılır videolar çok az. Tüm emekleriniz için teşekkürler.

yakupayaz
Автор

en az okunan ama hakkında en çok fikre sahip olunan bir kitap daha biliyorum ama ne ? Siz tahmin edin.

kzlgunes
Автор

komünizm hakkındaki izlediğim en saçma ve pesimist video buydu sanırım daha kötüsü olamaz

azrakarakaya
Автор

Bu dünyaya kendimizle tanışmaya geldik vesselam

eminsubasi
Автор

BİR DAHAKİ BÖLÜMDE LİBERALİZMİ GÖRMEK İSTİYORUM.

halitkalemli
Автор

Orta Asya Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan coğrafyalarında asimilasyon ve kıtlık dönemlerinde Khozlaşma ile buradaki insanların ellerinde çift öküzlerini veya topraklarını alıyorlardı. Komünizm işçi sınıfıyla yakından bir alakası bulunmamakta sadece işçilerin içinde bulunduğu zor yaşam koşulları gibi sıkıntıları komünizm denilen bir yapılanma için kullanırlar Karl Marx ve arkadaşı. Bu iki kişiyi araştırdığınızda birçok kaynak da görürüz. Burada algısal hareketlenme ile saf toplamak ve kendi lehine olayları çevirmek önemli. Tarihin sadece bu boyutunu komünizm için de sınırlandırmamak gerekir kapitalizm de ABD ( İngiliz sürgünlerinin bu toprakları sömürerek koloniler kurup yerlilerini katledilmesi veya konakladıkları yerlerden edinilmemeleri, Afrika'dan getirilen insanlar ve çiftliklerde köle olarak çalıştırılıp insan statüsünde sayılmamaları ve bu durumun devletin yapılanması, teşkilatlanması ve günümüzde bile algısal olarak var olması, 1929 Buhranı ve ülkeye iş imkanı için akın eden İspanyolların yaşam koşullarının kötülüğü ve kötü işlerde çalıştırılması, Afroamerikalı insanları öldüren, onların toplantılarını evlerini basan terör örgütlerinin kurulması, İspanyolların ve siyahilerin birbirine kırdırmak ve en önemlisi tarih boyunca kuruluşundan bugünkü aşamasına kadar ABD'nin ırksal yapıda kurulup yapılanan bir devlet olması) bütün bir algı da kapitalizmi komünizme karşı avantajlı bir seçim tabir-i caizse uygun gösteriyor. Soğuk Savaş Dönemi ABD'nin Nagazaki yanlış hatırlamıyorsam nükleer bombayla vurduktan sonra tabi bu katliam Japonya'nın teslim olmasına rağmen Hiroşima'yı sırf SSCB'ye güç gösterisi adına bombalaması, Nükleer silahlanma ve silah satıcılığından kazandığı onca haksız servet vb. birçok durum. Bu noktada iki savı da değerlendirdiğimizde birbirlerinden aşağı kalır yanları yok. Fakat birbirlerinin karşısında alternatif çözüm olarak görülüyor. Anlatmak istediğim dünyada var olan hükmetme arzusuna gidilen yolda kullanma, olayları kendi yönünde evrelemek, karşıtları yok etmek ve algısal operasyonlar. Bunu Lenin'in ortaya attığı komünizmle ve Stalin'in savı olan komünizmle farkına baktığımızda da görebiliriz. Buraya Machiavelli’nin Prens kitabında kullandığı “Amaca Giden Her Yol Mübahtır” sözü uygun düşüyor.

Sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.:) Not: Tarihçi olarak yorumumdur. @GZT

sarsalem
Автор

Biraz daha eleştirel olsa Hitler mi hazırladı diyeceektim. Sonra ilber ve celali referans verince gülmem geldi, kapattım

praksis
Автор

Kusura bakmayın olmamış... İnsanlık tarihi şiddet, sömürü ve acıyla doludur. Başlıkta yazdığınız şey ile anlattığınız birbirinden alakasız. İdeolojiyi anlatmak yerine tarihteki kötü olayları anlatıyorsunuz. Unutmayın ki benzeri örnekleri bu dünyada bildiğimiz tüm ideoloji ve inanç sistemleri çin yapabiliriz. Sizin ne farkınız kaldı şimdi :)

alibarisozturk
Автор

Aslında harika bir ideoloji. İnsana değer veren zengin zübbelerin olmadığı bunun fıstık gibi arabası var telefonu harika denilmediği Kuramında her insanın eşit olması gerektiğini savunan bir ideoloji. Ama mağlesef yanlıs ellerde yanlıs kişilerde hayat bulamamış olması üzücü. Gerek yediği ambargolar gerekse bazı zenginlerin iç oyunları ile yıkılan bir sürü devlet. Keske bütün dünyada uygulansada hepimiz insan gibi yaşayabilsek.

kursateker
Автор

Evet okudum. Sosyoloğum ve komünizm düşüncesinin nasıl bir ortamda oluştuğunu hakkında bilgi sahibiyim. Marks in kapitalizm den komünizme geçişi teoride mümkün olsa da gerçekleşmesi mümkün değildir. Komünizm sınıfsız toplum vadediyor ancak kominist rejimle yönetilen devletlerde devlet yöneticilerinin zulmü başgöstermiş.

sosyologhanm
Автор

Yine ve yeniden ilginç ve bir o kadar ilgi çekici bir video

sumeyyeciftci
Автор

çok güzel bir video olmuş, medyada kısa ve öz videolar yaparak büyük bir eksikliği kapatmış olacaksınız devamı gelirse. Ancak bir tavsiyem tarihsel sürecinin yanında görüşlerine de biraz daha fazla yer verirseniz daha faydalı olacaktır. Teşekkürler..

eyceysi