Podcast 12 | Πως είναι να ζεις στην Ολλανδία 🇳🇱

preview_player
Показать описание
Στο 12ο podcast του Tripment συζητάμε για το πως είναι να ζει ένας Έλληνας στην Ολλανδία. Καλεσμένοι μου είναι ο Μιχάλης Κέντρος από το Αϊντχόβεν, η Μάρι Βλάση από το Άμστερνταμ, και η Νάντια Νικολαΐδου που συμμετείχε στο αφιέρωμα που είχα κάνει παλαιότερα:

00:00 Intro
01:21 Η ζωή στην επαρχία
01:52 Η ζωή στο Άμστερνταμ
03:13 Διαφορές μεταξύ περιοχών
03:59 Κόστος ζωής
06:56 Με πόσα χρήματα ζεις καλά
08:24 Φορολογία
09:25 Ασφάλειες - Υγεία
12:09 Βρίσκεις δουλειά;
13:41 Άδειες εργαζόμενων
14:40 Διαδικασία μετάβασης
15:14 Ποδήλατο
16:54 Κόστος αυτοκινήτου
17:46 Κουλτούρα Ολλανδών
20:42 Ρατσισμός
22:13 Φαγητό
24:13 Ναρκωτικά
27:11 Διασκέδαση
29:02 Καιρός
29:40 Φλερτ
30:18 Προτείνεται η μετανάστευση εκεί;
31:16 Θα επέστρεφες Ελλάδα;
32:32 Ασφάλεια
32:51 Outro

Follow me on social media:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ήρθα πριν 8 χρόνια στην Ολλανδία, στα 50 μου και μετανιώνω που δεν είχα έρθει νωρίτερα. Πέρα από τον μισθό, τις συνθήκες εργασίας και την αξιοκρατία, απολαμβάνω την καθημερινότητα μου χωρίς άγχος, χωρίς να τρέχω και να ανησυχώ για τα αυτονόητα. Έχω μεγάλη επιλογή εκδρομών με ελάχιστο κόστος, καθώς και τις βόλτες μου στα πάρκα, στα μουσεία, δωρεάν εκδηλώσεις, δωρεάν εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας. Οι φόροι που πληρώνουμε γυρνάνε πάλι στον πολίτη. Η έλλειψη αδέσποτων και το μεγάλο ποσοστό ενσυναίσθησης είναι για μένα στα συν.

