Verimli Ders Çalışma Teknikleri | Bilimsel Öneriler

preview_player
Показать описание
Çalışma motivasyonu nasıl sağlanır? Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? Bilim bu konuda ne diyor? sorularına cevap verdiğimiz video demek isterdim ama o kadar özgüvenim yok :) bu nedenle umarım ilgili sorulara cevap verebildiğimiz bir video olmuştur diyorum. Bu arada bilim aynı zamanda, bilim kelimesi kullanılan videoların daha çok izlendiğini söylüyor bu nedenle başlıkta bilim geçiyor, ama yalan değil bilim dopamin diyor:) Faydalı olması umuduyla.

Verimli ders çalışma teknikleri hakkında bilimin önerilerini sizlere mümkün olduğunca aktarmaya çalıştım. Sizler de videomuzu izleyerek vücudunuzun dopamin üretmesini sağlayabilir ve bu sayede kendinize verimli ders çalışma programı oluşturabilirsiniz. Umarız artık aklınızda verimli ders nasıl çalışılır diye bir soru kalmamıştır. :)

Kısa sürede Türkiye’nin En Çok Dinlenen podcastlerinden biri olduk çünkü Podcast için Muhteşem içerikler üretiyoruz :) ( Dinleyen pişman olmaz öyle de İDDİALIYIZ!)

#akademiklink #verimlidersçalışma #dersçalışmateknikleri
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Merhaba ben bir devlet üniversitesinde Doçent olarak çalışıyorum.10/10 giriş

KodKahve
Автор

Şaaaakk bi dopamin daha. Sonra bi dopamin daha. Bi afallayacak. "Nooluyo böyle" diyecek. O anda şaaaakkkk bi dopamin daha...

alicankartal
Автор

*- Rutinler belirleyin.*
*- Seramoniler oluşturun.*
*- Kısa vadeli planlara bölün.*
*- Spor yapın.*
*- Hayal kurun.*

