Ποια φάρμακα προκαλούν πίεση;

preview_player
Показать описание
Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για τα φάρμακα τα οποία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος υπέρταση και ταυτόχρονα θα δώσω οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά τα φάρμακα, για εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει.
1. Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Ξεκινάω με αυτή την ομάδα φαρμάκων επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα συντελούν στην αύξηση της πίεσης. Τόσο τα παυσίπονα, αν και πολύ περισσότερο τα αντιφλεγμονώδη, εμποδίζουν την αποβολή του νατρίου από το σώμα με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της πίεσης. Να θυμίσω ότι το νάτριο είναι το σημαντικότερο συστατικό στο μαγειρικό αλάτι. Σε περίπτωση που καταναλώνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα μακροχρόνια θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του πόνου μακροχρόνια και δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα φαρμάκων. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρέπει να παίρνετε μακροχρόνια τέτοια φάρμακα χωρίς να σας παρακολουθεί κάποιος γιατρός.

2. Αποσυμφορητικά. Τα αποσυμφορητικά είναι χάπια τα οποία χρησιμοποιούμε για να ξεμπουκωνει η μυτη. Προφανώς, δεν αναφέρομαι στα spray, τα οποία δεν μπορούν να έχουν κάποια επίδραση στην αρτηριακή πίεση, αλλά σε αποσυμφορητικά χάπια τα οποία δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν μακροχρόνια. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα οδηγούν σε αύξηση της πίεσης αν κάποιος τα χρησιμοποιεί μακροχρόνια. Η ιδανική λύση είναι να τα χρησιμοποιείτε για μικρό χρονικό διάστημα, όσο πιο μικρό γίνεται. Άλλη εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε τρόπους να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της συμφόρησης της μύτης τοπικά, δηλαδή με spray που περιέχουν θαλασσινό νερό ή κορτιζόνη, η οποία δρα τοπικά και δεν απορροφάται στο σώμα.
3. Αντισυλληπτικά. Τα αντισυλληπτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για αντισύλληψη, αλλά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως για αντιμετώπιση προβλημάτων της περιόδου. Δυστυχώς και αυτά τα φάρμακα σε μακροχρόνια χρήση οδηγούν σε αύξηση της πίεσης, οπότε καλό είναι σε περίπτωση που τα χρησιμοποιείτε να αναζητήσετε, με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας, εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης ή αντιμετώπισης των διαταραχών της περιόδου, όπως το φάρμακο Glucophage, το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει στην περίοδο με αρκετά καλά αποτελέσματα.

4. Κορτιζόνη. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από σας έχετε ακούσει ότι όταν κάποιος παίρνει κορτιζόνη δεν πρέπει να τρώει αλάτι. Αυτό συστήνεται γιατί η κορτιζόνη εμποδίζει την αποβολή του αλατιού από το σώμα, με αποτέλεσμα το αλάτι να μένει στο σώμα και μαζί να κρατάει και νερό. Με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε αυξημένη πίεση, ειδικά όταν η χορήγηση είναι μακροχρόνια. Σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε χρήση κορτιζόνης, εκτός από την αυστηρή διακοπή του αλατιού που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, μπορεί να εξερευνήσετε και με το γιατρό σας εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης κορτιζόνης, δηλαδή τοπικά σε μορφή spray ή αλοιφής.

5. Αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά είναι άλλη μία ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σήμερα και ανάμεσα στις πολλές παρενέργειες που έχουν είναι και η αύξηση της πίεσης. Τα αντικαταθλιπτικά τυπικά χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πίεση έτσι ώστε αν βλέπετε να ανεβαίνει να ενεργοποιηθείτε και να το αντιμετωπίσετε όσο νωρίτερα γίνεται. Σε περίπτωση που βλέπετε την πίεση να ανεβαίνει πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί έτσι ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα, είτε αλλάζοντας την αγωγή σας, είτε συστήνοντας αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψετε την αγωγή χωρίς να σας το έχει συστήσει ξεκάθαρα ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

6. Ανοσοκατασταλτικά. Τα ανοσοκατασταλτικά είναι φάρμακα τα οποία δεν τα χρησιμοποιεί συχνά ο κόσμος γιατί χορηγούνται τυπικά μετά από μεταμοσχεύσεις. Από αυτά τα φάρμακα, η κυκλοσπορίνη είναι αυτή που συνδέεται με αύξηση της πίεσης, ενώ κάποια άλλα φάρμακα που κάνουν την ίδια δουλειά πολύ λιγότερο.

7. Αντικαρκινικά φάρμακα.Επίσης κάποια αντικαρκινικά φάρμακα αυξάνουν την πίεση και καλό είναι να την παρακολουθείτε, έτσι ώστε αν χρειαστεί είτε να αναζητηθεί εναλλακτικό φάρμακο ή να ξεκινήσετε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού που σας παρακολουθεί.

