Liberalizmin doğuşunu hangi tarihi olay tetikledi? (GZT İdeoloji 101)

preview_player
Показать описание
İlk kez 18. yüzyılda Aydınlanma Çağı ile görünür hale gelen liberal düşüncenin kökleri aslında çok daha eskiye uzanıyor. İngiltere'de 1688'de Kral II. James'in kızı ve damadı tarafından tahttan indirilmesiyle sonuçlanan Muhteşem Devrim, 1776 'da yaşanan Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve 1789'da gerçekleşen Fransız İhtilali, liberalizmi tetikleyen dönüm noktalarıydı.
İngiliz filozoflar Thomas Hobbes ve John Locke ise bu ideolojiyi şekillendiren isimlerdi. John Locke, Toplumsal Sözleşme'yi yazarak liberalizm teorisini açıkça ortaya koydu.
Liberal düşünce, yalnızca Avrupa'da etkili olmadı. Osmanlı İmparatorluğu'nda Tanzimat ve Islahat Fermanları, Meşrutiyet'in ilanı gibi gelişmeler liberalizmin ilk yansımalarıydı.

Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; BiP'te 'GZT', Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

🔎 BİZE ULAŞIN:

Merhaba, 'Haberin Sosyal Medyası' GZT'ye hoş geldin! Türkiye'de dijital haberciliğin benzersiz örneği olan GZT'nin Youtube kanalındasın. Bu kanalda gündem ile ilgili özel içerikler ve röportajlar bulabilirsin. Tarihten siyasete, bilimden sanata her alanda içerik bulabileceğiniz kanalımıza abone olmayı ve bizi diğer sosyal mecralarda takip etmeyi unutma!

İzlediğin için teşekkürler!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Programlarımızı ve özel içeriklerimizi takip edebilmek için Youtube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın

GZT
Автор

Hep istediğim bir videoydu lütfen bir dahakine sosyo demokrasi ile ilgili bir video yapın

Zeytinsever
Автор

Liberal demokrasi ve liberal ekonomi bir insanın iki ayağı gibidir ve eşit uzunlukta olmalıdır.Biri diğerinden uzun ya da kısa olursa topallanır ve bu eşit iki uzunluk ne kadar uzun ise o kadar hızlı yol alınır..Liberal ülkeler zeki insanlar için mıknatıs görevi görür ve zeki insanları toplayan ülke sorunlarını daha hızlı çözecek ve insanlarına refah verecektir.Halkından korkan ve birey özgürlüğünü önemsemeyen ülkeler daha az zeki insanlar tarafından yönetilecektir.Bunun, ülke kaynaklarını kaptırmak(Limonu limonata olarak satmak yerine limon olarak satmak gibi), insanlarının refahından çalmak gibi sonuçları olacaktır.Yönetici elit e birşey olmaz, olan engellenmiş halka olur.

scileten
Автор

Çok kaliteli içerikler var takdir ediyorum sizi 👍🏻

osmanbogac
Автор

Güzel olmuş bir sonraki videoyu merakla bekliyorum.

zeynapotri
Автор

*Bana uymayan bir "lizm" durumlarıymış... Teşekkür ederiz GZT ekibi, çok akıcı ve güzel videolarınız oluyor elinize sağlık 👍👍👏👏 Hayr'lı bayramlar* 🤗❤️🍬

_HACKER_
Автор

Seriniz harika lütfen devamı gelsin...

elanur
Автор

Adam smith'in adının geçmemesi enteresan

ademafacan
Автор

İzlemeden begeneyim de ne olur ne olmaz sonra unuturum

fenerbahce
Автор

Bir dahaki sefere Resulullah’ın Veda haccı Hutbesini işleyin

fatihnalband
Автор

Bir Sonrakı, Faşizm Ve Ya Nasizm Olsun.

Vilkenauer
Автор

Bir sonraki Sosyalizm olsun!! Komünizmle benzerlik ve farklılıklarına da yer verebilirsiniz

serra
Автор

Liberalizm ile yönetilen ve sosyalizm ile yonetilen ülkelere bakın sonra kararınızı verin.

kurtadam
Автор

Osmanlı Rusyadan daha önce anayasal sisteme geçmişti ve devrim savaşları sonrasında bizde de liberalizmi benimseyen isimler ortaya çıkmıştı . bU Süreçte dış müdahalelerin belirleyici rolü olsa da rusya ile birlikte türkiye de belirtilebilirdi haritada bence 3.05 den sonraki kısma

YunusEmre-cvdy
Автор

Türkiye'de liberal Amerikancı yada AB'ci olarak 2 türde yaşayan bir mahlukattır, ülkemizde başka türü yoktur. Zaten günümüz liberallerinin de ilk çıktığı günlerde savunduğu görüşlerle yüzeysel atıftan başka alakası da yoktur. Liberalizm özünde sağ ideolojidir ama bugün Dünya'da hakim olan türü sol liberalizm, yani liboşluktur. Sağ liberalizm ise klasik liberalizm olarak anılır ve daha çok libertaryen çevrelerde kabul görür.

Korkuthan
Автор

Tatlı; Gzt’nin sosyal medya analisti iyi çalışıyor. Liberalizm, bu aralar müthiş bir popülerlik kazanıyorken hatta satıyorken :) buna yönelik içerik çıkarmak çok mantıklı hareket.
Ekşi; Anlatım temposu biraz daha arttırılabilir. Hem YouTube izleyicisinin hem de liberalizmin alıcısının bu kadar düşük tempoya tahammül göstermesi zor. Mecra’daki Nasır videosu için falan bu tempo iyi ama burada biraz ağır kalmış gibi naçizane

alpererdogan
Автор

Bazi reformist değerleri liberalizm ile karışdırılmış. Liberalizm Fransa inkilabında sadece bir akım idi, milliyyetçiler, solçular aktiv rol üstlenmişdir. Liberalizm ve ya başka ideolojiden bahs edilirken Reformizminden de bahs edilmeli. Hükukun üstünlüyü liberal diyil, reformist bir değerdir

EM-furn
Автор

*Thomas Hobbes Realist bir düşünürdür.
Liberal düşüncenin oluşumunda etkili olan Immanuel Kant’tır.

mustafakalkan
Автор

2. dünya savaşını ideolojilerin çarpışması olarak nitelendirmek yanlış. mihver devletler liberalizme karşı savaşmadı. liberal görünen devletlere karşı savaştılar. bunu daha çok güç mücadelesi olarak görmek gerekir.

h.kahraman
Автор

Her şeyi satıcaz bu trt yi de satıcaz bunu bilin(!)
Besim Tibuk

demiriscileri