anilbahsi
Автор

Ajandama dediklerinizi not aldım, işte notlarım:
Verimli Ders Çalışma İçin Bilimin Önerileri
Beyninizin işleyişini bilir ve onun huyuna giderseniz ders çalışmaya motive olabilirsiniz. Dopamin, beyninizin mutluluk hormonudur, beyin neyin ödül olarak görürse onunla mutlu olur ve dopamin salgılar. Dopamin ise kısa yolu sever, yani kolay olanı. Kolay yoldan mutlu olmayı herkes ister çünkü çaba ve emeğe gerek yoktur, beyin yorulmak zorunda kalmaz. Eğer uzun süre çalışmak istiyorsak, uzun vadeli, emek isteyen çabalarımızı değiştirip dönüştürerek kısa yoldan ödül biçimine çevirerek –bir anlamda beynimizi kandırarak- motivasyonumuzu artırabiliriz.
Uzun süreli ve emek isteyen, yorucu çalışmaları ödüle çevirmenin yolları:
1.yol: Uzun planları parçala, kısa bölümlere ayır. Ve kısa vadeli planlar için hedef belirle. O hedefe her ulaştığında beynin mutluluk hormonu salgılayacaktır.
2.Yol: Hayal kur. Uzun zaman alacak hedeflerinle ilgili hayal kurarak, geleceği ‘şimdiki zamana’ getirerek beyninin mutlu olmasını sağla.
3.Yol:Uzun süreli planları ve çalışma rutinini eğlenceli hale getirmenin yollarını ara. Çok sevdiğin bir şeyle (örneğin kahve içmek, çay içmek, çikolata yemek) ders çalışmayı eşleştir. Ders çalışmadan önce, ders sırasında bu ödülleri ara ara kendine vererek, ders çalışma sürecinde beynin mutluluk hormonu salgılamasını sağla. (yani burada da beynimize bir tür oyun oynayarak, ‘aslında ders çalışmak çikolata yemek kadar güzel’ demeye getiriyoruz  )
4.Yol: Beyninize Özgüven Aşılayın. Beyninize özgüven aşılamanın yolu, çalışmalarınızı not defterine yazarak süreci izlemekle olur. (Yani çalışmanızı somut, elle tutulabilir, görülebilir hale getirin) Günlük plan yapmak bu anlamda önemli. Günlük plan yapın, uzun vadeli planlar yapmak bunaltıcı olabilir. Basit ve kolay planlarla başlayıp, giderek ara ara zor ve sıkıcı planlara arasına serpiştirin. Beyin kolayları yaparken zorları da kolay görüp hepsini yapmaya kalkacaktır. (ilaç içmek, yemek yemek, müzik dinlemek, (araya da 200 soru çözmek), gezmek, arkadaşa mail atmak, (araya 500 sayfa kitap okumak)… şeklinde kolayların arasına zorları sıkıştırın.  )
5.Yol:Mekanla Ders Çalışmayı Eşleştirin. Ders çalışmak için evde her zaman belli bir odayı ve belli bir masayı kullanın. Ders çalışma mekanı olarak hep aynı yeri belirleyin, zamanla beyniniz o yerle ders çalışma arasında bağlantı kuracak ve otomatik olarak ders çalışacaktır. Bunun için çalışma masanızda uzun süre oturmanız ve kalkmak isteseniz bile bu isteğinize direnmeniz gerekir. Süre tutun, en az bir saat masanın başından asla ama asla kalkmayacağım, çalışsam da çalışmasam da deyin kendi kendinize. Sonunda ders çalıştığınızı göreceksiniz.
6.Yol: Dış Yalıtım. Ders çalışmanızı olumsuz etkileyen dış faktörlerden kendinizi uzak tutun. Telefonu sessize alın, interneti kapatın veya ders çalıştığınız bilgisayara internet bağlamayıp, interneti başka bir bilgisayarda kullanın.
7.Yol: Zihinsel Tatil. Beyniniz bazen pes edebilir, ara ara tatil yaparak beyninizi ödüllendirin, mutluluk hormonu salgılamasını sağlayın. Gezin, tozun, film izleyin. Ama dönmeyi de bilin. Bunun tek yolu plan defterinize tatile başlama ve bitme sürelerini not etmektir. Böylece dönme sürecini kolaylaştırmış olursunuz, hatta erken dönerseniz beyninizi bir gün kazandığınızı düşünecek ve mutlu olacaktır.
8.Yol: Bedensel Faaliyetler Beyni Olumlu Etkiler. Bedeninizde kan dolaşımını sağlayın, yani hareket edin. Kan ne kadar hızlı dolaşırsa, beyninizdeki kan akışı hızlanır ve bilgiyi öğrenme gücünüz artar. O nedenle spor yapın.
Kolay gelsin.

felsefitartsmalar
Автор

‘Hayal kırıklığına uğramak... Çok uğramış biriyim... Ama yine de hayal kurmanın bana sağladığı motivasyonu göz ardı edemem!’ Umut etmek, hayal kurmak..Nasıl güzel ifade ettiniz Yaşar Kemal’in de ettiği gibi “İnsan umutsuzluktan umut üreterek bugünlere gelmiştir.” Teşekkür ederiz.

elvanelvan
Автор

Bir öneri eklemek istiyorum.
Mesela x dakika çalışma süresi koydunuz.Bu süre içinde aklınıza birkaç şey geliyor kontrol etmeniz gereken *ders dışında konu* .Derse başlarken masanıza küçük bir not kağıdı yapıştırın ve aklınıza gelen konuları oraya birkaç kelimeyle not edin.Molada kontrol etmek için bunu yapın.Yoksa aklınıza gelen her konu yüzünden masadan kalkmanız gerekecek.Bunu minimuma indirmek için bunu deneyebilirsiniz.

Автор

Youtube dan neden cıkamıyorum diyordum kısa vadeli dopamin belası yüzündenmiş😑
Teşekkürler hocam 🌸

didemhorzum
Автор

Sizi yakın zamanda TedX de konuşma yaparken göreceğimizi düşünüyorum.