sbanakou
Автор

Η Ολλανδία είναι χώρα που θέλει να έχεις ένα χαρτί. Με κάποιο πτυχίο και ειδικά αν είναι σε τομέα με ζήτηση θα βρεις εύκολα εργασία και οι απολαβές θα είναι πολύ ικανοποιητικές. Χωρίς χαρτί οι απολαβές είναι χαμηλές για το κόστος ζωής και οι δουλειές εκείνες δεν προσφέρουν ικανοποίηση. Το θετικό είναι ότι το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε ευνοεί το να σπουδάσεις και να αποκτήσεις ειδίκευση ακόμα και παράλληλα με εργασία. Αρκεί να επενδύσεις στο να μάθεις τη γλώσσα. Βεβαίως αν διαθέτεις αρκετή εμπειρία ακόμα και χωρίς χαρτί θα καταφέρεις να πάρεις εναν καλό μισθό. Ο καλός επαγγελματίας ανταμοιβεται εδω πέρα. Απλά θα δυσκολευτεις να ξεκινήσεις λίγο στην αρχή μέχρι να βρεις τον εργοδότη που θα σε εμπιστευτεί. Τα ενοίκια είναι ακριβά και αυτό θεωρείται από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά πλέον στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες η στέγαση έχει καταντήσει είδος πολυτελείας. Τουλάχιστον εδώ δικαιολογείται ως εναν βαθμό αν λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι είναι πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα με τα νερά να την απειλούν απο παντού, παράγοντες που καθιστούν τον χωροταξικό σχεδιασμό μεγάλη πρόκληση. Στο θέμα της ασφάλειας έχει πάρει και εδώ την κάτω βόλτα, όπως σε πολλά άλλα μέρη. Τα σκληρά ναρκωτικά έχουν αυξηθεί όπως επίσης και οι κλοπές και οι διαρρήξεις. Ευτυχώς όχι οι ανθρωποκτονίες. Το κλίμα θα έλεγα ότι το συνηθίζεις. Λόγω και της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξηθεί και οι μέρες με ψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια. Αυτό που εγώ δεν μπορώ να συνηθίσω είναι η έλλειψη "πραγματικής" φύσης (θάλασσα που να μπορείς να κολυμπήσεις, βουνά, καταρράκτες κτλ). Αυτό το flat μου φαίνεται πολύ μονότονο. Βέβαια και σε αυτό υπάρχει σε εναν βαθμό εναλλακτική καθότι η Ολλανδία βρίσκεται κεντρικά στην Ευρώπη και σχετικά γρήγορα μπορείς να ταξιδέψεις κάπου όμορφα. Στο θέμα του ρατσισμού θα έλεγα ότι ως Αλβανός στην Ελλάδα έχω νιώσει περισσότερο ρατσισμό απ' ο, τι ως ελληνο-αλβανος στην Ολλανδία. Ας πούμε ότι οι Ολλανδοί είναι πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό με την έννοια ότι ακόμα και κάποιος ρατσιστής δεν θα σ'το εκφράσει αν δεν τον ενοχλήσεις. Το θέμα της διασκέδασης και της παρέας είναι προσωπικό. Η συμβουλή μου είναι να επενδύσει καποιος στη γλώσσα. Ανοίγει πολλές πόρτες.

esulaj
Автор

Ωραίο podcast μόλις το ανακάλυψα. Μένω Ολλανδία μια δεκαετία (Ροττερνταμ), εκτός από τις οικονομικές διαφορές ως προς την Ελλάδα, που αναφέρονται εγώ να αναφέρω και τα κάτωθι. Δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες μπορούν να κινηθούν μόνοι τους καθώς σούπερ μάρκετ, μαγαζιά, δημόσιοι χώροι, ΜΜΜ έχουν προβλέψη και για αυτούς. Οι άνθρωποι γενικά αξιοποιούν και χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο (πχ πάρκα).

Για μένα το μεγαλύτερα προβλήματα στην Ολλανδία είναι τα σπίτια, και οι παιδικοί σταθμοί. Από 0 -4 χρονών, μπορεί το παιδί να παει παιδικό σταθμό. Το κόστος έχει πλέον φτάσει τα 2500 ευρώ το μήνα ανά παιδί (11/2023).. Παίρνεις πίσω κάποια χρήματα ανάλογα με το εισόδημά σου, αλλά πρακτικά όχι πάνω από 500-800 ευρώ πίσω. Μόλις κλείσει τα 4, τότε πλέον δεν χρειάζεται να πληρώνεις κάτι για να πάει το παιδί στο σχολείο, εκτός φυσικά και αν θες να το στείλεις σε international.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και αρκετά μεγάλη αύξηση εκληματικότητας, κυρίως λόγω διακίνσηςη ναρκωτικών λόγω του λιμανιού κλπ. Πάντως κάποιος που έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, νομίζω ότι θα νιώθει ασφάλεια ακόμα και μόνος το βράδυ, στην πλειονότητα των σημείων των πόλεων.

Οπως λέει και ένας συνάδελφος όταν καμιά φορά κλαίγομαι για τον καιρό: "You pay the price for the life you choose". Κανείς δεν σε αναγκάζει να είσαι εκεί που είσαι, ούτε να κάνεις την ζωή που κάνεις. Ζύγισε τα, και πράξε.

