Yapay Zeka, Gelecek, Türkiye, Bilinçli Farkındalık / Önce CAN Sonra CANAN - 11.Bölüm

preview_player
Показать описание
Önce CAN Sonra CANAN - 11.bölüm
Sinan Canan & Mustafa Can

Yapay Zeka
İnsansılaştırma
Beynin Duygusal İşletim Sistemi
Algoritmik Yazılım
Descartes’ın Yanılgısı
Kuantum Bilgisayarı
Yapay Zeka Tehlikeli Mi ?
Anında Karar Verme Mekanizması
Biri Beni Gözetliyor
Evcil Hayvanların Sezgileri
Geleceğimiz
Gelecek Kaygısı
Meslek Seçimi
Yakın Geleceğe Nasıl Hazırlanacağız ?
Elektrikli Araçlar
Otonom Teknolojileri
Ortak Araç Kullanımları
Türkiye’de Yapay Zeka Kullanımı
Whatsapp Kullanımı
Etik Kurallar
Dijital Bağımlılık
Araştırma ve Geliştirme
Hayvan Deneyleri
Yeniliklere Şaşırma
İlk Renkli Televizyon
Seri Tüketim
Mesleklerin Ortadan Kalkması
Hayat Değerlerinin Değişmesi
Eğitimin ve Öğrenmenin Önemi
Bilgi Paylaşımı
Felsefenin Önemi
Topluma Fayda Üretmek
Toplum Değerlerinin Ortadan Kalkar Mı ?
Toplumu Dengede Tutmak
Devlet Düzeni vs Toplum Değerleri
Gökdelenler ve İlk Kuleler
Tanrıya Ulaşma Dürtüsü
Şimdiki Zaman
Bilinçli Farkındalık
Dünyada Su Kullanımı
Et Yeme Alışkanlığı

*Bu bölüm İstanbul DAM'da çekilmiştir. Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…

AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''

Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ders niteliğinde, mükemel öğretici aynı zamanda sıkmayan videolar yapıp ve hiç reklam koymayıp videonun akışını bozmadığınız için ayrıca teşekkür ediyoruz.

mamitomami
Автор

Sevgili Açık Beyin lütfen tavsiye edilen kitapları açıklamalar kısmına yazalım zira video esnasında bazen kitap isimleri ve yazarları tam olarak anlaşılamıyor
Duyarlılığınız için teşekkürler

U
Автор

Hocam beş saat konuşsanız dinletebilirsiniz kesinlikle, Harika şeyler öğretiyor, farkındalık yaratıyorsunuz. Geç keşfettim tüm videoları izlemeye çalışıyorum, iyi ki denk gelmişim.

kezbanyilmaz
Автор

Kitap önerileri: Malcolm gladwell, blink
Jonah Lehrer, Karar Anı
Rupert Sheldrake, Biri beni gözetliyor

sinemyldrm
Автор

ruhun yaşı yok.61 yaşındayım.lisans eğitimi almadım. sinan hocanın sıkı takipçisiyim.her konuşması  beni can evimden vuruyor. bildikçe ne kadar az bildiğimi görüyorum.sinan canan cansın sen can.

tulayagkurt
Автор

Sohbet ses seviyesiyle, sohbet arasında giren jenerik müziğin ses seviyesi arasındaki uçurum nedeniyle kulaklar biraz işkenceye mâruz kalıyor. Buna dikkat etmenizi ricâ ediyorum.

derinmavi
Автор

Yine harika bir konuşmaydı 🙏 sorgulamayı bireysel olarak değil toplumsal olarak yapabileceğimiz günler olur umarım

semihac
Автор

Sevgili Sinan Canan ve Mustafa Can. Elimden geldiği kadar sizi takip etmeye çalışıyorum. Yaptıklarınızı ve amacınızı çok takdir ediyorum. Gerçekten önemli konuların altını çiziyorsunuz ve bu bilgilerin bir çok insana ulaşmasını sağlıyorsunuz. Öncelikle bu emeğiniz ve önceliğinizden dolayı kendi adıma size teşekkür ederim.


Ben daha derin sorular olduğunu ve asıl soruların henüz sorulamadığını ya da sorulsa bile cevaplarının yeterince irdelenmediğini düşünüyorum.


Yapay zeka, zaten birisi tarafından yaratılacağı için, mevcutta bir yaratıcı olacaktır. Dolayısı ile yapay zekanın inançlı olması sadece kendisi için bir şey ifade eder. Yaratıcısını arama sebebi de, neden yaratıldığını anlamak üzerine olacaktır. Neredeyse bizim yaptığımız gibi.


Ben bu konuları bizzat konuşmak istiyorum ancak herkesin her istediği olamayabiliyor.


Sıralamanıza katılıyorum. Duyu önce gelmek durumunda. Çünkü duyuları olmayan bir varlık kendi farkında olamaz. Kendini fark edebilmek için önce başkaları olmalı. Başka şeyler olacak ki, bir varlık kendini onlardan ayırabilsin. Başka şeylerin farkına varabilmek için de duyulara ihtiyacımız var. Ego diye tabir edilen olgu buradan geliyor. Ancak başkalarının farkındaysam, ben diye bir şey var demektir. Bu duyuları öncelik sırasına dizmek için de, duygular gerekli. Bu duygular da önce güdülere (3 temel içgüdü) hizmet etmeli, artan enerji ile de bir şeyler yapmalı. Zeka burada devreye giriyor.