Автор

Masa başında hayal kurunca bir anda tüm hayatımı sorgular halde buluyorum kendimi hocam.Sporun sadece zayıflamak için değil zihin sağlığı için de gerekli olduğunu sizden duymak çok önemliydi.Teşekkürler bu güzel video için ☺️

miningengineer
Автор

Behçet Hocadan ders çalışma ritüelleri ;hem de bedava.İnşallah öğrencilerim bu videoyu görür.👏👏

ulkuozkan
Автор

Çok emek veriliyor bu kanal için, kimi zaman videoları izlemeden beğeniyorum youtube önerilerine düşsün de daha çok kişiye ulaşabilsin diye. Verilen bilgiler hem lisans hem yüksek lisans düzeyi için çok değerli teşekkür ederiz hocam

Merve-yqbx
Автор

Yüksek Lisans tez aşamasındaki bir öğrenci olarak burada önerdiklerinizi halihazırda yapıyor olduğumu bilmek beni mutlu etti. Belki yorumuma gözü denk gelen bir insana faydası dokunur diyerek kendi hayatımda özümsediğim bir kaç fikri paylaşmak istedim.

İnsanın bu hayatta her şeyden önce bir amacı olmalı. Dünya ona ne sunarsa sunsun, ben hayata ne katabilirim diye düşünmeli. Hayattaki amacını bulmuş bir insan; o amaca onu götürecek yolları, patikaları da bizzat kendi bulur. Kendini yalnızca bir sınavla ya da bir yolla sınırlamaz. Başkalarının onu sınırlandırmasına da izin vermez.

İnsanlar kendileri için yaşamayı öğrendiğinde gerçekten başkalarının onlar hakkında ne dediğinin önemi olmuyor. Maalesef ki günümüzde akrabalarımız falancanın evladı doktor olmuş, memur olmuş dedirtmek için yaşıyoruz. Keşke başkalarına bir şeyler kanıtlamak yerine yalnızca kendi hayat yolculuğumuzu anlamlandırmaya çabalasak. Kusursuzluğu hedeflemek yerine kusurlarımızı kabul edip onları iyileştirmeye çalışsak. İşte o zaman bir amaç uğruna yol alan bir insan, yolun sonu ona bir şey kazandırmasa da (bu hayal ettiği mesleği kazanmak olabilir veya amacınız uğruna herhangi bir şey) yol boyu öğrendiklerinin kendine ne kadar çok şey kattığını gördüğünde; yolun başındaki insanla aynı kişi olmadığını fark ettiğinde artık hayata başka bir pencereden bakmaya başlar.

Evet belki amacına ulaşamadı, ama olsun henüz daha bambaşka yolları var. Amacınız olsun ama bu amaca sizi götürecek yolun yalnızca şuan üzerinde çalıştığınız yol olduğunu düşünmeyin. Eğer sen, o amacı gerçekleştirmekte kararlıysan; bilmelisin ki hayatın henüz senden sakladığı yolu görmedin. Yalnızca bir yolu deneyip kendine inanmayı bırakan insanlardan olma. Biraz daha çabala. Ha gayret! Ben bu durumu, mağaraya elinde gaz lambası ile girmiş bir insana benzetiyorum. Yolun sonunu görebilmek için yalnızca elindeki ışığa ihtiyacın var fakat o sınırlı bir alanı aydınlatabiliyor. O ışık senin amacın. Belki gerçek ışık kaynağını bulmana bir adım kalmıştı ve sen başka yol denemekten sıkıldığın için oraya kadar aldığın yolu hiç edip pes ettin. Lütfen bunu kendine yapma! Asfalt yol seni amacına götürmediyse toprak yolu tercih etmeyi dene. Denemekten, çabalamaktan sıkılma.

Hayat daima çaresizliklere çare bulmakla geçer. Bu her şey için geçerlidir. Lütfen kendinizi dinlemeyi öğrenin. Ailenizden destek görmüyor olabilirsiniz ama sizin düşünceleriniz çok değerli. Siz kendinize değer vermezseniz kimse size değer vermez.

Bu hayatta güzel yerlere gelmiş insanların çoğu "çevresinden baskı görmüş, farklılığı nedeniyle yargılanmış" insanlardı. Lakin onlar düştüğünde kimsenin elini tutup kaldırmasını beklemeden kendileri kalktığı için biz şuanda onların isimlerini biliyoruz. Ve çoğumuz o insanların ne kadar zorluklarla o makama eriştiğini düşünmeden "Parası var tabii yapar" diyerek kurban psikolojisinde atıp tutuyoruz.