Καλή τύχη σε όλους

velitsacity
Автор

Το βίντεο είναι μονόπλευρο, και είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά που μίλησαν είναι λίγο καιρό στη χώρα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μιλήσει κάποιος που μένει περισσότερα χρόνια και έχει έρθει πιο κοντά με την ολλανδική κουλτούρα, οικογένεια, τη λαμπρή τους ιστορία κτλ κτλ. Έχουμε πολλά όμορφα να μάθουμε από τους Ολλανδούς που είναι σε τόσο μικρή χώρα και όχι πλούσια και έχουν καταφέρει να χτίσουν όλο αυτό ανά τους αιώνες.

thetidaa
Автор

*Νομίζω ότι μιλάω εκ μέρος όλων όταν λέω, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θερμά για όλα αυτά τα video που κάνεις! Είναι πολυ χρήσιμα όχι μόνο τον κόσμο που σκέφτεται να παει σε άλλη χώρα και να ζήσει, αλλά λύνουν και πολλούς απο τους μύθους που ακούμε για την ζωή στο εξωτερικό. Συνεχίστε έτσι δυνατά!* 😎

RantingGreekGamer
Автор

Τραγικη η ιδιωτικη υγεια, που μας ερχεται και εδω με την σκοπιμη υποβαθμιση της δημοσιας.

kostaskos-kf
Автор

31:38 ακριβως γιαυτο το λογο ολοι φευγουν απο Ελλαδα, οχι τοσο για τους χαμηλους μισθους αλλα για τη γενικη ασταθεια και αβεβαιοτητα

vagpap
Автор

Ωραία εκπομπή και μεγάλο μπράβο να ακούγονται αλήθειες. Άντε τώρα οι κακεντρεχοοις Έλληνες ( εργοδότες) να αναλογιστούν γιατί δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα.

sakisstathos
Автор

Ok ζω περίπου 6 χρόνια Άμστερνταμ και δουλεύω σε εταιρία με πολύ καλά λεφτά γιατι είμαι πληροφορικός και δουλεύω για μεγάλη γνωστή πολυεθνική. Έχω αγοράσει δικό μου διαμέρισμα κτλ. Οικονομικώς για κάποιον που έχει κάποια εξειδίκευση η ζωή εδώ θα είναι πιο εύκολη. Η ζωή όμως στην Ολλανδία για εμένα δεν είναι όσο καλή είναι στην Ελλάδα. 'Όποιος έχει θέμα με το να μένει ακετά μέσα στο σπίτι, όπως εγώ, θα έχει σοβαρό θέμα γιατί από τον καιρό πολύ απλά δεν μπορείς να βγεις έξω. Την θάλασσα την ξεχνάς γιατί οκ πρέπει να είσαι απελπισμένος, Η ζωή των Ολλανδών είναι πολύ διαφορετική από των Ελλήνων και μπορέις να κάνεις παρέες αλλά το είναι απόγευμα δεν έχω να κάνω κάτι ας στείλω 1 ΄μηνυμα να πάμε πουθενα΄, το ξεχνάς. Το φαί είναι επίσης εξαιρετικά προβληματικό. Η Ολλανδία είναι μαι πολύ καλή επιλογή για να πας κάποια χρόνια έξω, να δεις 5 πράγματα διαφορετικά από την Ελλάδα. Να καταλάβεις ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε ούτε οι χειρότεροι, ούτε οι καλύτεροι σε διάφορα θέματα που έχουμε αυτή την ατνίληψη. Να ταξιδέψεις εύκολα σε άλλες χώρες γιατί η Ολλανδία είναι κοντά και συνδεδεμένη με πολλές χώρες κτλ Απλά, μη περιμένει κάποιος που θέλει να δουλέψει έξω ότι θα πάει ολλανδία και θα κάνει ζωάρα.

alexandrosmouzakidis
Автор

Πραγματικά σε ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο με αυτές τις θεματολογίες. Είμαστε πολλοί που σκεφτόμαστε να φύγουμε από τη χώρα και αυτό το υλικό είναι πολύτιμο!