8. Διεγερτικά φάρμακα.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Οι περισσότεροι γιατροί δεν μπαινουν στον κόπο να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για πολλά θέματα που εάν τα ήξεραν θα είχαν πολύ καλύτερη υγεία .Σας ευχαριστώ πολύ

athinakvnstantinopoyloy
Автор

Στέλιο συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σου. Μας διδασκείς πολλά. Αν θέλεις, κάνε και ένα video για τις εμβοές. Πίστεψε με απασχολούν παρά πολλούς από εμάς. Σε ευχαριστούμε.

gtargeas
Автор

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας . Ευχαριστώ, να είσαστε πάντα καλά.

DDimitris
Автор

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας γιατρε

ΑθηνάΠαπασταματίου
Автор

Τέλειο θέμα και παρουσίαση.Ευχαριστούμε

MTheo-msoe
Автор

Πάρα πολύ επεξηγηματική παρουσίαση του θέματος, που μας διαφώτισε πλήρως στο θέμα. Ευχαριστούμε, κύριε Πανταζή.

konstantinabelimpasaki
Автор

Χριστός Ανέστη!!! ευχαριστούμε για την ενημέρωση!! μας είναι πολύτιμη!!!

ΓεωργίαΣαρρή-ωψ
Автор

Χριστός Ανέστη γιατρέ χρόνια πολλά καλό μήνα με υγεία!!!
Οι λογαριασμοί που έρχονται γιατρέ ανεβάζουν την πίεση πρώτα και μετά όλα τα άλλα.
Ευχαριστώ πολύ για το βίντεο γιατρε!!!😃💟🐥🐞🐤♥️

billybull
Автор

Χριστός Ανέστη γιατρέ μου! Σας ευχαριστώ πολύ για την γνώση που μας δίνετε! Πάντα βίντεο με θέματα που αφορούν την υγεία! Με σωστή καθοδήγηση, έχουμε ασφάλεια και δεν κάνουμε κατάχρηση φαρμάκων!

annavaf
Автор

Καλησπέρα σας .Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.Είναι τόσο χρήσιμα, όλα αυτά !!
Καλή Πρωτομαγιά να έχετε .Και όμορφο βράδυ...._. Like.191.༺♡

katrin.-
Автор

Μπράβο σας!!! Σημαντικές συμβουλές!!!! Με απλά λόγια!!!

georgiay
Автор

Γιατρέ μας ευχαριστούμε.Αυτο.το βίντεο και αν δεν είναι χρησιμότατο!!!! Να είστε καλά κ.Πανταζη

ΔημητρηςΠαπουτσης-ωλ
Автор

Χριστος Ανεστη Χρονια Πολλα.Πολυ ωραιο θεμα ενδιαφερον οπως και ολα σας τα βιντεο.

ΠαρασκευηΚασση
Автор

Πριν κάτι χρόνια έπαθα οσφυαλγία. Πήγα στο νοσοκομεία, μου λένε για δυο εβδομάδες χάπι βολταρεν . Την 10τη δεν ένιωσα καλα, κάτι περίεργο. Πάω φαρμακείο, μετράω πίεση ήταν στο 22 και από το άγχος μου εγινε 24 μετά. Τραβάω νοσοκομείο, αφού με τσεκαρουν, αναρωτιουνται για το ποιος μου έγραψε για 2 εβδομάδες αυτό το χάπι. Ε για ένα μήνα η πίεση κάτω από 18 δεν έπεσε.
Τα χάπια ένα φτιάχνουν, 5 χαλάνε. Από τότε δεν σαναπηρα ούτε ντεπον και σοκ δεν με ξαναπιασε ουτε συνάχι

Petrospaok
Автор

Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες!!!Τα φάρμακα για το άσθμα επηρεάζουν την υπέρταση??Γιατί εγώ παίρνω bilaz και το Apilone!Σας ευχαριστώ πολύ!!!🙏🙏🙏

mariageorgouli
Автор

Καλησπέρα γιατρέ...το glucophage δεν είναι για τους διαβητικούς ????
Το respelen είναι αντιψυχωσικό???
Πολύ ωραίο βίντεο !!!!
Ευχαριστώ πολύ !!!!

ioannabakomichali
Автор

Γιατρέ ήθελα να μου πείτε αν έχετε πληροφορίες για το αλεύρι από μπαμπού...Και επίσης αν το χαρουπαλευρο είναι καλύτερο🤗🤗🤗πολύ Ευχαριστώ

ΠηνελοπηΓεωργιου-στ
Автор

Ευχαριστούμε γιατρέ παρακαλώ να μας λέγατε για το στίγμα οπότε μπορείτε ευχαριστώ

pewpewm
Автор

Γιατρέ εάν κάνω το πρωί σε άδειο στομάχι προπόνηση με βάρη, θα χάσω μυική μάζα και τα υπόλοιπα οφέλη ; Δεν πεινάω το πρωί καθόλου.

petrostsekak
Автор

Γιατρέ γεια σας, θα ηθελα να ρωτήσω αν το πράσινο τσάι αυξάνει την πίεση και αν τα αποσυμφοριτικά spray αυξάνουν την πίεση στα μάτια .ευχαριστώ.

stelladrakou