Eğer hayata katkısı olacak işlerde bulunmak istiyorsanız kurban psikolojisinden çıkıp harekete geçin. Hayatın anlamını keşfetmek için bir kez adım atmış bir insan, kendisine ve çevresine ışık olur. İsmi duyulmayan kahramanlar ne çoktur...
Unutmayın, sizin küçücük bir çabanız büyük resimde büyük bir etki yaratabilir (kelebek etkisi).

Yazıma Aziz Sancar'ın çok sevdiğim bir sözü ile son vermek istiyorum: "Herkes zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran şey yalnızca emektir."

Kendi hayatınıza ve başkalarının hayatlarına anlam katabildiğiniz nice günleriniz olsun... Maalesef yine çenem düştü, affedin vaktinizi aldım ama napiim büyük düşünceler büyük kelimeler gerektiriyor. Bunu okumak için vakit ayıran biri varsa umarım bu satıra geldiğinde pişman olmaz, işte o zaman bende kendi vaktimden çalıp bu olasılıkla yazdığım, yazının hayata bir katkısının olacağı ümidiyle mutlu olabilirim...
İmza: Mavinin peşinde bir insan

maviveyesilinyolhikayeleri
Автор

You Don't Need
Motivation, You Need Discipline.

yagmurcamd
Автор

Hocam helal olsun. Sizin gibi eğitimcilere ihtiyacımız var. Ve gerçekten vizyon sahibi akademisyenlere ve öğretmenlere bu memleketin ihtiyacı var. Ben bir üniversite öğrencisi olarak sizin bu kanalda yaptıklarınızı son 1 aydır izlemekteyim. Bu kısacık zamana rağmen izlediklerimden dolayı sizleri takdir ediyorum ve teşekkürlerimi iletiyorum.

mustafaalperenbalci
Автор

Çok güzel bir adamsınız hocam, sizin gibi çalışkan ve güdüleyici büyüklerimizin olması çok değerli...

emirhankilicbay
Автор

Nefes egzersizi de çok önemli. Doğru nefes almayı öğrenmeliyiz. Doğru nefes almalmanın çok faydaları var. Herkese bu konuyu araştırıp doğru nefes almayı öğrenmelerini tavsiye ederim.

aysunaktas
Автор

Bir İzmirli olarak nasıl verimli çalıştığımı özetlemiş olayım öncelikle her işe bu dünyanın sonu değil, gezegeni kurtarmıyoruz diyerek rahat ve stressiz başlıyorum telaş hiç yok bunu unutmayın sonrasında işe başlamadan parasal yönden ne getiriyor analizini yapıyorum. Tüm listeyi sıralıyorum. En çok getiren işten başlıyorum. Maddi kazancı az olan işlere hiç vakit gelmiyor ama toplamda verimli çalışmış oluyoruz =)

YBGTR
Автор

1 günde 1 adım 100 günde 100 adım hiç gitmemektense sonunda hedefe ulaşmak hayalleri gerçeğe çevirmek

ey
Автор

Arkadaşlar hocamız çok güzel bilgiler vermiş ben de ek olarak şunu belirtmek isterim: Psikolojik olarak sağlam olmalısınız bunun da yolu olumsuz olaylara ve insanlara algılarınızı kapatmaktır. Bizlere hep birşeyler öğretilmiştir, yanlış veya doğru mesela babam bana hep beceriksiz olduğumu söylerdi tabi ben de bu saçma yargıya zamanla inandım(çocuğuz işte) ama şu an görüyorum ki elimden her iş geliyor. Yani demem o ki insanlar hep birilerine ve birşeylere çamur atarlar siz onları aldırmayın. Hayatınızda stresi azaltın(bunun için telkin yöntemlerini kullanabilirsiniz) ve şunu hiçbir zaman unutmayın, bu dünyada sizden değerli kimse yoktur. Herkese iyi çalışmalar.

serkanaksungur
Автор

0:22 o kadar güzel anlattınız ki abone olduğum halde yine abone olasım geldi..

flutesgalaxy