AlexisAless
Автор

Θα ξεκινήσω με πολλά συγχαρητήρια στο κανάλι που προσφάτως ανακάλυψα, όπως επίσης για το θέμα του πως είναι να ζεις στο εξωτερικό.

Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν μπορείς να έχεις γνώση της κατάστασης σε κάθε χώρα αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να βρεις τέτοιες πηγές σε όλες τις χώρες, αλλά είναι απαραίτητο. Τουλάχιστον για θέματα κουλτούρας και αναγνώριση του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του εκάστοτε λαού. Για τιμές super market, περίθαλψη, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ρυθμούς, φαγητό, καιρό κτλ ο απαιτούμενος χρόνος είναι σαφώς λιγότερος για να σχηματίσεις μια άποψη.

Μετά από 12 χρόνια στο Άμστερνταμ, πιστεύω ότι ο σημαντικότερος ρόλος όλων είναι η ηλικία και η νοοτροπία που έχεις όταν κανείς το βήμα προς τα έξω. Ειδικά, όταν η μετακίνηση είναι από τον όμορφο νότο μας προς το μακρινό βορρά. Αναγκαστικά ή γουστάρεις το έξω; Για να το πω λαϊκά..

Αν με το συγκεκριμένο βήμα, περιμένεις να κανείς τη ζωή που έκανες στην Ελλάδα (κυρίως κοινωνικά και στον ελεύθερο σου χρόνο) αλλά με περισσότερα χρήματα και γενικά πιο άνετα, έχεις ξεκινήσει τελείως λάθος και θα αποτύχεις με μαθηματική ακρίβεια. Τουλάχιστον στις προσδοκίες που είχες εξ αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια που ζω στο Άμστερνταμ, το 99% των Ελλήνων, Ιταλών, Ισπανών που μετακομίζει εδώ, συναναστρέφεται αποκλειστικά με νότιους ή συμπατριώτες. Από την μια κατανοητή η οποία κοινωνικοποίηση με τους «ομοίους» μας μιας και τα πάμε περίφημα. Από την άλλη όμως, αν δεν εκθέσεις τον εαυτό σου προς άλλες κατευθύνσεις δεν εξελίσσεις ούτε τα αγγλικά σου καλά καλά, ποσό μάλλον άλλες δυνατότητες και παράθυρα που μπορούν να ανοίξουν για σένα. Οι περισσότεροι Έλληνες που τυχαίνει να ξέρω με ίσα χρόνια στην χώρα με εμένα, δεν μπορούν να παραγγείλουν φαγητό στα ολλανδικά..

Το να μάθεις τη γλώσσα είναι μεγάλη υπόθεση. Αν τη μάθεις έστω και σε ένα 70%, σου ανοίγονται περισσότερες κοινωνικές πόρτες, παρά επαγγελματικές. Οι Ολλανδοί για παράδειγμα, λατρεύουν τους ιδιωματισμούς και παραλληλισμούς και τους χρησιμοποιούν κάθε μέρα - όλη μέρα. Όταν αρχίσεις τουλάχιστον να καταλαβαίνεις ολλανδικά, τι σημαίνουν τα παραπάνω και πως τα χρησιμοποιούν, «είσαι ένας από αυτούς». Το small talk τους ειδικά, απαρτίζεται κατά 90% από ιδιωματισμούς και παραλληλισμούς που χρησιμοποιούν «to kick off a conversation” από το πουθενά χωρίς να γνωρίζονται. Αυτά δεν μεταφράζονται σε καμία γλώσσα ή τουλάχιστον δεν βγάζουν κανένα νόημα αν δεν κάτσει κάποιος να σου εξηγήσει. Ίσως και η εμπειρία της κοπέλας στο video, να φάνηκε σαν ρατσιστική αντιμετώπιση όταν είπε πως ο άνθρωπος που της μίλησε απομακρύνθηκε μιας και δεν μιλούσε τη γλώσσα. Δεν λέω πως δεν είναι ρατσιστές κάποιοι. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν σε διαφορετικά ποσοστά. Να σημειώσω επίσης, πως ο εκάστοτε Δήμος παρέχει δωρεάν (εντατικά και μη) μαθήματα ολλανδικών για όλους όσους το θέλουν!!