Kendini (3 temel içgüdü) tatmin edemeyen varlık, neden kendini tatmin edemediğini anlamaya ve bu açığı kapatmaya çalışır. Yani zeka dediğimiz şey, eksik bulma ve kapatma üzerine çalışıyor. Zekanın bir diğer faydası da, hayatta kalabileceğini düşünen varlık, daha uzun vadeli faydalar için, kısa vadeli faydalardan vazgeçebiliyor. ( Ancak zeka kısmına geldiğimizde Moslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsedebiliriz) Burada istek, mutluluk, sevgi, aşk, doyumsuzluk, bunalım, merak, empati, sempati gibi sizinde üzerine konuştuğunuz kavramlar ortaya çıkıyor ancak bunları burada anlatabilmek mümkün değil.


Bilinç, zekayı üretebilen kısım. Zeka ile bilinci birbirinden ayrı tutmak mümkün değil. Duyu, duygu, bilinç( bilgi tutabilme yetisi) olmadan zekaya gerek kalmıyor. (Burada akıl ile zekayı birbirinden ayırmamız gerekiyor. Akıl: Öğrenme ve bildiklerini uygulayabilme yetisi, Zeka: Bildiklerini kullanarak, eksikleri tespit edebilme ve yeni yollar bulma/arama/üretme yetisi)


Bizim canlılık diye tabir ettiğimiz varlıklarında ortak özellikleri bunlar. Duyuları olacak, içgüdüleri olacak. Ancak, bilinç ve zeka değişkenlik gösteriyor. Duyular diye adlandırdığımız şeyler yine öncelikle bizim ( tüm canlıların) temel içgüdülerimize hizmet ettiği için, daha sonradan oluşmuş olmalı.


Asıl sorulardan birisi şu. Duyuları olmayan bir varlık nasıl kendinin farkına varabilir ya da kendisinin farkında olmayan bir varlık neden duyu geliştirir? Bu yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan sorusudur.


Bu evrede canlılığın daha öncesine gitmeliyiz. Atomik seviyede orbitallerinde eksik elektron olan elementler, bu elektronları tamamlamak için birleşme eğilimi gösterirler. ( bir bakıma zorunludurlar)


Daha da geriye gidelim. Atomik seviyede neredeyse temas diye bir şey yoktur ve madde diye tabir ettiğimiz şeylerin çok büyük bir bölümü boşluktur. Ve maddi anlamda birbirlerine dokunamazlar. Ancak kutupsal olarak birbirlerini etkilerler. Yani eksiklerini tamamlamak için birbirlerine ihtiyaçları vardır(potansiyel olarak bu ihtiyaç mutlaka karşılanacaktır) ayrıca kutupluluktan dolayı da bir araya gelmeleri imkansızdır. ( Burada füzyondan bahsedebiliriz ancak füzyonda maddeler başka maddeye dönüşür ki bu konu ile ilgili evrimsel süreci (biyolojik) zaten başka videolarınızda anlattınız)


Daha da geriye gidersek salınımdan ( frekans, dalga ne derseniz) bahsetmemiz gerekir. Buradan sonrasını burada anlatmam mümkün değil ancak rezonans yasasında, aynı frekansların birbirlerinin genliklerini arttırması ya da düşürmesi konusu( period başlarının aynı olması ya da olmaması) bizi bambaşka bir bilgiye yöneltir. Burada duyular yoktur, eksikler vardır. aynı frekanslar birbirlerini ya sönümlerler ya da birbirlerinin genliklerini arttırırlar.


Herhangi bir konuşmanıza katılma şansı yakalayabilirsem, bu konuların hepsini anlatmak ve fikirlerinizi ve itirazlarınızı duymaktan onur duyarım.



Saygılarımla

cemcaglaraydemir
Автор

Televizyon kaldırılsın, illa olacaksa da sadece böyle programlar olsun artık..

onurbozer
Автор

Bu programı izleyince umudum artıyor türkiye’nin bu günü yakalamısana dair.gençlerde çok iyi gelecek için umut verici, gençleride konuşmalarınızın içine katarak çok daha verimli bir beyin fırtınası olmuş, yola devam😎

ottoflower
Автор

O kadar güzel anlatıyorusunuz ki 👏👏 Keşke daha çok insana ulaşabilseniz

reyhanb
Автор

"Tokat ağır gelecek ve yakında gelecek" demiş Sinan Bey. Hakikaten bu kayıttan ne kadar kısa sonra dünya gününü gördü, ama bu bizim yozlaşma hızımızı etkiledi mi sanmıyorum. Umarım bugün değilse yarın görürüz....

nergihanyesilyurt
Автор

Allah razı olsun hocam cok faydalı oldu

kendimeyolculugum
Автор

Hayvan deneylerinden elde edilen şeyler hususunda, Oytun Bey'in fikrini de almak gerekir.

erkansamhal
Автор

Problem yoksa zekaya ihtiyaç yok
Zeka yoksa problem yok :d yine harika bir ders oluyor

nisaarslan
Автор

Call sprisi mi?..belgeselin ismi ne çözemedim bulamadım..leonardo di caprio before the flood .... onu mu kastediyor hoca anlamadım...

elifkalender
Автор

Sinan Canan hocam sezgisel olarak sizden çok hoşlandım 😁
(11:53)

Aslında verdiğiniz bilgiler de hoşuma gidiyor~

edittr
Автор

"21. yüzyıl için 21 ders" adlı kitabında Yuval Noah Harari bir çok soruya cevap veriyor (bir yandan da düşündürücü sorular soruyor)

nubaskir
Автор

Ya böyle seyircili yapacağınız programlara katılmak için ne yapmak lazım ?

Fztrumeysabalcılar
Автор

Hocam anlamadigim Dünya nüfusu bu kadar çoğalmışken neden yapay zeka insan robot kolonlanma yapılıyor bunların faydaları ve zararları nedir

annabellaisabel