Όσο για το αν θες να κανείς κάτι με κάποιον Ολλανδό από το πουθενά χωρίς να το έχεις προγραμματίσει εκ των προτέρων… είναι όντως σχεδόν ακατόρθωτο! Εκτός αν είστε συγκάτοικοι, που αυτό το κάνει πιο εύκολο. Ο λόγος όμως είναι, πως ο μέσος Ολλανδός δουλεύει 4-5 μέρες, έχει τουλάχιστον 2 hobbies που εξασκεί 4 φορές την εβδομάδα, διαβάζει βιβλία και πάει για ύπνο κατά τις 10 το βράδυ, μιας και το πρωί θα σηκωθεί να πάει για τρέξιμο πριν τη δουλειά ή θα βγάλει τον σκύλο βόλτα, ή και τα δυο μαζί. Το Σαββατοκύριακο ξεσαλώνει βέβαια αν δεν έχει οικογένεια. Ο μέσος Έλληνας από την άλλη δεν είναι καθόλου έτσι. Καλώς ή κακώς η μέση νοοτροπία που έχουμε για τον ελεύθερο μας χρόνο είναι, καφές/ποτό/φαγητό με φίλους ή οικογένεια και άραγμα.



Keep up the good job 💪🏽

zisimoszisopoulos
Автор

Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το βίντεο για ανθρώπους που σκέφτονται να πάνε σε μια άλλη χώρα να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή.. Πολυ ωραίος ο λόγος του Μιχάλη, λεπτομερής, φαίνεται οτι ζει χρόνια και έχει μάθει πολλά στην Ολλανδία!

Maradona-tk
Автор

Εχοντας τη μιση μου οικογενεια στην Ολλανδια ειμαστε ελληνοολλανδοι ναι το βιντεο ειναι πολυ κατατοπιστικο κ σωστο.Δεν μιλησατε καθολου για τον ιδιαιτερο σεβασμο των ολλανδων για τα ζώα και το περιβαλλον.Τα εργα που εχουν γινει για να ισορροπει το οτι ειναι 6μ κατω σπο την επιφανεια της θαλασσας κ την απειλη απο την κλιματικη αλλαγη.Ευχαριστούμε.

Ariadne
Автор

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας προσφέρατε!!! Ευχαριστούμε!!!

enellys
Автор

6 χρονια έζησα Ουτρεχτη! Πανεμορφη πόλη, περασα καταπληκτικα!

stavrosouz
Автор

Ζω αγγλια και νιωθω σαν να μιλανε για την αγγλια ..Σχεδον στα παντα ετσι ειναι και εδω !

SouthSide.
Автор

Πολύ περιεκτικό σε πληροφορίες άλλη μια φορά το podcast. Ευχαριστούμε τους συνομιλητές σου.

athaxan
Автор

Αλλο ένα υπεροχο βιντεο. Το πιο under rated καναλι στην ελλαδα. ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ Κατα την γνωμη μου επρεπε να ειναι τουλαχιστον 300κ, με την ποιοτητα και την δουλεια που εχει πέσει.

EvLog
Автор

Ο μέσος όρος άδειας στην Ολλανδία είναι 25-27 ημέρες. Το 35 το οποίο αναφέρει η κοπέλα είναι εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Μια απλή αναζήτηση στο Google το επαληθεύει 🙂

slackware
Автор

Έτσι ακριβώς και Καρδίτσα με τα ποδήλατα παντού και όπως να ναι

nikoletarizou